Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Onnellinen pH?

Turun Sanomissa oli mainos ilmaisesta luentotilaisuudesta Holiday Club Caribiassa Turussa 20.4.2016. Lisäksi mainoksessa kutsuttiin maksullisille verianalyysipäiville. Mainoksessa kerrottiin luennoitsijana olevan pH-asiantuntija Rauno Moilanen.

Mainos Turun Sanomissa luentotilaisuudesta 18.4.2016
Mainos Turun Sanomissa luentotilaisuudesta 18.4.2016

Menin kuuntelemaan luentoa, jotta ymmärtäisin, mistä oikein oli kysymys. Toki olen ollut tietoinen näistä uskomushoidoista, joissa ruokavaliolla pyritään korjaamaan elimistön pieleen mennyttä pH:ta eli happamuutta ja sillä hoitamaan erilaisia sairauksia.
Luennolla oli paikalla arviolta 50-100 henkilöä. Tilaisuus alkoi asiakkaiden omien kokemusten kertaamisella. Ilmeisesti moni oli ollut vastaavassa tilaisuudessa aikaisemminkin, sillä Moilanen pyysi näitä kokemuksia ja selvästi tiesi monien asioista jo etukäteen.
Pääasiassa ravinnoksi suositeltiin alkalisoitua vettä, Himalajan suolaa ja kasvisöljysekoitetta sekä tuoreita kasviksia. Liikuntaa tuli harrastaa runsaasti.
Luennoitsija kertoi itse nauttivansa lähes kaikki kasvikset nestemäisessä muodossa alkalisoidun veden kanssa, tosin iltaisin hän kertoi syövänsä salaattia. Tällä ravinnolla ihminen jaksaa kuin Duracell-pupu (lainaus luennoitsijan sanoista). Luennoitsija kertoi moneen kertaan juosseensa monia maratoneja ja hän näytti myös monia kuvia kisoista.
Pannassa olivat lähes kaikki normaalit ruoka-aineet sillä ne happamoittavat elimistöä. Tilaisuudessa oli myytävänä lukuisia tuotteita, jotka väitettiin korjaavan tämän elimistön liiallisen happamuuden. Näitä sai ostaa tilaisuudessa. Myyjänä oli Moilasen omistama yritys nimeltä Happy Ph Oy. Öljy olisi parempi olla hänen tuottamaansa öljyä sillä se on sekoitus useista kasvisöljyistä.
Moilanen väitti, että suola ei vaikuta verenpaineeseen kun se nautitaan runsaan alkalisoidun erikoisveden kanssa. Hän kertoi nauttivansa itse Himalajan suolaa 20 teelusikallista päivässä (100 g!). Luennon aikana hän hörppi koko ajan vihersmoothieta, johon laittoi monta hyppysellistä Himalajan suolaa ja ns. pH-savea. Lisäksi hän otti välillä suuhunsa suolaa ja hörppäsi öljyä kupista.
Kuva luentotilaisuudesta 20.4.2016
Kuva luentotilaisuudesta 20.4.2016

Mitään tutkimustukea väitteille ei annettu. Väitteiden perusteluna olivat vain ns. ennen-jälkeen kuvat missä ryytyneen näköiset kansalaiset olivat saatu kukoistamaan Moilasen tuotteilla.
Yhdellä kuvan potilaalla oli valtava verestävä syöpäkasvain kaulassa ja viereisessä kuvassa kasvain oli poissa. Moilanen ei suoraan väittänyt, että kasvain oli hänen tuotteillaan kadonnut. Hän antoi kuvan näyttämisen aikana kuitenkin ymmärtää, että emäksisellä ravinnolla syöpäsolut tuhoutuvat ja että syövän hoito onnistuu pH-tuotteilla.
 
Mihin ajatus pH-ravinnosta perustuu?
Kysymyksessä on yhdysvaltalaisen Robert Youngin luoma ajatus siitä, että elimistön happamuus on syynä moniin sairauksiin ja erilaisiin infektioihin joita aiheuttavat sienet ja loiset. Myös syöpä on happamuuden pilaamia soluja ja paranee kun happamuus korjataan.
Sairaudet siis hoidetaan korjaamalla tämä happamoituminen nauttimalla ravintoa ja tuotteita, kuten esimerkiksi soodaa, joka muuttaa elimistön emäksisemmäksi. Tämä ajatus on peräisin 1800-luvulta ja modernisoitu nykyaikaan vaikka sen perusta on jo aikoja sitten todettu täysin virheelliseksi.
Tälle uskomukselle ei siis ole mitään perustetta biologiasta, fysiologiasta eikä lääketieteestä. Veren ja kudosten pH on hyvin tarkoin säädelty suure sillä se vaikuttaa kaikkien entsyymien ja solujen toimintaan. Koska pH on solujen toiminnalle hyvin tärkeä, elimistössä on hyvin tarkka säätely ja puskurijärjestelmä. Säätelyssä on mukana hengityksen kautta poistuva hiilidioksidi ja munuaisten eritystoiminta sekä veren puskurit.
Veren pH on 7,35-7,45. Jos se poikkeaa tästä, kyseessä on todella vakava tilanne eikä sitä ruokavaliolla korjata. Kudosten pH on hieman tätä matalampi. Mahassa on aina hyvin hapan ympäristö ja kun ruokasula siirtyy suoleen, se neutraloituu emäksiseksi mm. haimaeritteen vaikutuksesta.
Ruoan happamuudella ei siis ole mitään vaikutusta veren taikka kudosten happamuuteen. Ainoa mihin ravinto vaikuttaa, on virtsan happamuus. Moilasen tuotteilla saadaan siis ehkä virtsa emäksisemmäksi mutta muuta vaikutusta ei voida odottaa.
 
Veren kuvausta
pH-hoitoihin liittyy muitakin erikoisia ilmiöitä. Yksi niistä on tuoreen veren katselu mikroskoopilla. Potilaalta tai asiakkaalta otetaan sormen päästä tippa verta ja se pyyhkäistään lasilevyjen väliin. Tätä sitten katsellaan mikroskoopin avulla.
Turussa ns. elävän veren pika-analyysin tekijä oli Rauno Moilanen. Hän kertoo yrityksen sivuilla olevansa ”The pH Miracle Centerin kouluttama mikroskopisti ja terveysvalmentaja”. Koulutuksen hän kertoo saaneensa Tohtori Robert O. Youngin johdolla San Diegossa. Hän kertoo sivuillaan, että hänellä on yli kolmentuhannen pika-analyysin kokemus.
Luennon aikana Moilanen näytti kuvia verinäytteistä ennen ja jälkeen pH-hoidon. Ennen hoitoa monissa kuvissa oli paljon epämuotoisia punasoluja kun taas hoidon jälkeen solut olivat siistejä ja terveitä.
Muutaman videokuvan yhteydessä Moilanen väitti kuvassa luikertelevan matoja ja toisissa näkyi loisia! Mitään nimeä taikka lisätietoa näistä madoista tai loisista ei kerrottu. Moilasen mukaan mämä ovat tavallisia ja häviävät kun elimistön pH korjataan. Ne pääsevät elimistöön liian happaman ravinnon avustamana.
Moilasen väittämä ”mato” oli kooltaan suhteessa punasoluihin niin ohut, että sellaista ei edes voi olla olemassa.
 
Matoja veressä 2
Kuvakaappaus Happy pH-sivuilta

Kuvassa näkyvät punasolut ovat kooltaan n. kahdeksan mikrometriä (8 tuhannesosaa millimetristä). Madothan koostuvat soluista myös, joten oikea mato käytetyllä suurennuksella olisi täyttänyt koko näkökentän.
Sama pätee myös loisiin. Loiset ovat huomattavasti suurempia kuin näytetyt kohteet kuvissa. Pienimpiä loisia ovat malarian aiheuttajat, jotka majailevat punasolujen sisällä eikä seerumissa ja nekin ovat paljon suurempia.
Todellisuudessa kuvissa näkyvät ohuet säikeet ja muut kohteet olivat lasilevylle sattuneita pölyhiukkasia ja roskia. Lisäksi punasolujen muoto voi hyvin nopeasti muuttua kun verinäyte ehtii vähänkin kuivahtaa ennen katsomista ja lisäksi ne kokkaroituvat hyytymisprosessin myötä.
Moilasen näyttämät madot ja loiset olivat siis vain mielikuvituksen tuotteita ja todellisuudessa lasilla olevia vierasesineitä ja pölyä ja veren kuivumisesta ja hyytymisestä johtuvia muutoksia.
Luonnontieteet eivät edes tunne moisia matoja ja loisia. Mikäli veressä oikeasti näkyisi matoja tai loisia, olisi tilanne jo hengenvaarallinen. Ilmeisesti vain The pH Miracle Centerin kouluttama mikroskopisti voi ne havaita.
 
Happy pH -yritys
Happy pH –yrityksen sivuilla kerrotaan: ”Voit saada käyttöösi meidän 14 vuoden kokemuksemme pH-tasapainoisesta elämäntavasta. Olemme tutkineet noin 3500 henkilön elävän ja kuivan veren näytettä. Olemme järjestäneet vähintään yhden pH-päivällisen jokaisena kuukautena yli viiden vuoden ajan.”
Koska verianalyysi maksaa yli 100 eur, voi tästä laskea, että yritys on saanut pelkillä verianalyyseillä tuloja vähintään 350 000 euroa.
Happy pH Oy:n liikevaihto julkisen kaupparekisterin mukaan oli 185 000 eur vuonna 2014. Kasvua edelliseen vuoteen oli 17%. Yritysrekisterin mukaan toimitusjohtajana ja hallituksen jäsenenä toimii Oiva Rauno Tapio Moilanen.
Yrityksen sivujen mukaan tarjontaan kuuluvat alkaliset vedet ja vesilaitteet, lisäravinteet ja ruoka-aineet, koulutukset ja yleisötapahtumat, elävän ja kuivan veren mikroskopiointi sekä analyysi, tuoremehupuristimet ja tehosekoittimet, Happy Detox jalkakylpylaitteet ja Jump Happy minitrampoliinit.
 
pH-ideologian tilanne muualla
pH-ideologian isänä pidetään yhdysvaltalaista Robert Youngia. Myös suomalaiset näyttäisivät noudattavan hänen toimintamalliaan ja ainakin Moilanen kertoo saaneensa koulutuksen häneltä.
Robert Young on ollut viime aikoina suurissa hankaluuksissa sillä häntä vastaan on nostettu lukuisia syytteitä. Hän on hoitanut ja julistanut syöpäpotilaita parantuneeksi pH-hoidon jälkeen, kunnes potilaat kuolivat tautiinsa.
Tänä keväänä Robert Young sai Yhdysvalloissa 3 vuoden ja 8 kuukauden vankilatuomion luvattomasta lääkärintoimen harjoittamisesta.
Moilasen lisäksi myös muut ovat Suomessa innostuneet pH-ideologiasta. Muun muassa Jutta Gustafsberg tarjoaa vastaavaa pH-dieettiä ”superdieettinä”.
Dieetissähän suositellaan runsaasti kasviksia, kasvisöljyä ja liikuntaa raskaan liha- ja einesruoan sijaan. Kyllä tällä ruokavaliolla joka tapauksessa voidaan saada painoa pudotettua ja terveyttä kohennettua.
Muutoksilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä elimistön pH:n kanssa eikä siis mitään muutoksia elimistön happamuudessa tapahdu virtsaa lukuun ottamatta.
Dieettiin liittyvät liitännäiset täyttävät kuitenkin selvästi kaikki törkeän huijauksen kriteerit.
 
Lopuksi
On vaikea ymmärtää miten vielä tänä päivänä, kun tietoa on helposti saatavilla, tällainen ilmiselvä huuhaa-toiminta voi kukoistaa. On selvä, että yhteiskunnalta puuttuu edelleen keinot aivan selvienkin huijausten estämiseen.
Villin lännen sarjakuvissa käärmeöljykauppiaat kieritettiin tervassa ja höyhenissä. Tänään vain huokaisemme ja annamme toiminnan jatkua.
On selvä, että moniin uskomushoitoihin on vaikea puuttua sillä niiden antajat varovat tekemästä sellaisia toimia, joiden perusteella heidät voidaan asettaa syytteeseen laittomasta lääkärintoimen harjoittamisesta.
Käytännön järjellä on kuitenkin vaikea hyväksyä, että voidaan kaupitella selviä huuhaa-tuotteita sairaille ilman, että on minkäänlaista velvollisuutta osoittaa, että hoidolla on pienintäkään vaikutusta.
Sairaat, erityisesti syöpäpotilaat ovat hyvin haavoittuva kohderyhmä, joka tarttuu kaikkiin mahdollisuuksiin. Pahimmillaan voi käydä niin, että he samalla luopuvat myös todistetusti tehokkaasta hoidosta kohtalokkain seurauksin kuten Robert Youngin tapauksissa näyttäisi tapahtuneen.
Kun Rauno Moilasen luentoa oli kulunut reilu tunti, pyysin puheenvuoron ja mikrofonin. Itseni esittelyn jälkeen kerroin mitä tutkittu tieto sanoo pH-dieetistä ja esitetyistä verikuvien analyyseistä. Kommenttini jälkeen koin, että en enää ollut tervetullut seuraamaan luentoa pidemmälle.
Kiitän kuitenkin suuresti sitä naispuolista henkilöä, joka poistumiseni jälkeen seurasi minua luentosalin ulkopuolelle kiittääkseen siitä, että olin tullut paikalle ja uskaltanut kertoa oman kantani asiaan. Ehkä kaikki toivo ei kuitenkaan ole vielä mennyt.
 
Lisäys 10.1.2018: linkki vuonna 2013 tehtyyn tallenukseen pH-luennolta
 

168 vastausta artikkeliin “Onnellinen pH?”

 1. Harry Onnison avatar
  Harry Onnison

  Luin juuri ensi kertaa tämän blogin alusta loppuun ja ajattelin että selvyyden vuoksi on syytä myös mainita, että ns. happo-emäs tasapainoteorian mukaan ruoan ph-arvolla ei suoranaisesti ole mitään tekemistä sen kanssa, millainen ph vaikutus sillä on elimistössä sen jälkeen, kun ruoka on sulanut, ravintoaineet imeytyneet ja entsymaattinen palaminen tapahtunut. Esim. monet hedelmät ja marjat ovat happamia suussa, koska ne sisältävät heikkoja orgaanisia happoja. Nämä hedelmä- ym. heikot hapot hajoavat aineenvaihdunnassa, eivätkä happamoita kehoa. Sen sijaan teorian mukaan ratkaisevaa on se, millainen tuhka ruoka-aineiden palamisesta jää jäljelle. Onko se hapanta vai emäksistä? Tähän vaikuttaa suuresti ruoka-aineiden kivennäisainekoostumus sekä proteiinien aminohapot. Yleisesti tiedetään että eri mineraalit muodostavat joko neutraaleja, emäksisiä tai happamia yhdisteitä. Esim. kalium, magnesium, natrium ja kalsium vaikuttavat emäksisesti.

  Mitä proteiineihin ja niistä saataviin aminohappoihin tulee, niin, jos niitä syö jatkuvasti enemmän, kuin mitä keho tarvitsee rakennus- ja korjausaineiksi sekä elintoimintojen ylläpitoon, ylimääräiset aminohapot käytetään polttoaineeksi, jolloin niiden runsaan typpipitoisuuden vuoksi syntyy typpihappoa ja rikkipitoisten aminohappojen (metioniini ja kystiini) palaessa myös rikkihappoa. Nämä eivät ole enää mitään heikkoja happoja, vaan hyvinkin vahvoja happoja. (Vrt. happosateet, kun poltetaan rikkipitoisia polttoaineita)

  Tietenkin kehon säätelyjärjestelmät yrittävät viimeiseen saakka pitää yllä kudosten ja etenkin veren oikeaa ph-arvoa, mm. tuottamalla emäksisiä aineita, mutta nekin ovat rajallisia. Terveessä kehossa on toki runsaat reservit oikeiden ph-tasojen ylläpitoon, mutta vuosien ja vuosikymmenten kuluessa nämä reservit voidaan kuluttaa loppuun, jos jatkuvasti syödään liian paljon näitä vahvoja happoja tuottavia aineita, kuten proteiineja etenkin eläinperäisistä ruoka-aineista.

  Se että säätelyjärjestelmät pitävät ph-arvon lähes vakiona, on aivan välttämätöntä elintoimintojen normaalille jatkumiselle, mutta toinen kysymys on, millä hinnalla se saatetaan joskus tehdä. Luustossa oleva kalsium on osaltaan myös sellainen varasto, jota keho voi hätätilassa joutua käyttämään happojen neutraloimiseen, jos muut keinot eivät enää riitä. Tämä voi pitkään jatkuessaan johtaa osteoporoosiin. (Ei liene sattumaa, että Suomi ja Uusi Seelanti ovat kärkimaita osteoporoosin esiintymisessä, vaikka molemmissa juodaan runsaasti maitoa.) Liikaa juodun tai syödyn maidon tai juuston kaseiini-proteiinin aineenvaihdunnassa syntyvien happojen neutraloimiseksi tarvittavaa kalsiumia otetaan luista, jolloin kalsiumin eritys virtsaan lisääntyy ja tässä ei maidon runsas kalsiumkaan auta. Tämä ei todellakaan ole mitään huuhaata. Ainakin ulkomaisia tutkimuksia asiasta on tehty jo vuosikymmeniä sitten, mutta kaikki lääkäritkään eivät välttämättä ole niistä tietoisia ainakaan täällä maidon luvatussa maassa Suomessa. En nyt rupea etsimään tähän lähdeviitteitä, mutta jos asia jotakin rehellistä totuuden etsijää todella kiinnostaa, niin hän löytänee niitä itsekin.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos pohdinnasta. Pohdiskelu on mielestäni enemmän teoreettista kuin faktaa. Yksi asia heti alkuun epäilyttää: Millä perusteella elimistössä muka kuluisi loppuun puskirivarastot. Olen kyllä siitä samaa mieltä, että tästäkin aiheesta löytyy artikkeleita ja hypoteeseja mutta toistaiseksi aineenvaihdintatutkijat eivät ole nopita hypoteeseja ole hyväksyneet.

   Maidon yhteys on myös hypoteesi. Asia selittyy pelkästään sillä tosiasialla, että kalsiumin määrällä ei ole suurta vaikutusta osteoporoosiin, kunhan riittävä tarve on täyttynyt. Olisin kyllä mielelläni perehtynyt siihen näyttöön, että maidon juonti aiheuttaisi tai pahentaisi osteoporoosia.

 2. Kari avatar
  Kari

  Lueskelin tätä mielenkiintoista blokia. Jäi mieleeni, että useista kokemusperäisistä kertomuksista huolimatta kuittaat koivuntuhkan käytön “huuhaaksi”. Mielestäsi “oikeaa” tietoa on vain tutkittu tieto. Kattavia tutkimuksia tekevät lääkevalmistajat eivät tunne mielenkiintoa ns. “huuhaan” todistamiseen. Ei ole mitään intressiä. Tästä syystä lääketieteellinen tieto jää puutteelliseksi. Lääkevalmistajan intressissä on korostaa, että “huuhaa” on huuhaata.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   On totta, että tieto on puutteellista. Ja on totta, että lääkevalmistajat eivät ole kiinnostuneita rahoittamaan koivuntuhkatutkimuksia. Mutta julkaistuista tutkimuksista suurin osa onkin muiden kuin lääketeollisuuden rahoitamia. Niihin on saatavissa myös rahoitusta, jos on edes pienikin ajatus taustalla. Se, että jotain ei ole tutkittu, ei ole tietenkään automaattisesti huuhaata vaan vain tutkimaton asia/hoito. Siitä huolimatta, kun väittää koivuntuhkan olevan tehokasta, tulisi olla väitteelle perusteet. Muuten on kysymys vain milikuvituksesta. Koivuntuhkan osalta tutkimusnäytön puuttuminen selittynee myös sillä, että sen ainesosien perusteellakaan ei ole olemassa mitään rationaalista perustetta edes ajatella sen vaikuttavan syöpään. Kyseessä on poltettua koivupuuta ja tiedämme mitä se sisältää.

 3. KV avatar
  KV

  Kirjoitit, että pH-dieetin ainoa vaikutus on virtsan pH:n nousu. Virtsan pH:n nostaminen olisi mielestäni mielenkiintoinen aihe, jota tulisi tutkia ihmisillä. Kotieläintieteissä on tutkittu, että okratoksiini, erittyy sikojen virtsaan suuremmissa määrin, kun virtsan pH:ta nostetaan ruokasoodalla. https://academic.oup.com/jn/article/134/9/2355/4688772

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Virtsan pH:n muuttuminen on fysiologinen tapahtuma, joka siis reagoi elimistön happo-emäs-tasapainoon. Se on osa elimistön puskurijärjestelmää, jolla säädellään veren pH:ta. Se, millä tavoin virtsan happamoitumisella voitaisiin vaikuttaa ihmoisten terveyteen, ei ole käsittääkseni tiedossa.

 4. Kiinnostunut avatar
  Kiinnostunut

  Mikä on näkemyksesi sitten esimerkiksi ruoka-aineista, joiden väitetään tasapainottavan vaikkapa vatsan ja suoliston pH:ta? Eikös omenaviinietikka esimerkiksi ole sellainen? (esim. http://www.tervemies.com/ruokavalio/omenaviinietikka-terveysvaikutukset/)
  Onko näissä terveysvaikutuksissa mitään perää? Itse olen nyt eri lähteisiin perustuen nauttinut omenaviinietikkaa joka ilta pari lusikallista.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tuossa artikkelissa esitetyille terveysväitteille ei ole mitään perustaa. Lisäksi väite mahahapon neutraloimisesta perustuu väärinymmärrykseen sillä etikka on siis etikkahappoa, joka on siis hapanta, ei emäksistä. Ei tuosta parista lusikallisesta omenaviinietikkaa mitään haittaakaan ole, joten voit aivan hyvin jatkaa sen nauttimista, jos se tuntuu hyvältä.

 5. Lasse avatar
  Lasse

  The Alkaline Diet: Is There Evidence That an Alkaline pH Diet Benefits Health?
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3195546/
  Mielenkiintoinen artikkeli. Toinen kipupiste, eli D -vitamiinin saanti myös mainittu.
  Fosamax to the rescue…

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiinnostava kirjoitus vaikka ei olekaan mikään tieteellinen tutkimus taikka systemoitu katsaus. Ehkä hivenen häiritsee tuo hyppäys siitä, että ruoka vaikuttaa virtsan pH-tasoon siihen, että onko tällä hyötyä. Sellaisia tutkimuksia kun ei ole.
   Toinen asia on se, että kirjoittaja sekoittaa kaksi asiaa: Sen, että ns alkaalisella ruokavaliolla olisi terveysvaikutuksia ei tarvitse johtua tästä pH-asiasta lainkaan vaan siitä, että tuollainen ruokavalio sisältää runsaasti niitä ruoka-aineita, joita muutoinkin suositellaan. Ei tuon mahdollisen hyödyn tarvitse liittyä pH-asiaan lainkaan eikä se todista mitään tuon pH-hypoteesin totoodellisuudesta vaikka hyöty osoitettaisiin.

 6. Tero Sivula avatar
  Tero Sivula

  Suoneniskentä on palaamassa takaisin tehokkaaksi hoidoksi aivan kaikkiin sairauksiin. Sehän on satoja vuosia vanha perinne. Ruotsin kuningastakin hoidettiin suoneniskennällä kun haavoittui sodassa ja menetti paljon verta, suonta iskettiin niin kauan että hän menetti kaksi kolmasosaa verenstä, ikävä kyllä menehtyi siitä huolimatta 🙂 Kiitos Juhani mahtavasta blogista. Onkin korkea aika saada kunnon vastaväiteet huuhaa hoidoille. Teille huuhahoidoista innostuneille, aika usein teidän tarinoissa on sama kaava, syön epäterveellisesti enkä harrasta liikuntaa ollenkaan, voin todella huonosti, sitten aloin syömään koivuntuhkaa 45 kiloa päivässä ja kaikki vaivat väheni ja poistui kokonaan. Olisko kumminkin järkevämpää alkaa harrastaa kohtuullisesti liikuntaa ja syödä tervellisesti sen sijaan että maksaa huhaa hepulle huuhaa huuhaasta?

 7. Juha Lehtonen avatar
  Juha Lehtonen

  Hienoa Juhani, että jaksat taistella näitä huuhaa uskomuksia ja uskontoja vastaan.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kerrotko millä tavalla tuo oli hyvä ja miten sen liittyi tähän pH-asiaan?
   Olen utelias, sillä linkkisi johti Mercolan sivuille, miehen, joka on tunnettu kaikesta huuhasta.

   1. Jorma avatar
    Jorma

    http://images.yoli.com/BritJournalArticle.pdf
    “Conclusion
    The lack of consensus for both qualitative and quantitative
    aspects of acid–base chemistry in physiological systems as
    well as measurement has caused considerable confusion
    for both researchers and clinicians. This confusion has also
    complicated the search for cause and effect and made clinical
    application difficult and controversial. Nonetheless, the
    available research makes a compelling case that diet-induced
    acidosis is a real phenomenon, has significant clinical
    relevance, may largely be prevented through dietary changes,
    and should be recognised and treated.
    Both dietary interventions (lowering protein and
    increasing fruit and vegetable consumption) and nutritional
    supplementation (with K and Mg salts) have been shown
    to normalise acidosis, but with discordant results on whether
    this is then associated with clinical improvement in
    bone, muscle or other physiological or pathophysiological
    conditions. A positive NEAP diet results in increased urine
    Ca, N and bone marker excretion, and predisposes to kidney
    stones. Whether or not, over the longer term, this translates
    to lower bone density, increased bone and muscle loss with
    ageing is unclear and requires further investigation.”

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Vuonna 2009 julkaistu katsaus ei ole evidenssiä vaan mielipide. Kyllä olen tietoinen, että virtsan happamuuteen ruokavalio vaikuttaa.

 8. Henri Kainulainen avatar
  Henri Kainulainen

  Vaikka minulla ei ole esittää seuraavan tarinani vahvistukseksi mitään tieteellistä vahvistusta, kerron sen silti, koska se on tosi. Olen 37 vuotias moneen kertaan lääkärin toimesta terveeksi todettu mies. Minulla on kuitenkin ollut 20 vuotiaasta asti jalkasieni (myös kynsissä), joka on säännöllisesti levinnyt myös nivusiin. Olen käyttänyt monia eri apteekin tuotteita vaivaan ja mikään ei ole auttanut pysyvästi. Kaikki kengät ja sukat on vaihdeltu ja kuumennettu moneen kertaan. Löysin kuitenkin internetin “huuhaasivustoilta” jutun jossa väitettiin kehon happamuuden edesauttavan sienten kasvua. Aloin noin vuosi sitten syömään 2 teelusikallista ruokasoodaa päivässä ja lopetin kofeiinin käytön. Nyt jalkasienet ovat kadonneet ja terveet varpaan kynnet kohta kasvaneet tilalle. En väitä että ruokasooda ja kofeiinin käytön lopettaminen paransivat sieni-infektiot, mutta paraneminen sattui ainakin samaan aikaan. Mitään haittavaikutuksia en ole huomannut ruokasoodasta.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   2 tl ruokasoodaa ei vaikuta elimistöösi juuri millään tavalla. Sen emäkisisyys kyllä voi hieman virtsan emäksisyyttä lisätä. Luonnollisesti minulla ei voi olla tietoa sinun sieni-infektioittesi syistä eikä niiden häviämisestä. Tuo sooda ei kyllä voi sitä mitenkään selittää.

 9. Barbro avatar
  Barbro

  Kiitokset loistavasta blogista!
  Erityisesti tämä kirjoitus herätti mielenkiintoni. En ole alalla töissä, vaan googlaileva ’yleisesti kiinnostunut’. Muutama lähisukulainen on kärsinyt syövästä, muutama jopa menehtynytkin siihen, joten olen syövästä ja sen hoidosta ollut kiinnostunut jo pitkään. Äskettäin lähipiirissäni ruvettiin voimallisesti promoamaan tätä ”pH-ihmettä”, vaikka se, ihan näin lukiopohjaltakin on tunnistettavissa täydelliseksi vedätykseksi.
  Oli pakko guuglata lisää.
  Ennen pitkää osui silmiin tämä julkaisu:
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=19276390
  Luin tuon lävitse, ja maallikkona tulee mieleen:
  -yleinen väite on, että ’suun kautta nautittu ravinto ei merkittävästi vaikuta veren pH:n’. HIIRILLÄ näyttäisi kuitenkin suun kautta nautittu, emäksinen aine vaikuttavan kasvaimien pH:ta nostavasti. Tulos ei liene johdettavissa ihmisiin?
  -kysymyksessä siis hiirillä tehty tutkimus, joka on poikinut jonkin verran jatkotutkimuksia. Ovatko nähdäksesi nämä ’tutkimuspolut’ merkittäviä?
  -oletko tietoinen, josko nämä tutkimuspolut on loppuun koluttu, tai onko niistä seurannut esim kliinisiä kokeita?
  Kiittäen!

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tuo löytämäsi hiirillä tehty tutkimus liki 10 vuoden takaa ei kerro mitään siitä, että pH-ruokavaliolla voisi olla mitään vaikutusta syöpään ihmisellä.
   Ainoa pH-ruokavalion vaikutus on, että virtsan pH muuttuu. Veren pH on tarkoin säädelty, ei se heilu ruokavalion mukaan. Lisäksi voin myös kertoa, että tämän pH-teorian isä on parhaillaan vankilassa. Hän hoiti syöpäpotilaita tällä ruokavaliolla ja kun potilaat kuolivat, hänet tuomittiin vankilaan luvattomasta lääkärintoimen harjoittamisesta.
   Jos noin yksinkertaisella hoidolla, kuten pH-ruokavaliolla olisi todella merkittävä vaikutus syöpään ihmisillä, voit olla varma, että se olisi jo laajassa käytössä.

   1. Barbro avatar
    Barbro

    Kiitos vastauksestasi.
    Tiesinkin tämän puoskari Youngin viimeaikaiset vaiheet. Ja myös vallitsevan käsityksen, johon myös itse luotan täysin, ruokavalion ja pH:n yhteydestä. Tulos ln silti mielenkiintoinen, eikö? Jos kerran hiirillä on havaittu ao vaikutus, tuntuisi ihmeelliseltä, ettei asiaa olisi tutkittu enempää. Miksi muuten tällaisia tutkimuksia kannattaa tehdä?
    Ao tutkimuksessa siis todettiin kasvaimen (sen solujen sisäisen nesteen?) pH nousi ja etäpesäkkeiden määrä ei kasvanut.
    En ajakaan takaa sitä, että emäksisellä ruokavaliolla parannettaisiin syöpää. Lähinnä se ihmetyttää, että tuloksen olettaisi olevan kiinnostava ja johtavan jonkinlaisiin jatkotutkimuksiin tai hypoteeseihin. Onko näin?

 10. Mikko Peltonen avatar
  Mikko Peltonen

  Mielenkiintoista luettavaa, nämä yhden asian ihmiset todistavat vanhan suomalaisen sanonnan ah, niin oikeaksi “yksi hullu kysyy enemmän kuin kymmenen viisasta ehtii vastata”.
  Tovon sinulle voimia ja kärsivällisyyttä, kun pelaat pulujen kanssa shakkia.

 11. Anomuumi avatar
  Anomuumi

  Sattumalta törmäsin tähän blogikasaan ja olen hyvin huvittunut kommentoinneista. Hyviä kirjoituksia, jatka samaan malliin uskomushoitoja vastaan!

 12. Virolainen eläkkeellä oleva sairaanhoitaja avatar
  Virolainen eläkkeellä oleva sairaanhoitaja

  Minulla on oma mielipide ”terveellisestä ruuasta” – itse tykkään ”normaali ruuasta”.
  Se on erijuttu ja nyt haluan kysyä kysymyksen (vähän myöhässä) lääkäriltä (Juhani Knuuti) vaan – minusta aihe on pH-huiputus. Löysin sivun vasta nyt. En todella lukenut koko viestiketjun kirjoituksia.
  Eikös mahanhappo juuri tappaa nämä ”madot ja loiset”, ainakin Helicobacter pylori viihtyy hapottomassa mahassa paremmin?
  Jos jatkuvasti juoda soodaa tai vastaava – miten se vaikuttaa Ca, Mg, Fe, Zn, Cu ja B12 ym. ilmentymisen?
  Voiko se vahingotta mahanrauhaisia ja tulos on mahan atrofia?
  Miten Suomessa yleensä tutkittaan, onko ihmisellä yli- tai alahappoisuus?
  Miksi kaikki tuntemat ihmiset täällä käyttävät antasideja, kenellä on jotain ruoansulatuksen häiriöitä (närästys, refluksi)?
  Ovatko minun ajatukseni oikeat teidän mielestäni? Ma olen todella kiinnostunut teidän mielipiestä..
  *
  Tämä, että ravinnon pH ei vaikuta pätkääkään elimistön pH:hon pitäisi olla itsestään selvä kaikille, kuka ovat koulussa kemia opiskelleet ja ymmärtävät, että mahanlaukku ei ole lasipullo, mihin lisäämällä happea tai esimerkiksi soodaa saa pysyvään pH-tasoon.
  P.S. Robert O Young – ”pH-ihme” isä on rikollinen ilman akademista koulutusta pässi – guuglissa tietoja.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos kommenteista. Kyllä mahahapolla on juuri mainitsemisiasi vaikutuksia. Jos käyttää happosalpaajia säännöllisesti, on todettu että hieman useammin voi sairastua turistiripuliin. Eri asia on sitten voiko alkalisoidulla vedellä tai muulla ruoka-aineella saada todellisuudessa mahaa hapottomaksi muuten kuin lyhyeksi hetkeksi.
   Antasidien, H2-estäjien ja happosalpaajien kaikkien tavoiteena on hillitä hapon nousua ruokatorveen, joka on närästysoireen taustalla oleva tapahtuma,

 13. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  Vieläkös tämä Rauno Moilanen kehuu syövänsä 22 teelusikallista suolaa päivässä ? Ainakin 3 v sitten nauhoitetussa luennossa väitti näin, Niin ja veressä olevat hiivat aiheuttavat hermomyrkkyjä jotka taas vaikuttivat ihoon tai jotain 🙂

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kuuntelemassani luennossa sanoi syövänsä noin paljon eli 100 g/vrk!

  2. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   KR -tyyppien dieettiin taitaa nykyään kuulua 20g/pv

 14. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  No ainakin aikanaan ruotsinkielisen puolen sivuilla hehkutettiin lautasellisia, jotka olivat täynnä juustoa ja lihaa, no oli siellä välillä jotain vihreää tahnaakin mukana. Ehkä näin englanninkielisessä on reseptejä, joissa peruna on korvattu esim munakoisolla.
  Eiköhän toi LCHF ole aikas eläinrasva ja -proteiinipohjaista. Vai eikö Mien toteamus: Meinaat siis, että vhh-ruokavalioissa ei fokusoida eläinproteiiniin ja että tyydyttyneen rasvan määrä ei kasva?
  olekaan totta. Syödäänkö VHH:lla voittopuolisesti kasvikunnan tuotteita? Vähän niin kuin Fogelimaisesti, lihaa kerran pari viikossa + kalat päälle. Siinä sitä saa omega kuutosta kunnolla, kun pitää juoda pari desiä oliiviöljyä.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tämä kommentti ei ole nyt erityisesti kenellekään yhdelle kommentoijalle vaan monille.
   Eikö teitä ihmetytä kun blogikirjoituksen aiheesta riippumatta, väittely aina siirtyy tähän samaan aiheeseen eli VHH vs muu dieetti ja tyydyttynyt rasva vs. ei-tyydyttynyt? Eikö tosiaankaan ole mitään muuta kiinnostavaa aihetta? Pyöriikö maailma todellakin nyt tämän VHH-aiheen ympärillä, tai ylipäätään ravitsemusasioissa?
   Tämänkin kirjoituksen aiheena oli pH-huiputus, mutta mistäs täällä taas jankutetaan?
   Toivoisin, että jatkossa kommentointi pysyisi edes jollakin tavalla blogikirjoituksen sisällön teemassa.

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista.

   2. entäs ne statiinit avatar
    entäs ne statiinit

    Tosiaan ainakin Varpu Tavin PH- valio oli käytännössä vegaani ruokavalio. Niin ja tutkimus, terveellisyys taitaa perustua pikemminkin kasvis ym tutkimusten perusteella saatavaan dataan kuin PH-ruokavaliotutkimukseen.
    Muuten kun ajatellaan syödyn ruuan hapokkuutta tai emäksisyyttä, niin kait vatsalaukku on se joka kärsii, jos kärsii, luulisi, että vatsalaukusta lähtee seos suht samanlaisena (ph-arvo) ohutsuoleen, ja sieltä eteenpäin.
    Sitten taas elimistön emäksisyys tai hapokkuus, voisko se johtua, ettei puhdistuslaitokset toimi kunnolla, puhdista palamistuotteita pois verestä. ilmeisesti nämä PH ihmiset sotkevat näitä asioita keskenään.
    Ai niin mitä mineraaleja alkaliseen veteen on liuennut, onko se kenties hiilihapotonta kivennäisvettä (kalium- ja magnesiumlisä)

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Voisi kait ajatella että ongelmia tulee siitä jos on joku sairaus ja joku toinen aine pahentaa/lisää esim. hapon eritystä vatsalaukussa. Ilmenee närästyksenä.
     Ihmisillä taitaa kalium-natrium tasapainolla on enemmän merkitystä kuin kalsiumilla (jos käyttää maitotuotteita).
     Tämä on siinä mielessä mielenkiintoista että onko pohdittu pH:n vaikutusta näiden hivenaineiden imeytymiseen? Veren pH on siis hyvinkin vakio. Mutta virtsan pH vaihtelee.
     Normaali ajatuksen kulku menis siten että jotain on liikaa/liian vähän niin haittaa tulee. Mutta syy huonoon imeytymiseen voisi olla happamoitumisessa enemmin kuin jonkun yksittäisen hivenaineen runsaudessa/puutteessa?
     Nyt tulee mieleen kalsium. Kasvien soluseinämän rakenteen johdosta liiallinen kalsium rikkoo lopulta solun seinämän (liian nopea kasvu, riittämätön haihdunta jne) Ihmisellä näin ei kuitenkaan käy, mutta ongelmia voi tulla kalsium-ionikanavien avautumisesta joka aiheuttaisi “vuotoa”. Tässä mahdollinen syy sormenpäiden kihelmöintiin ja ehkä muutamaan muuhunkin epämääräiseksi luokiteltuun oireeseen?
     Sitä en sitten tiedä onko tällä tekemistä niinkään ruokavalion kanssa vaan nestetasapainon?
     Juhani.. Osaatko auttaa tämän ajatuksen kanssa?

     1. entäs ne statiinit avatar
      entäs ne statiinit

      Niin oletuksena on tietenkin että röörit ja keuhkot/ munuaiset toimivat oikein. Ohutsuolen ph ollee lähempänä 7 kuin vatsahappoja. Varmaankaan ohutsuolen entsyymit eivät toimi hyvin happamemmassa kuin neutraalimmassa massassa. Munuaisethan esim suodattavat aminohappojen palamistuotokset ja ylläpitävät ionitasapainoja. Eli ainakin ylenmääräinen proteiinien syöminen happamoittaa virtsaa, tai vähäinen nesteen saanti väkevöittää virtsaa.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      En ole perehtynyt noihin ajatuksiin tarkemmin mutta jos saa ravinnosta tarpeeksi kaliumia ja kalsiumia (natriumista ei pääsääntöisesti ole todellakaan pulaa) ja muutenkin vitamiinien saanti on kunnossa, en lähtisi juuri pohtimaan kalsiumtasapainon merkitystä esim sormien kihelmöionnissä. Tervellä solujen Na-K-Ca-säätely on kontrollissa, jos vain veren pitoisuudet ovat normaalirajoissa. Ja viimeksimainitusta pitävät munuaiset, maksa ja hengityksen säätely huolta.
      Ruoan happamuudella ei ole todellista merkitystä (ellei se ole syövyttävän hapanta tai emäksistä) sillä ensiksi mahassa se happamoituu joka tapauksessa mahan happopumppujen toimesta ja sitten neutraloidaan haiman toimesta ohutsuolessa. Ruoan happomäärän merkitys muutoinkin verrattuna elimistön oman aineenvaihdunnan tuotoksiin verrattuna on vähäinen. Tuo säätelyjärjestelmä tarvitaan juuti tämän elimistön oman happo-emäs-tasapainon ylläpitämiseen.

     3. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Arvelinkin, että terveillä kaikki toimii..
      Katsoin noita vitamiinien tutkimuksia alkuun ja ne näyttää olevan vakiokauraa labroissa.
      Alla oleva ei kuulu tämän otsikon piiriin.

      Pompsahti eteen tämä:
      http://www.vitamiinisuositukset.com/b12-vitamiini/
      -sivustolla jauhettiin samaa asiaa, mutta missään vaiheessa ei kehoitettu tutkimaan mitkä nämä b12 -vitamiinin tasot henkilöllä on.. Ihme..
      -Kts. yst listan viimeinen kommentti, johon sivuston ylläpitäjä ei ole vastannut.
      Selittäisikö tuo b12 sen, minkä vuoksi jotkut eivät tunne, onko kenttä päällä vai ei..

     4. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Tuolle sivustolle en TYKSin koneilla pääse sillä F-securen mukaan se on luokiteltu haitalliseksi. En siis voi ottaa kantaa tuohon B12-linkkiin. Ehkä parempi jättää omaan arvoonsa?

     5. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Vitamiinisuositukset.com domain -nimi on muuten rekisteröity Panamaan. Kenenköhän se on? Onkohan Nordea auttanut sivuston perustamisessa 😉

     6. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Taitaa olla tämmöinen ominaisuus. Se kai yrittää eliminoida ulkoisen uhan tai jotain. F-Secure on onnistunut luomaan hyvän brändin johon luotetaan. Niillä on aktiivista tutkimustakin ja yhteistyötä viranomaisten kanssa.

 15. Entäs ne statiinit avatar
  Entäs ne statiinit

  Christian Reinman 2.5.2016 klo 10:02
  Ent. statiini kirjoitti:
  Hyvvää Wappua, myös, ehkä siellä Anders E:n svuillla, Todettiin, että tutkimusten mukaan, rasvan syönti ei ole ongelmallista/ vaarallista, kunhan syönti on välillä 20 E%:a – 40 E%:a mutta ei kerrrota sitä kellekää.
  …………………………………………………………………………………………………….
  Olet varmaan Sydänliiton jäsen ja statiinin käyttäjä? Ei kannattaisi, sillä kirjoituksia on lähen mahdoton lukea saati ymmärtää. Kauheasti kirjoitusvirheitä.
  Onko sinulla lihasjäykkyyttä käsissä vai kärsitkö hetkittäisistä muistinmenetyksistä? Kaikki tämä saattaa johtua statiineista….
  Sitten lasketaanpa makroja. E40% rasvaa+E15% proteniinia tarkoittaa E55% hiilihydraatteja. Ei tämä ole Andreas Eenfeldit suosittelema dieetti.
  Täältä löydät oikeat ohjeet: http://www.kostdoktorn.se/lchf-pa-18-sprak
  niin Reinman, johonkin aikaan Eenfeldtin tiedeosiossa oli rasvan terveellisyydestä tutkimus, joka totesi ettei rasvan käyttö ole vaarallista, unohti vaan mainita, että tutkimus taisi liittyä tilanteeseen jossa tutkittiin rasvan käytön vaihtelua 20e%-40e%:a.
  2,5 miljoonaa kävijää, tarkoittaako, että jos 100.000 samaa kävijää käy kerran päivässä sivulla, kuukaudessa on jo 3.000.000 kävijää.

  1. Christian Reinman avatar
   Christian Reinman

   Eräs kirjoitti:
   Meinaat siis, että vhh-ruokavalioissa ei fokusoida eläinproteiiniin ja että tyydyttyneen rasvan määrä ei kasva?
   ………………………………………………………………………………………………………………………………..
   Minä kirjoitin sanatarkasti: …(”Western style”),jossa on paljon rasvaa ja hiilareita.” Sehän on ihan toinen juttu kuin VHH!
   How Low Carb is Low Carb?
   Here’s the way we define different levels of low carb at Diet Doctor:
   Strict low carb <20 gram carbs per day
   Moderate low carb 20-50 grams per day
   Liberal low carb 50-100 grams per day
   For comparison a regular Western diet can easily contain 250 grams of carbs or more in a day, most of them bad refined carbs, including sugar.
   http://www.dietdoctor.com/how-low-carb-is-low-carb

   1. Mie avatar
    Mie

    “Minä kirjoitin sanatarkasti: …(”Western style”),jossa on paljon rasvaa ja hiilareita.” Sehän on ihan toinen juttu kuin VHH!”
    Niinpä on. Kuitenkin mainitsemani kaksi länsimaisen ruokavalion piirrettä löytyvät myös vhh:sta. Kumpikaan ei ole tutkimusnäytön valossa edullista.
    Ja vhh:n määrittely grammojen kautta on turhaa, ellei oleteta että jokainen ihminen on ns. keskivertoihminen 2000 kcalin energiansaannilla. Mielekkäämpää on määritellä se vaikkapa hh:n osuutena kok.E:stä.

 16. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  PH ruokavalio taitaa olla aika lähellä kasvisruokavaliota. Ehkä PH tasapainoa ajatellen kasvispainotteinen ruokavalio, 2 – 3 lihapäivää/ viikko olisi ihanteellinen. Sisuskalut pääsisivät vähemmällä eivätkä elimistön ‘tasapainovarastot’ kuluisi liikaa.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ph-tasapainolla ei ole mitään merkitystä sinänsä. Jos siitä on jotain etua, se liittyy ihan muihin asioihin. Missä on tutkimusnäyttö pH-tasapainnottavan ruokavalion eduista?

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Missä on tutkimusnäyttö kahvin (pH 5.0) tai kolajuomien (pH 2.5) haitoista?
    Tarvitaankohan vatsahappoja enää ollenkaan, kun on noin hapanta..

    1. entäs ne statiinit avatar
     entäs ne statiinit

     Hapokasta sanoi… todellisuudessa Ph heilahtelua taitaa aiheuttaa yksipuolinen ruokavalio, paljon hedelmiä vs paljon proteiinia. Sen puoleen suosituksissa olevat rajoitteet taitavat antaa myös avun happo emäs tasapainoon ihan ilman nimettyä diettiä.

     1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Ilmeisesti myös niin että kahvissa oleva kofeiini lisää vatsahapon eritystä?

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Hmm. “todellisuudessa Ph heilahtelua taitaa aiheuttaa yksipuolinen ruokavalio….”
      Siis mitä pH-heilahteluja? Ei ole mitään pH-heilahteluja, ellei virtsan pH:ta oteta huomioon. 😉

   2. entäs ne statiinit avatar
    entäs ne statiinit

    Niin no mitä hyötyä on kasvisruokavaliosta ryyditettynä kasviöljyillä ja pähkinöillä marjoilla ja hedelmillä, kait niistä on tutkimuksia. Ehkä ongelmana ettei saada lihasta saatavia vitamiineja.
    Itse Ph dietti, onhan mukavaa, että ihmiset näkevät vaivaa tutustua uusiin ruokiin.

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Niin, eikös se ollut Havukka-Ahon ajatteliassa kun Konstan Pylkerö kaivoi taskustaan ostamansa sitruunan ja tokaisi että ompas hapan hetelmä?
     Aikoinaan saaressa asunut isäntä halusi tuoda talkooväelle jotain hyvää. Oli ostanut kaupasta jäätelöä. Kauppaan oli kuitenkin matkaa ja kun hän perille päästyään kouraisi taskuaan, sanoi hän: “Teällähän onkin vain retoa”.

    2. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Wiki antaa vastaukseksi B12 vitamiinin puutoksen mahdollisuuden. “Hauskana” yksityiskohtana pigmentin lisääntyminen. Tulee mieleen mainitsemastasi presidenttijauhatuksesta JFK joka oli kasvoiltaan hyvinkin värittynyt henkilö. Mutta oliko JFK:lla mahdollinen B12 puutos johtuen sairaudesta vaiko ruokavaliosta? Kello ei ole edes kuutta ja on päivän salaliittoteorian aika..

    3. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kritiikkini ei siis kohdistu siihen etteikö tuollaisella ruokavaliolla voisi olla edullisia vaikutuksia. Kritiikkini kohdistuu siihen, että ruokavaliota perustellaan puhtaalla hömpällä eli pH-vaikutuksilla.

     1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Näitä tulee kokoajan lisää. Yksi on veriryhmän mukainen dieetti. Pitääköhän siinä valita minkä eläimen ym. verestä veriletut tehdään.. 😉

  2. Christian Reinman avatar
   Christian Reinman

   Eräs nimimerkki kommentoi:
   Ts. aika moni ruokavaliotekijä – joista sekä a) eläinproteiinin että b) safan saanti tuppaa korostumaan Reinman-tietää-kyllä-millä ruokavaliolla – on linkitetty syöpäriskin kasvuun jossain määrin.
   ……………………………………………………………………………………………………………
   Olisit vaan reilusti kertonut, että kysymyksessä oli ns.roskaruokavalio(“Western style”),jossa on paljon rasvaa ja hiilareita.
   Olet puolittain oikeassa: lisää rasvaa ja kohtuullisesti proteiinia=VHH. Annappas linkki tuollaisen ruokavalion syöpäriskiin.
   Tuo IGF-1 selitys oli myös surkea….
   ………………………………………………………………………………………………………………..
   Sama nimimerkki:
   Että ihan hiiriä. Jep jep
   ……………………………………………………………………………………………………
   Niin aivan 30 vuotta sitten. Kysymys kuuluukin,koska alkavat ihmiskokeet? Yleensähän kokeillaan ensin hiirilla ja sitten jatketaan ihmisillä,jos tulos on positiivinen..
   …………………………………………………………………………………………………………………..
   Huomasin,että Knuuti vajosi itsesääliin vappuaattona:
   “Ja sitten Eenfeltdin blogin lukijamäärät vs. minun lukijamääräni. Joku muukin taisi yrittää jotenkin lannistaa minua vertaamalla blogini lukijamäärää Tohtori Tolosen määriin. Masentaminen ei kyllä näillä keinoin onnistu
   Itse asiassa olen erittäin tyytyväinen tämän blogin lukijamääriin kun lukijoita on kymmeniä tuhansia. Eniten käyntejä oli artikkelissa kemikaalittomat kuluttajatuotteet, joka sai yli 30 000 käyntiä”
   Kannustava kommenttini: Ei kannata surra..provinssilehden bloginpitäjä ei pääse noihin lukijamääriin edes 10 vuodessa.
   Halusin vain esittää, että suomalaiset ravintotietäjät ja suurin osa lääkärikuntaa on yllätetty housut kintuissa. Puskavalistus on epäonnistunut surkeasti. Vain 20% suomalaisista noudattaa ravitsemusohjeita kertoo THL. Yksityisen mainostoimiston johtaja saisi heti potkut,jos mainostuksen teho olisi näin heikko….

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Joku toinenkin taisi aikaisemmin pyrkiä vähättelemään blogiani sillä, että se julkaistaan maakuntalehdessä. Ja tämä joku piti blogiaan iltapäivälehdessä! Nehän ovat journalismin lipunkantajia.
    Tosiasiassa ei ole mitään väliä missä blogia julkaisee sillä sehän on netissä joka tapauksessa. Toiseksi, aloitin julkaisemisen omalla wordpress-alustalla https://juhaniknuuti.wordpress.com/ mutta sitten TS Hyvinvointi halusi, että se näkyy myös siellä. Mutta on selvä, että noihin miljoonalukuihin ei voi edes päässä teoriassa ilman, että vaihtaa kielen englanniksi.
    No, kerropas siiten kuinka moni noudattaa Reinmanin ravitsemusohjeita kun nämä muut ovat epäonnistuneet?
    Tutkimustieto kyllä kuitenkin viestittää, että osittain ravitsemusvalistus on toiminut, mm kuidun määrä alkaa olla jo lähellä suosituksia. No, miksi ei muilla alueilla tilanne ole niin hyvä? Ehkä siinä pitää tarkastella näitä Reinmaneita ja muita samanmielisiä, jotka ovat dysinformaatiolla sekoittaneet osan kansasta; onneksi vielä vain pienen osan.

   2. Mie avatar
    Mie

    “Olisit vaan reilusti kertonut, että kysymyksessä oli ns.roskaruokavalio(”Western style”),jossa on paljon rasvaa ja hiilareita.”
    Meinaat siis, että vhh-ruokavalioissa ei fokusoida eläinproteiiniin ja että tyydyttyneen rasvan määrä ei kasva? 🙂
    “Tuo IGF-1 selitys oli myös surkea….”
    No mutta sehän on tietenkin ihan tokaisulla selvitettävä juttu sekin. Kyllä Reinman osaa.
    “Niin aivan 30 vuotta sitten. Kysymys kuuluukin,koska alkavat ihmiskokeet?”
    Eli palataan asiaan jos ja kun jonkinlaista näyttöä tulee tulevina vuosikymmeninä. Pelottele sinä vaan sitä ennen milloin milläkin ad hoc -markkerilla.
    “Halusin vain esittää, että suomalaiset ravintotietäjät ja suurin osa lääkärikuntaa on yllätetty housut kintuissa.”
    Jos viittaat siihen, että pseudotiede ja kaiken maailman ravitsemushömppä (mm. Eenfeldt ja muut karppausvouhottajat) ovat onnistuneet kasvattamaan suosiotaan, olet toki oikeassa. Uskontopupulla on markkinansa.
    Mutta miljoona kärpästä, Reinman, miljoona kärpästä …

 17. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  Jaa ilmeiseseti REinman olet sitten nykyisten statiinilääkkeiden sijaan PCSK9 inhibittoreiden kannalla, mikäli uskotaan liitteisiisi. Ai niin, statiineilla näyttää olevan liitteesi mukaan myos joihinkin syöpiin positiivisia vaikutuksia. Et sitten maininuut positiivisa, vaan pelkästään negatiiviset vaikutukset.

  1. Christian Reinman avatar
   Christian Reinman

   Aivan,kyllä sieltä linkistä löytyy tieto,mutta lueppas tämä..vai käytätkö automaattista käännöskonetta? Ehkä liian monimutkaista ymmärtää? Knuuti varmaan auttaa…
   I have been aware of claims that statins protect against cancer for many years. They pop up on a pretty regular basis. I have tended to ignore them on the basis that, anyone who is stupid enough to believe such research, deserves all the statins they can get.
   https://drmalcolmkendrick.org/2015/06/03/statins-and-cancer/

   1. Mie avatar
    Mie

    Tyypillistä Kendrickiä.
    1) Hän osuu oikeaan yhdessä asiassa: havainnot pienemmästä syöpäkuolleisuudesta epidemiologisissa tutkimuksissa eivät tietenkään voi osoittaa statiinien toimivan syöpälääkkeinä. Tässä kohtaa tarvitaan suoria satunnaistettuja kliinisiä tutkimuksia.
    2) Muu meneekin pieleen. Kendrick esim.
    – esittää, etteivät havainnoivat tutkimukset voi todentaa kausaalisuhteita MUTTA lopettaa juttunsa NIMENOMAAN yhdessä kohortissa esiinnousseella linkillä kolesterolin alentamisen ja syövän suhteen (ts. kohorttidata kelpaa VAIN jos se tukee omaa ennakkoluuloa)!
    – jättää mainitsematta sen, että hänen esiinnostamassaan tutkimuksessa ei voitu kertoa mitään statiinien mahdollisesta syöpäriskistä
    Se, että matala kolesteroli on proxy monille sairauksille (mm. syöpä) tiedetään kyllä entuudestaan. Kys. tutkimuksen kirjoittajat itse mainitsevat myös, että:
    “Almost all patients in this group showed a marked decrease in TC concentrations
    at 6 months after starting the treatment and maintained the same concentration throughout the study period, therefore the exceptionally low TC concentration may have been caused by underlying diseases that were responsible for the patient’s death.”
    Ei myöskään ole olemassa näyttöä siitä, että statiineilla – tai muullakaan lipidiarvoja korjaavalla terapialla – voisi onnistua tipauttamaan kolesterolitasoja niin alas, että tästä seuraisi ongelmia.

    1. entäs ne statiinit avatar
     entäs ne statiinit

     Niin nostaako matala kolestrolitaso riskiä sairastua syöpään vai mataloittaako esim syöpä tai muut sairaudet kolestrolitasoja?

     1. Christian Reinman avatar
      Christian Reinman

      Knuuti kirjoitti:
      Ei kai vain kysymys ole siitä, että nimessä IGF-1 tuo ”IGF” tarkoittaa ”insulin like growth factor” eli siinä on sana ”insuliini” mukana? Tiedoksi vain, että täma IGF ei siis ole insuliinia muuten kuin nimensä osalta.
      ……………………………………………………………………………………………………….
      Jo vuonna 2004 tiedettiin tämä
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15562834

     2. Mie avatar
      Mie

      Lainaus suoraan abstraktista.
      “… and high dietary intake, animal protein, saturated fats and rapidly digestible carbohydrates–is associated with increased risks of many cancers.”
      Ts. aika moni ruokavaliotekijä – joista sekä a) eläinproteiinin että b) safan saanti tuppaa korostumaan Reinman-tietää-kyllä-millä ruokavaliolla – on linkitetty syöpäriskin kasvuun jossain määrin.
      Tosin se, että IGF-1:n – kuten aika monen muunkin – kohdalla on tutkittu paitsi potentiaalisia haittoja niin myös ETUJA ei taida Reinmania edelleenkään haitata. Valikoiva reduktionismi – tai Reinmanin tapauksessa joltain karppausforumilta bongattu hömppä – on niin ikvaa.

    2. Christian Reinman avatar
     Christian Reinman

     Se, että matala kolesteroli on proxy monille sairauksille (mm. syöpä) tiedetään kyllä entuudestaan…
     ……………………………………………………………………………………..
     Ainakin triglyseridit laskee,kun hiilarisapuskat eikä muukaan maistu….
     Dieetti,jonka nimeä ei saa nykyisin sanoa ääneen suomalaisessa mediassa auttoi ainakin syöpäsairaita hiiriä
     file:///C:/Users/dolores/Downloads/brjcancer00506-0050.pdf

     1. Mie avatar
      Mie

      “Ainakin triglyseridit laskee,kun hiilarisapuskat eikä muukaan maistu….”
      Hiilareiden vähentäminen vaikuttaa tietenkin triglytasoihin, juu.
      “Dieetti,jonka nimeä ei saa nykyisin sanoa ääneen suomalaisessa mediassa auttoi ainakin syöpäsairaita hiiriä”
      Että ihan hiiriä. Jep jep. 🙂

  2. Christian Reinman avatar
   Christian Reinman

   Ent. statiini kirjoitti:
   Hyvvää Wappua, myös, ehkä siellä Anders E:n svuillla, Todettiin, että tutkimusten mukaan, rasvan syönti ei ole ongelmallista/ vaarallista, kunhan syönti on välillä 20 E%:a – 40 E%:a mutta ei kerrrota sitä kellekää.
   …………………………………………………………………………………………………….
   Olet varmaan Sydänliiton jäsen ja statiinin käyttäjä? Ei kannattaisi, sillä kirjoituksia on lähen mahdoton lukea saati ymmärtää. Kauheasti kirjoitusvirheitä.
   Onko sinulla lihasjäykkyyttä käsissä vai kärsitkö hetkittäisistä muistinmenetyksistä? Kaikki tämä saattaa johtua statiineista….
   Sitten lasketaanpa makroja. E40% rasvaa+E15% proteniinia tarkoittaa E55% hiilihydraatteja. Ei tämä ole Andreas Eenfeldit suosittelema dieetti.
   Täältä löydät oikeat ohjeet: http://www.kostdoktorn.se/lchf-pa-18-sprak

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Nuo “oikeat ohjeet” kannattaa jättää lukematta niiden karkeiden virheiden vuoksi. Kuuntelin nimittäin kaverin luentoa liki 30 minuuttia, ja jo sinä aikana tuli aika paljon muunneltua totuutta, korrelaatioilla perusteltuja syy-seuraus-suhteita, ym.
    Mutta Reinmanin mielestä blogin lukijoiden määrä kertoo sen, onko blogi oikeassa tai väärässä, joten mitä muuta voikaan odottaa?

    1. Christian Reinman avatar
     Christian Reinman

     Knuuti kirjoitti:
     Nuo ”oikeat ohjeet” kannattaa jättää lukematta niiden karkeiden virheiden vuoksi. Kuuntelin nimittäin kaverin luentoa liki 30 minuuttia, ja jo sinä aikana tuli aika paljon muunneltua totuutta, korrelaatioilla perusteltuja syy-seuraus-suhteita, ym.
     ……………………………………………………………………………………………………………..
     Mikset käy kommentoimassa tuon kaverin “Diet doctor” blogissa noita “karkeita virheitä”,koska englanninkieli sujuu? Turhaanhan on kritisoida ruotsalaisen kollegan blogia vain täällä ja jopa epäkohteliasta..
     Odottelemme sitten mielenkiinnolla vastausta…

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      En minä niitä muutoin sitä tyyppiä edes kommentoisi, ellet sinä täällä niitä loputtomasti suosittelisi. 😉
      Miksi muuten minun pitäisi mennä sinne kommentoimaan? Onhan näitä kommentoitavia kohteita loputtomasti eikä tuon kaverin väitteet suuremmin kiinnosta.
      Epäkohteliaisuudesta puhuen, poistin sinun kommenttiasi siltä osin kun se sisälsi taas kolmannen osapuolen parjausta.

     2. Mie avatar
      Mie

      Nämä vaihtoehtopupun tuputtajat tuppaavat olemaan kaikkea muuta kuin avointa keskustelua suosivia. Epäilen vahvasti, että Eenfeldt ei ole sen avomielisempi kuin monet kotimaiset ja ulkomaiset kollegansa, jotka eivät joko julkaise kriittisiä kommentteja tai sitten lyövät keskustelun poikki siinä vaiheessa kun saavat omaa lääkettään (eli kevyttä naljailua) yhdistettynä asiasisältöön jonka käsittelyyn he eivät kykene.

 18. Mikko Mäkelä avatar
  Mikko Mäkelä

  Reinman kirjoitti:
  “Mitä on tapahtunut viimeisen 40 vuoden aikana syöpähoidoissa? Ei mitään.”
  Tämä on jo niin posketon väite, että on pakko kommentoida, vaikka Knuuti urhoollisesti yrittää ampua alas Reinmanin uskomattomia väitteitä. Suosittelen Reinmanille tutustumista esimerkiksi leukemioiden, erityisesti lasten, hoitotuloksiin 60-70 luvulla ja nykyisin. Jos hän sen jälkeen vielä väittää, että mitään kehitystä syöpähoidossa ei ole tapahtunut, on pakko luovuttaa. Mikään argumentointi ei näihin huuhaa-uskovaisiin tehoa.
  Koivun tuhkasta voin kertoa tapauksen omasta kokemuspiiristäni.
  Nyt jo eläköitymiseen päättyneen urani alkuvaiheessa osallistuin haimasyöpää sairastavan potilaan hoitoon. Hän kysyi voisiko hän käyttää hoitoonsa koivuntuhkauutetta. Sanoimme, että tokkopa siitä haittakaan on. Ei ollut tosin hyötyäkään, potilas menehtyi tautiinsa, Pullon pohjalle jäi osa uutteesta. Omaisten luvalle se toimitettiin laboratorioon analysoitavaksi. Kemistin arvio oli tyly; suovettä.
  Mitä tästä pitäisi siis päätellä. Ei mitään, koska yksi tai muutama tapaus ei kerro koivuntuhkan tehosta tai tehottomuudesta. Tarvittaisiin laajempia huolella tehtyjä tutkimuksia.

  1. Christian Reinman avatar
   Christian Reinman

   Mikko Mäkelä kirjoitti:
   Suosittelen Reinmanille tutustumista esimerkiksi leukemioiden, erityisesti lasten, hoitotuloksiin 60-70 luvulla ja nykyisin. Jos hän sen jälkeen vielä väittää, että mitään kehitystä syöpähoidossa ei ole tapahtunut, on pakko luovuttaa. Mikään argumentointi ei näihin huuhaa-uskovaisiin tehoa.
   ……………………………………………………………………………………………………………………….
   Katsos Mikko,kun syöpiä on monenlaisia. Ehkä lasten leukemian hoidossa on edistytty,mutta se tuskin kuuluu MetS-peräisiin….
   Ennenkuin argumentoit lisää huuhaata “huuhaa-uskovaisista”, kannattaa tutustua tähän henkilöön:
   http://www.katalysmedia.se/
   ..ja esimerkiksi tähän artikkeliin..
   IGF-1 är sedan länge högintressant inom cancerforskningen, bland annat som förklaring till varför högt blodsocker, fetma och åldersdiabetes ökar risken för cancer. Högt blodsocker ökar insulinnivåerna i kroppen, viket i sin tur påverkar mängden fritt IGF-1 (se grafik). Bröstcancer, prostatacancer, tjocktarmscancer och malignt melanom är några av de cancerformer som har kopplats till höga halter av IGF-1
   http://fof.se/tidning/2012/3/tumorens-enorma-sockersug

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Reinman, ennen kuin postaat näitä uutisia lisää, anna tutkimuksia, joissa ravinnon hiilihydraatit ovat liittyneet lisääntyneeseen syöpäriskiin tai syövän pahenemiseen sekä tutkimuksia, joissa rajoittamalla ravinnon hiilihydraatteja, on saatu vastetta syöpään. Tämä on se näytön tarve ennen kuin jatkamme yhtään tästä aiheesta.

    1. Christian Reinman avatar
     Christian Reinman

     Knuuti kirjoitti:
     Tämä on se näytön tarve ennen kuin jatkamme yhtään tästä aiheesta.
     ………………………………………………………………………………………………………………..
     Knuuti osaatko ruotsia? Jos et,kai edes tämä lause antaa vihjeen?
     IGF-1 är sedan länge högintressant inom cancerforskningen
     ……………………………………………………………………………………………………………………..
     Growth Factor Raises Cancer Risk
     High levels of a well-known growth factor significantly increase the risks of colorectal, breast, and prostate cancer, medical researchers have found.
     The growth factor, known as insulin-like growth factor-1, or IGF- 1, is necessary for proper growth in children, but studies of men and women more than 40 years old raise the possibility that it contributes to the growth of tumors. These studies were conducted at Channing Laboratory in Boston, a joint facility of Harvard Medical School and Brigham and Women’s Hospital in Boston, and at the Harvard School of Public Health.
     Lähde HARVARD GAZETTE ARCHIVES April 22, 1999

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kirjoitin siis Reinmanille: “Reinman, ennen kuin postaat näitä uutisia lisää, anna tutkimuksia, joissa ravinnon hiilihydraatit ovat liittyneet lisääntyneeseen syöpäriskiin tai syövän pahenemiseen sekä tutkimuksia, joissa rajoittamalla ravinnon hiilihydraatteja, on saatu vastetta syöpään. Tämä on se näytön tarve ennen kuin jatkamme yhtään tästä aiheesta.”
      Sitten hän antaa ylläolevan vastauksen näytöksi. En vain nyt ymmärrä millä tavalla tuo IGF-1 nyt sitten antaa mitään tukea noille väitteille tai ylipäätään edes vastaa koko asiaan. Mitä ihmettä tästä nyt pitäisi päätellä?
      Ei kai vain kysymys ole siitä, että nimessä IGF-1 tuo “IGF” tarkoittaa “insulin like growth factor” eli siinä on sana “insuliini” mukana? Tiedoksi vain, että täma IGF ei siis ole insuliinia muuten kuin nimensä osalta.

   2. Mikko Mäkelä avatar
    Mikko Mäkelä

    Reinmanin postaa niin innokkaasti, että ei muista mitä kirjoittaa. Kirjoitit sanatarkasti: ”Mitä on tapahtunut viimeisen 40 vuoden aikana syöpähoidoissa? Ei mitään.” Sitä kommentoin. Tiedän hyvin, että syöpiä on monenlaisia. Kaikkien kohdalla hoidot eivät valitettavasti ole edistyneet niin hyvin kuin esim. leukemioissa. Mutta tällä ei ole mitään tekemistä hiilihydraattien kanssa.
    Antamiesi linkkien takaa paljastuu toimittaja (tosin biokemistin tutkinto). Jutut ovat blogityyppisiä eikä niissä ole kunnollisia lähdeviitauksia.
    Uskon enemmän tutkimuksiin, joissa on kerrottu tutkimusasetelma, metodit, tulokset ja lähdeviittaukset jne. kuin mielipiteisiin tai blogikirjoituksiin.

   3. Christian Reinman avatar
    Christian Reinman

    Eräs kirjoitti:
    Ongelma oli siinä, että et tunne sellaista seikkaa kuin glukoneogeneesi.
    ………………………………………………………………………………………………………………..
    Satun tuntemaan,mutta kerroppas muillekin,mitä se tarkoittaa suomeksi…gluko+neo+genesis
    Kukas suomalainen ravintoviisas kertoikaan, että aivot eivät toimi ilman hiilihydraatteja?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Reinman nyt kommentoi omia kommenttejaan, onhan tämäkin ilmiö nyt sitten nähty. Pitääkö nyt todeta perinteisellä tavalla: “Tulipahan tuokin ropina kuultua, sanoi piika, kun tuoheen kusi.”
     Jouduin taas poistamaan Reinmanin kommentista asiaankuulumattoman ja sivullisen parjauskirjoituksen linkin. Voisitko Reinman pidättäytyä liittämästä linkkejä tai muiden kirjoituksista lauseita, jotka vain parjaavat jotain kolmatta henkilöä, joka ei edes liity keskustelun aiheeseen saati sitten blogikirjoituksen aiheeseen.
     Kumma muuten kun Reinman kritisoi sitä, että täällä tuskin kukaan blogissani käy vierailemassa mutta jaksaa joka päivä olla täällä kommentoimassa? Vaikea uskoa, että hän vain minulle niitä mielipiteitään jakaa.

    2. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Ehkä Reinmanin ja Tooopksin ja miksei muidenkin kannattaisi kuunnella tämä aivan tuore posteriesitelmä kanadalaisesta kongressista:
     https://www.youtube.com/watch?v=MiUyjMjuLl0
     Toki sen verran tulee olla varauksellinen, että kun itse raakadataa ei ole vielä lehdessä julkaistu, kyse on vielä alustavasta abstraktitason tiedosta.
     Taustasta sen verran, että kyse on Kevin D. Hallin uudesta tutkimuksesta, joka sai osan rahoituksestaan NuSI:lta. Yksi tämän NuSI-järjestön johtajista on Gary Taubes, jonka mukaan lihomisen takana olisi nimenomaan hiilihydraatit ja insuliini. Millaiset olivatkaan tutkimuksen tulokset?

  2. Christian Reinman avatar
   Christian Reinman

   Mikko kirjoitti:
   Koivun tuhkasta voin kertoa tapauksen omasta kokemuspiiristäni.
   ………………………………………………………………………………………………………..
   Haimasyövän ennuste on huonoin mahdollinen jopa niillä,jotka luottavat puukkoon,polttamiseen ja myrkyttämiseen,joten juttele sinä vaan,kyllä sua uskotaan…lallallaa!
   Mikolle tiedoksi!
   Tutkija osoitti perimätiedon todeksi: Suomen metsissä kasvaa lääketieteellinen ihmeaine
   Kuusen pihka parantaa haavoja ja sieni-infektioita, selviää tuoreesta Helsingin yliopiston tutkimuksesta. Mikrobiologi Arno Sipponen tutki pihkan hyötyjä väitöskirjassaan.
   http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/59304-tutkija-osoitti-perimatiedon-todeksi-suomen-metsissa-kasvaa

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Tämä alkaa olemaan vähän liian paksua.
    Eräs perhetuttava meni lääkäriin selkäkipujen vuoksi. Matka lääkäriin jäi kuitenkin viimeiseksi koska syöpä oli tuolloin levinnyt jo mm. luihin.
    Yksi toinen muuttui keltaiseksi eikä kauaa elänyt. Oli proffa mutta ei se näyttänyt lisäävän tietoa alkoholin haitallisista vaikutuksista.
    Kolmas taisteli kymmenkunta vuotta alkaen paksun suolen syövästä siihen että keuhkolohkoja leikattiin.
    Väitän ettei kukaan näistä olisi elänyt yhtään pidempään pihkan avulla – tosin viimeinen näistä oli sahuri mutta samalla porukan nuorin.
    Kyse on jostain ihan muusta.

    1. Entäs ne statiinit avatar
     Entäs ne statiinit

     Olikos noissa sinun esimerkeissäsi kyse haavanparantamisesta? Pihkasalvaa ei ole varmaan tarkoitettu pumpattavaksi suoleen.

     1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Ei.. Esimerkkien kaikki tapaukset sairastuivat ja kuolivat syöpään eri paikkakunnilla. Ainoa kosketuspinta haavoihin lienee lähinnä leikkauksissa joita tuossa viimeksi mainitussa oli useita (ei kuitenkaan mätäkuun aikaan).
      Jos edes puolivakavasti miettisi jonkun luonnonaineen mahdollista vaikutusta niin ainoa yhdistävä seikka on mielestäni elimistön oman puolustusmekanismin aktivoituminen?
      Sillä ei liene merkitystä aktivoituuko puolustusmekanismi juuri kohde-elimessä, vai jossain muualla elimistössä…

    2. Christian Reinman avatar
     Christian Reinman

     Mr. Pain kirjoitti:
     Jos edes puolivakavasti miettisi jonkun luonnonaineen mahdollista vaikutusta niin ainoa yhdistävä seikka on mielestäni elimistön oman puolustusmekanismin aktivoituminen?
     ………………………………………………………………………………………………………………………………
     Mr. Pain on oikeassa! Puukko,ei polttaminen,eikä myrkyttäminen ei auta ja uudet lääkkeet lupaavat muutaman kuukauden lisäaikaa.
     Mutta minne on hävinnyt HAMLET?? Onko Big Pharma hukuttanut sen?
     http://www.med.lu.se/english/department_of_laboratory_medicine/mig/research_groups/the_svanborg_group/the_hamlet_project
     PS. Kysyppä Pain Knuutilta,koska hänen bloginsa lukijamäärä ylittää 2,5 miljoonan rajan? Se on yhtä paljon,kun dr. Andreas Eenfeldin blogin lukijamäärä kuukaudessa! Tehokasta sanomanlevitystä vai mitä?
     Vi har redan över 2,5 miljoner besök i månaden, nu främst via vår engelska sajt. Den växer dramatiskt och dubblar i storlek ungefär var sjätte månad. Det finns inget självklart skäl varför den inte skulle kunna bli hundra gånger större eller mer – problemet är gigantiskt och behovet är enormt.
     http://www.dietdoctor.com/
     Hyvää Wappua!

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Reinman sanoi syövän hoidosta: “Puukko,ei polttaminen,eikä myrkyttäminen ei auta ja uudet lääkkeet lupaavat muutaman kuukauden lisäaikaa.”
      Reinman ei voisi olla enempää väärässä.
      Ja sitten Eenfeltdin blogin lukijamäärät vs. minun lukijamääräni. Joku muukin taisi yrittää jotenkin lannistaa minua vertaamalla blogini lukijamäärää Tohtori Tolosen määriin. Masentaminen ei kyllä näillä keinoin onnistu. 😉
      Ei minulla voi edes olla mitään tietoa muiden blogien käyntimääristä. Tiedän vain omani. Ja tuskin näillä kommentoijilla oikeasti on todellista tietoa muiden lukijamääristä. Jospa nämä kommentoija itse alkaisivat kirjoittamaan blogia ja seurattaisiin, moniko niitä seuraa?
      Itse asiassa olen erittäin tyytyväinen tämän blogin lukijamääriin kun lukijoita on kymmeniä tuhansia. Eniten käyntejä oli artikkelissa kemikaalittomat kuluttajatuotteet, joka sai yli 30 000 käyntiä.
      Minusta nuo luvut ovat varsin kannustavia koska olen blogannut vasta hieman yli vuoden, kirjoitan suomeksi ja asioista, jotka eivät ole samalla tavalla raflaavia kuin jotkut tutkitun tiedon vastaiset kohuväitteet. Olen tullut siihen tulokseen, että teksteilleni on ollut tarvetta.
      Kommentoinnin tasoon en kuitenkaan ole kovin tyytyväinen. Eri mieltä saa olla ja tiukastikin mutta väitteiden perusteleminen on yleisesti aika heikkoa. Lisäksi kirjoitukseni aiheesta riippumatta muutama ihminen jankuttaa vain omaa asiaa etenemättä yhtään mihinkään. Tämä kommentoija on yksi niistä.

     2. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      En minä ole oikeassa.
      Minua harmittaa ehkä muita enemmän se ettei nähdä metsää puilta ja vaikkapa biolääketieteen mahdollisuuksia metsäteollisuuden sivutuote- ja materiaalivirroissa.
      Että koskakohan tuohon Äänekosken biosellutehtaaseen saadaan lääketeollisuutta mukaan? Ehkä 200 vuoden päästä kun tutkimusten tulosten perusteella voidaan sanoa sen olevan mahdollista ja katsauksissa näin on todettu.

     3. entäs ne statiinit avatar
      entäs ne statiinit

      Hyvvää Wappua, myös, ehkä siellä Anders E:n svuillla, Todettiin, että tutkimusten mukaan, rasvan syönti ei ole ongelmallista/ vaarallista, kunhan syönti on välillä 20 E%:a – 40 E%:a mutta ei kerrrota sitä kellekää.

 19. Entäs ne statiinit avatar
  Entäs ne statiinit

  heh, reimnanni taitaa taas keksiä omia suosituksiaan hiilihydraateista.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Mikko Mäkelän kirjoittama “Kehonrakentajan sekavuus”, Duodecim, 1997, kertoo juurikin hypoglykemiasta.
   On mielenkiintoista ettei vielä satojenkaan vuosien kuluttua tiedetä mitä koivun tuhka sisältää. Tai varsinkaan, miten se vaikuttaa tai on vaikuttamatta. Toisaalta, samaa ei oikeastaan tiedetä kahvista, teestä tai kaakaosta.
   Todennäköisimpänä ratkaisuna pidän sitä että näissä kokeiluissa on paitsi jotain tutkimatonta ja tuiki tuntematonta ainetta, vähenee käytön seurauksena joku tai jokin vähintään yhtä tärkeän aineen saatavuus elimistölle.

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Kyllä sen koivutuhkan aineet tiedetään, mutta kun sitä laimennetaan veteen myytävksi tuotteeksi, eikä vaadita sen koostumuksen oikeaa mittaamista ja todistamista, en löytänyt mitään varmaa noiden pullojen sisällöstä.
    Koivuntuhkasta kuitenkin tiedetään seuraavaa (lähteenä wikipedia): Koivuntuhkassa pääaineena on ns potaska eli kaliumkarbonaatti, K2CO3. Eli kyseessä on sama aine kuin elintarvikkeiden happamuudensäätelyaine, E-koodi E501.
    Se on kaliumin hiilihapon kanssa muodostama suola. Se on natriumkarbonaatin eli soodan kanssa analoginen suola, jossa kationina on natriumin sijaan toinen alkalimetalli, kalium. Kyseessä on siis kalium-soodaa eli tavallisen ruokasoodan sukulainen ja yhtä lailla emäksinen.
    Hämeessä ja Satakunnassa koivuntuhkasta saatua potaskaa on perinteisesti käytetty lipeäkalan valmistukseen. Sana potaska johtuu germaanisista kielistä ja merkitsee sananmukaisesti ruukkutuhkaa (ruots. pottaska, saks. Pottasche, engl. potash). Kaliumkarbonaattia onkin menneinä aikoina valmistettu puun tuhkasta, Suomessa varsinkin koivun tuhkasta. Tuhka liuotettiin vedessä ja liuos kuivatettiin, jolloin orgaaniset aineet hapettuivat. Epäorgaaniset aineet kiteytettiin.
    Että sellainen ihmeaine, potaskaa!
    Enpä usko, että aineen vaikutuksia syöpään edes kannattaa alkaa tutkimaan. Millä tavalla kaliumkarbonaatti nyt sitten voisi omata tuollaisia vaikutuksia kuin väitetään? Kun se joutuu elimistöön kalium siirtyy osaksi elimistön normaalia kaliummassaa ja karbonaatti käyttäysyy samoin kuin kuin soodan identtinen karbonaatti, eli on hiilihapon suola. Sen käyttö perustunee siis tähän samaan pH-uskontoon.

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Koivun tuhkaa ei kannata enää valmistaa, koska kaliumkarbonaattia voidaan tuottaa puhtaampana teollisesti.. 😉
     Tässä kävisi tietysti niin, että jos on epäily munuaisten vajaatoiminnasta niin tässähän se selviää samalla (sikäli kun kalium -arvot olisivat poikkeavat).
     Munuaisongelmien syyksi kun yleensä kait kerrotaan alkoholi tai luontaistuotteet.

    2. entäs ne statiinit avatar
     entäs ne statiinit

     Elä nyt Knuuti hermostu, jaskasta, potaskasta tai muusta jaskasta. Onko kyseessä natrium tai kalium jaska tai paska? Niin ja tuhka, aikain meillä tuhka kasvatti ihan kivasti ja nopeasti ja varsinkin mökin lähellä urean kanssa kasvoi koivut kunnolla.

     1. ari pulkkinen avatar
      ari pulkkinen

      Ennen kaskimailla kasvatettiin kaskinauriita. Ne ovat vieläkin herkkusuiden aatelia. Kasvit pitävät yleensä tuhkasta kun nostaa kasvimaan ph-arvoa. Mittasin oluen ph-arvon joka oli 3 eli hapan. Kokeilkaapa kastella oluella kukkasia. Ne kupsahtavat hyvin nopeasti.

   2. Mikko Mäkelä avatar
    Mikko Mäkelä

    Selvyyden vuoksi sanottakoon, etten ole Mr Painin mainitsema Duodecimin artikkelin kirjoittaja.
    Sama nimi, eri henkilö.

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Kiitos. Molemmat ovat hyviä, sekä kommentti, että artikkeli.

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Ohessa artikkeli ja linkki medialukutaidon oppaaseen. Kirjoittaja on muutten tyttäreni. 😉
      http://www.hs.fi/kulttuuri/a1461729673202?jako=47c7572291212811245659b711ba588b&ref=fb-share

     2. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Ei ole omena pudonnut kauas puusta..

  2. Christian Reinman avatar
   Christian Reinman

   Knuuti kirjoitti:
   Ei paastoaminen poista glukoosia verestä sillä maksa ryhtyy sitä tekemään, jos taso menee liaan alas.
   …………………………………………………………………………………………………….
   Knuuti kertoisitko tarkemmin mitä tapahtuu,kun maksa ryhtyy tekemään glukoosia?
   ………………………………………………………………………………………………………………………..
   Ei vaan sokeritkin ovat hiilihydraattia.
   Kommentti:…..eli valkoinen sokeri+E40-E60% hiilihydraatteja=paljon glukoosia veressä.

   1. Entäs ne statiinit avatar
    Entäs ne statiinit

    kannattaa käydä lukasemassa karppauswikistä, mistä aletaan valmistaa glukoosia, kun ei ole hiilihydraatteja maksan käytössä.

   2. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Suosittelen Reinmanille perusfysiologian opiskelua ennen kuin jatkaa kyselyään täällä.

    1. Christian Reinman avatar
     Christian Reinman

     Olipa surkea vastaus, mutta ymmärrän hyvin asenteesi paastoon,koska et ole sitä ilmeisesti koskaan kokeillut ?

     1. Mie avatar
      Mie

      Ongelma oli siinä, että et tunne sellaista seikkaa kuin glukoneogeneesi.

 20. Christian Reinman avatar
  Christian Reinman

  Knuuti kirjoitti:
  On vaikea ymmärtää miten vielä tänä päivänä, kun tietoa on helposti saatavilla, tällainen ilmiselvä huuhaa-toiminta voi kukoistaa. On selvä, että yhteiskunnalta puuttuu edelleen keinot aivan selvienkin huijausten estämiseen.
  Sairaat, erityisesti syöpäpotilaat ovat hyvin haavoittuva kohderyhmä, joka tarttuu kaikkiin mahdollisuuksiin. Pahimmillaan voi käydä niin, että he samalla luopuvat myös todistetusti tehokkaasta hoidosta kohtalokkain seurauksin
  ……………………………………………………………………………………………………………………………
  Tässä Knuuti astui alueelle,jossa ero tieteen ja huuhaan välillä on hyvin häilyvä.
  Mitä on tapahtunut viimeisen 40 vuoden aikana syöpähoidoissa? Ei mitään. Edelleenkin tarjotaan kolmea keinoa,jotka ovat puukko,polttaminen ja myrkyttäminen. Uudet syöpälääkkeet lupaavat noin kuukauden lisäelinaikaa monelle…
  Lääketieteen Nobel-palkinnon saanut saksalainen Otto Warburg (1883-1970) osoitti, että syöpäkasvaimet suurentuvat ja metastasoivat muualle elimistöön sokereiden (hiilihydraattien) avulla. Syöpälääkärit ja -potilaat eivät näytä tietävän tätä tosiasiaa yleisesti, vaikka sillä on suuri merkitys potilaan ennusteelle
  http://www.tritolonen.fi/uutiset/2856-sokeri-ruokkii-syopaa

  1. Vladimir Heiskanen avatar

   Pyydän alkuperäistä lähdettä tälle väittämälle:
   “Lääketieteen Nobel-palkinnon saanut saksalainen Otto Warburg (1883-1970) osoitti, että syöpäkasvaimet suurentuvat ja metastasoivat muualle elimistöön sokereiden (hiilihydraattien) avulla.”
   Tutkija Otto Warburgin suuhun asetetaan jatkuvasti sanoja, joilla ei ole mitään tekemistä hänen tutkimuksien kanssa. Veikkaan että tällä kerralla kyse on aivan samasta ilmiöstä.
   (Käsittelin syöpäsolumyyttejä lyhyesti täällä http://valtsuhealth.blogspot.fi/2016/03/miten-paasisimme-yhteisymmarrykseen.html )

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Heh, Reinmanin lähde on Tri Tolosen sivut. 😉

   2. Christian Reinman avatar
    Christian Reinman

    Valtsu,kysyppä tätä suoraan tri Toloselta. Tietääkseni siellä on toimiva kyselypalsta?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Eikö Reinman harrastakaan lähdekriittisyyttä? (tämä kysymys oli luonnollisesti vitsi)

  2. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   https://fi.wikipedia.org/wiki/Terveystieto

   Terveystiedon jakamiselle on tullut muitakin kohderyhmiä kuin koululaiset..

  3. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Nyt Reinman on astunut todelliseen huuhaa-sammioon ja on siellä jo melkein upoksissa.
   Syövän hoidossa on tapahtunut monta vallankumousta, viimeisin ovat uudet biologiset lääkkeet. Syövän hoitotulokset ovat parantuneet radikaalisti. Nykyään onnistutaan parantamaan myös sellaisia syöpiä, jotka vielä 10 vuotta sitten johtivat vääjäämättä kuolemaan. Tästä kehityksestä loytyy pelkällä googlaamisella todisteita. Täytyy olla todella hurahtanut, jos tältä kehitykseltä pystyy sulkemaan silmänsä.
   Syövän leikkaushoito on luonnollisesti perustana mutta sädehoito on kehittynyt varsinaiseksi täsmähoidoksi niin että terveet kudokset säilyvät ja lääkehoito on kehittynyt valtavin harppauksin. Tänään valtaosa syövistä saadaan parannettua. Ei kuitenkaan kaikkia ja joissakin syöpätyypeissä on suuria haasteita. Työtä siis edelleen riittää mutta tänään syöpä ei ole enää samanlainen varma kuolemantuomio kuin vielä parikymmentä vuotta sitten.
   Ja sitten se kaikkien syöpäsatujen äiti: sokeri. Happy pH -luennossa se oli pH, Renmanilla se on sokeri. En ole Reinmanin tietämystä kovin korkealle arvostanut ennenkään mutta tässä pohjakosketus on todella lähellä. En enää osaa edes suhtautua tähän niin vakavasti, että lähtisin tätä huuhaata kumoamaankaan. Eiköhän ole parempi vain, että odotamme, että Reinman toimittaa meille tästä tutkittua tietoa. Sen kyllä uskon, että jos sokeri (glukoosi) poistetaan syöpäpotilaan verestä, syöpäkasvain kuolee…mutta vasta sen jälkeen kun potilaskin on kuollut hypoglykemiaan. 😉
   Ja hienoa, että Reinman lainaus on Tohtori Tolosen kirjoituksista. Tuleepahan samalla kaikille selväksi millaista huuhaata tämä kollega netissä jakaa.

   1. Christian Reinman avatar
    Christian Reinman

    Knuutille tiedoksi, että tri Tolosella on kymmenen kertaa suurempi lukijakunta kuin tällä blogilla….
    …………………………………………………………………………………………………………………………….
    Knuuti kirjoitti:
    Eiköhän ole parempi vain, että odotamme, että Reinman toimittaa meille tästä tutkittua tietoa. Sen kyllä uskon, että jos sokeri (glukoosi) poistetaan syöpäpotilaan verestä, syöpäkasvain kuolee…mutta vasta sen jälkeen kun potilaskin on kuollut hypoglykemiaan
    ……………………………………………………………………………………………………………………………
    Kertoisitko ensin,miten PET-koneesi paikallistaa syövän? Tai älä kerro…minä googlasin jo…
    PET-kuvausta käytetään muun muassa syöpätautien alalla, kun etsitään elimistössä olevaa syöpää tai sen lähettämiä etäpesäkkeitä. Kuvauksessa annetaan potilaalle radioaktiivisella aineella leimattua glukoosin kaltaista ainetta, joka hakeutuu runsaasti glukoosia käyttäviin soluihin ja elimiin, kuten aivoihin, maksaan ja syöpäkasvaimiin.
    https://fi.wikipedia.org/wiki/Positroniemissiotomografia

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Onko sulla auto. Mihin ruoste pureutuu?

    2. Ismo Liukko avatar
     Ismo Liukko

     Varmaan Antti Heikkilälläkin voi olla enemmän lukijoita. Se tuskin on totuudellisuuden mittari. Syystä tai toisesta nämä Reinmanin lääkärit ei voi olla Lääkäriliiton jäseniä. Siellähän on omat eettiset säännöt, jotka estävät asiattomuudet lääkäriltä.
     Esimerkkejä löytyy. Minne muuten on kadonnut Tri Tolosen kuitupäivät? Tai aiempi “sivuvaikutukseton” Mäkikuismavalmiste.

     1. Christian Reinman avatar
      Christian Reinman

      Varmaan tänne?
      Mäkikuisman masennusta lievittävä teho on osoitettu yli 20 kontrolloidussa tutkimuksessa, joissa uute oli lumelääkettä tehokkaampi ja yhtä tehokas kuin suhteellisen pienet annokset trisyklisiä masennuslääkkeitä lievän ja keskivaikean depression hoidossa
      http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=lam00108

     2. Timo avatar
      Timo

      Suomen Lääkäriliitto on instanssi, johon ei voi luottaa enää yhtään. Lääkäriliiton oma lehti kerää 2 miljoonaa euroa lääketehtaiden mainosrahoja eli ovat lääke eli myrkkytehtaiden talutusnarussa.

     3. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Itse lehden mainostulot eivät tee lehdestä epäuskottavaa. Kirjoitukset ovat pääasiassa aivan eri henkilöiden kirjoittamia ja heidän sidonnaisuutensa on ihan erikseen ilmoitettu. Miten ihmeessä nämä kirjoitajat voisivat olla lehden mainosten vuoksi jotenkin epäuskottavia? Eiväthän he saa mitään rahaa kirjoittamistaan artikkeleiesta vaan se on ihan ilmaista puuhaa.
      Lääkärilehti on ammattiyhdistyksen lehti. Vastaavia on joka yhdistyksellä ja mainosrahoillahan niitä kustannetaan kaikkia. Jos Helsingin Sanomien etusivulla on S-kaupan mainos, tarkoittaako tämä sitä, että kotimaan uutisiin ei voi luottaa.
      Mitä tekemistä tällä asialla on muuten pH-teeman kanssa?

    3. Mie avatar
     Mie

     Reinman osaa siis googlettaa! Vallan hienoa. Jospa hän vielä kertoisi mikä tuossa PET-kuvantamisessa ahdistaa?

     1. Christian Reinman avatar
      Christian Reinman

      Kysyppäs Knuutilta….

     2. Mie avatar
      Mie

      Kysyn sinulta.

     3. Ismo Liukko avatar
      Ismo Liukko

      Niin Mäkikuisman teho on todettu käsittääkseni plaseboa paremmaksi. Mutta saattoi bisnekset kärsiä kun se aiemmin sivuvaikutuksemattomana mainostettu tuote siirrettiin sivuvaikutusten takia reseptille, Aiemmin sivuvaikutuksemattoman sivuvaikutuksia kommentoitiin, että ne osoittavat tuotteen tehon.
      Karppausmuodin synnyttyä siitä saattoi tulla parempi bisnes kuin kuitupäivistä. Mene ja tiedä. Ehkä vain ilkeää pohdintaa henkilön vaikuttimista.

    4. entäs ne statiinit avatar
     entäs ne statiinit

     onkos sulla siellä lähteissäsi tietoa, kuinka pienellä verensokerilla syöpäsolut alkaa kuolla? Äläkä nyt vaan vastaa, että eti ite.

     1. Christian Reinman avatar
      Christian Reinman

      Onko ongelmia syövän kanssa? Statiinit saattavat aiheuttaa myös syöpää
      In a 2008 article in Current Oncology, researchers point to studies that show a strong association between statin use and higher cancer risks in:
      the elderly
      people with breast cancer
      people with prostate cancer
      Statins may also be associated with tumor progression in people with bladder cancer.
      http://www.healthline.com/health/high-cholesterol/do-statins-cause-cancer

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Laajoissa kliinisissä kaksoissokkotutkimuksissa ei mitään tuollaista huomattu. Jos riski on olemassa se on niin pieni, ettei ole merkitystä.

     3. Mie avatar
      Mie

      “Onko ongelmia syövän kanssa? Statiinit saattavat aiheuttaa myös syöpää.”
      Tämä(kin) on tutkittu. Ei ole näyttöä kohorteista
      http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25890842
      eikä trialeista
      http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(05)67394-1/abstract?cc=y=

     4. entäs ne statiinit avatar
      entäs ne statiinit

      Eikun siis kerro ny, eikun kerro nyt sitten, glukoosi syöttää syöpäsoluja, kuinka alle, pitää sokeri/ glukoosipitoisuuden laskea, ettei syöpäsolut syö verensokeria.

    5. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Ja siitä siis seuraa, että kun vähentää ruoan hiilihydraatteja, syöpä kuolee? Tämä siis ei ole mielestäsi vitsi?

    6. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Aluksi epäilin, että Reinman olisi tämän glukoosi-syöpä-yhteyden kanssa liikkeellä huumorimielessä. Mutta, nyt alan järkytyksekseni uskoa, että hän on tosissaan. Nyt on pakko nostaa kädet pystyyn. En pysty jatkamaan keskustelua enää tällaisen järjenvastaisen älyttömyyden kanssa…..
     Jos joku tarvitsee esim jotain oikeaa tutkimusnäyttöä asiasta, sitä löytyy tonneittain ja asiasta voisi kysyä joltain onkologilta. Jos VHH olisi ratkaisu syöpään, se olisi jo rutiinia joka paikassa. Miksihän ei ole?
     Mutta mainitaanpas vaikkapa yksi lisäfakta, kun Reinman nosti tuon FDG PET-kuvauksen esiin: Jos potilaan verensokeri on matala, syöpäkudos kerää FDG (glukoosi)-merkkiainetta enemmän kuin esim diabeetikolla, jolla sokerit ovat korkeat. Eli matalan veren glukoosin tilanteessa syöpäsolut keräävät tätä merkkiainetta enemmän. Syöpäsolujen sokerinkäyttö ei edes reagoi insuliinille, olen itse tuon havainnon julkaissut syöpälehdessä jo 90-luvulla. Ei niitä syöpäsoluja kyllä saa näännytettyä nälkään ruoan hiilihydraatteja vähentämällä ilman että normaalit kudokset kärsivät.

     1. Christian Reinman avatar
      Christian Reinman

      Kysymys oli siis sokerista,josta vanhempi kollegasikin kirjoittaa
      Olof Solin on nähnyt PET-keskuksen kehityksen ja kasvun. Kun Åbo Akademi hankki vuonna 1974 ensimmäisen hiukkaskiihdyttimen, Solin oli juuri tekemässä pro graduaan, ja valitsi aiheensa radionuklidituotannosta
      Tiedon avulla kamera pystyy esimerkiksi piirtämään tarkan kuvan siitä, missä kohdin kehoa sokeriaineenvaihdunta on vilkasta ja missä hitaampaa.
      – Esimerkiksi syöpäkudos käyttää polttoaineenaan glukoosia, sokeria. Kun olemme liittäneet fluori-18:a glukoosiin ja antaneet lääkkeen potilaalle, kameran avulla voimme nähdä, missä kohtaa kehoa sokeriaineenvaihdunta on kiihtynyt. Syöpäkudos nähdään kuvassa sokeriaineenvaihdunnan aktiivisuuskertymänä, Solin kertoo.
      Lähde: Turun Yliopisto
      ………………………………………………………………………………………………………………….
      Knuuti kirjoitti:
      Sen kyllä uskon, että jos sokeri (glukoosi) poistetaan syöpäpotilaan verestä, syöpäkasvain kuolee…mutta vasta sen jälkeen kun potilaskin on kuollut hypoglykemiaan
      ……………………………………………………………………………………………………………………….
      Minä en ainakaan kuollut viime perjantaihin mennessä, kun lopetin 10 päivän vesipaaston?
      Eivätkä lihaksetkaan hävinneet? Mikä mahtaa olla syy,kun en ole edes syöpäpotilas?
      ……………………………………………………………………………………………………………………
      Knuuti kirjoitti:
      Jos potilaan verensokeri on matala, syöpäkudos kerää FDG (glukoosi)-merkkiainetta enemmän kuin esim diabeetikolla, jolla sokerit ovat korkeat.
      …………………………………………………………………………………………………………………..
      Juupajuu!
      Tyypin 1 diabetesta sairastavilla enemmän syöpiä – syy voi olla korkea verensokeri
      Diabetologia-lehden julkaisemat tulokset ovat mielenkiintoisia, sillä tätä ennen diabeteksen ja syöpien yhteyttä on selvitetty lähinnä tyypin 2 eli aikuisiän diabeteksen kohdalta. Nyt julkaistu tutkimus onkin tiettävästi suurin nuoruustyypin eli tyypin 1 diabeteksen ja syöpien yhteyksistä tehty selvitys. Tutkimus perustuu rekisteritietoihin Suomesta ja neljästä muusta maasta.
      Tulosten perusteella nuoruustyypin diabetesta potevat sairastuvat muuta väestöä todennäköisemmin vatsasyöpään, maksasyöpään, haima- ja munuaissyöpään sekä kohdun limakalvon syöpään…
      Nuoruustyypin diabetesta sairastavilla havaitut syöpäriskit olivat kokonaisuudessaan suurin piirtein samaa tasoa kuin tyypin 2 diabetesta sairastavien. Tämän vuoksi tutkijat pitävät epätodennäköisenä, että diabeetikoiden syöpäriskit johtuisivat insuliinihoidosta. Jos insuliini olisi syöpien takana, yhteys olisi voimakkaampi nuoruustyypin diabetesta sairastavilla, joilla insuliinihoidot ovat huomattavasti yleisempiä.
      Onkin todennäköisempää, että syöpäriskit selittää korkea verensokeri tai jokin muu nuoruustyypin ja aikuistyypin diabetesta sairastavia yhdistävä tekijä.
      Lähde: Duodecim

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Surkuhupaisaa lauseiden irrottamista asiayhteydestään ja olkikukkojen haukkumista.
      Se, että kasvainsolut käyttävät mm. glukoosia ravinnokseen ei todellaakaan tarkoita sitä, että ravinnon hiilihydraateilla taikka sokerilla olisi mitään tekemistä syöoäsolun pärjäämisen taikka syövän leviämisen kanssa. Tälle yhteydelle ei ole löydettävissä pienintäkään tutkimustukea. Jos on, pyydän Reinmanin toimittamaan sitä eikä jatkamaan jankutusta. Normaalilla verenglukoositasolla kasvainsolut saavat tarpeeksi glukoosia ja jos veren glukoositaso nousee, syöpäsolun suhteellinen glukoosinkäyttö pienenee. Syöpäsolu ei myöskään reagoi insuliiniin.
      Kysymys on kahden erillisien asian liittämisestä yhteen vain mielikuvitus todisteena. Mutta ymmärrän tämän olevan jonkinlainen märkä uni samalle porukalle, jotka näkevät hiilihydraattien olevan jonkinlainen pahan valtakunta, joka aiheuttaa lähes kaikki sairautemme.
      Otetaanpas esimerkki keskustelusta, kun yritin selittää, että vaikka syöpäkasvain käyttää sokeria, emme voi sokerirajoituksella tappaa syöpää:
      Juhani Knuuti: “Sen kyllä uskon, että jos sokeri (glukoosi) poistetaan syöpäpotilaan verestä, syöpäkasvain kuolee…mutta vasta sen jälkeen kun potilaskin on kuollut hypoglykemiaan”
      Christian Reinman: “minä en ainakaan kuollut viime perjantaihin mennessä, kun lopetin 10 päivän vesipaaston? Eivätkä lihaksetkaan hävinneet? Mikä mahtaa olla syy,kun en ole edes syöpäpotilas?”
      Siis Reinmanin mielestä 10 päivän vesipaasto oli poistanut glukoosin kokonaan hänen verestään. Siitä huolimatta hän ei siis kuollut, mikä tarkoittaa ilmeisesti, että glukoosia ei tarvita? Todellisuudessa, jos Reinman olisi mitannut veren glukoosipitoisuuden paastonsa aikana, se olisi ollut täysin normaali n 4-5 mmol/L (ellei hänellä ole diabetesta). Ei paastoaminen poista glukoosia verestä sillä maksa ryhtyy sitä tekemään, jos taso menee liaan alas. Koska Reinmanin kommentit ovat ilmiselväsati menneet yhä hurjemmiksi viimeisen viikon aikana, herää epäily, olisiko paasolla jonkinlainen haitallinen vaikutus aivotomintaan? 😉

     3. Christian Reinman avatar
      Christian Reinman

      Knuuti kirjoitti:
      Jos VHH olisi ratkaisu syöpään, se olisi jo rutiinia joka paikassa. Miksihän ei ole?
      ………………………………………………………………………………………………………………………
      En huomaa, että olisin maininnut sanan VHH? Nyt oli kysymys sokerista/glukoosista
      …………………………………………………………………………………………………………
      Knuuti kirjoitti:
      Ja siitä siis seuraa, että kun vähentää ruoan hiilihydraatteja, syöpä kuolee?
      ………………………………………………………………………………………………………………..
      Myönnät, että hiilaritkin on sokeria? Tähän saakka vt-kirjoitukset ovat rajoittuneet vain valkoiseen sokeriin….
      eli valkoinen sokeri+E40-E60% hiilihydraatteja=paljon glukoosia veressä.
      VRN suosittelee siis dieettiä,joka nostaa huimasti verensokeria!

     4. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Ei vaan sokeritkin ovat hiilihydraattia.

     5. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Vesipaasto on todennäköisesti edellyttänyt tavanomaista enemmän “toimistotyötä” ja on merkinnyt enemmän rakennetun ympäristön ja erilaisille sisäilmastollisille haittatekijöille altistumista:
      http://dx.doi.org/10.1289/ehp.1510037
      Tästä aiheutuu kognitiivisen suorituskyvyn laskua.

 21. Christian Reinman avatar
  Christian Reinman

  Knuuti kirjoitti:
  Kolmanneksi, myös ilman näitä uskomushoitoja tapahtuu silloin tällöin ihan normaalien syöpähoitojen yhteydessä tai niiden jälkeen ihmeellisiä parantumisia. Toisinaan vain tapahtuu jotain sellaista mitä emme vielä tiedä ja potilaan oma puolustusreaktio aktivoituu ja syöpä paranee
  ……………………………………………………………………………………………………………………
  Näköjään et uskouskomushoitoihin ja sitten taas uskot? Kummaa logiikkaa…
  Tulipa mieleen syöpähoidoista tämä artikkeli
  Kuunneltuani Ruotsin Tiederadiota P1-ssä 1. lokakuuta 2010, jossa ohjelmassa “asiantuntijat” (nk professorit ja vastaavat) antoivat lausuntoja hopean tehosta totesi ohjelman juontaja lopuksi, että kolloidihopeasta ei ole tutkimusnäyttöä, ettei kolloidihopeahoito toimisi, ei myöskään ole tutkimuksia, joissa todettaisiin sen olevan vaarallista …. kuinka siis voidaan kieltää jotain sellaista, joka ei ole vaarallista (ei ole voitu osoittaa varalliseksi)?? Entäs sitten kakuissa ja muissa makeissa ruuissa käytettävät hopeoidut kuulat ja joita saa myydä kaupassa ruokatarvikkeena? Miksei niitä sitten kielletä? Kun tämä otettiin esille ohjelmassa, juontaja “panikoi” ja lopetti varsin nopeasti keskustelun. On selvää, että hopea on arka tuote, joka todistettavasti ei ole vaarallinen, mutta on silti kielletty.
  http://www.silvervatten.se/fi/
  Eipä ole ollut tarvetta kokeilla, mutta mielenkiintoinen juttu kuitenkin….

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Kolloidihopeasivuston parasta antia oli alareunaan kirjoitettu vastuuvapauslauseke.
   Toinen oli hopeakolikko maitokannussa. Nykyään myydään kaikenlaisia antibakteerisia tuotteita jopa siis jääkaapeissa joissa voi olla tämmöisiä pinnoitteita. Muistelen ainakin että maininta löytyy.
   Sinänsä ihmeellistä, koska nimenomaan jääkaappien yleistyminen vähensi käsittääkseni vatsasyöpien määrää eikä ensimmäiseen kolmeenkymmeneen vuoteen kaapeissa ollut hopeapinnoitteita käytössä.

   Vastuuvapauslauseke sisältää ne tiedot joita voitaisiin edellyttää esitettäviksi “hoidoille” jotka perustuvat luonnonlääkintään tms. Toisaalta tämmöisiä allekirjoittavat myös oikeiden lääkkeiden koetoimintaan osallistuvat.

  2. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Voisitko selvittää itsellesi mitä tarkoitetaan termillä “uskomushoito”. Sen jälkeen voisit lukea kommenttini uudelleen ja päätellä uusiksi, uskoinko minä siinä kommentissa uskomushoitoihin.
   Ja sitten hopeajuttua…taas menee sekaisin keskustelu, kiellot, haitat ja tutkimusnäyttö.

  3. entäs ne statiinit avatar
   entäs ne statiinit

   Niin ja hopeidut kuulathan on tehty hopiasta vai?
   kakunkoristeetnet:stä
   Hopeakuula Ainesosat: Vehnäjauho, sokeri, maltodekstriini, glukoosisiirappi, maissitärkkelys, sellakka ja gelatiini.
   heh, Pauligin Presidentti, onkohan se tehty minkä maan presidenteistä? Jauhetaankohan Mauno K seuraavaksi Presidentin ainesosaksi 🙂

   1. Christian Reinman avatar
    Christian Reinman

    Ylläolevien sekavien “entäs ne..”horinoiden jälkeen vähän tieteellistä näyttöä
    Silver could be a precious weapon in the fight against antibiotic resistance.
    Scientists have shown that giving tiny amounts of silver at the same time as antibiotics makes the drugs up to a thousand times more effective.
    http://www.dailymail.co.uk/health/article-2344583/Silver-really-COULD-new-weapon-superbugs-Adding-antibiotics-boosts-effectiveness-1-000-times.html#ixzz46umrF5hg

    1. entäs ne statiinit avatar
     entäs ne statiinit

     Antaisitko vielä jotain näyttöä näistä kakkukoristeina käytettävien hopeakuulien käytöstä, jossa hopean käyttö on hyväksytty elintarvikkeena, mutta ravintolisänä hopean käyttö on kielletty. Eiks ole kummallista. Mutta jatka sinäkin vain liitteiden lähettelyä, joita ilmeisesti et itse lue.

     1. Kilppa avatar
      Kilppa

      Siis voi hyvää päivää. Etkö tuosta yllä olevasta ymmärtänyt että näissä kakkukoristeina myytävissä “hopeakuulissa” ei todellakaan ole hopeaa. Saati sitten kultaisissa kultaa. Ne ovat vain elintarvikevärejä.

 22. Juhani Knuuti avatar
  Juhani Knuuti

  Perusteluni sille, että satoja taikka jopa tuhansia vuosia käytössä olleita hoitoja ei kannata sellaisenaan hyväksyä, on kirkas ja seuraavanlainen:
  1) Vanhoissa perinteisissä hoidoissa lähtökohta on usein maaginen ja perustuu esim kasvin ulkonäköön tai muihin sekundaarisiin seikkoihin. Esimerkiksi homeopatia perustuu siihen, että kyseinen aine aiheuttaa samanlaisia oireita kuin hoidettavalla on ja sen perusteella uskotaan, että se parantaa tuon vaivan. Moni muukin hoito on vain villin mielikuvituksen tuotosta.
  2) Monia hoitoja ei ole tutkittu lainkaan eikä niiden tehoa ja haittavaikutuksia ole selvitetty. Monesti kuvitellaan, että luonnosta peräisin oleva yrtti olisi tehokas mutta vailla sivuvaikutuksia. Tämä on tietysti lähtökohtaisesti virheellinen oletus sillä teho ja mahdolliset haittavaikutukset kulkevat käsi kädessä.
  3) niissä maissa, missä ei ole kunnollista terveydenhuoltoa, turvaudutaan näihin valmisteiisin mutta kun tutkitut hoidot tulevat saataville, ne korvautuvat. Esim Kiinassa on valtaosin käynyt niin, ainakin kaupungeissa missä tutkittua hoitoa on tullut saataville.
  Nämä ongelmat eivät ole lainkaan ristiriidassa sen kanssa, että monet lääkkeet ovat peräisin luonnosta. Erotuksena noihin perinnetuotteisiin, joita ei siis ole kunnolla tutkittu, oikeat lääkkeet on tutkittu. Niiden teho on todistettu ja turvallisuus selvitetty. Lääkkeen annostuksesta on tutkittua tietoa. Ei minulla tietenkään ole mitään sitä vastaan, että esim yrttejä sellaisenaan käytettäisiin hoitona, jos niiden teho ja turvallisuus on selvitetty. Tämä on juuri se keskeinen pointti.
  En todellakaan halua että minua hoidettaisiin antiikin tai keskiajan humoraalioppien mukaisilla “lääkkeillä” ellei niiden vaikutuksia ja turvallisuutta olisi selvitetty. Luonto voi parantaa mutta myös sairastuttaa ja tappaa, tämähän on luonnon perimmäinen olemus. On siis vain luonnon romantisointia vaittää että “luonto parantaa”.
  Mitä tulee yksilövaikutuksiin, on tietenkin totta, että olemme yksilöitä ja reagoimme joissakin tilanteissa eri tavalla. Mutta ei perusbiologia sillä tavalla eroa, että tuosta pH-dieetistä tulisi vaikuttavaa. Sen vaikutukista ei ole ensimmäistään tutkittua todistetta. Niin kauan kun asia on niin, se on huuhaata.

 23. Milla avatar
  Milla

  Eikös koivun (tuhka) tuotteissa ole kyseessä antioksidantti veturin jolla on hyödyllistä vaikutusta terveydelle, vrt. vaikka männynkuoren opc:t. Ei mitään tekoa pH:n kanssa.

  1. Milla avatar
   Milla

   Siis betuliini

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Hmm.. Ei kai xylitoliakaan valmisteta tuhkasta?
    http://www.biotalous.fi/laakkeita-puusta/

  2. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Enhän kirjoituksessa edes maininnut tuhkaa. Mistä tämä tuhkaväittely on oikein syntynyt?

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Pulkkisen kommentissa on “vuosisatoja käyttänyt koivuntuhkauutetta myös vakaviin saur…”
    Antioksidantit… Löytyy tutkimusta, jossa antioksidanttien on todettu olevan syöpäsoluille hyödyllisempiä kuin tavallisille niin pitäiskö tästä päätellä että antaa antioksidanttien olla purkissa, kun keho tuottaa niitä itsekin ja “luonnollisempi” lopputulema on kun solun ikääntyessä/väistyessä on ihan normaali apoptoosi johon sen tulisi päätyä.
    Antioksidantit siis jopa hidastaisivat normaalia kudosten uusiutumista?
    Aiempi viestini ei ollut ihan täsmällinen. Lähtökohta on se jatkuvasti (Euroopassa) vähenevä kasvisten kulutus. Yhtenä syynä on arveltu olevan “erikoistuotteiden” menekin lisääntyminen = euroja jää vähemmän käytettäväksi määrällisesti kasviksiin.
    Tästä tämä kysymys. Ei liity pH artikkeliin tässä yhteydessä…………….

    1. ari pulkkinen avatar
     ari pulkkinen

     Tässä yksi lukuisista tapauksista Terveyden maailmasta no 6
     Tapaus nimismies Pentti Härkönen:
     Pääsin Oulun diakonissalaitokselle, jossa ylilääkäri Rytkölä toimitti ko. operaation. Hän avasi vatsan, mutta ei voinut sieltä mitään poistaa. ” Sinne ei olisi jäänyt mitään, niin täynnä kasvaimia vatsaontelo oli” kuului diagnoosi. Näytepala kuitenkin otettiin.
     Poistuessani sairaalasta kyselin, onko kasvain todella niin pahanlaatuinen, että voisin laskea elinaikani kuukausissa. – Kyllä, kuului vastaus. Härkönen alkoi ottamaan koivuntuhkasta tehtyä uutetta ja Pertti Härkönen kertoo menneensä aikansa kuluksi Nallikarin hietikolle aurinkoa ottamaan. – Iho siinä muuttui punaiseksi eikä suinkaan keltaiseksi kuten oli ennustettu. – 4.6.1964 mahani avattiin lähes kymmeneen nousevan lääkärijoukon seuratessa toimitusta.Muutama päivä ennen tätä avausta röntgenlääkäri tuli tutkimustensa jälkeen vuoteen viereen kysyen mitä lääkkeitä olin nauttinut, kun röntgentutkimuksissa ei ollut merkkiäkään kasvaimesta. – En mitään, vastasin. Lopulta myönsi ottaneensa tuhkaa. Härkönen kuulemma eli 91 vuotiaaksi.
     Samantyyppinen tapaus Kuhmossa jossa Lammasjärven rannalla asunut maanviljelijä passitettiin kotiin toivottomana tapauksena vatsasyövän takia kuolemaan. Hän tuhkalla onnistui jatkamaan leppoisia elonpäiviään varsin pitkään. Kyllä kansa tietää ja hätä keinot keksii ja varsin minimaalisin kustannuksin.

     1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Koivun tuhkasta pystyy valmistamaan lipeää sadeveteen liotettuna..
      Sadeveteen siksi että se on hapanta. No, vatsalaukun sisältö on hapan. Tuhka muuttuisi lipeäksi?
      Eläinten sisäelinrasvasta ja lipeästä on valmistettu puolestaan suopaa.
      Tässä on taas joku aihealue jota ei ole tutkittu, eikä voida tutkia kun ei kukaan pysty määrittämään mitään turvallista annoskokoa.. Jos tämä olisi “hoito”. No, hoidot, yhtä kaikki – eivät perustu lääketieteelliseen näyttöön vaan enemminkin poliittisiin päätöksiin.
      Koivun tuhkan osalta päätös on siis käyttäjän ja perustuu kansanlääkintään. Tähän kuuluu loitsut ja taiat, manaukset ym.
      Vietiin hiisipaikoille uhrilahjoja jotta esi-isien henget olisivat olleet suosiollisia, tontut tyytyväisiä, vetehiset ja maagiset olleet myötämielisiä.
      Mites tämä voidaan selittää lääketieteellisesti ja uskottavasti?
      Varmaan yhtä vaikeaa kun sen potilaan joka joutuu korkean verenpaineen vuoksi useaan kertaan ensiapuun ja vaikka kertoo hoitohenkilökunnalle että verenpainelääke on vaihdettu ja sitä(jään) ei uskota oireiden (verenpaineen nousun) syyksi..

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Pyydän, että et jakaisi näitä toisen käden ihmeparantumistarinoita, sillä ei niillä voi mitään todistaa. Ensinnäkään niihin ei todennäköisesti voi luottaa. Toisekseen, niissä tapauksissa, joissa on asiaa selvitetty, potilas on saanut kaikki normaalitkin hoidot mutta laittanut paranemisen syyksi jonkun erikoisuutteen. Kolmanneksi, myös ilman näitä uskomushoitoja tapahtuu silloin tällöin ihan normaalien syöpähoitojen yhteydessä tai niiden jälkeen ihmeellisiä parantumisia. Toisinaan vain tapahtuu jotain sellaista mitä emme vielä tiedä ja potilaan oma puolustusreaktio aktivoituu ja syöpä paranee. Olisi toki mukavampaa, jos niin tapahtuisi useammin.

     3. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Tämä nyt ei tietenkään liity tähän, mutta eläimillä sädesieni (bakteeri) aiheuttaa kasvaimia.

   2. Keijo avatar
    Keijo

    Moikka Käytin syksyllä koivuntuhka uutetta noin 4 itraa usean kuukauden aikana. En huomannut mitään parannusta eturauhasvaivoihini.
    Samaan aikaan kuitenkin joulun aikaan 2021 tuli selkä kipeeksi ja todettiin munuaisten vajaatoiminta, arvot olivat kahta vaille dialyysiä, virtsa oli vaalean harmaata virtsaarvot täysin pielessä

 24. Mr Pain avatar
  Mr Pain

  En ota kantaa tuohon dieettiin, sen toimivuuteen tai toimimattomuuteen.
  Kiinnostaa ravinnon pH siitä näkökulmasta että selittääkö happamoituminen (esim. tomaatin vanhenemisen, ripening yhteydessä) joidenkin henkilöiden kokemat oireet suussa? Kaupalliset poimitaan melko raakoina, vuodenaika toki vaikuttaa kypsyysasteeseen.
  Jos tätä haluaisi tutkia – miten se tulisi tehdä?
  Tarkoitus olisi selittää mahdollisiin oireisiin vaikuttavia tekijöitä, sillä en suoraan usko (!) että kaikki tomaateista oireita saavat olisivat allergisiakaan.

 25. Elina avatar
  Elina

  Rauno Moilanen myös on väittänyt luennoillaan tämän pH-dieetin parantavan tyypin 1. Diabeteksen. Olen itse seurannut kyseistä ihmistä yhden luennon verran ja sen jälkeen en ole ollut tervetullut, koska kyseenalaistin hänen väitteensä. Kiva, rttä olet ottanut tämän puheeksi. Kauhistuttaa ajatus miten hän huijaa ihmisiä parantamalla heitä sairauksista jotka ei tällä dieetillä parane.

 26. ari pulkkinen avatar

  Vein eräälle happamuudesta ja oireilevasta vatsasta kärsivälle pullon koivuntuhkauutetta pe ja nyt su hän oli erittäin kiitollinen kun pystyi jopa puutarhahommiin. Samalla hän kertoi että eräs nainen oli parantanut rintasyövän koivuntuhkauutteella. Jos kerran on kokemusperäistä tietoa tehosta niin ennen minä uskon tätä kuin sitä että vedotaan kaikki huuhaaksi jota ei ole tieteellisesti todistettu. Suomessa on hyvää kahvia, olutta, maitotuotteita, viljatuotteita, lihatuotteita. Niiden kulutus on luonnollisesti runsasta ja elimistöä happamoittavaa. Vanhan kansan tuhkauute ainakin antaa syntejä anteeksi. Minä ainakin pääsin 7 vaivasta oireettomaksi. Suurin osa tulehduksia ja suorastaan pirullisia

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olen pahoillani, että uskot huuhaa-väitteisiin ja perustelet niitä yksilön kokemuksilla. Valitettavasti ne eivät käy ohjeeksi eikä tiedon pohjaksi. Ainoastaan niitä voisi käyttää stimuloimaan tutkimuksia, ei muuten. Tämä on ihan päivänselvää kaikille, jotka vähänkin toimivat terveydenhoidon alalla.
   Noita kolmannen käden parantumisterinoita ei kannata jakaa. Ei niillä ole mitään todistuvoimaa. Rintasyöpä ei parane koivuntuhkauutteella. Tyypillisesti näissä tarinoissa on potilas saanut kaikki muutkin hoidot mutta paraneminen laitetaan jonkin uutteen piikkiin. Valtaosa rintasyöpäpotilaista paranee kuitenkin lääketieteellisillä hoidoilla.

   1. ari pulkkinen avatar
    ari pulkkinen

    Suomen kansa on vuosisatoja käyttänyt koivuntuhkauutetta myös vakaviin saurauksiin. Itse kärsin pirullisiista suun haavaumista ja kurkkukivuista vuosikymmeniä. Samoin polvikivuista 1994 lähtien ja kinkkaamisen seurauksena 1999 lähtien myös vasemman jalan lonkkakivuista. Lisäksi nukahtelin iltaisin television ääreen ja närästys alkoi vaivata v 2010 lähtien. Kun aloitin tuhkauutteen käytön 2014 syksyllä kaikki vaivat hävisivät kuin tuhka tuuleen vaikka elintavat eivät. Tulehdustilaa syytetään myös vakavien sairauksien taustapiruna. Minun lähipiirissäni 8 on sairastunut syöpään tai muihin vakaviin sairauksiin viimeistään 70 vuoden korvilla. Terveyden maailmassa no 6 koivuntuhka ja syöpä lukijat kertovat syövästä paranemisistaan. Kannattaa lukea. Itse pidän tarinoita uskottavina kun taustalla ei ole yrityksen kannattavuusajattelu. Miksi tuhkaa ei tutkita vaikka suomen kansa on sitä käyttänyt kauan? Kansamme on sikäli jästipäistä ettei sitä olisi käytetty jos sillä ei olisi ollut terveysvaikutusta. Minulla valitettavasti tunnetut lääkeaineet eivät tehonneet. Siksi tyydyin vanhan kansan halpaan kotikonstiin. Sen jälkeen pillerit ja voiteet jäivät unholaan.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Hei, kokemuksesi voi olla sinulle ihan aito ja voit olla varmakin koivuntuhkan vaiktutuksista. Yksilökokemukset eivät kuitenkaan pysty todistamaan tuhkan vaikuttavuutta pelkästään sen vuoksi että lumevaikutus on ihmisillä aina valtavan suuri. Olen henkilökohtaisesti erilaisissa tutkimuksissa todennut lumevaikutuksen voiman. Toisinaan on ollut todella vaikea esim saada tutkimushenkilö uskomaan, että onkin kuulunut lumeryhmään tutkimuksessa.
     Lisäksi yksilökokemuksista ei voi tehdä suosituksia muiden hoidoille.
     Kun sanoo jonkin terveysväitteen, niiden tueksi tulee olla asiallisia tutkimksia. En siis tässä kommentissa ota kantaa onko kyseisellä tuhkalla vaikutuksia sillä en ole perehtynyt sillä tehtyihin tutkimuksiin. Kuitenkin sillä, joka väittää jotain vaikutuksia olevan, on todistustaakka perustella väitteensä. Eli vaadin, että kun väität jotain, SINULLA tulisi olla jotain muutakin perusteeksi kuin vain oma tai jonkun toisen kokemus.
     Ei myöskään käy perusteeksi että jotain on käytetty satoja vuosia. En minä ainakaan haluaisi, että minua hoidettaisin satoja vuosia sitten tehtyjen uskomusten tai teorioiden pohjalta. Myös vanhat hoidot on syytä tutkia ja selvittää onko niillä muuta kuin lumevaikutus.

     1. ari pulkkinen avatar
      ari pulkkinen

      On hyvä että keskustelua käydään ja ja esitetään kokemusperäisiä ja tutkittuja nökökantoja. Eniten minua hämmästyttää tuhkauutteen tutkimattomuus. Esim. Mustikasta, puolukasta, hillasta jne esitetään mitä mielenkiintoisia ja jopa uskomattomia tutkimuksia. Itse olen niiden parissa ollut parivuotiaasta saakka reilut kuusikymppiseksi ja nytkin pakkaset pullollaan. Olen seurannut myös lähiympäristöä ja tiukan paikan tullen ja pitkässä juoksussa niiden terveysvaikutus on jonkin verran hämärtynyt.Syöpäsairaudet lisääntyy WHO:n mukaan 70% seuraavan 20 vuoden aikana joten tarttis tehdä jotain.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Olen samaa mieltä, että, jos jollakin on yksilökokemusten perusteella vaikutuksia, sitä kannattaisi tutkia.
      Tuosta lopun kommentista tutkittu tieto on eri mieltä. Syöpäsairaudet eivät lisäänny vaan syöpäpotilaiden määrä lisääntyy sen vuoksi että väestö vanhenee ja yhä useampi elää nyt pidempään ja ehtii saada syövän. Yhtä kaikki, tietenkin kun potilaita on enemmän, on tärkeää miettiä ja tutkia hoitoja.

 27. Else-Maj Suolinna avatar
  Else-Maj Suolinna

  Kiitos!

 28. Tomppa avatar
  Tomppa

  Joensuulaiset skeptikot nauhoittivat Moilasen luennon tiedepuistolla 2013 kesällä. Ylipirteästä julkisesta esiripusta paljastui kireä hermokimppu, joka reagoi erittäin aggressiivisesti kaikkiin kysymyksiin. Youtubesta löytyy video “pH Joensuu”.

 29. ezl avatar
  ezl

  Hei! Olen joskus lukenut netistä myös tällaisen väitteen:
  Happamoittava ruokavalio (esim. runsas kahvin juominen) aiheuttaa kalkin vähenemistä luustosta, joka taas lisää riskiä osteoporoosiin. Runsas kahvin käyttö voisi olla syy miksi suomessa osteoporoosi on yleinen, vaikka kalsiumin saanti on runsasta.
  Kiitos mielenkiintoisesta blogista!

  1. Riikka avatar
   Riikka

   Juurikin näin asia menee. ..kalsiumkadossa voi olla kyse happamoittavasta ruokavaliosta. Suomessa juodaan maailman eniten kahvia. Toki kannattaa myös tutkia miten maito on vaikuttanut Suomalaisten osteoporoosi ongelmaan! !

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Koska olette uusia kommentoijia tässä blogissa, haluaisin kerrata muutamia blogin periaatteita. Kun tuotte jonkin asian esiin tai kirjoitatte terveysväittämän, teidän tulisi perustella se. Perusteluksi ei riitä, että sanotte sen. Perusteluksi ei riitä jokin tieteelliseltä kuulostava teoria. Perusteluksi tarvitaan jokin tutkimusnäyttö, joka tukee väitettänne. Muuten on kyse vain uskomuksista ja hypoteesista, joka ei ole mielikuvitusta parempi.
    Esim virke “…kalsiumkadossa voi olla kyse happamoittavasta ruokavaliosta. Suomessa juodaan maailman eniten kahvia. ” ei täytä näitä kriteerejä. Osteoporoosin ja happamoittavan ruokavalion osalta kyse on vain uskomuksesta ellei ole tuoda esiin jotain oikeaa tietoa asiasta. Se, miten kahvi siihen liittyy on myös pelkkää huuhaata, ellei ole antaa jotain todistetta tästä yhteydestä. Ravinnon pH ei vaikuta pätkääkään elimistön pH:oon. Virstan pH:lla ja osteoporoosilla ei taas ole todistettua yhteyttä.
    Toivotan kaikki keskustelija tervetulleiksi mutta toivon, että se toimisi noiden periaatteiden mukaisesti.

    1. Rauno avatar
     Rauno

     Pitäisköhän sun sitten myös itse kunnioittaa vaatimustasi ja lisätä viitteitä kirjotukseesi ja kommenttiisi?

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Tämän artikkelin kirjoituksessa kyseenalaistan väitteet, joissa väitetään pH-ruokavalion tehon ja sen liittymisen matoihin ja loisiin. Nythän nimenomaan tuon ruokavalion esittäjällä ja puolustajalla tulisi olla tutkimuksia, joihin hänen väitteensä perustuvat. Ei minulla tai kenelläkään muullakaan ole velvollisuutta esittää tutkimustuloksia, jotka todistaisivat, että pH-ruokavalioa EI toimi. Todistustaakka on siis väitteen esittäjällä. Tässä tapauksessa hän rahastaa tuolla uskomushoidolla herkkkäuskoisilta. Jos tutkimuksia ei ole, kriitiikkini on osunut oikeaan ja kysymys on vain uskomushoidosta. Mitään tutkimuksia en ole näiden uskomusten tueksi tähän mennessä saanut.
      Kun taas tuon itse esille jotain ilmiötä ja väitän esim jotain jostakin asiasta, silloin minulta voidaan vastaavasti vaatia myös perusteluja ja/tai julkaisuja viitteiksi. Niitä olenkin sitten laittanut kirjoituksiini, kun tilanne sitä vaatii. Koska kyseessä on blogi eikä tieteellinen artikkeli, viitaus ei kuitenkaan ole täysin kattavaa.

    2. Sirpa avatar
     Sirpa

     Ellei keholla mene voimia happohyökkäysten puskurointiin, sillä jää enemmän aikaa suojella soluja ja elintoimintoja mm. loisilta. (virukset ja bakteeritkin ovat loisia, isommista puhumattakaan) Eli emäksöivällä ruoalla on elimistön helpompi pitää ihminen terveenä. Kyllä tilanne on sitten jo tosi surkea, jos ph-tasapaino on päässyt järkkymään, eikä lääketiedeuskovaisuus anna enään tilaa maalaisjärjelle tai kokemusasiantuntijuudelle….

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kivaa mielikuvituksen tuomaa pohdintaa. Kerropas mihin tarinasi oikein perustuu?

  2. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Poistin Christian Reinmanin kommentin asiattomana tästä, koska 1) se ei liittynyt lainkaan tähän aiheeseen ja 2) hän kommentissaan esittää minun sanovan sellaista mitä en ole sanonut

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email