Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Yllätä rakkaasi elinvoimalla ja vahvuudella!

”Mies, anna itsellesi luonnon paras yhdistelmä valikoituja yrttejä yhdistettynä valikoituihin vitamiineihin ja mineraaleihin – ja yllätä rakkaasi elinvoimalla ja vahvuudella!”
Näin kehotettiin 84-vuotiasta isääni toimimaan hänelle henkilökohtaisesti lähetetyssä kirjeessä. Ottamatta kantaa siihen kuuluuko isäni kirjeen oikeaan kohderyhmään, kiinnitti huomiotani, että tuotteella väitettiin olevan uskomaton teho.
Toisessa mainoksessa oli vastaavalle tuotteelle ideoitu suomen kieleen hyvin istuva tuotenimi: Panox!
Mainoksessa väitettiin, että ”Panox on kotimainen, 100 % luontainen valmiste, joka on kehitetty elvyttämään mieskuntoa ja virkistämään miehistä sukupuolielämää.”
Mainoksessa väitettiin: ”Heikentynyttä mieskuntoa voidaan stimuloida miehistä suorituskykyä vahvistavilla ravintoaineilla ja kansankäytössä hyväksi havaituilla “lemmenrohdoilla”, joiden vaikutuksista on nykyään olemassa myös tieteellistä näyttöä.”
Ilmeisesti tänään myös miehet ovat otollinen kohderyhmä erilaisten terveystuotteiden markkinoinnille. Erityisesti nämä mieskuntoa parantavat tuotteet lienevät miesten heikko kohta.
Millaista tutkimusnäyttöä luotaistuotekauppojen myymien potenssilääkkeiden tehosta on sitten olemassa? Hain tutkimusnäyttöä myyjien sivuilta mutta en löytänyt. Lääketieteen tietokannoista hakemalla yhdestäkään vastaavasta tuotteesta ei ollut ainoatakaan tutkimusta. Tyly johtopäätös on, että näitä tuotteita ei ole lainkaan tutkittu.
Mistä luontaistuotekauppojen potenssilääkkeet koostuvat?
Tuotteiden väitetään koostuvan monista yrteistä, rohdoista ja hivenaineista. Käytän termiä “väitetään” sen vuoksi, osien määrää ja laatua ei ole useimmiten mitattu eikä kerrottu.
Halusin kuitenkin selvittää, olisiko edes näistä ainesosista tutkimuksia, jotka osoittaisivat tehoa miesten potenssiongelmien hoidossa?
Myyjien ilmoitusten perusteella löysin tuotteista seuraavia ainesosia: Ginseng, Panax ginseng, ruusujuuri, magnesium, niasiini, pantoteenihappo, magnesium, seleeni, sinkki, biotiini, arginiini, Tribulus terrestris yrtti, Maca ja Japanintatar.
Ginseng-tuotteita on erilaisia ja niissä erilaisia ainesosia. Panax ginseng tuntuisi olevan tutkituin valmiste erektiohäiriöiden hoidossa. Eläinkokeissa ginsengistä uutettujen aineiden on todettu vaikuttavan seksuaaliseen aktiivisuuteen ja lisäävän erektiota. Joillakin ginsengistä uutetuista aineista on eläinkokeissa havaittu olevan vaikutuksia verisuonten typpioksidin määrään samantyyppisesti kuin varsinaisilla lääketehtaiden erektiolääkkeillä (phosphodiesterase-5 (PDE-5) -estäjät). Kuitenkin jyrsijöiden potenssin paranemisesta on vielä pitkä matka miesten hoitamiseen ja niinpä etsin tutkimuksia, joissa ainetta olisi testattu miehillä.
Aiheesta löytyi meta-analyysi, jonka keskeisin johtopäätös oli, että tarvitaan lisää tutkimuksia ihmisillä. Kuitenkin siis joitakin tutkimuksia oli tehty ja jotkut niistä olivat positiivisia eli väitteet sen vaikutuksesta eivät olleet ihan perättömiä. Tutkimuksissa annettu ginseng-uutteen määrä oli kuitenkin varsin suuri (esim. yli 1000 mg päivässä) ja niitä käytettiin pitkään (esim. 8 viikon ajan).
Suurimman monikeskustutkimuksen jälkeisessä keskustelussa todettiin lisäksi, että tilastolliset menetelmät ja niistä tehtävät tulkinnat olivat virheellisiä. Tutkimus ei siten vakuuttavasti osoittanut, että ginseng-uutteen teho olisi lumetta parempi edes tutkimuksessa käytetyillä suurilla annoksilla.
Kun sitten arvioidaan kaupan potenssivalmisteissa olevan ginseng-uutteen määrää tutkimuksissa käytettyihin määriin (koko pillerin koko lienee vain 500 mg ja mukana monia aineita), voidaan todeta, että ginsengin kautta vaikutus ei voi tulla.
Ruusujuuren (rhodiola rosea) väitettiin edistävän suorituskykyä. Tässä ilmeisesti viitattiin miehiseen suorituskykyyn eikä esim. juoksunopeuteen. Yhtään tutkimusta, jossa ruusujuuri parantaisi miehistä suorituskykyä ei löytynyt.
Magnesiumin  ja pantoteenihapon (toiselta nimeltään B5-vitamiini) väitettiin edistävän lihastoimintaa ja vähentävän väsymystä ja uupumusta. On selvää, että, jos miehellä on pula näistä hivenaineista tai vitamiineista, niiden saaminen on edullista. Mitään tutkimuksia siitä, että niiden puute johtaisi mieskunnon huononemiseen ja taas niiden antaminen sitten parantaisi mieskuntoa, ei Medline tuntenut.
Niasiinin (toiselta nimeltään B3-vitamiini) vaikutus erektiohäiriöissä voisi perustua samaan mekanismiin kuin statiineilla, jotka alentavat veren kolesterolia ja rasvoja ja sitä kautta myös erektiohäiriöt ovat monilla helpottuneet. Myös niasiinilla on alentava vaikutus veren rasvoihin. Niasiinilla tehty satunnaistettu tutkimus osoitti, että suurella annoksella (1500 mg  päivässä) oli erektiohäiriöitä lieventävä vaikutus. Tosin näin suurella annoksella myös sivuvaikutukset (vatsavaivat ja ihon punoitus) ovat hankalia. Kaupan potenssivalmisteissä määrät ovat murto-osa tällaisesta annoksesta eikä tehoa sitä kautta ole odotettavissa.
L-karnitiinin, L-arginiinin ja niasiinin yhteiskäytöstä erektiohäiriöissä on tehty tutkimus, jossa saatiin pieni mutta tilastollisesti merkittävä vaikutus. Tutkimuksessa ei kuitenkaan ollut lumeryhmää lainkaan, joten vaikutus voi olla pelkkää lumetta. Vaikeaa diabeteksen aiheuttamaa potenssihäiriötä sairastavilla näiden yhdisteiden lisääminen varsinaisen potenssilääkkeen (PDE-5-estäjän) oheen, aiheutti pientä vaikutusta yhdessä tutkimuksessa.  Tässäkin tutkimuksessa annokset olivat moninkertaisia luontaistuotekauppojen tuotteisiin verrattuna (karnitiini 250 mg, arginiini 2.5 g). Mainoksessa arginiinin väitetään lisäävän tuntoherkkyyttä; mitään tukea tutkimuksissa ei tähän löytynyt.

Seleenin väitettiin mainoksissa edistävän normaalia siittiöiden muodostusta. Sitä ei kerrottu miten siittiöiden muodostuminen liittyy mieskuntoon ja elinvoimaan.
Biotiinin väitettiin edistävän normaalia energia-aineenvaihduntaa ja normaalien hiusten ja normaalin ihon ylläpitämistä. Mitään näyttöä sen vaikutuksista mieskuntoon ei löytynyt.
Sinkin sanottiin auttavan ylläpitämään veren normaalia testosteronitasoa, normaalia näköä ja normaalia luustoa. Henkilöillä, jotka kärsivät sairauksista kuten vaikea munuaissairaus tai dialyysi, vaikea kasvuhäiriö, sirppisoluanemia tai hedelmättömyys ja kun näihin liittyy sekä testosteronin mataluus että sinkin puute, on sinkin antamisella saatu testosteronitasoa nousemaan.
Sen sijaan, kun terveille on annettu sinkkilisää, mitään muutosta testosteronitasossa ei nähty. Siten sinkkilisää voisi suositella henkilöille, joilla on matala sinkkitaso ja myös matala testosteronitaso. Muille sinkkilisästä ei ole testosteronin suhteen hyötyä. On hyvä lisäksi muistaa, että matala testosteronitaso ei ole suurimmalla osalla erektiohäiriöiden syy ja siten erektiohäiriön hoitaminen sinkillä on aika kaukaa haettua.
Tuoreessa lumekontrolloidussa kaksoissokkotutkimuksessa Tribulus terrestris ei eronnut lumeesta erektiohäiriöiden hoidossa.
Maca-uutteesta on tehty yksi tutkimus, jossa uutteen antaminen oli hieman parempi kuin lumevalmiste. Tutkimuksissa käytettiin kuitenkin ainakin kymmenkertaista annostusta (2400 mg päivässä 12 viikon ajan) kuin mitä potenssivalmisteissa voi olla.
Japanintatarista ei löytynyt yhtään tutkimusta potenssihäiriöön liittyen.
Johtopäätökset
Luontaistuotekauppojen potenssivalmisteista ei ole tutkittua tietoa lainkaan. Valmisteiden koostumuksesta ei saa tarkkaa tietoa, kun niiltä ei vaadita samanlaista analyysiä kuin lääkkeiltä.
Monien ainesosien osalta mainonnassa käytettiin tieteelliseltä vaikuttavaa jargonia, jonka tueksi ei löytynyt tutkimusnäyttöä. Esim. yrttien sanottiin sisältävän resveratrolia, joka on antioksidantti. Tästä sitten vedettiin linkki punaviiniin resveratroliin ja ranskalaisten hyvään verisuoniterveyteen. Tosin ei muistettu kertoa, että potenssiongelmat ovat ranskalaisilla aivan yhtä yleisiä kuin suomalaisillakin, punaviinin resveratrolista huolimatta.
Tuotteiden sisältämistä aineista jonkinlaista vaikutusta voisi olla

 • Sinkillä korjaamaan matalaa testosteronitasoa mutta vain, jos sekä sinkkitaso että testosteronitaso ovat matalia erityisesti johtuen tietyistä sairauksista
 • L-karnitiinin, L-arginiinin ja niasiinin yhteiskäytöstä varsinaisen potenssilääkkeen oheen diabeetikoilla silloin kun potenssilääke ei riitä. Tällöin annokset tulisivat olla suurempia kuin potenssipillereistä saa.
 • Maca-uutteesta voi saada vähäisen avun kun annos on 2400 mg/pv ja hoitoa jatketaan 12 viikkoa

Kokonaan toinen kysymys on vielä se, mitä nämä potenssipillerit sitten oikeasti sisältävät.
Tamler ja Mechanick totesivat katsauksessaan, että useat potenssituotteet eivät sisällä mainostettuja määriä ainesosia tai niissä on runsaasti epäpuhtauksia ja he esittivät, että niistä pitäisi tehdä vastaavat analyysit kuin lääkkeiltä vaaditaan.
Ostaessasi esim. radion sinua suojaa tuotevastuu. Jos radiolla ei voi kuunnella radiolähetyksiä, sen myymistä ei voi jatkaa. Jos taas myyn potenssiläkettä, jossa ei välttämättä edes ole niitä aineita mitä luvataan tai jolla ei ole mitään muuta tehoa kuin lumevaikutus, voin jatkaa rahastamista ilman että kukaan puuttuu toimiini.
Onko sitten väliä, tehoaako tuote, jos se kerran auttaa? Eikö ole käyttäjän kannalta sama, millä keinolla ongelma korjaantuu? Tietenkin käyttäjän kanalta asia on näin mutta se ei tee vaikuttamattomilla tuotteilla rahastamista oikeutetuksi. Mielestäni kaupallisten tuotteiden mainosväitteille pitäisi olla perusteet ja myyjällä tuotevastuu.
Miehen seksuaaliseen toimintahäiriöön ei useinkaan löydy yksiselitteistä syytä. Sitä voivat aiheuttaa stressi, ikääntyminen, työpaineet, sairastuminen tai masennus. Usein ongelma on ohimenevä. Ratkaisu ongelmiin ei ole kuitenkaan Panox eikä joku muu alan luontaistuote suurista väitteistä huolimatta.

3 vastausta artikkeliin “Yllätä rakkaasi elinvoimalla ja vahvuudella!”

 1. Dan avatar
  Dan

  Vanha juttu, mutta asiallinen. Artikkelissa käsiteltiin lisäravinteiden vaikutusta erektiohäiriöihin. Oma, melko kattava kokemus on, että vain reseptillä saatavat erektiolääkkeet (sildenafil yms.) auttavat erektio-ongelmiin. Lisäravinteilla voi taas korjata puutostiloja, jos niitä on, mutta ei ole mitään suoraa vaikusta erektioon, kuten erektiolääkkeillä.

 2. Jari avatar

  Hyvin kirjoitettu!
  /Jari

 3. Mr Pain avatar
  Mr Pain

  “Miehen seksuaaliseen toimintahäiriöön ei useinkaan löydy yksiselitteistä syytä. Sitä voivat aiheuttaa stressi, ikääntyminen, työpaineet, sairastuminen tai masennus. Usein ongelma on ohimenevä. Ratkaisu ongelmiin…”
  Oikean kumppanin löytyminen?

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email