Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Oman itsen löytäminen YLE:n Perjantai-ohjelmassa

Eilen illalla esitettiin YLE:n kanavalla Perjantai-niminen ohjelma. Ohjelmasta nousi kohu jo etukäteen, sillä Yle mainosti sitä keskusteluvieraaksi kutsutun Maria Nordinin nimellä.

Oman itsen löytäminen on hyvä aihe televisio-ohjelmalle. Oman itsen löytämisestä on kirjoitettu monia bestsellereitä ja on syntynyt myös oman itsen löytämistä tukevien hyvinvointivalmentajien ammattikunta. Teema on paljon esillä ja aihe on sinänsä ajankohtainen.

Ohjelmassa Sean Rick hastattelee vieraita kustakin aiheesta ja tällä kertaa haastatelavana olivat Maria Nordinin lisäksi hyvinvointivalmentaja Anne Karilahti. Ohjelmassa näytettiin myös sympaattinen dokumentti hauskasta harrastuksesta, jossa pukeudutaan erilaisiin eläinhahmoihin.

Ohjelman katsottuaan, jäi ihmettelemään miksi Maria Nordin oli kutsuttu haastateltavaksi. Hänen tähänastiset toimensa eivät ole liittyneet oman itsen löytämiseen vaan kurssiin, jossa mielen muokkauksen avulla pyritään eroon erilaisista oireista ja vaivoista. Yhteys oman itsen löytämiseen on kovin löyhä.

Oman itsen löytäminen tuli aivan eri tasolla ja näkökulmista käsiteltyä oheisdokumentissa ja Anne Karilahden haastattelussa.

Tulin siihen johtopäätökseen, että ainoa todellinen syy Nordinin kutsumiseen oli saada ohjelmalle näkyvyyttä, somepöhinää ja klikkauksia. Minusta tämä valinta ei ole journalistisesti kestävällä pohjalla, sillä ohjelmassa Nordin pääsi vapaasti mainostamaan omaa kaupallista kurssiaan ilman todellista haastamista.

Ohjelmassa Nordin ei tuonut esiin mitään sellaista mikä suoraan liittyisi oman itsen löytämiseen, sillä solisluihin naputtelu ja jonkin lauseen hokeminen ei johda parempaan itsetuntemukseen eikä parempiin valintoihin elämässä.

Nordinin kommentit ohjelmassa eivät kestä kritiikkiä

Ohjelmassa Nordin esitti väitteitä, jotka eivät kestä lainkaan kritiikkiä, mutta niitä ei toimittaja haastanut. Hän väitti mm. että hänen kurssinsa oli alunperinkin ollut turvallinen ja hänen tarvitsi vain poistaa yksi kurssilaisen somepostaus.

Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Tämä asia käy selväksi esimerkiksi alla olevasta Tukesin päätöksestä.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-1.jpg

Vaikka Tukes on asian selvästi päätöksessään todennut, Nordin ei edelleenkään halua ymmärtää, että kurssin turvallisuuden arviointiin kuuluu sekä itse kurssimateriaali että sen mainostamiseen tuotettu materiaali. Tukesin perustelut alla.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-2.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-3.jpg

Turvallisuusriskien lisäksi kurssissa oli massiivinen määrä perustavanlaatuisia virheellisiä terveysväitteitä, joista vain osa oli Tukesin turvallisuusarvion kohteena. Tukes ei arvioi lainkaan kurssin sisällön oikeellisuutta tai asiallisuutta. Olen sisällön muista ongelmista kirjoittanut varsin yksityiskohtaisesti tässä ja tässä.

Mielikuvaharjoitus leikkimisestä

Ohjelmassa toimittaja kysyi Nordinilta Tukesin, minun ja muiden asiantuntijoiden antamasta kritiikistä kurssia kohtaan. Nordin kertoi toimittajalle käsittelevänsä asiaa mielikuvaharjoituksilla. Näissä harjoituksissa minä olen yksinäinen 7-vuotias Juhani-niminen pieni poika, jota hän lähestyy ja ehdottaa leikkimistä. Harjoituksessa minä ja hän sitten leikimme sulassa sovussa.

Kertomus herätti minussa aidon säälin tunteen.

Kertomuksen perusteella Maria Nordin ei ole vieläkään ymmärtänyt, miksi kurssia on kritisoitu. Kohteena ei ole henkilö nimeltä Maria Nordin eikä kysymys ole riidasta hänen ja henkilön nimeltä Juhani Knuuti kanssa. Näin Nordin kuitenkin asian edelleen näkee ja tämä tuli myös esiin keväällä kun asia oli esillä somessa.

Kritiikki on kohdistunut kurssiin ja sen perättömiin, virheellisiin ja osin myös vaarallisiin terveysväitteisiin. Vaikka Tukes minua asiassa konsultoi, kritiikissä ei ole kysymys minun jä hänen riidastaan toisin kuin hänen kertomuksensa antaa ymmärtää.

En ole koskaan Maria Nordinia tavannut enkä edes keskustellut hänen kanssaan puhelimessa. Olemme vaihtaneet muutaman sähköpostin. Se, että olen tuonut Tukesin pyynnöstä esiin hänen kurssinsa sisältämiä totuudenvastaisia väitteitä, ei tee meistä riitapukareita.

Mistä on kysymys?

Olen mielestäni jo keväällä tuonut kurssin ja siihen liittyvien terveysväitteiden ongelmat omalta osaltani riittävän perusteellisesti esiin. Sitä keskustelua ei ole tarpeen jatkaa.

Olen kuitenkin edelleen huolissani kurssin asiakkaiden turvallisuudesta, sillä kurssin vetäjä ei ole edelleenkään ymmärtänyt eikä tiedostanut, mihin kevään kritiikki perustui. Sen sijaan hän kuvittelee asian olevan kahden ihmisen erilaisesta maailmankuvasta syntynyt riita.

Somessa Nordinin postauksia tulee säännöllisesti vastaan. Alle kopioin niistä muutaman. Jokainen voi itse arvoida niiden perusteella, mistä tässä on kysymys.

Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-4.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-5.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-6.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-7.jpg
Tämän kuvan alt-attribuutti on tyhjä; Tiedoston nimi on yle-8.jpg

12 vastausta artikkeliin “Oman itsen löytäminen YLE:n Perjantai-ohjelmassa”

 1. Pia Salmi avatar
  Pia Salmi

  Onko siis rahoittajistaan riippuva tiede ainut totuuden määrittäjä nykyään? Onko ihmisen subjektiivinen kokemus/näkemys nykyään täysin mitätön totuuden etsinnässä? Täytyykö joka asiassa odottaa tieteellistä tutkimusta, ennenkuin voi sanoa mistään mitään? Onko myös looginen päättely menettänyt merkityksensä nykyään? Voimmeko siis pistää aivot narikkaan ja antaa jonkun ohjelmoida itsemme kuten robotit? Tämäkö on tarkoitus?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   En ymmärrä, mistä olet tuollaisia väitteitä itsellesi nyt keksinyt. Näitä kutsutaan olkinukeiksi. Keksit jonkin perusteettoman tulkinnan itse ja sitten hyökäät sitä vastaan ikään kuin se olisi ollut todellinen tulkinta.

   Ylivoimainen osa tieteestä ei riippu rahoittajista niin, että rahoittaja määrittäisi tai kontrolloisi tutkimusta. Esim säätiöt, sairaalat ja Suomen Akatemia ovat keskeisiä rahoittajia mutta eivät millään tavalla sekaannu tutkimushavaintoihin. Lääketeollisuuden rahoittamissa tutkimuksissa (jotka muodostavat tutkimuksesta vain alle 10%) ei myöskään sponsori voi muokata tuloksia haluamikseen sillä se on estetty monenlaisin toimin ja läpinäkyvästi.

   Ihmisen subjektiivinen kokemus on todella arvokas ihmiselle itselleen. Mutta tiedämme, että tämä kokemus ei ole luotettava tiedon lähde esim tieteessä tai hoidoissa, johtuen lume- ja nosebovaikutuksista sekä lukuisista harhoista, jotka tekevät siitä epäluotettavan. Mutta tämä voidaan huomioida ja eliminoida tieteellisillä menetelmillä.

   Tiede perustuu juuri loogiseen päättellyyn.

   Jos haluat olla jättämättä aivosi narikkaan, perehdy tieteelliseen metodiikkaan ja sääntöihin. Niiden tehtävänä ei nimenomaan ole heittää aivoja narikkaan vaan tehostaa loogista päättelyä eliminoimalla erilaisia sekoittavie tekijäitä ja harhoja.

 2. Tuuli avatar
  Tuuli

  Hei Juhani Knuuti! Kommentissani on sinulle muutamia kysymyksiä, jotka merkattu *tähtien sisään*.

  Kirjoitat vastauksessasi Maria Nordinin kommenttiin, että kritiikkisi ydin ei ole “ymmärryksessäsi menetelmän ideasta” antaen aihetta tulkintaan, että ymmärrät Nordinin menetelmän idean.

  Olet jo tuonut esiin arviosi menetelmän sisältämistä kyseenalaisista terveysväitteistä. Sen sijaan minua kiinnostaisi kuulla *mitkä Nordinin menetelmän tausta-ajatukset (ennenkaikkea aivotutkimuksen saralla) ovat mielestäsi perusteltuja, tutkittuja ja toimivia ja voisiko joitakin niistä hyödyntää paremmin suomalaisessakin terveydenhuollossa?*

  Mainitset blogitekstissäsi “solisluihin naputtelun ja jonkin lauseen hokemisen”. Mm. kyseisessä tekstin kohdassa tapasi sanallistaa asia (useiden muiden käyttämiesi implisiittisten, vasta-argumentoijaa / kritiikin kohdetta vähättelevien retoristen keinojen tavoin) luo lukijalle tulkintani mukaan rivien välissä vaikutelmaa Nordinin asiantuntemattomuudesta ja menetelmän absurdeista piirteistä. *Oletko tietoinen että tämä “solisluihin naputtelu ja lauseen hokeminen” viittaa EFT Tapping -tekniikkaan, joka on tieteellisesti tutkittu aivojen kuntoutusmenetelmä? Jos olet, niin mitä mieltä olet EFT:n potentiaalista säännöllisesti harjoitettuna vapauttaa stressiä ja siten lievittää / poistaa myös useita fyysisiä oireita?*

  Nordinhan soveltaa ja yhdistää menetelmässään aivojen plastisuuteen pohjautuvia tekniikoita, joista useat tutkitustikin vapauttavat stressiä. Tutkittu ja tunnettu tosiasia on myös, että psykofyysinen stressi on hyvin usein psyykkisten ja fyysisten oireiden taustalla / juurisyynä / voimistajana. Näen näin ollen täysin varteenotettavana Nordinin kurssin esittelemien harjoitteiden hybridissä aidon potentiaalin lievittää ja jopa poistaa (väliaikaisesti tai pysyvästi) useita oireita mm. juuri lievittämällä stressiä ja luomalla uusia hermoimpulssien yhteyksiä korvaten toimimattomia, stressiä aiheuttavia yhteyksiä aivoissa.

  Puuttumatta Nordinin someviestintään, bisnes- ja henkilöbrändäykseen sekä hänen menetelmänsä joihinkin perättömiin / täsmentämättömästi argumentoituihin terveysväitteisiin (niitä onkin jo runsaasti kritisoitu julkisesti) haluaisin tuoda keskustelun fokukseen ne rakentavat ja potentiaalisesti, monessa tapauksessa jopa tieteellisesti tutkitusti toimivat tekijät, joita hän menetelmänsä kautta tuo yleiseen ja suuremman yleisön tietoisuuteen. Nordin ei ole temmannut menetelmänsä teoriapohjaa ja harjoitteita tuulesta, vaan hän avoimesti viittaa Eroon oireista -kirjassaan mm. useisiin neuroplastisuuden tutkijoihin, mm. psykiatri Norman Doidgen ja psykologi Rick Hansonin kirjoituksiin.

  Viimeisenä kysymyksenä sinulle Juhani Knuuti, *mitä mieltä olet seuraavasta uutisesta, jonka mukaan Suomen toiminnallisten häiriöiden poliklinikan apulaisylilääkäri Markku Sainio pitää Maria Nordinin kiistanalaista Eroon oireista -kurssia tutustumisen arvoisena?*

  Loppuun vielä linkki kiinnostavaan blogikirjoitukseen paradigman muutoksesta terveystutkimuksessa ja terveydenhuoltojärjestelmässä (toki mielipiteesi tästä kiinnostaa minua myös):

  Avaraa mieltä vuodelle 2021 sinulle ja kaikille blogin lukijoille,

  yt, Tuuli

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kirjoituksessa en ole ottanut kantaa muihin asioihin kuin otin kantaa. Ei kannata lukea rivien välejä.

   Nordinin kurssin idea perustuu hyvin paljon juuri DNRS-menetelmään. DNRS-menetelmästä ei ole tutkimusnäyttöä. Vaikka aivojen plastisuutta on tutkittu ja vaikka stressi on varmaan liiallisena haitallista, ei näiden havaintojen perusteella voida todistaa DNRS-menetelmän taikka Nordinin kurssin olevan tehokas hoito mihinkään. Haluan korostaa, että Nordinin kurssin vaikutukssta ei ole ensimmäistäkään tutkimusta olemassa. Siten kaikki kurssiin liittyvät terveysväitteet voidaan katsoa olevan vain toiveajattelua ja perustuvan vain yksittäisen ihmisen kokemukseen, joka on tunnetusti epäluotettava tiedon lähde. Koska teoriapohja perustuu paljon juuri DNRS:ään, josta ei ole tieteellistä näyttöä, ei myöskään Nordinin kurssin teoriasta ei ole mitään tutkimusnäyttöä.

   En ota kantaa toiminnalisten häiriöiden poliklinikan hoitoihin, sillä en tiedä niistä riittävästi.

   Poistin linkin paradigman muutoksesta, koska se ei liity asiaan.

 3. Mika Rönkkö avatar

  Totta. Täydentäville hoidoille ei ole omaa erillislainsäädäntöä Suomessa. Sellainen olisi ihan paikallaan. Hallitusohjelman mukainen sääntelyn eri mahdollisuuksien selvittäminen on kuitenkin jo käynnissä sosiaali- ja terveysministeriössä, vaikkakin korona on aiheuttanut tähän viivästyksiä. Toivottavasti homma etenee tällä kertaa aikaisempaa pidemmälle. Täydentävien hoitojen tilanteesta on hyvä tehdä riittävän kattava toimialaselvitys ja pitää sitä pohjatyönä jatkoa pohdittaessa.

 4. Anne Ruotsalainen avatar
  Anne Ruotsalainen

  Menee asiasta jonkun verran sivuun. Hengellisyyden nimissähän tätä harjoitetaan paljon: luvataan parantumista ym kun vain tarpeeksi uskoo. Mainitsen tuttavani joka sydänleikkauksen jälkeen jätti siihen määrätyt lääkkeet syömättä ja menehtyi. Hän uskoi että Jumala parantaa ja pitää hänet terveenä. En voi sanoa johtuiko kuolema juuri noiden lääkkeiden pois jättämisellä. Mutta jo se, että niitä ei syö lääkäreiden kehoituksesta huolimatta riittää huolestumiseen lähinnä karismaattisella puolella olevista tällaisestä opeista ja julistuksesta.

  Jätän auki ja mahdollisuuden sille että parantumisia tapahtuu, joita lääketiede tai psykologia ei kykene selittämään.

  Ilmeisesti puoskarointilaki tai terveydenhuolto ei yllä eikä valtuuksia ole puuttua näihin seurakunnan tai yksittäisten julistajien ja pappien toimintaan?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Suomessa ei ole voimassa lakia joka säätelisi lääketieteen ulkopuolisia hoitoja.

 5. Ima avatar
  Ima

  Hetki sitten pujottelin televisiokanavilla ja jäin kuuntelemaan, mitä ihmettä tuo nainen oikein puhuu. Onnistuin seuraamaan ehkä vain puolet haastattelusta, mutta silti hiukseni eivät ole laskeutuneet vieläkään. Ensimmäiseksi tuli mieleen, miten verovaroin rahoitetun Ylen kanavilla on mahdollista mainostaa tällaista huuhaata. Seuraavaksi aloin etsiä netistä tietoa tästä erikoisesta iteajattelijasta. Siinä yhteydessä löysin myös tämän blogin, ja selvisi sekin, kenen kanssa nainen mielikuvissaan leikki (!). Mielestäni professori on kommenteissaan aivan liian hienovarainen. Kaikesta lukemastani päätellen nainen suorastaan valehteli vähätellessään Tukesin toimenpiteitä.
  Yle otsikoi vuosi sitten: “Jättimäinen uhkasakko rajoittamaan bloggari Maria Nordinin aivokurssin markkinointia – lievin mahdollinen keino, Tukes perustelee”. Ja silti yleisradioyhtiö antaa kanavallaan samaiselle bloggarille laajan suunvuoron. Tämä on lähes yhtä edesvastuutonta kuin lumekurssittajien harjoittama herkästi vastaanottavien ihmisten harhaanjohtaminen.

 6. Äiti avatar
  Äiti

  Kiitos, kun jaksat osaltasi taistella vaarallista puoskarointia vastaan. Tukesin todellakin pitäisi olla hereillä näinä muutoinkin kriuttisinä aikoina.

 7. Maria Nordin avatar

  Hei Juhani. Ymmärrän täysin harmituksesi.

  Tukes totesi että muutosten jälkeen (poistin instasta kurssilaisen kokemuksen allergiasta parantumisesta) verkkokurssi täyttää turvallisuusvaatimukset. Tästä on Tukesin päätös. Näin ollen kurssi on ollut alusta asti turvallinen.

  Mielestäni tästä näkee, että et ole ymmärtänyt menetelmän ideaa, ja kokonaisuutta ja mihin perustuu. Olet tutkinut sitä kuin olisi lääketieteellinen hoitomuoto. Ytimessä nimenomaan on minuuden kokemuksen muuttaminen ja terveen itsensä löytäminen vaivojen ja oireiden alta. Suosittelen katsomaan instagram-tilini kiinnitetyistä julkaisuista yli 800 kurssilaisten viestiä parantumisesta menetelmäni avulla. Luulisi tämän viimeistään herättävän lääkärin kiinnostuksen selvittämään, mistä oikein on kyse.

  Toivotan sinulle kaikkea hyvää, nähdään leikkipuistossa taas. ❤️

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olet oikeassa, että Tukes totesi, että kurssissa ei ollut muutosten jälkeen enää vaarallisia väitteitä. Mutta samalla Tukes raportissaan totesi, että niitä oli ollut ja luetteli ne alueet, jossa näitä oli ollut. Kurssin turvallisuuden arviossa sekä itse kurssi että siihen liittyvä oheistoiminta arvioidaan kokonaisuutena. Siten ei ole oikein sanoa, että Tukesille riitti, että kurssista poistettiin vain yksi kurssilaisen somepostaus.

   Huomaa, että Tukes ei ota lainkaan kantaa itse kurssin oikeellisuuteen tai asiallisuuteen.

   Mitä tulee menetelmään sinänsä, et ole ilmeisesti edelleenkään tiedostanut, että missään vaiheessa kritiikkini ei ole kohdistunut itse mielikuvaharjoitteluun sinänsä vaan esittämiisi virheellisin terveysväitteisiin kurssiisi liittyen. Väität, että kysymys olisi siitä, että oletan sen virheellisesti olevan lääketieteellinen hoitomuoto. Näin en oleta mutta jatkuvasti somessa olevien väitteiden sekä myös oman kommenttisi “Suosittelen katsomaan instagram-tilini kiinnitetyistä julkaisuista yli 800 kurssilaisten viestiä parantumisesta menetelmäni avulla” kertoo samaa: Kurssin keinoilla voi parantua (sairauksista). Parantumisen kohteet ovat erilaiset vaivat mutta väitteitä vakavien allergioiden, kasvaimien ja monien sairauksien osalta ja jopa näön parantumisesta esitetään väitteitä. Niiden perusteella kysymys ei todellakaan ole itsensä löytämisestä vaan kurssin harjoitusten mainostamisesta erilaisten sairauksien hoitona. Lisäksi on yleisesti tunnettu fakta, että yksittäisen henkilön kokemuksista ei voida koskaan todeta, toimiiko jokin menetelmä vai ei. Kritiikkini ydin ei siis ole minun ymmärryksestäni menetelmän ideasta vaan suoraan materiaalista poimituista faktoista.

   Ajatusharjoituksesi minusta 7 v pikkupoikana oli mielestäni hauska. Vastineena tuohon, tarjoaisin kädenojennuksena sinulle yhteistyötä vastakkainasettelun sijaan. Jos suostut jättämään pois kaikki kyseenalaiset terveysväitteet materiaalistasi ja pysymään itse asiassa eli ajatusharjoitusten kokeilemisessä yhtenä keinona erilaisten tuntemattomista syistä johtuvien oireiden lievittämisessä, minulla ei olisi mitään sitä vastaan. Väitteet erilaisten sairauksien hoitamisesta eivät ole yksinkertaisesti hyväksyttäviä, ellei sille ole tutkittua tietoa tueksi. En tarkoita, että ei saisi spekuloida harjoitusten mahdollisilla mekanismeilla, olivatpa ne kuinka villejä hyvänsä vaan siitä, että kurssiin ja harjoituksiin liittyvä viestintä perustuisi vain siihen mitä itsekin sen väität tekevän: “minuuden kokemuksen muuttaminen ja terveen itsensä löytäminen vaivojen ja oireiden alta”.

 8. Therese avatar
  Therese

  No niin. Nordinin väite Luonnossa mikään ei tapahdu “väärin” herättää kyllä ajatuksia mutta ei varmaankaan aukea Nordinin tarkoittamalla tavalla. En tunne tuon ajatustavan taustoja, lieneekö kysymys siitä, että mahdolliset “väärät” tapahtumat kuten sairastumiset olisivat seurausta ihmisten virheellisistä ajatuksista ja asenteista. Kun ne korjataan, ihminen paranee? Kiinnostavaa sinänsä, että Nordin ei näytä erottavan ihmistä muusta luonnosta, koska maininta sielusta ja väärästä sukupuolesta viittaa selvästi ihmiseen. Yleisesti ottaen olisi kylläkin hyvä ajatella välillä vähemmän ihmiskeskeisesti ja arvostaa muuta luontoa enemmän.

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email