Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Parannamme kaikki syövät vuoden kuluttua!

Parturini kertoi, että hän oli kuluneella viikolla kuullut TV:ssä keskusteltavan, että nyt on löytynyt mullistava hoito, joka kykenee parantamaan muutaman viikon hoidolla lähes kaikki syövät.
Uutinen oli kuulostanut todella hienolta, mutta hän ei ollut ihan varma onko väite totta.
Tuollaisten väitteiden kanssa syytäkin olla epäileväinen. Perussääntö nimittäin on, että jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta.
Israelilainen tutkimusryhmä ilmoitti 28.1.2019, että he ovat löytäneet mullistavan hoidon syöpään. He kutsuivat hoitoaan ensimmäiseksi täydelliseksi parannuskeinoksi syöpään.
Väite on jo lähtökohtaisesti virheellinen, koska täydellisiä parannuskeinoja on jo käytössä monia, eikä tuo hoito siten voi olla ensimmäinen.
Patmos-lähetyssäätiön verkkouutisissa hoidon kehittäjää Dan Aridoria lainataan seuravasti: ”Meidän syöpähoitomme tulee vaikuttamaan ensimmäisestä päivästä lähtien, hoito vie muutaman viikon ja sillä ei ole ollenkaan tai vain vähän sivuvaikutuksia ja sen saa halvempaan hintaan kuin suurinta osaa muista hoidoista, joita markkinoilla on”.
Olisipa todellakin upeaa, jos tuollainen ihmehoito olisi kehitetty syöpään. Mutta onko väitteessä perää?

Syövän uusi hoito

Tutkimusryhmän muodostavat Dan Aridor, Ilan Morad sekä Hanan Itzhaki. Hoitoa on kehittänyt Israel’s Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd (AEBi), jonka hallituksen puheenjohtajana Aridor toimii.
Hoidolle on annettu nimeksi MuTaTo (multi-target toxin). Kuvauksen mukaan MuTaTo hyödyntää aminohappoketjuja ja niihin liitettyjä toksiineja, jotka tuhoavat syöpäsoluja.
Hain lääketieteen tietokannoista tietoa tästä mullistavasta hoidosta. Mitään ei löytynyt. Hakusana ”MuTaTo” toi esiin ihan muita juttuja. Yritin etsiä myös päätoimijoiden nimillä, sillä Morad ja Itzhaki esiintyvät verkkosivuilla tittelillä PhD (siis väitellyt mutta ei lääkäri).
“Chief Science Officer” Hanan Itzhaki’n nimellä löytyy 12 artikkelia mutta ne olivat julkaistu yhtä lukuun ottamatta viime vuosituhannen puolelta. Tuo viimeisinkään julkaisu vuodelta 2013 ei liittynyt lainkaan tähän aiheeseen. Tilanne oli sama Moradin osalta.

”In mice”

Kun tarkemmin asiaan perehtyi, selvisi, että kyseistä hoitoa ei ole koskaan edes tutkittu ihmisillä. Yhtään julkaistua hiiritutkimustakaan ei tietokannoista löytynyt.
The Times of Israelin haastattelussa Ilan Morad tunnusti, että hoitoa ei ole vielä tutkittu ihmisillä, ja ensimmäiset kokeet hiirilläkin on tehty aivan hiljattain. Nekin ovat julkaisematta.
Vaikka hiirikokeet olisivat julkaistu, ei niiden perusteella voida mitenkään perustella hoidon tehoa ihmisillä. Historiassa on julkaistu lukuisia lupaavia hoitoja hiirille. Varsin usein hoidot eivät kuitenkaan lunasta lupauksiaan ihmisillä.
Uskoakseni myöskään eläinlääkärit eivät ole kovinkaan kiinnostuneita parantavasta syöpähoidosta ainoastaan hiirille. Se ei taida olla heidän keskeistä toimintakenttäänsä.
Yksi erikoisimmista selityksistä julkaisemattomuudelle oli, että heillä ei ole ollut varaa julkaista tutkimustuloksia. Onhan heillä ollut varaa tehdä hiirikokeet. Jos tutkimukset on tehty, julkaiseminen vaatii vain tulosten kirjoittamisen ja lähettämisen lehteen. Laadukkaat tutkimustulokset saa kyllä julkaistua ilman kustannuksia.
Kokonaan eri asia ovat tietenkin ihmisillä tehtävät kokeet. Ne ovat kalliita ja vaativat perusteelliset selvitykset hoidon turvallisuudesta ennen kokeita. On tietenkin toivottavaa, että jos kyseinen hoito toimii hiirillä, että sitä jatkettaisiin sitten myös ihmisillä.
Tuskin tämä kohu-uutinen on lipsahtanut tutkijoilta ulos vahingossa. Tutkijat ovat tehneet sen todennäköisesti saadakseen lisää rahoitusta tutkimuksilleen.

Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, se ei ole totta,….

…tuli taas kerran todistettua. Tämä tapaus ei varmaan ole ensimmäinen ja viimeinen vastaava perusteeton väite.
Media tuntuu menettävän kriittisyytensä kokonaan, kun joku kertoo mullistaneensa niinkin vakavien sairauksien kuten syöpien hoidot. Ensimmäista lehden julkaisemaa kohu-uutisia jaetaan sitten kritiikittä.
Jossakin vaiheessa onneksi joku pohtii asiaa kriittisesti ja lopulta kuvio alkaa paljastua.
Sitten onkin taas aika tehdä kohu-uutinen tästä käänteestä. Uutisia ja keskustelua saadaan aikaiseksi mutta mikä on tämän syklin todellinen merkitys?

5 vastausta artikkeliin “Parannamme kaikki syövät vuoden kuluttua!”

 1. J. Jörgensen avatar
  J. Jörgensen

  Vaikea tosiaan kuvitella, etteikö tuommonen toksiin(e)illa varustettu aminohappoketju olisi antigeeninen, jolloin siihen jo muutamassa viikossa muodostuisi jonkinlainen immuunivaste. No, jos hoito on todella noin nuijalla päähän syöpäsoluja, niin ehkä ainakaan tuo ei olisi ongelma.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Lyhyempiin peptideihin vasta-aine -reaktiot ovat harvinaisempia. Tässä oli vain 14 aminohappoa ja kolme eri peptidiä. Periaatteessa siis ideana varmaankin ok mutta nyt ongelmana enisen se, että mopo keuli.

 2. Peter G avatar
  Peter G

  Uskoo ken tahtoo. Lääkefirmat eivät luovu toimivasta rahastuksesta.

  1. Johan Rasmussen avatar
   Johan Rasmussen

   Lääkefirmat eivät kuitenkaan hoitoja määrää, ja on ihan varmaa, että jos syöpään löytyisi jokin turvallisempi, nopeampi ja edullisempi lääke kuin nykyiset valtio määräisi sen käyttämisen Suomessa pakolliseksi vrt lääke vaihto.

  2. Antti avatar
   Antti

   Mikä tahansa muu vaihtoehto, kuin lääkefirmojen tarjoama hoito, on siis parempi, oli perusteita tai ei? Kuka tahansa muu saa hyötyä, paitsi lääkefirmat?

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email