Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

  • Antidootti on uudistunut!

    Antidootti on uudistunut!

    Blogi sisältää Juhani Knuutin keskeisimmät yleistajuiset blogikirjoitukset viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Tänne ovat siirtyneet myös Turun Sanomien blogialustan Terveys & Tiede -kirjoitukset Tervetuloa uudistuneeseen Antidoottiin!

  • Nosebo-vaikutuksesta lisänäyttöä

    Nosebo on kiehtova ilmiö. Olen kirjoittanut siitä aikaisemminkin ja siitä on myös kirjassani Kauppatavarana Terveys. Nosebo on lume-vaikutuksen negatiivinen vastine. Nosebo-vaikutukset ovat haittavaikutuksia, jotka eivät liity lääketieteellisellä mekanismilla itse hoitoon. Marraskuussa New England Journal of Medicine julkaisi mielenkiintoisen tutkimusraportin, jossa nosebo-ilmiötä oli tutkittu kolesterolilääkkeen käytön yhteydessä. Tutkimukseen valittiin 60 potilasta, jotka olivat saaneet lihasoireita statiineista…

  • Oman itsen löytäminen YLE:n Perjantai-ohjelmassa

    Eilen illalla esitettiin YLE:n kanavalla Perjantai-niminen ohjelma. Ohjelmasta nousi kohu jo etukäteen, sillä Yle mainosti sitä keskusteluvieraaksi kutsutun Maria Nordinin nimellä. Oman itsen löytäminen on hyvä aihe televisio-ohjelmalle. Oman itsen löytämisestä on kirjoitettu monia bestsellereitä ja on syntynyt myös oman itsen löytämistä tukevien hyvinvointivalmentajien ammattikunta. Teema on paljon esillä ja aihe on sinänsä ajankohtainen. Ohjelmassa…

  • Miten mielipide eroaa tieteellisestä kannasta?

    Olen käsitellyt tässä blogissa ja kirjassani satoja terveysväitteitä. Olen pyrkinyt muodostamaan kannan noihin väitteisiin tieteellisen tiedon perusteella. Tämä tapahtuu niin, että ensiksi perehdytään tutkimusnäyttöön mahdollisimman kattavasti ja sitten sen pohjalta muodostetaan kanta. Koska me kaikki olemme alttiina erilisilla harhoille, tulee tiedonkäsittelyn aikana välttää tavallimpiin harhoihin ja riskeihin lankeamisen. Keskeisimmät näistä ovat vahvistusharha, kompromissiharha ja kirsikanpoiminta,…

  • Onko HPV-rokotus vaarallinen?

    Olen kirjoittanut tästä samasta aiheesta muutama vuosi sitten. Koska nyt asia nousi jälleen laajasti esille somessa ja myös eräs lääkärikin osallistui rokotuksen vaaroja korostavaan valheellisten tietojen levittämiseen, julkaisen tässä päivitetyn version HPV-rokotuksen turvallisuuden tutkimusnäytöstä. Vastaavat tiedot HPV-rokotuksesta löytyvät myös elokuussa julkaistussa kirjassani Kauppatavarana Terveys. ——————————- Tuskin mikään muu rokote on synnyttänyt niin paljon kohuväitteitä kuin…

  • Pseudotieteelliset väitteet Covid-epidemiasta

    Covid-19-epidemian ensimmäisen aallon aikana perusteettomat väitteet kohdistuivat erilaisiin ihmehoitoihin. Toisen aallon aikana väitteet ovat liittyneet enemmän Covid-19-viruksen vaarallisuuteen, yhteiskunnan suojautumistoimien tarpeellisuuteen, ja jopa siihen onko epidemiaa ylipäätään edes olemassa. Pseudotieteellisille väitteille omintaista on, että väitteet voivat vaikuttaa ensivaikutelmalta mahdollisilta. Ne ovatkin näennäisesti loogisia ja niitä perustellaan erilaisilla vakuuttavilla käyrillä ja tilastoilla. Käsittelen tässä joitakin viime…

  • D-vitamiini ja Covid

    Tässä kirjoituksessa tarkastelen, millaista tutkimusnäyttöä on olemassa D-vitamiinin osalta liittyen Covid-infektioon. (kirjoitusta täydennetty loppuun 9.2.2021) D-vitamiinilla on hyvin tunnettu merkitys kalsiumin aineenvaihduntaan ja luustoon. Muiden vaikutusten osalta (ennen Covid-aikaa) havainnot voi tiivistää seuraavasti: D-vitamiinilla on merkittävä rooli immuunijärjestelmän toiminnassa, se osallistuu reniini-angiotensiini-järjestelmän säätelyyn ja myös useisiin tapahtumiin, joita liittyy infektioiden vakaviin keuhkomuutoksiin. Eläinkokeissa D-vitamiinilla on…

  • C-vitamiini ja Covid-19

    (Kirjoitusta päivitetty 16.2.2021) Viime keväänä Covid-pandemian saapuessa Suomeen nettikeskusteluissa väitettiin, että C-vitamiini olisi varsinainen ihmelääke Covid-infektioon. Koska potilaita hoitavat lääkärit olivat pidättyväisiä C-vitamiinin käyttämisessä sairaaloissa Covid-infektion hoitona, syntyi salaliittoväitteitä. Niissä väitettiin, että C-vitamiini on liian halpa lääke eikä sitä sen vuoksi haluta käyttää, vaikka olisi tehokas. Sen sijaan väitettiin haluttavan hyödyttää lääketeollisuutta käyttämällä kalliimpia lääkkeitä….

  • Onko BEMER-terapia tehokasta hoitoa?

    Tuoreessa kirjassani Kauppatavarana terveys – Selviydy terveysväitteiden viidakossa on lyhyt luku myös Bemer-terapian tutkimusnäytöstä. Bemer Finland –yrityksen edustaja on väittänyt luvun olevan virheellinen. Katsotaanpas ensiksi mitä tuo kirjan luku pitää sisällään. Luvun johdannon jälkeen Bemer-terapiaa käsittelevässä osassa totean seuraavasti: Bemer-terapiassa hoidetaan monenlaisia vaivoja heikkojen magneettikenttien avulla. Laitteen myyjät väittävät, että ”hoito parantaa mikroverenkiertoa sekä edistää…

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email