Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Vastalaake.fi -sivusto palkittiin Vuoden journalistisena tekona

11. maaliskuuta 2020 oli hieno päivä tutkitun terveystiedon jakajille. Suuren Journalistipalkinnon palkintolautakunta valitsi vastalaake.fi –sivuston Vuoden journalistinen teko 2019 –palkinnon saajaksi.

Suuri Journalistipalkinto on Suomen merkittävin journalismille vuosittain annettava tunnustus. Kilpailu tukee ja edistää hyvää journalismia sekä vahvistaa vastuullisen suomalaisen median asemaa yhteiskunnassa.

Vastalaake.fi tarjoaa kekseliäällä tavalla vastauksia lääketieteen ajankohtaisiin kysymyksiin journalismin muodossa. Sivusto syntyi yhteishankkeessa, jolla haluttiin tukea ihmisten kykyä erottaa toisistaan tieto ja mielipiteet sekä arvioida kriittisesti tiedon luotettavuutta.

Tärkeää oli myös avata tutkimustiedon hierarkiaa. Näin uudet tiedot tai omat kokemukset osattaisiin laittaa oikeaan perspektiiviin.

Palkintolautakunta kehuu sivuston artikkeleita, jotka käyvät tutkitulla tiedolla virheellisiä terveysuskomuksia vastaan. Terveystietoa tarvitaan yleistajuisella kielellä, minkä osoittaa se, että sivusto on saavuttanut suuren suosion.

Sivusto toimii esimerkkinä uudenlaisesta kokeilusta journalistien ja asiantuntijoiden yhteistyöstä. Viestinnän ammattilaisten, opiskelijoiden ja lääketieteen asiantuntijoiden yhteistyö mahdollistaa uudella tavalla yleistajuisen terveystiedon ja ymmärrettävän tieteen periaatteiden ja menetelmien tiedon tuottamisen.

Hankkeen alku

Hanke sai konkreettisen alkunsa minun ja innostuneiden turkulaisten lääketieteen opiskelijoiden vierailusta Kansanvalistusseurassa (KVS) vuoden 2018 alussa. Tuon kokouksen seurauksena KVS, opiskelijat, allekirjoittanut ja Lääkärin sosiaalinen vastuu ry (LSV) käynnistivät hankkeen, jonka tuotos nyt palkittiin.

Projektin tavoitteena oli lisätä ”yksilöiden kykyä erottaa toisistaan tieto ja mielipiteet sekä arvioida kriittisesti tiedon luotettavuutta.”

Huhtikuussa 2018 työryhmä päätti hakea KVS:n johdolla rahoitusta ja sovittiin, että opiskelijat perustavat toimintaa varten yhdistyksen, jonka nimeksi myöhemmin valikoitui Vastalääke ry.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi projektille 25 000 euroa toukokuun 2018 lopussa ja lisäksi KVS käytti hankkeeseen noin 5 000 euroa omaa rahoitusta. Tällä rahalla tuotettiin mm. vastalaake.fi –verkkosivusto

Toimittaja Anne Tastula (KVS) asetettiin projektin päälliköksi ja projektissa luotavan verkkosivuston tuottajaksi. Projekti aloitettiin KVS:lla elokuussa 2018 luomalla koulutussuunnitelma ja aloittamalla verkkosivun luonti.

Vastalääke-koulutus 

Syksyllä 2018 järjestettiin Turussa yhteensä neljän kerran koulutus lääketieteen opiskelijoille. Sisältönä oli muun muassa median toimintaprosessit, populaari ja tarinallinen kirjoittaminen, lähteet ja kriittisyys, argumentointi sekä potilaan dialoginen kohtaaminen.

Opettajina toimivat minun lisäkseni viestintäkouluttaja Marketta Rentola, tiedetoimittaja Tiina Raevaara, tietokirjailija Markus Neuvonen, KVS:lla silloin työskennellyt päätoimittaja Karoliina Knuuti sekä Anne Tastula.

Osallistujina oli noin 30 lääketieteen opiskelijaa Turusta, Tampereelta ja Helsingistä, osa heistä Vastalääke ry:n jäseniä. Kurssityönä osallistujat tuottivat pareittain artikkeleja vastalaake.fi-sivustoa varten. 

Vastalääke ry -yhdistys 

Yhdistyksen tavoitteena on lääke- ja terveystieteen popularisointi yhteistyössä työryhmän kanssa. Yhdistyksen puheenjohtajana vuonna 2019 toimi Tatu Han.

Yhdistys oli aktiivisessa roolissa “rivien kokoamisessa” eli esimerkiksi siinä, että KVS:n koulutuksiin saatiin asiasta kiinnostuneita ihmisiä.

Yhdistyksen jäsenet ovat osallistuneet yhteiskunnalliseen terveyskeskusteluun useissa tapahtumissa joko työryhmäkumppaneiden lähettäminä tai muulla tavoin kutsuttuina, muun muassa Dare to Learn -messut, Lääkäripäivät, Hammaslääkäripäivät, sekä antaneet virheellisen terveystiedon vastustamiseen liittyvän työn tärkeydestä kommentteja useissa medioissa.

Vastalaake.fi-verkkosivusto

Palkinto siis myönnettiin vastalaake.fi -verkkosivustolle. Tämän verkkosivuston rakentamiseen ja sisällön tuottamiseen osallistui suuri määrä ihmisiä.

Sivuston suunnittelusta ja tuotannosta vastasi KVS, joka myös toimi sivuston ja sen sisällön kustantajana elokuusta 2018 marraskuun loppuun 2019.

Verkkosivuston luonnista, sisällön konseptoinnista ja journalistisesta linjasta vastasi Karoliina Knuuti yhdessä graafikon kanssa.

Sivuston sisällön toimituksesta vastasi Anne Tastula tuottajana sekä Karoliina Knuuti ja Terhi Kouvo toimitussihteereinä.

Sivustolla julkaistut terveysväittämiin pureutuvat tiedejutut on kirjoitettu osana Vastalääke-koulutusta. Toimin itse työryhmässä mentorina ja tiedejuttujen sisällön tarkistajana.

Yleiskielisyyden ja journalistisen kirjoittamisen mentoreina sekä editoreina toimivat jokaisessa jutussa joko Anne Tastula, Karoliina Knuuti tai Terhi Kouvo.    

Asiantuntija-artikkelit tilattiin minulta, Tiina Raevaaralta ja Markus Neuvoselta ja editoitiin toimituksessa.

Palkittu vastalaake.fi -työryhmä kokonaisuudessaan1.8.2018-22.11.2019:

 • Tuottaja: Anne Tastula
 • Toimitussihteerit: Karoliina Knuuti, Terhi Kouvo
 • Graafikko: Sanna Lehti
 • Sisältötarkastajat: Juhani Knuuti, Merja Metsä-Heikkilä
 • Kirjoittajat: Lääketieteen opiskelijat Turun, Helsingin ja Kuopion lääketieteellisistä tiedekunnista (osa Vastalääke-yhdistyksen jäseniä) ja toimituksen kutsumat asiantuntijat.

2 vastausta artikkeliin “Vastalaake.fi -sivusto palkittiin Vuoden journalistisena tekona”

 1. Ulla Järvi avatar
  Ulla Järvi

  Lämpimät onnittelut teille http://vastalääke.fi:n varhaisille toimijoille! Tämä on upea juttu! Tuolla ekassa koulutuksessa Turussa sain muuten olla itsekin puhumassa mediasuhteista, ja viime kuussa koulutuksessa Helsingissä puhuttiin siitä, miten omilla kirjoituksillaan saa lukijoita heräämään. Ihan MAHTAVIA nuoria ihmisiä on tällä matkalla saanut kohdata!

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email