Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Maria Nordin – Eroon oireista

Kuluneella viikolla Suomen Kuvalehti kirjoitti Maria Nordinin kurssista. Kyseinen kurssi on ollut myös somessa paljon esillä ja Nordin on käynyt monisssa tilaisuuksissa mainostamassa kurssiaan. Kurssi on saanut paljon sekä kriittistä että kannustavaa kommentointia.
Mutta moniko tietää, mitä kurssi pitää sisällään? Onko se oikeasti vaarallinen? Sisältääkö se terveyshuuhaata?
Jotta jokainen voi itse tehdä omat päätelmänsä kurssin sisällöstä, analysoin tässä kirjoituksessa kurssin sisällön sen turvallisuuden ja terveysväitteiden oikeellisuuden näkökulmasta.
Katsoin kaikki Eroon oireista – kurssin verkkopalvelussa olevat kurssivideot sekä myös palvelussa olevat live-luennot. Tämä kirjoitus perustuu siis verkossa olevaan kurssimateriaaliin sekä siellä esiintyviin väitteisiin.

Kurssin ydinsisältö

Kurssin lähtökohta on lievittää erilaisia oireita käyttäen apuna tietoisuus- ja mielikuvaharjoittelua. Ideana on muuttaa suhtautumista oireisiin myönteisemmäksi kurssin harjoituksilla. Näin muuttunut suhtautuminen kurssin mukaan lievittää eri sairauksien oireita.
Positiivinen kurssipalaute kertoo, että moni on kokenut saaneensa harjoitteista apua oireisiinsa. Huonon stressin vähentämisella voidaan tietenkin vaikuttaa vointiin myönteisesti. Mielikuvaharjoittelu voikin olla kokemushoitona hyväksyttävää edellyttäen, että kurssin sisältö on asiallista ja turvallista.
Kurssimateriaalissa on kuitenkin luetteloitu suuri määrä kroonisia sairauksia, joihin kurssin harjoitteilla voisi saada helpotusta. Harjoitteilla väitetään saatavan aikaan allergioiden häviämistä tai ”helpotusta” esimerkiksi ahdistus- ja paniikkioireisiin, Parkinsonin tautiin, astmaan, insuliinihoitoisen diabeteksen tasapainoon, endometrioosiin, syöpähoitoihin ja virheasentoihin.

Kuvankaappaus kurssin verkkosivulta

 
Uskottavaa on, että mielen muokkauksella voidaan helpottaa sellaisia oireita, jotka eivät suoraan ole seurausta biologisista tapahtumista. On myös hyvin tiedossa, että ruoka-aineallergioista läheskään kaikki eivät ole todellisia allergioita.
Ympäristöherkkyydessä myös mukana on oireilua, jonka mekanismeja ei tunneta mutta joiden osalta myös mielen kautta syntyviä mekanismeja ei voida sulkea pois.
Vähättelemättä mielen voimaa voi kuitenkin todeta, että useimpien sairauksien kulkuun mielikuvaharjoittelulla ei voida vaikuttaa. Diabeteksen tasapaino, valtimoiden plakit taikka syöpäkasvaimen solujen toiminta eivät piittaa siitä, suhtaudunko oireisiin myönteisesti vai kielteisesti.

Kurssin turvallisuus

Sinänsä tällaiset tietoisuus ja mielikuvaharjoitukset voidaan katsoa olevan pääosin varattomia ja haitattomia. Harjoitusten mahdolliset haitat ovat epäsuoria.
Jos palvelun käyttäjä harhautuu jättämään vaikuttavan hoidon ottamatta taikka hän uskoo harjoitusten voivan vaikuttaa myös vakaviin sairauksiin kuten allergioihin, lääketieteellinen hoito voi jäädä jää puutteelliseksi ja altistaa turhille riskeille.
Allergiat
Vaikka kirjallisessa oheismateriaalissa on vältetty suoraa kehottamista allergisten altisteiden kokeiluun ja turvallisuusohjeissa on myös riskit mainittu, itse kurssimateriaalissa ei tällaista varoitusta ole selvästi esitetty vaan todetaan esim:
 ”Jos haasteesi on ruoka, ajattele tai pidä kädessäsi ruoka-ainetta, joka on tuottanut ennen sinulle haasteita. Etene vähitellen, seuraavassa harjoituksessa voit haistaa tai jopa maistaa pienenpienen murusen. Etene omaan tahtiisi.”
ja toisaalla kerrotaan ”Altisteet voivat olla eläimen karvoja taikka vain katsoa eläimen kuvaa. Konkreettinen altiste on tosi hyvä.”  Vaikka tietäisimme altisteista, mikä haasteet laukaisee, pohjimmillaan syy on kuitenkin ne meidän piintyneet ajatukset ja tunteet.
Tässä annetaan ymmärtää, että allergisoivaa ainetta voisi maistaa mielikuvaharjoittelun jälkeen eikä oteta huomioon, että vakavissa allergioissa esimerkiksi maistaminen voi aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion.
Keskusteluista somessa käy myös esiin, että Maria Nordin suosittelee mielikuvaharjoittelua myös todella vakaviin tilanteisiin, jolloin riski allergeenin kokeiluun kasvaa ja voi johtaa vakaviin tilanteisiin.
Facebookin sivuilla Nordin on väittänyt mm. että myös pähkinäallergiasta taikka ampiaisen piston allergioista voisi kurssin harjoitteilla päästä eroon. Väite on perusteeton ja vaarallinen. Nämä allergiat voivat aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion eikä missään tapauksessa saa kehottaa altistuksen testaamiseen omin päin.

Kuvankaappaus Nordinin Facebook-sivuilta

 
Lasten allergioiden hoitamisesta annetaan ymmärtää, että vanhemman mielikuvaharjoittelu voisi auttaa ’suurissa’ allergisissa reaktioissa.
Videolla todetaan: ….eli asia mikä ei millään tavalla ole vaarallista, niin jollekin yksilölle voi olla todella haitallista ja aiheuttaa suuria reaktioita ja tällä menetelmällä me voidaan purkaa niitä piileviä reaktioita ja jättää piilevää stressiä myös lapsilla” ja
”Pienet vauvat saa vaikutuksen aikuisen magneettikentän kautta. Vanhempi tekee harjoitusta silloin, kun lapsella on haasteita.”
Tällaisissa ohjeissa on riskinä, että vauva tarpeettomasti altistetaan allergeeneille äidin mielikuvaharjoittelun jälkeen, vaikka kysymys olisi vakavasta allergiasta. On kyseenalaista uskotella, että äidin mielikuvaharjoittelu voisi jonkin mielikuvituksellisen mekanismin kautta vaikuttaa vauvan allergioihin.
Psykoterapia
Kurssin live-luennoilla kritisoidaan psykoterapiaa. Maria Nordin ilmoittaa olevansa eri mieltä.
Hän kertoo, ettei luota psykoterapiaan, koska siinä ”on asetelma, että on hoidettavana” ja koska terapiassa keskitytään vain menneisyyden ongelmiin. ”En sulje pois terapiaa mutta kehotan olemaan tarkka, että terapeutti tiedostaa tämän (Eroon oireista –kurssin) hoidon periaatteet”.
Todellisuudessahan psykoterapia on tutkimuksin osoitettu turvalliseksi ja vaikuttavaksi, kun taas Eroon oireista –kurssista ei ole ensimmäistäkään tutkimusta. Kyseinen kanta voisi mahdollisesti johtaa psykoterapiasta luopumiseen ja turvautumaan Nordinin myymään mielikuvaharjoitteluun.
Raudanpuute
Raudanpuutteen hoidosta kurssin luennot antavat hyvin erikoisen selityksen:
”Rautavarastot eivät ole syy vaan taustalla on pitkittynyt stressi. Sydän toimii sähköisesti ja veri sisältää rautaa ja nämä synnyttävät magneettikentän. Mä uskon, että pitkäaikainen stressi heikentää omaa magneettikenttää ja toisaalta kun se on heikentynyt, ja kehossa ei tapahdu mitään turhaa, eli miksi se keho pumppaisi sitä rautaa, jos meidän magneettikenttä on heikko, eli siitä tulee sellainen kierre.”
”Meillä on tietoinen mieli, me voidaan näillä menetelmillä vahvistaa sitä magneettikenttää, jolloin se on myös viesti meidän keholle tuottaa ja hyödyntää paremmin sitä rautaa, jota meillä on ja mitä me saadaan ympäristöstä.”
”Monet puhuu siitä, että me syödään huonosti, mutta……itse asiassa meillä on kyse enemmänkin siitä, että meillä on hitunenkin sitä tiedostamatonta stressiä, se vaikuttaa meidän kehoon niin, että solut eivät vastaanota…niitä ihania aineita meidän ruuasta saadaan. Mulla on omat rauta-arvot pysyneet hyvinä, kun mä olen tehnyt töitä hyvän värähtelyn ja magneettikentän eteen.”
Kyseinen tarina on 100% huuhaata. Mukana tarinassa on magneettikenttiä ja ravinnon raudan imeytyminen olisi jotenkin mystisesti yhteydessä siihen. Nordinin esittämä näkemys raudanpuutteen syistä voi johtaa raudanpuutteen hoitamatta jättämiseen.
Sukupuolitaudit
Sukupuolitautien syntymisestä esitetään myös huolestuttavia väitteitä:
Sukupuolitauditkin…siihen, että sen saa, liittyy siihen, että energiakenttä siihen alueeseen on heikentynyt ja mikrobiomi on muutoinkin heikentynyt. Totta kai bakteerit sen aiheuttaa mutta siihen riskiin saada se vaikuttaa se, miten tunnetasolla on yhteydessä niihin sukupuolialueen elimiin.”
Nordinin näkemys sukupuolitautien tarttumisesta voi johtaa tilanteeseen, että kuvittelee että tartunnan voisi estää mielenhallinnalla.
Sydämen rytmihäiriöt
Live-luennolla esitettyyn asiakaskysymykseen raudanpuutekeskustelun aikana ”Voiko sydämen rytmihäiriöt johtua tästä?” luennoitsija vastaa: ”Aivan varmasti. Se muuttuu se kehon magneettikenttä ja rautapitoisuus, jos me vaan virittäydytään siihen vahvaan energiakenttään, meidän koko keho osaa hyödyntää rautaa ruuasta.”
Tällainen huhaaväite sydämen rytmihäiriöiden syistä voi johtaa viivästyneeseen hoitoon. Riippuen rytmihäiriön laadusta, viiveestä voi olla merkittävää haittaa.
Emätintulehdukset
Emätintulehduksiin liittyvistä haasteista luennoitsija kertoo: ”Hiivaan liittyvistä haasteista, ja samaa sarjaa ovat myös muut emättimen mikrobitasapainon häiriöt, on tutkimuksia, että stressi vaikuttaa emättimen mikrobitasapainoon. Minä kun tunsin sen tunteen (kihelmöinnin emättimessä), mä virittäydyin kiitollisuuden tunteeseen ja sillä se lähti.”

Kurssin muut väitteet

Harjoitusmateriaali sisältää lisäksi huomattavan määrän muita tieteellisesti virheellisiä ja kestämättömiä tulkintoja ja väittämiä. Nämä kuitenkin pääasiassa liittyvät kyseisten harjoitusten vaikutusten mekanismeihin ja selityksiin eivätkä sinänsä suoraan vaikuta turvallisuuteen.
Tällaisia esimerkkejä ovat mm. seuraavat lauseet suoraan kurssimateriaalista lainattuna:
Harjoittelu ”muokkaa meidän aivoja ja hermostoa”, ”tasapainottaa meidän limbistä järjestelmää” ja ”vahvistaa kehon ympärillä olevaa magneettikenttää, jonka sydän ja veri yhdessä muodostaa”.
Mikrobisto muuttuu ”lempeäksi”. ”Ajattelulla voi vaikuttaa millaisia mikrobeja kehossa viihtyy. Immuunijärjestelmä kuuntelee alitajuntaa.”
Kysyttäessä ajatusharjoituksien sopivuudesta kaikille: ”Jos toimii yhdellä, toimii myös kaikilla”. ”Toimii mihin tahansa ja minkä kokoluokan haasteeseen tahanssa.
Kun ihminen virittäytyy kiitollisuuteen, niin sydän alkaa toimia koherentisti.”
Toimii myös lasten yökasteluun.”
Muistot tallentuvat ympäri kehoa, soluihin. Mikrobit välittävät meille tietoa ympäristöstä. Solu on sama kuin ihminen.”
Ravitsemuksessa tulee välttää lisäaineita ja hiilihappoa, jotka happamoittavat kehoa. Kraanavettä voi keittää, jotta kloori haihtuu.”
Synnytyksessä tapahtuman vastustaminen on se, mikä tuottaa sen kivun, kun taas jos siihen lähtee sillä mielellä, että ’vau mikä tuntemus’, niin silloin sinne kohdun lihakseen pääsee hapekasta verta ja myös uskaltaa hengittää. Hengitystä voi kohdistaa kohtuun ja rintoihin.

Wim Hof hengitys

Kurssilla suositellaan ns Wim Hof –hengitystä. Tämä hengitysmuoto tarkoittaa tahdonalaista ja tahallista liikahengittämistä eli hyperventilaatiota. Siinä ensiksi tahallisesti hengitetään liikaa ja sen jälkeen pidätetään henkeä mahdollisimman pitkään ja tätä toistetaan.
Kirjoitan Wim Hof -hengitysharjoitteesta erikseen aiheen laajuuden vuoksi.

Lopuksi

Nordinin kurssi perustuu sinänsä vaarattomaan mielikuvaharjoitteluun, jolla on tavoitteena lievittää erilaisia oireita. Mikäli joku saa tällaisista harjoitteista apua oireisiinsa, on se tietenkin pelkästään hyvä asia.
On hyvä pitää mielessä, että kurssin tavoitteena on nimenomaan vähentää oireita eikä harjoitteilla ole merkittävää vaikutusta useimpiin sairauksiin, joilla on biologinen tausta. Kurssin harjoitteilla ei siis vaikuteta sairauksien syihin, vaikka näin annetaan ymmärtää.
Valitettavasti kurssi sisältää myös runsaasti virheellisiä terveysväitteitä. Osa niistä on selvästi myös vaarallisia.
Suhtautuminen kurssilaisten antamaan kritiikkiin on myös mielenkiintoista, sillä kritiikki käänetäänkin kriitikon ongelmaksi: ”Negatiivinen palaute ja ikävät kokemukset kurssista. Eivät ole hyvä asia, sillä niistä ei saa apua. Pohjimmainen syy niihin on hakea empatiaa.”
Nordin kertoo kurssin live-luennolla myös, että kurssi auttaa myös raha-asioissa. Tämä kuvaus on ainutlaatuinen ja mielestäni kilpailee Matti Nykäsen parhaimpien tahattomien lausahdusten kanssa:
Ennen oli laskut myöhässä mutta muutin näiden harjoitusten myötä suhteeni rahaan. Nyt on mennyt paljon paremmin rahan kanssa.” “Rahajärjestelmä ei ole paha, vaan perustuu luottamukseen
Raha-asiat saa kuntoon hypistelemällä laskua ja kuvittelee, että lasku on hyvä asia ja kuinka hyvä on, että joku saa sen rahan.”
On siis ilmeistä, että Nordin on saanut kurssista apua rahaongelmiinsa.
 
 
 
 

49 vastausta artikkeliin “Maria Nordin – Eroon oireista”

 1. Jari avatar
  Jari

  Hei

  Kirjoittajalle pyyntö. Olisi kiva, jos päivittäisit tätä juttua tämän päivän tasalle. Hän tarjoilee nimenomaan Facebookissa Free to heal -kurssiaan aika lailla aivan kaikkeen mahdolliseen. Myös ns. koviin sairauksiin, kuten diabetes, Parkinson, astma, jne. Hänen verkkosivunsa ovat varsin maltilliset väitteissään, mutta FB:ssä Maria ottaa markkinoinnista kaiken irti. Kriittiset kommentit, asiallisetkin, hän pyrkii poistamaan.
  Olisikin kiva saada tästä blogikirjoituksestasi päivitetty versio, jossa ottaisit huomioon Marian uusimmat FB-markkinoinnit.
  Tällaista ammattilaisen tekemää analyysiä tarvitaan, jotta tuollaiset potentiaalisesti vaaralliset jutut saadaan somesta pois. Toisaalta on myös moraalitonta rahastaa ihmisiltä satoja euroja huuhaa-lupauksilla.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ymmärrän kyllä pyyntösi ja olen samaa mieltä itse asiasta. Kuitenkin on jo varsin yleisesti tiedossa, että Nordinin väitteet eivät perustu mihinkään tutkimusnäyttöön vaain hänen omiin tulkintoihinsa ja suurin osa on lähinnä myötähäpeää herättäviä. Uskoakseni valtaosa ymmärtää, että hän pyrkii rahastaamaan huomion avulla. Mielestäni jo aiemmin kirjoittamani asiat nämä faktaongelmat tuovat hyvin esiin. Koska näitä kritiikkejä pyritään aina vastapuolen osalta henkilöimään, (kuten Nordinkin on koko ajan pyrkinyt tekemään) vaikka kysymyksessä on virheelliset tiedot vs. luotettava tieto eikä Knuuti vs. Nordin, minun ei oile mielekästä vahvistaa tuota henkilö vs henkilö -asetelmaa tarpeettomasti. Sen vuoksi en mieleläni lähde kirjoittamaani kritiikkiä jatkuvasti päivittämään vaan reagoin itse väitteisiin sitä mukaa kun niitä tulee vastaan.

 2. Parantunut avatar
  Parantunut

  Homesairaita, monikemikaaliyliherkkiä ja sähköyliherkkiä sorretaan Suomessa niin pahoin, että se ajaa ihmisiä itsemurhan partaalle. Menetät terveytesi, kotisi, työsi, irtaimistosi, pahimmassa tapauksessa ajaudut asunnottomuuteen ja yhteiskunnan ulkopuolelle. Et saa kelan tukia, et toimeentuloa, et korvausta vaikka olet työkyvytön. Ja vielä saat kuulla pilkkaa, vähättelyä, mitätöintiä, saat henkistä väkivaltaa. Joskus jopa fyysistä kun joku keksii siedättää sinua myrkyillä.Et saa korvausta, et apua, et edes myötätuntoa. Saat hullun leiman ja joudut halveksituksi. Tunnen tällaisia ihmisiä.Olen surullinen jokaisen puolesta ja muistan rukouksin!Kerron oman parantumiskokemukseni kroonisesta sairaudesta. Kärsin 10 vuotta kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Söin joka päivä 100mg thyroxin-lääkettä. Kävin verikokeissa. Minulle sanottiin, etten ikinä tule parantumaan. Sitten puolestani rukoili eräs 4kk uskossa ollut nuori mies Timo M. Hän oli entinen huumeiden viihdekäyttäjä ja DJ ja mennyt uskoontulonsa jälkeen Raamattukouluun. Hän tuli luokseni, rukoili hetken kovalla äänellä puolestani(olin niin kyyninen etten uskonut parantuvani, ja koska inhoan kovaa ääntä ja aistin sen kipuna, toivoin vain että rukous loppuisi. Nuorimies lähti. Söin lääkkeitä kuten ennenkin. Sitten käsi-ihottumani paheni hirveäksi. Menin lääkäriin. Tämä huomasi käsieni vapisevan ja määräsi kilpirauhasverikokeisiin. Tuloksena oli8 että lääkitystä piti vähentää, ja uudet kokeet määrättiin! Sitten minun piti jonkun ajan päästä lopettaa lääkkeen ottaminen, sillä oloni paheni kun otin lääkkeen. No, 6kk:n kuluttua lääkäri julisti minut täysin terveeksi. Olen ollut terve siitä lähtien ja sain 4 tervettä lastakin paranemiseni jälkeen. Tunnen ihmisiä joilla on lievempi vajaatoiminta eivätkä he ole saaneet lasta. No, muukin asia voi toki vaikuttaa hedelmättömyyteen. Jokatapauksessa olen ollut täysin terve ja olen saanut todistaa Jeesuksen parantaneen minut lukuisissa sairaaloissa lukuisille lääkäreille ja hoitajille. YTHS:n lääkäri totesi että näitä ihmeitä hän on nähnyt ennenkin!
  Krooninen, todella paha käsi-ihottumanikin parani täysin kilpirauhaseni myötä. Ihottuma johtui siitä että thyroxin annostukseni oli liian suuri koko sen 10 vuotta, vaikka arvoni olikin normaalin rajoissa. Ihottuma oli niin paha että välilläiho irtosi suikaleina, oli täynnä vesikelloja tai raavin ihon verille ja se oli ihottumassa. Kädet olivat aina “auki” mikään ei auttanut, kokeilin lukuisia rasvoja ja hoitoja.. Sain antibioottikuurinkin joskus käsieni ihon takia. Nyt ihoni on täysin terve.Ylistys Herralle joka on ylimmäinen lääkärimme :)!

 3. Matleena avatar
  Matleena

  Olen parantunut DRNS-menetelmällä vakavista ympäristöherkkyyksistä, jotka pakottivat minut muuttamaan ja lopettamaan työnteon. Myös moni vertaisystäväni on parantunut. Menetelmää on tutkittu kahdessa kanadalaisessa yliopistossa. https://retrainingthebrain.com/research-3/

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Hyvä sinulle. Ei siinä ole ongelmaa, jos olet saanut hyödyn.

   DNRS menetelmästä ei ole käytännössä minkäänlaista näyttöä tieteellisissä julkaisuissa. Mainitaan että on tekeillä. Kerrotaan, on tulossa. Olen nähnyt Kanadasta vain tiivistelmän mutta varsinainen jukaisu puuttuu. Suomalaisissa tutkimuksissa ei ollut eroa kontrolliryhmään verrattuna eli menetelmän tulokset ei olleet paremmat kuin muilla menetelmillä.

 4. Jari Virtanen avatar
  Jari Virtanen

  Toivottavasti uskallat edelleen julkisesti tätä huuhaata kritisoida.

  https://yle.fi/uutiset/3-11219303

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Erikoinen juttu sillä DNRS-menetelmästä ei ole yhtäkään julkaistua tutkimusta.

 5. Ahti Yliriesto avatar

  https://verkkolahetys.eduskunta.fi/fi/valiokuntien-julkiset-kuulemiset-ja-avoimet-kokoukset/2017-06-20-rjoq40jpc84?fbclid=IwAR2DdMxeX6THUm_QV7GRczkawLpsdvNKBrrqNPxQTk3Gxiq4MJf3xxzfP2w
  Kohta 2:10:14 ja molemmilta puolilta tuosta Hannele Rämön sanomasta. Minä muistin erityisesti tänään. Päättäjien, varsinkin niiden vastuunpakoilijoiden ja myrkyille siedättäjien olisi hyvä kuunnella Hannele Rämön terveiset juuri tänään.

  Myös DNRS aivojumppaajien ja vastaavien kotimaisten kopioiden “aivojen muokkaajien,” olisi hyvä kuunnella tämä myös ja miettiä mitä vähäinenkin altistumiseen ja siedätykseen rohkaisu tai suositus aiheuttaa henkilöille jotka ovat täysin terveytensä menettäneet homeille, sisäilman myrkyllisyydelle / myrkytyksille sekä ympäristmyrkkyjen yhteisvaikutuksille.
  Molemmat, sekä Annie Hopper että Maria Nordin pääsivät eroon oireita ja sairauksia aiheuttavasta rakennuksesta. Heidänkin tilansa on ilmeisesti ollut “myrkytystila.”
  Olisivat parantuneet ilman aivojumppaakin mikäli altistumisen katkaisu sisäilman myrkyllisyydelle olisi ollut nopeampi.

  Itse olen sitä mieltä, että homesairas-, sisäilmasairas ja MCS sairas voi selvitä vaikka kuinka pahoista tilanteista kunhan pitää vaan päänsä kylmänä ja kuuntelee oman roppansa ääntä enempi kuin siedättäjiä ja myrkyttäjiä. Sekä tekee kaikkensa sen eteen, että kaikenlainen altistuminen myrkyille katkeaa välittömästi vakavien oireiden ilmaantuessa jonku homerakennuksen oven sisäpuolella.
  Siis altistuminen. Ei se ole yksin home vaan ympäristömyrkkyjen yhteisvaikutukset. Kaikki myrkyt mitä menee ihon läpi veren kiertoon, syödessä vatsaan ja hengitettynä keuhkojen perukoille valkosolujamme tuhoamaan.

  Keuhkosairaan, sydänsairaan, syöpäsairaan ja aivoinfraktipotilaan ei tule altistaa itseään myrkyllisessä sisäilmastossa pitkiä aikoja.

  Kyllä tämä kaikki tiedetään. Mutta ei haluta myöntää. Vakuutusyhtiöiden suuret voitot ilmeisesti määräävät mitä siedättäjät siedättää. Mitkä ovat sitten TTL:n Markku Sainion yhteistyötahot tai mahdolliset sidonnaisuudet vakuutusyhtiöihin? Tiedätkö sen? Minä tiedän !

  Olli Säynäjäkangas, dosentti ja terveydenhuollon erikoislääkäri, joka työskenteli keuhkolääkärinä Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä, joka minuakin on hoitanut vakavan keuhkoveritulppasairauteni aikoihin 90 luvulla, on kirjoittanut Lapin Kansa lehdessä otsikolla “Kenelle homeongelma kuuluu?”, että “”Ihmisen tultua lääkärin vastaanotolle tämän aiheuttaman vaivan takia olemme jo auttamattomasti myöhässä.””
  Pitää täysin paikkansa home- ja sisäilmasairaiden kohdalla.

  https://yle.fi/uutiset/3-9066039?fbclid=IwAR1cnpF04_GYGJa-FISihrlNeA5CDgir5H4f36uVHMUu3zGp_cNQiVxZDXs
  https://thl.fi/fi/-/kemikaaleja-tulisi-arvioida-seoksina-eika-yksittain-perinteinen-riskinarviointi-voi-aliarvioida-terveyshaittoja?ref=rns_li&fbclid=IwAR1awVEZHMZACcd6rkZT3FwxCy9Mx7xmnmiCF5wlYV1QhNxi_cxboG8K3BQ

 6. Erika avatar
  Erika

  Kiitos, kun avasit asiaa.
  Olen seurannut asiaa sivusta, enkä ole ymmärtänyt mitä oikeasti tapahtuu somemyrskyn alta.
  Somessa tulee herkästi varsinkin kommenteissa vastakkainasettelua ja itse asia sotkeutuu mielipiteisiin ihmisille, jotka eivät tiedä mistä on kyse.
  Ainoana ajattelun aiheena /kritiikkinä tekstiisi kysyisin, kuinka tarpeellinen “huuhaa”-sanan käyttö on ylipäätänsä?
  Olen huomannut, että se lisää vastakkainasettelua, eikä muutenkaan anna mitään lisää asiaasi, kuin maksimissaan provosoi molempia osapuolia.
  Myöskin “puoskari” voitaisiin poistaa näistä täydentävien hoitojen asiayhteyksistä.
  “Puoskari” ja “huuhaa” asettaa kaikki täydentävät hoidot samaan viivaan monilla ihmisillä ja se mustamaalaa niitä ihmisiä, jotka kokevat hyötyä niistä lääketieteen rinnalla, sekä heitä, jotka oikeasti auttavat.

  Itsekin 1-tyypin diabeetikkona hoidan kyllä asianmukaisesti insuliinilla sairauttani, enkä lähde mukaan näihin, jossa ehdotetaan lääkityksen poistamista.
  Voin silti rauhassa käydä kaikenlaisia vaihtoehtohoitoja, jos koen niitten tuovan minulle jotain.
  En koe vaikeutta yhdistää lääketiedettä +täydentäviä hoitoja ja olen aika varma, et suurimmalla osalla ei ole ongelmaa tässä.
  Olen myös ollut lääkäreillä, jotka eivät toimi hyvän hoidon mukaisesti, joten ongelma on paljon laajempi, kuin vaihtoehtohoitoja antavat..
  On ylilääkitsemistä, ylidiagnosointua ja lääkäreitä, jotka ovat suositellet täysin tutkittua tietoa vastaan ja potilaan pitäisi oikeastaan siellä olla valppaampi, koska luottamus lääkäriin on ihan eri tasoa ja heidän pitää edustaa tiedettä. Ei vaihtoehtohoitajien, koska vaihtoehtohoitajien tehtävä ei ole olla tieteen edustajia.
  Maailmassa on paljon asioita mitä ei ole tutkittu ja se ei tee kaikesta tutkimattomasta epätotta. Lääketiede on rajallista ja tämä tuntuu unohtuvan usein.

  En arvosta, että asiallisiin (yrittäviin?) keskusteluihin istutetaan tunnelatautuneita sanoja, jotka on tarkoitus vain tehdä vastakkainasettelua tai jopa loukata joitain ihmisiä.
  Tästä tavasta emme saa järkevää keskustelua aikaseksi.
  Teksti siis olisi laadukkaampi ja ymmärrettävämpi statukseesi, jos et käytä halpoja clickbait-sanoja.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos palautteesta. Olen samaa mieltä “puoskari” sanasta kun käytetään lain yhteydessä.

   Muista asioista suosittelen lukemaan kirjoitukseni hoitojen luokitelusta: https://blogit.ts.fi/terveys-tiede/rakkaalla-lapsella-on-monta-nimea/

  2. Telle avatar
   Telle

   Hyvin argumentoitu.
   Tuohon raha-asiaan haluaisin lisätä omat kokemukseni mielen voimasta ja kiitollisuudesta. Viimemainitustahan puhutaan nykyisin paljon, etenkin sen vaikutuksesta ihmisen mielentilaan ja asenteisiin. Tilanne on pienituloisella yleensä tämä: jokainen saapunut lasku aiheuttaa murhetta ja huolta, eikä laskun saapuessa osaa aina mieltää asiaa niin, että se lasku aiheutuu normaalisti jostain jo saadusta hyödystä. Hampaat irvessä maksetaan sitten niitä laskuja, saadaan ylimääräisiä sydämentykytyksiä ja muutenkin saatetaan koko keho stressitilaan. Tätä jatkuu kuukaudesta toiseen. Jossain vaiheessa tulee sairastuminen.
   Mutta käännetäänpä kuvaa hieman. Kun tulee sähkölasku, voisitko mahdollisesti olla kiitollinen siitä, mitä se pitää sisällään? Olet saanut lämpöä kotiisi, kodin koneet ja laitteet toimivat, iltaisin voit askarrella lampun valossa, voit tehdä ruokaa, käydä saunassa. Ja entä puhelinlasku. Ilman puhelinta et voisi pitää yhteyttä ystäviisi ja sukulaisiisi, varattua vaikka lääkärinaikaa jne.
   Tilanne muuttuu välittömästi, kun arvostaa ja on kiitollinen siitä kaikesta, mitä ne laskut merkitsevät. Kun kiittää niistä, suhde rahaankin muuttuu. Harvoin sitä rahaa nyt varsinaisesti alkaa tulemaan ovista ja ikkunoista, mutta aikamoista säästöä tulee jo siitäkin, ettei sairastu stressiin rahahuolien takia. Tätä näkökulmaa vasten ymmärrän Maria Nordinin kommenttia oikein hyvin.
   PS. Suurituloisella ei tietenkään ole saman kaltaisia huolia rahan suhteen ja yleensäkin he suhtautuvat siihen eri lailla kuin minimituloilla elävät.

 7. Skeptikko avatar
  Skeptikko

  Kerrot, että Nordinin mukaan kurssi auttaa myös raha-asioissa, minkä jälkeen vertaat asiaan liittyviä lainauksia Matti Nykäsen lausahduksiin, tarkoituksena ilmeisesti sarkasmin keinoin ilmaista epäluuloisuutta väitettä kohtaan.

  Toisen blogipostauksen kommenteissa myönnät, että kurssin menetelmillä saattaa olla yhteisiä piirteitä esimerkiksi kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmien kanssa.

  Oletko sitä mieltä, että kognitiivisen käyttäytymisterapian menetelmillä ei voida auttaa ihmisiä raha-asioissa? Jos et, niin mistä tiedät, että kurssilla olevilla kognitiivista käyttäytymisterapian menetelmien kaltaisilla menetelmillä ei voida? Antaako lääketieteen tuntemuksesi sinulle jotakin kompetenssia arvioida näitä asioita?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olet oikeassa, että kommenttini oli sarkasmia. Väite raha-asioista oli vain niin absurdi.

   Kompetenssista keskustellessa tullaan aina siihen kysymykseen, onko kommentoijalla riittävää koulutusta kyseissä asiassa. En väitä olevani kaikkien alojen asiantuntija ja kirjoitukseni ovat blogeja, eivät tieteellisiä. Olen periaatteessa sitä mieltä, että kommentointia ei voida rajata vain kyseisen alan erikoisasiantuntijoille. Lisäksi minusta tuota raha-asia-kommenttia ei kannattane nyt käsitellä irrallaan tuosta kokonaisuudesta.

 8. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  Onkohan tuo epilepsia viesti miltä vuodelta?

 9. Behindthesocialmedia avatar
  Behindthesocialmedia

  Tässä vielä yksi loistava screenshotti missä Nordin syyllistää erästä ihmistä että hän voi itse parantaa epilepsiansa Nordinin ohjeilla jos vain niin tahtoo ja oma vika jos ei tahdo.
  https://aijaa.com/sf3vIZ

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   kiitos.

 10. Jaakko avatar
  Jaakko

  Koska voidaan odottaa wim hof -metodista analyysia? Tämä aihe kiinnostaa ja vaikea ollut löytää kriittistä tarkastelua tätä aihetta koskien.
  Kiitos etukäteen.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olen sen jo melkein kirjoittanut mutta nyt kannattanee antaa keskustelun tästä aiheesta hieman rauhoittua.
   Lisäksi olen julkaisemassa loppuviikosta kirja-arvostelun kirjasta “Peruuta Diabetes”, joten voisin luvata Wim Hof -kirjoituksen 2 viikon kuluttua. Blogaaminen on minulle kuitenkin vain harrastus ja siihen on rajallinen aika käytettävänä.

 11. Antti V avatar
  Antti V

  Kognitiivinen psykoterapia sisältää osittain samoja elementtejä kuin Nordinin kurssi, eikä ole mitään huuhaata. Mutta Nordinilla ei tietääkseni ole mitään varsinaisia alan opintoja ja se kyllä näkyy tässä markkinoinnissa ja sisällössä.
  Aika älyvapaata on markkinoida esimerkiksi allergian hoitamista tällä tavoin. Se tosiaan on vaarallista ja harhaanjohtavaa.
  Yhtenä esimerkkinä mainittu sähköyliherkkyys ei ole länsimaisen tieteellisen tutkimuksen perusteella todellinen ilmiö. Ihmiset saavat oireita jostain, mutta eivät sähkömagneettisista kentistä. Apua on saatu “sähkö” oireisiin kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta ja varmasti Nordinin kurssi on paljon parempi vaihtoehto kuin elää kynttilänvalossa erossa sähköjohdoista.
  Jotain rajaa pitäisi olla siinä mihin itseoppinut “guru” saa tarjota itse keksimiään “hoitoja”.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos kommentista. Ymmärtääkseni en väittänytään, että kyseiset mielenmuokauksen tai hallinnan keinot olisivat huuhaata. Vai olenko antanut niin ymmärtää?
   Pyrkimyksenä oli tuoda esiin kurssissa olevat virheelliset terveysväitteet.

  2. Martti R avatar
   Martti R

   “Yhtenä esimerkkinä mainittu sähköyliherkkyys ei ole länsimaisen tieteellisen tutkimuksen perusteella todellinen ilmiö. Ihmiset saavat oireita jostain, mutta eivät sähkömagneettisista kentistä. Apua on saatu ”sähkö” oireisiin kognitiivisesta käyttäytymisterapiasta ja varmasti Nordinin kurssi on paljon parempi vaihtoehto kuin elää kynttilänvalossa erossa sähköjohdoista.”
   No, kokemuksesta voi sanoa sen verran, että itsellä piti töissä olla tietokoneen kaltainen laite rinnan päällä ja se sisälsi vielä gps laitteen joka näytti laitteen kartalta missä olin kunakin hetkenä. Oireet eivät tulleet heti, mutta kun ne tulivat, ne tulivat jatkuvana rintakipuna, joka kuitenkin hellitti jos pysähdyin, mutta ilmenivät heti jos jatkoin matkaa. Sairaalassa sain nitro-lääkityksen ja sitten vain menoksi. En tosin enää mennyt mainittuihin töihin laitteineen, eikä oireita enää ilmennyt kuin joskus.
   Joku oli hyvin kirjoittanut jossain:
   “Toiminnallinen oire on sopivin nimitys potilaan kanssa käytettäväksi, vaikka se on käsitteenä epämääräinen. Se sisältää viestin, että potilaan elimistössä ei ole rakenteellista, korjaantumatonta vauriota. Tilannetta voidaan verrata pianoon, jossa kaikki osat ovat tallella mutta joku ei ole vireessä, tai tietokoneeseen, jonka kovalevy on ehjä mutta ohjelmoinnissa on virhe. Tarkoituksena on vakuuttaa potilaalle, että kyseessä ei ole vaarallinen sairaus eikä tilanne ole toivoton.
   Huonoja vertauksia
   Jos ei oikeasti edes tiedetä mikä potilasta vaivaa, kuinka voidaan väittää ettei ole korjaantumattomia vaurioita eikä tilanne ole toivoton? Vaurio voi olla myös sellainen mitä ei vielä tällä hetkellä pystytä tunnistamaan puhumattakaan korjaamisesta.
   Epävireisyys pianossa ei ole mikään epämääräinen toiminnallinen häiriö. Sen taustalla ovat fysiikan lait, joiden takia kieliä pitää ajoittain kiristää/löysätä, jotta ne tuottavat halutun äänen. Mekanismi on siis selvä, samoin diagnosointi ja asian korjaaminen. Epävireisyys on nimenomaan rakenteellinen vika, joka korjataan mekaanisesti. Siinä ei ole mitään epämääräistä tai selittämätöntä vaan päinvastoin.
   Mitä tietokoneeseen tulee niin sen komponenttien fyysinen rikkoutuminen nimenomaan ei ole yleensä vakavaa, koska niitä on helppo ja melko halpa vaihtaa, ja rikkoutuneeltakin kovalevyltä voidaan tavallisesti ottaa tiedot talteen. On paljon vaikeampaa selvittää ja korjata ohjelmisto-ongelmia, jotka voivat olla vaikeasti selvitettäviä ja aiheuttaa huomattavia taloudellisia vahinkoja.
   Tietokoneen ohjelmistovioissa ei ole niissäkään yhtään mitään toiminnallista. Ohjelmisto toimii väärin koska siinä on poikkeuksetta jokin korjattavissa oleva ongelma. Se on eri asia kuinka helppo vika on löytää ja korjata, mutta tekniikan alalla ei anneta ymmärtää ettei vialle olisi tiettyä juurisyytä, kuten lääketieteessä liian usein tehdään. Ohjelmistovika ei ole yhtään vähäisempi tai vaarattomampi kuin rakenteellinen vika, se ei korjaannu itsekseen ja se voi estää tietokoneen käytön.
   Kuinka moni lääkäri hyväksyisi tietokoneensa korjaajalta selityksen, että tietokoneessa on vaaraton toiminnallinen häiriö, jonka takia Windows ei aina käynnisty, tai sähköpostiohjelma lähettää satunnaisesti rivoja sähköposteja kollegoille. Koska ei löydy mitään rakenteellista tai testiohjelmilla löydettävissä olevaa vikaa, ei siis ole syytä huoleen ja lisätutkimuksiin, ja sen kanssa vaan pitää tulla toimeen.” (lainaus loppu)

 12. Merja Virta avatar
  Merja Virta

  Nordin tekstistä lainatut otteet ovat niin huonoa suomenkieltä, että jo sen pitäisi kertoa, että teksti ei ole asiallista tai vakavasti otettavaa.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tästä en ole samaa mieltä. Nimittäin nuo lauseet ovat videon puheesta kirjoitettuja. Kenen tahansa luennon puheesta kirjoitettuna, kieli vaikuttaa heikolta. Olen sen todennut itsekin.

 13. Minna Carlsson avatar
  Minna Carlsson

  Mitä tutkimuksia, toimenpiteitä, hoitoja ja diagnooseja julkinen terveydenhoito/koululääketiede/länsimainen lääketiede tarjoaa, jos henkilöllä on monikemikaaliyliherkkyys ja hän oireilee voimakkaasti esim. hajuvesille?
  Käypä hoito suosituksissa kun ei liene olevan muuta mainintaa kuin että kognitiivinen psykoterapia.
  Itse olen käynyt kolmivuotisen psykoterapian läpi ja oireilen edelleen ihan yhtä paljon hajusteille.
  Nyt olisi tarvetta tehokkaammille hoidoille ja mulle tarjotaan ainoastaan dnrs-metodia eli aivotreeniä. Vähän tätä saman tyyppistä kuin mitä Mariakin tarjoaa.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Mainitset yhden tämän päivän haasteista, jota ei ole vielä lähestulkoonkaan ratkaistu. Nythän on juuri eri yliopistosairaaloihin perustettu toiminnallisten sairauksien tiimejä, joissa olisi moniammatillinen osaaminen, sillä riittävää apua ei ole yksinään toimivat asiantuntijat kyenneet antamaan. Ongelmana on, että lääketieteellä ei ole oireilulle riittävän hyvää selitystä. Sen vuoksi myös terveydenhuollossa vallitsee epätietoisuus millä tavalla eri yksilöitä voisi parhaiten auttaa. Toivon, että nämä tiimit pystyisivät parempaan kuin tällä hetkellä.

   1. KhK avatar
    KhK

    Kroonisesta kivusta ja muiden “roskasankosairauksista” kärsivien ihmisten kohdalla siirrytään kipupoleilta toiminnallisten sairauksien yksikköön. Suurin osa laitetaan psyykkisten oireiden piikkiin, vaikka taustalla helposti on nähtävissä esim. traumasta aiheutunut hermosärky tai kroonistunut migreeni jne. Lääkärikunta on tarjonnut nyt jo mielikuvaharjoitteita, kuten “koiran kouluttamisesta tuttu pilli, jollaisella potilas ohjaa/ehdollistaa kivun pois” vrt Pavlov.

    Ei ole siis ihme, että ihmiset hakevat ja hakeutuvat/ajautuvat höperötohtoreille. Käypähoito on näissä tilanteissa on surullista luettavaa varsinkin kuin siitä on tullut Pyhä Kirja, johon vedotaan hoitamatta jättämisessä.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Pahoittelen, jos kokemuksesi on tuollainen.

  2. Martti R avatar
   Martti R

   Itselläni olisi unelma sellaisesta lääkäristä, että pääsisi edes tälle alla mainitulle, toiminnallisten oireiden hoito ykköselle, eli diagnoosin asettamiseen. Nimettyjä oireita olisi helpompi mieltää, 30 vuotisen oireilun jälkeen. (POTS)
   Toiminnallisten oireiden hoito I
   • Diagnoosin asettaminen
   • Lievissä tilanteissa riittää informaatio ja supportio
   • Iatrogeenisen haitan välttäminen: ei lisätutkimuksia! • Oireenmukaisia lääkkeitä voi käyttää (esim. ei-sentraaliset kipulääkkeet kipuoireyhtymässä)
   • (Trisyklisistä) masennuslääkkeistä on kohtalainen näyttö monissa somatoformisissa oireyhtymissä
   • Liitännäissairauksien (masennus, ahdistuneisuus) hoito
   Toiminnallisten oireiden hoito II
   • Psykoedukaatio
   • Ryhmämuotoiset moniammatilliset kuntoutusohjelmat
   • psykoedukaatio + fysio/toimintaterapia • paras kustannus-hyöty? • Asteittain lisättävä fyysinen harjoittelu
   • Kognitiivis-behavioraalinen terapia
   • Nettiterapiat (näyttöä kroonisessa väsymysoireyhtymä
   • Stressiä ja katastrofiajattelua vähentävät menetelmät; mindfulness, jooga jne.
   https://www.kutke.fi/hscms/uploads/pdf/Toiminnalliset%20häiriöt%20kuntoutus%20XI%2018%20RV.pdf

  3. Sari avatar
   Sari

   Ei kai kognitiivista psykoterapiaa suositella hoidoksi kuin kaikkein vaikeimpiin monikemikaali- tai tuoksuyliherkkyystapauksiin. Yleensä suosityksena on vain yrittää välttää oireita aiheuttavia kemikaaleja ja tuoksuja.

 14. Eeva Visala avatar
  Eeva Visala

  Luin Suomen kuvalehden artikkelin. Näyttää menevän sillä tavalla, että kun yksi rokotevastainen hopeavesikauppias poistuu tutkasta, niin toinen hyppää kehiin. SK:n artikkelin lopussa viitataan Husin e-kuntoutustalohankkeeseen, jossa Maria Nordin on ollut mukana asiakasedustajana. Tätä rooliaan hän nyt käyttää hyväkseen omassa markkinoinnissaan. Ehkä Husilla on tässä myös syytä suurempaan valppauteen.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tuosta HUS-asiasta vielä voisi kommentoida, että kyllähän noissa suurissa organisaatioissa on valtava määrä ihmisiä eri rooleissa. Ei kukaan pysty ohjeistamaan ja kertomaan kaikille mitä julkisuudessa voi eri asioista puhua. Eikä suomalaiseen yhteiskuntaan kulukaan mikään sensuuri. Kyllä se jokaisen henkilön omaan arviointiin perustuu, että hän tuo oman roolinsa oikein esiin. Toki HUS on myös oikaissut asiaa mutta se on tainnut jäädä vähemmälle huomiolle.

 15. Eeva Visala avatar
  Eeva Visala

  Taisin asettaa sanani huonosti ja tulla väittäneeksi muuta kuin tarkoitin. Ilman muuta mielen hoitaminen kuuluu perinteiseen lääketieteeseen, ja mieltä hoitamalla voidaan helpottaa monenlaisia vaivoja. Suurin osa kuvakaappauksessa mainituista sairauksista ei ole tällä tavoin hoidettavissa. Halusin lähinnä kommentoida Martti R:n mielipidettä siitä, että puoskareiden toiminta tulee jotenkin ymmärrettäväksi ja jopa oikeutetuksi sitä kautta, etteivät kaikki ihmiset syystä tai toisesta saa tai koe saavansa apua lääketieteen ammattilaisilta. Tällaisia kokemuksia saattaa olla, mutta näissäkin tapauksissa lääkäri on oikea henkilö ongelmiin puuttumaan.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Hyvä huomio.

 16. Martti R avatar
  Martti R

  Kirjoitit: “Uskottavaa on, että mielen muokkauksella voidaan helpottaa sellaisia oireita, jotka eivät suoraan ole seurausta biologisista tapahtumista. On myös hyvin tiedossa, että ruoka-aineallergioista läheskään kaikki eivät ole todellisia allergioita.
  Ympäristöherkkyydessä myös mukana on oireilua, jonka mekanismeja ei tunneta mutta joiden osalta myös mielen kautta syntyviä mekanismeja ei voida sulkea pois.
  Vähättelemättä mielen voimaa voi kuitenkin todeta, että useimpien sairauksien kulkuun mielikuvaharjoittelulla ei voida vaikuttaa. Diabeteksen tasapaino, valtimoiden plakit taikka syöpäkasvaimen solujen toiminta eivät piittaa siitä, suhtaudunko oireisiin myönteisesti vai kielteisesti.”
  Maria Nordinhan on parantunut tietyistä oireista tietyn menetelmän avulla, jossa erilaisista yliherkkyyksistä opetellaan eroon muuttamalla aivojen tulkintaa oireista.
  Tietyt oireethan liitetään toiminnallisiin häiriöihin, joista kärsii noin 8% väestöstä, joita ovat esimerkiksi alla mainitut:
  Krooninen väsymysoireyhtymä. Krooninen keskushermostoborrelioosi. IBS – Ärtynyt paksusuoli. Fibromyalgia. Monikemikaaliherkkyys, sähköherkkyys. Kipuoireyhtymä. Lantion kiputilat, PMS. Pruritus, toiminnallinen purpura. Epätyypilliset rintakivut ja rytmihäiriöt. Epätyypillinen astma, hyperventilaatio. Toiminnallinen äänihuulisalpaus, toiminnallinen tinnitus, ääni- ja nielemishäiriöt. Epätyypilliset suun alueen kiputilat. Lievän aivovamman epätyypilliset jälkitilat. Toiminnalliset kohtausoireet, halvaukset, vapina. Kasvokivut.
  Miten näitä toiminnalisia häiriöitä sitten hoidetaan? Oma näkemykseni on, että etupäässä psykologin avulla, siis keskitytään enempi mieleen kuin kehoon sisältöineen. Siis, ollaan lähempänä Nordinin kuin perinteisen lääketieteen toimintatapoja.
  Toimintahäiriöt katsotaan johtuvan keskushermon herkistymisestä ja niitä voidaan nykyisin pitää sairauksina tai liittyy sairauksiin. Oireiden takana ovat siis aivot. Ainakin monikemikaali/sähköherkkyys aiheuttaa samanlaisia muutoksia aivoissa, joita kontrolliryhmällä ei havaita, joten onko kyseessä biologinen tapahtuma, vai ei? Onko kyseessä sittekin elimellinen vika/poikkeavuus aivoissa?
  Voidaan sanoa, että koska tähän mennessä näihin toiminnallisiin häriöihin ei ole ollut toimivaa hoitokeinoa kaikille tarvitseville, siitä kärsivät eivät ole siis saaneet mitään hoitoa, on Maria Nordin hyödyntänyt markkinaraon. Näinhän ei olisi käynyt, jos hoitoa olisi saatavilla kaikille tarvitseville perinteisestä lääketieteestä.

  1. Eeva Visala avatar
   Eeva Visala

   Se tosiasia, että monien toiminnallisten häiriöiden taustalla todella on ei-biologisia mekanismeja, ei millään tavalla oikeuta häiriöiden ammattitaidotonta puoskarointia. Jos oireiden syynä ovat psyykkiset ja/tai kognitiiviset tekijät, asiantuntevaa ja tutkimukselliset kriteerit täyttävää ammattiapua on kyllä saatavissa. Markkinaraolla ei pitäisi olla mitään tekemistä vastuullisen sairauksien hoitamisen kanssa.

   1. Martti R avatar
    Martti R

    Eeva Visala kirjoitti: “Se tosiasia, että monien toiminnallisten häiriöiden taustalla todella on ei-biologisia mekanismeja, ei millään tavalla oikeuta häiriöiden ammattitaidotonta puoskarointia.”
    Mitä itse olen lukenut, niin kyseessä on itsehoitomenetelmä, jossa ei keskitytä oireiden/häiriöiden poistamiseen, joten katson, että syytöksesi menee hieman ohi maalin.
    Kirjoituksesi jatkuu: “Jos oireiden syynä ovat psyykkiset ja/tai kognitiiviset tekijät, asiantuntevaa ja tutkimukselliset kriteerit täyttävää ammattiapua on kyllä saatavissa.”
    Niin, jos menee lääkäriin, ja käy läpi tutkimukset ja sairauksia suljetaan pois, eikä syytä löydy, niin Musta Pekka jää potilaalle käteen, joka sitten voi kantaa nimeä toiminnallinen häiriö. Alla oleva kuvaa menetelmän kehittäneen kokemuksia:
    Kyseessä olevan menetelmän kehitti henkilö nimeltä Hopper, joka “kiersi terveydenhuollon ammattilaiselta toiselle ja kokeili vaihtoehtohoitoja. Hän koki elämänsä olevan pelkkää selviytymistä. Hän eristäytyi kotiinsa, kunnes hänelle kehittyi sähköherkkyys ja edessä oli muutto asuntolaivaan. Hopper ymmärsi viettävänsä lopun elämäänsä eristyksissä, jos ei saisi itse autettua itseään. Alkoi tutustuminen aivotutkimukseen, ja Hopper tuli tulokseen, että hänen aivojensa hälytysjärjestelmässä oli häiriö: limbinen järjestelmä toimi liian aktiivisesti ja herkästi ja lähetti viestiä ympärillä olevista uhkista, joiden takia hänen elimistönsä oli jatkuvasti “pakene tai taistele” -tilassa.” (lainaa Lääkärilehdestä)
    “Hopper perehtyi ajattelun työkaluihin ja valmennusmenetelmiin, joista poimi omaan tilanteeseensa sopivimmat. Hän toipui ja kehitti kokemustensa pohjalta Dynamic Neural Retraining System (DNRS) -harjoitusmenetelmän, joka perustuu ajatukseen aivojen muokkautuvuudesta. Menetelmän tavoitteena on korjata limbisen järjestelmän häiriötila auttamalla hermoverkkoja kytkeytymään uudella tavalla. Lääkkeetön menetelmä sisältää muun muassa NLP:tä (neuro-linguistic programming), mielikuvaharjoittelua ja asteittain etenevää altistamisharjoittelua. Ohjelma kestää puoli vuotta. Harjoitteita tehdään tunti päivittäin. Ohjelmassa ei keskitytä oireiden poistamiseen.” (Lääkärilehti)
    “Ylilääkäri Markku Sainio Työterveyslaitokselta tuntee DNRS-menetelmän ja pitää sitä lupaavana lähestymistapana toiminnallisista häiriöistä kärsivien potilaiden hoitoon.
    – Kokemusasiantuntija pystyy selvästi koskettamaan sairastuneissa sitä kohtaa, mitä me lääkärit emme ole pystyneet. Potilas voi tehdä itse paljon terveydentilansa kohentamiseksi, ja lääkärien täytyy tukea sitä. Siihen ei riitä pelkkä sairauksien poissulkeminen. Nykyisellä tyylillä meillä on laihat tulokset tässä potilasryhmässä, neurologian erikoislääkäri Sainio toteaa.” (Lääkärilehti)

  2. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olen samoilla linjoilla mutta minusta lääketiede sisältää myös psykologiset hoidot kuten psykoterapian. Miksi väität, että kyseiset hoidot olisivat perinteisen lääketieteen toimintatapojen ulkopuolella? Jokainen lääkäri opiskelee näitä myös. Olen samaa mieltä siitä, että psykoterapioilla ja miksi ei myös mielen muokkauksen keinoilla näihin vaivoihin voi saada apua. Ei ehkä kannata saivarrella biologinen vs psyykkinen, sillä, kuten sanoit, nämä ovat sidoksissa toisiinsa. Kumpi on muna ja kumpi kana, on vaikea kysymys. On kuitenkin olemassa raja, jonka yli on mielen muokkauksella vaikea päästä ja väittämällä, että sillä voidaan saada apua listassa lueteltuihin sairauksiin, on väärin. Voihan tietenkin olla, että joskus tutkimukset osoittavat, että näin on, mutta tuo näyttö puuttuu.

   1. Tiia Tajukangas avatar
    Tiia Tajukangas

    Voisitko määritellä tarkemmin missä kaikkialla tuo raja menee, mihin mielen muokkauksella ei voi vaikuttaa?
    Tekstisi perusteella uskallan todeta, että et ole pätevä henkilö kertomaan, että a) tällainen raja olisi olemassa ja b) missä se kulkisi.
    Argumenttisikin kurssia vastaan on lähinnä olettamus siitä, että ihmiset vaivoinensa ovat jotenkin tyhmiä ja jättävät kurssin myötä itsensä odottamaan, että taivaasta putoaa parannus. Eivätkä siis enää etsisikään aktiivisesti toimivaa keinoa ongelmiinsa, mikä taas sotii jotain ihmisluonnon lakia vastaan.
    Julkinen terveydenhuoltokin on sillä mallilla, ettei olisi varaa hekotella kenellekään, kuka yrittää auttaa. Ikävää, että Nordinista on uutisoinnilla väritetty inhottava, pimahtanut kreisi, ymmärtämätön ja ‘hengenvaarallinen’ ahne.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kommenttisi on omia tulkintojasi viestinnästä. Väitteesi eivät perustu siihen mitä olen kirjoittanut. En väitä ketään tyhmäksi enkä vähättele ihmisten kokemuksia.
     Se, mitä kritisoin, oli kurssin toisaalta vaaralliset ja virheelliseti terveyväitteet sekä myös kaikenlaiset huuhaa-väitteet. Itse mielen muokkaukseen en edes ottanut kantaa.

     Katson olevani kyllä pätevä arvioimaan niitä asioita, joista kirjoitin.

     Mitä tulee kysymykseen, jota en edes kirjoituksissani käsitellyt vaan nyt itse esitit eli mielenmuokkauksen rajasta, voi todeta seuraavaa: Ei ole olemassa mitään tunnettua rajaa mutta me tiedämme mihin lumevaikutus ja suggestio kykenevät ja mielen muokkauksessa kysymys on samoista ilmiöistä. Nillä voidaan saada vaikutusta subjektiivisiin oireisiin kuten kipu, väsymys, mieliala joksinkin aikaa. Yleensä ei kovin pitkää vaikutusta ei ole tutkimuksissa havaittu. Vaikutusta ei kuitenkaan ole biologisiin sairauksiin. Esimerkiksi valtimotaudin plakit, aivojen sairaudet, diabetes ja syöpäsolut eivät katoa mihinkään mielen muokkamisella.

     Julkisen terveydenhuollon ongelmilla ei voi puolustaa huuhaa-kurssia. Tuollainen väite on klassinen whataboutismi, jossa tuodaan esiin jokin muu epäkohta ikään kuin sillä olisi vaikutusta tämän kurssin väitteisiin.

 17. Masa avatar
  Masa

  “Facebookin sivuilla Nordin on väittänyt mm. että myös pähkinäallergiasta taikka ampiaisen piston allergioista voisi kurssin harjoitteilla päästä eroon. Väite on perusteeton ja vaarallinen. Nämä allergiat voivat aiheuttaa hengenvaarallisen reaktion eikä missään tapauksessa saa kehottaa altistuksen testaamiseen omin päin.”
  Tuollainen “harjoittelu” on suorastaan hengenvaarallista!
  Parin minuutin googlauksella löytyi oheinen liite:
  Myriamin POIKAYSTÄVÄ oli syönyt maapähkinävoileivän ja sen jälkeen HARJANNUT HAMPAANSA, sitten hän ja Myriam alkoivat suudella. Myriam sai välittömästi voimakkaan allegisen reaktion maapähkinöistä ja kuoli, vaikka ambulanssi tuli paikalle 8 minuutissa. https://www.expressen.se/omtalat/nyheter/myriam-kysste-sin-pojkvan–det-han-hade-atit-blev-hennes-dod/

 18. Janni avatar
  Janni

  Piti vielä lisätä, että Maria Nordin myös levittää vastenmielistä ja epäempaattista asennetta sairaita ja heidän läheisiään kohtaan. Jos sairaudet johtuvat negatiivisista ajatuksista, luonnollinen seuraus tässä päättelyketjussa on, että sairastuminen on ihmisen oma syy, koska hän ei ajattele riittävän positiivisesti. Sairaan lapsen äiti suorastaan haluaa lapsensa olevan sairas, koska ei ole jo parantanut tätä ostamalla Maria Nordinin kurssia ja tekemällä mielikuvaharjoitteita.
  Nordin yrittää myydä tuotteitaan lietsomalla ihmisissä häpeää ja syyllisyyttä. Jos et ole jo ostanut, et ole tehnyt kaikkea mahdollista itsesi/lapsesi eteen, eli olet ansainnut sairauden!

 19. Janni avatar
  Janni

  Sisällön perusteella Nordin ei tiedä ihmisen biologiasta, ravitsemuksessa tai edes kemiasta lukiotasonkaan vertaa. Miten kylmäverinen huijari on oltava, jotta voi teeskennellä näiden alojen asiantuntijaa ja kerätä hölmöiltä rahat vaikka pahimmillaan vaarantaa samalla jonkun epätoivoisen sairastuneen hengen?
  Ihmettelen tätä nykyistä tapaa, että jokaiselle noitatohtorille kuuluisi automaattisesti asiantuntijan status, jos vain on saanut vedätettyä hyväuskoisilta kurssimaksuja. Hänet pitäisi silloin automaattisesti ottaa vakavasti aiheesta, josta hän ei selvästi tiedä mitään. Jokaista huijaria puolustetaan somessa sanomalla “no mutta sanoihan hän tämän yhden hyvänkin asian.” Samalla logiikalla Hitler oli oikeudenmukainen ja mukava heppu, olihan hän hyvin eläinrakas.
  Pahoin pelkään, että tämä ei lopu ennen kuin joku kuolee.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos kommentista. Minulla on kuitenkin sellainen tuntuma, että tämä ja useimmat vastaavat tapaukset eivät ole kylmäverisiä huijareita vaan enemmänkin herkkäuskoisia omista oivalluksista haltioituneita ihmisiä, joita sitten ylivertaisuusvinouma harhauttaa uskomaan, että on kanttia tarjota erilaisia hoitoja. Kun perustiedot fysiikasta, biologiasta ja lääketieteestä puuttuu, jokin populaarikirjan väitteet uppoavat täysillä.

   1. Janni avatar
    Janni

    Minäkin ajattelin ennen näin, kun en voinut tai halunnut uskoa kenenkään olevan niin ahne ja itsekäs. Nykyisin olen ilmeisesti kyynistynyt. Esiin on tullut maailmanlaajuisesti niin monia vastaavia tapauksia, jossa “gurua” (=rokotevastaista saarnaajaa, ruokavaliomyyjää, valelääkäriä jne.) ei ole vähääkään hidastanut asiakkaan sairastuminen tai jopa kuolema.
    Hyvin harvoin missään on myöskään luettavissa väärässä olleen “gurun” katumusta, anteeksipyyntöä tai edes omien virheellisten väittämien oikaisuja. Siksi en voi olla pelkäämättä pahinta.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Ei tarvitse olle kyyninen sillä onhan se myös fakta, että törkeitä huijareita on myös paljon. Ehkä minä olen vielä turhan idealisti ja jaksan uskoa ihmiseen.

     1. Mikki avatar
      Mikki

      Eikö kysessä on huijausta kun myyjä ei palauttaa rahat 14pv aikana kun sitä pyytää? Nordin myy kurssinsa ulkomaille myös ja ehdot kurssille tulee esille lupauksella että saa rahat takaisin jos ei sitoutuu kurssiin/ehtoihin. Kun ostaja niitä katsoo ja huomaa että ei haluaa niihin sitoutua ja pyytää rahansa takaisin, Nordin poistaa ehdot nettisivuilta eikä maksaa takaisin centin ja vielä vastaa tyyliin että kyllä poistin kyseinen osio nettisivuilla mutta se ei ole tärkeä asia koska hyväksyit ne ehdot jo kerran.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      En osaa ottaa tuohon kantaa. Kannattaa kysyä kuluttaja-asiamieheltä.

     3. Mikki avatar
      Mikki

      Luulen että sieltäpäin ei ole reagoitu. Ainaskin se henkilö joka osti ulkomailta kurssin ei saannut Suomen virastosta apua. Nordin ennenkin myös kommentoinnut että Valvira ei voi hänelle mitään. Eli voi olla että tietää että ei jää kiinni myöskään Kuluttaja-viraston kautta, vaikka ei maksaisi takaisin 14pv aikana niille jotka muuttaa mieleensä ja ehdot oli että maksaa takas jos henkilö ei sitoutuu ehtoihin/kurssiin. Halusin vaan tuoda esille että hänen myyntitapa ei ole kovin eettinen, jos joku miettii jos osallistuu vai ei, niin rahat ei saa sitten takas vaikka myyntipuhe sen olis luvannut. Minusta menee huijarin puolelle.

   2. Outi Parviainen avatar
    Outi Parviainen

    Minusta on melkein pahempaa sellainen, että ihminen itsekin uskoo niihin juttuihinsa, kuin se että on sellainen rahanahne ja laskelmoiva huijari, koska ne huijarit on monille kuitenkin loppupeleissä huomattavasti helpompi erottaa, kuin nämä omista saavutuksistaan ja oivalluksistaan humaltuneet ihmeparantajat. Tulen aina todella vihaiseksi näistä jutuista, sillä ei ole oikein, että koitetaan rahastaa ihmisten epätoivolla esim syöpien suhteen ja en voi käsittää, että miten joku kehtaa laittaa uskomushoidot oikean lääketieteen edelle ja väittää parantavansa niillä vaikka mitä. Kuten hyvin selität, niin totta kai vaikutusta joihinkin asioihin saadaan näilläkin, mutta ei niiden pidä syrjäyttää esim syöpähoitoja tai diabeteslääkitystä, vaan toimia siinä rinnalla antamassa toivoa, tai siis niin minä sen ajattelen. Joka tapauksessa kiitos että jaksoit paneutua asiaan ja sain varsinkin rahajutuista erittäin hyvät naurut. Pitäneekin tästä lähteä sähkölaskua hypistelemään, jos se vaikka häviäisi…

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email