Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Huuhaatutka, osa 2: Vasta-ainemääritykset ruoka-allergioiden seulomiseksi

Virossa toimiva yritys RoClinic tarjoaa palveluita, joilla väitetysti voidaan todeta piilevät ruokaherkkyydet ja allergiat. Veren immunoglobuliini G (IgG)–luokan vasta-ainemääritys ELISA-menetelmällä maksaa 300-350 eur.

Yritys väittää mm., että lähes kaikki krooniset elintasosairautemme johtuvat piilevistä ruoka-aineallergioista. Heidän menetelmällään voisi nämä piilevät allergiat todeta. Sitten RoClinic ohjaa asiakkaalle hänen tilanteeseensa sopivan välttämisruokavalion.

Tämän ruokavalion kerrotaan olevan yksilöllinen ja perustuvan tieteeseen ja puhdistavan elimistön.

Mistä on kysymys?

RoClinic-yrityksen verkkosivuilla on runsaasti tiedehtävää tekstiä, jossa pyritään vakuuttamaan lukija piilevien ruoka-aineallergoiden merkityksestä ja yleisyydestä.

Sivuilla väitetään mm. että Yhdysvalloissa väestöstä 15 %:lla gluteenin, 75%:lla maitotuotteiden, 35 %:lla ruokosokerin, 21 %:lla kananmunien ja 47%:lla hiivojen yliherkkyys. Vimemainittu johtaa yliherkkyyteen leivonnaisille, oluelle, viinietikalle, fetajuustolle ja viinille.

Kaikki nämä piilevät allergiat väitetään voitavan todeta yrityksen IgG-vasta-ainetestillä.

Sivuille esitellään laajasti erilaista jargonia siitä, miten ruokavalio on nopeasti muuttunut ja köyhtynyt, kun taas ihmisen elimistö ei ole pysynyt perässä tässä muutoksessa. Kuulostaako tutulta?

” In medical practice, the role of proper digestion and food portion tolerance in the emergence of chronic diseases is underestimated to this day. However, that is the reason for the sharp and rapid changes in structure and prevalence of a variety of chronic illnesses, which the previous generations did not suffer from to such a degree and at such early ages as our society currently is. The nutrition-related environment of the Homo sapiens species has changed significantly in a short period of time.”

Jälleen kerran lääketiede ja terveydenhuolto on ryhtynyt välipitämättömäksi kansanterveyden keskeiselle ongelmalle.

Mitä tutkittu tieto kertoo ruoka-aineallergioiden veritesteistä?

Sekä Euroopan (European Academy of Allergy and Clinical Immunology, EAACI) että Amerikan (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology, AAAAI) yhdistykset ovat jo vuosia sitten ottaneet kantaa asiaan ja todenneet, että edellä tarjotut testit ovat epäluotettavia eikä niitä tulisi käyttää ruoka-aineallergioiden toteamiseen.

Testeissä on AAAI:n mukaan seuraavat keskeiset ongelmat:

 • Veren vasta-ainetestillä ei ole mahdollista todeta ruoka-aineallergiaa ilman tausta- ja oiretietoa sekä altistustestiä.  
 • Veren vasta-aineet (IgG tai IgE) osoittavat, että veressä on vasta-aineita mutta se ei ole sama kuin sairaus eikä sen perusteella voi tehdä diagnoosia.
 • Testeissä käytetään ns. paneelitestiä, joilla testataan lukuisia mahdollisia vasta-aineita eikä valita testiä jokin tietyn epäilyn perusteella. Tämä voi johtaa tarpeettomaan ruoka-aineiden välttämiseen ja ruokavalion köyhtymiseen. Hyvin siedettyjä ruokia ei tule välttää, vaikka todettaisiin vasta-aineita.

Vuonna 2018 EAACI totesi, että IgG4-määritykset tuottavat valtavasti vääriä allergiadiagnooseja, joilla ei ole yhteyttä potilaan oireisiin. Itse asiassa IgG4-vasta-aineet jotain ruoka-ainetta kohtaan vain kertovat, että henkilö on nauttinut kyseistä ruoka-ainetta ja elimistön immuunijärjestelmä on sen tunnistanut. Vasta-aineet ovat siis merkki normaalista fysiologisesta reaktiosta eikä allergiasta.

Yhteenveto

Ruoka-allergioiden diagnosointi voi olla haastavaa, sillä oireet voivat olla samankaltaisia kuin monilla muilla sairauksilla. Lisäksi oireiden alkamisessa voi olla viive, mikä tekee tietyn ruoan aiheuttavan ongelman tunnistamisesta vaikeaa.

Vaikka tällaisia kotitestejä tarjotaan, veren vasta-aineiden määrityksellä ei voida diagnosoida ruoka-allergiaa.

Ruoka-allergiat myös muuttuvat ajan kuluessa ja riippuvat monista tekijöistä, kuten ruoan määrästä, sen valmistustavasta ja henkilön yleisestä terveydentilasta.

Jos epäilet olevasi allerginen jollekin ruoalle, paras vaihtoehto on konsultoida terveydenhuollon ammattilaista, kuten ravitsemusterapeuttia tai allergologia, jotka voivat tehdä perusteellisen arvioinnin ja auttaa tunnistamaan tietyn ruoan, joka aiheuttaa ongelman.

On hyvä huomata, että ruoka-aineallergiassa ratkaisu ei aina ole kyseisen ruoka-aineen välttäminen, vaan sille altistaminen hallitusti.

ps. Myös Suomessa SynLab tarjoaa suppeampaa ruoka-allergiamääritystä ilman lääkärin lähetettä.

10 vastausta artikkeliin “Huuhaatutka, osa 2: Vasta-ainemääritykset ruoka-allergioiden seulomiseksi”

 1. Jesmy avatar
  Jesmy

  Oikeesti rupee riittämään jo, välil tuntuu jotta viiraa jo päässä.. Siis ku ei oikeesti ymmärrä mitä toinen tarkoittaa ja ilmeisesti toinenkaan ymmärrä mitä minä tarkoitan.. En nyt tarkoita sinua vaan siis yleensä.. Ku vaikka yrittää känniläisen kanssa jutella, ärsyttävää hommaa.. Ok mut siitä enempää.. Mut ei nää mulle aukee sen enempää, siis nää huuhaa tutkat.. Ihan sama.. Tai voisin sen verran vielä jatkaa,, jotta haitko minulta ad hominem vastausta vai mitä,, tolla viimeisellä vastauksellasi..

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kannattasiko mielenterveyden parantamiseksi lueskella mutta jättää kommentointi vähemmälle, vasinkin jos se ei liity itse aiheeseen?

 2. Jesmy avatar
  Jesmy

  Israelilaistutkijat ovat kehittäneet ensimmäisen sataprosenttisesti tappavaa bakteeria vastaan toimivan mrna-rokotteen. Tuli jotenkin dejavu kohtaus.. Mahtaakohan johtua tosta sadasta prosentista… Tutkimuksessa kaikki kokeessa hoidetut eläimet saivat Yersinia pestis -bakteerilta täyden suojan. Kyseinen bakteeri aiheuttaa kuumetauti ruttoa, joka tunnetan myös mustana surmana. Tai sitten tosta mustasta surmasta.. Tai Igg4 stä. Siis ww3 käynnissä ollut jo jonkin aikaa.. Vai tätäkö se bg tarkoitti.. Lableak who knows.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Mikään tauti ei tapa 100% tartunnan saaneista.

 3. Jesmy avatar
  Jesmy

  Siis joko sensuroit liikaa, vai eikö täppä oo poistettu kuin minun osalta, tai igg4 ei vaan muita kiinnosta.. Täh, ihan vaan sitä lähdin kysymään. etsää voisi poistaa tuota hyväksyntääkin, olisniiku ennenkin..

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kommentit tulisivat liittyä kirjoituksen aiheeseen. Jos ei, ei niitä kannata kirjoittaa.

 4. Jesmy avatar
  Jesmy

  Oikeesti päätin jotta lopetan heti ku jonkun tekstin sensuroit, joten mun osalta tää loppu tähän.. Seuraan vain ja heitän jonnekin muualle kommenttia..

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Sä lupaat ja lupaat vaan.

 5. Jesmy avatar
  Jesmy

  Prosessoidut ruuat, valmisruoka jota kaupoissa myydään, niihin kait tutkimuksia tehty. Muuten kun lukee tekstiä, oikealla tavalla, tulee jotain ihan muuta mieleen.. Yks ainut virhe tekstissä noin äkkiseltään luettuna. Mut ei kait yks kohta koko sivua kaada.. Vai kaataako..

 6. Juhani Knuuti avatar
  Juhani Knuuti

  Pahoittelen taas, että tuo täppä kommentoinnin sallimisesta taas unohtui. Lisäsin sen nyt, sorry.
  Juhani Knuuti

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email