Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

FitLine = FitLin€

Lisäravinteiden kauppa on ollut viime vuosina kovassa kasvussa. Maailmanlaajuisesti se on jo yli 10 miljardin liiketoimintaa. Suomessa toiminnan on arvioitu tuottaneen vuonna 2013 jo yli 50 miljoonan liikevaihdon. Sen jälkeen ala edelleen nopeasti kasvanut.
Kasvun todennäköisenä selityksenä on terveys- ja kuntoinnostuksen lisääntyminen. Samaan aikaan on yleistynyt virheellinen käsitys, että normaalista monipuolisesta ruoasta ei saa tarvittavia ravintoaineita vaan tavallisenkin sohvaperunan, saati sitten lenkkeilijän on syytä käyttää lisäravinteita.
Yksi tällaisista tuoteryhmistä on FitLine. FitLine-tuoteryhmää Suomessa tuo maahan PM-International Finland, jonka liikevaihto on kasvanut muutamassa vuodessa muutamasta miljoonasta lähes 20 miljoonaan euroon.
Luonnollisesti tämä menestyvä liiketoiminta sinänsä ansaitsee onnittelut, koska Suomi tarvitsee menestyviä yrityksiä, jotka voivat myös työllistää.
Kokonaan toinen kysymys on se, onko tuotteiden markkinointi asiallista ja perustuuko se tutkittuun tietoon. Kilpailutilanne lisäravinteiden osalta lienee tiukentunut. Tämä näkyy sitten yhä aggressiivisempana markkinointina.
Tyypillisesti markkinoinnissa tuodaan esiin tieteellisiltä kuulostavia väitteitä. Väitteitä esitetään sekä varsinaisissa mainoksissa että erityisesti verkostomarkkinoinnin koulutustilaisuuksissa, ja tämän myötä myös sosiaalinen media tulee hyödynnettyä.
 
FitLine-tuotteiden markkinoinnissa esitettyjä väitteitä
Esitän tässä kirjoituksessa FitLine-tuotteisiin liitettyjä väitteitä ja analysoin niiden todenperäisyyttä. Lainaukset (kursiivilla) ovat kopioitu suoraan nettisivuilta enkä ole korjannut niissä mahdollisesti olevia kirjoitusvirheitä.
 
Mitä maahantuontiyrityksen sivuilla kerrotaan tuotteista?
”Jatkuvat suorituspaineet, stressi ja huono ruokavalio ovat suurimmat syyt miksi yhä useammat ihmiset eivät enää tunne yltävänsä työ- ja yksityiselämänsä heille asettamiin vaatimuksiin. Yhä useammat ihmiset haluavat varmistaa riittävän ravinteiden saannin käyttämällä ravintolisiä….  Sekä harraste- että huippu-urheilijoiden ravitsemuksessa FitLine-tuotesarja auttaa sinua huippusuorituksiin päivästä toiseen. ”
Suoraan ei siis luvata mitään. Varovaisuus lienee perusteltua.
 
FitLine-ravintolisät…… ovat kehitetty uusimpien tieteellisten tutkimusten ja havaintojen pohjalta.”
Saattaahan väite olla tottakin mutta mitään tutkimusraportteja ei esitetä. Medline-tietokannasta ei löydy useallakaan avainsanalla yhtään FitLine-tuotteista tehtyä tutkimusta. Yrityksen nimeä ei mainita missään julkaisussa.
Tämä on yllättävää. Jos yritys olisi toteuttanut tieteellistä kehitystyötä siitä olisi varmasti syntynyt tieteellisiä raportteja kansainvälisiin tietokantoihin.

Medline-haku yrityksen nimellä
Medline-haku yrityksen nimellä

 
”Tuotteemme valmistetaan Good Manufacturing Standardin –mukaisesti. Tämä takaa jatkuvan korkeimman mahdollisen puhtauden ja laadun tason. Todisteena tästä on satoja tuhansia tyytyväisiä asiakkaita ympäri maailman – kokeile itse, se on sen arvoista!”
Good Manufacturing Practice on lääketeollisuuden valmistusstandardi. Se määrittelee sen miten tuotteen tuotannon laadunvarmistus ja sen dokumentointi on hoidettu. Se kertoo vain, että tuotannossa noudatetaan tämän standardin mukaisia toimintamalleja. Se ei takaa mitään tuotteen tehosta.
Lääketeollisuus joutuu tämän lisäksi investoimaan jokaisen lääkkeen osalta lähes 10 miljardia euroa tutkimuksiin, joissa osoitetaan tuotteen teho ja turvallisuus. Ilman niitä lääkkeelle ei myönnetä myyntilupaa.
Lisäravinteilta sen sijaan ei vaadita mitään osoitusta tuotteen tehosta. Tuotteen saamiseksi markkinoille riittää vain, että sen koostumus vastaa sitä mitä sen väitetään olevan ja ettei se sisällä haitallisiksi tiedettyä yhdisteitä liikaa. FitLine-tuotteiden vaikutuksista tai tehosta ei ole julkaistu yhtään tutkimusta.
 
”Jo vuosia on FitLine ollut lukuisten huippu-urheilijoiden ykkösvalinta ympäri maailman. He ovat vakuuttuneita siitä, että FitLine-käyttäjänä he voivat luottaa tuotteisiin ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseen. Heidän luottamuksensa perustuu suurelta osin PM-Internationalin vapaaehtoiseen sitoutumiseen, että FitLIne-tuotteet tarkistetaan säännöllisesti dopingin osalta anabolisten andro steroidien osalta.”
Tässäkin väitteessä harhaanjohtavasti yhdistetään kaksi toisiinsa liittymätöntä asiaa: doping-turvallisuus ja tuotteiden teho. Toki urheilijan on tärkeä tietää, että tuote ei sisällä doping-yhdisteitä. Tämä ei kuitenkaan todista mitään tuotteiden tehosta.
 
Yrityksen englanninkielisillä sivuilla tuodaan esille yrityksen patentoimaa Nutritional Transport Concept NTC-systeemiä. (suomalaiset sivut ovat tässä suhteessa vajaita). NTC:stä sanotaan seuraavaa:
“The highly nutritious food supplements in our FitLine series include a unique Nutritional Transport Concept (NTC®). NTC brings nutrients to where they are needed exactly when they are needed, to cell level. “
Yllä kuvattu NTC-konseptin mekanismi on 100% huuhaata. [Edellä oleva virke on muokattu 6.3.2018. Aikaisempi versio oli: “Tämä NTC-konsepti on 100% huuhaata.”]
Aiheesta ei ole ensinnäkään julkaistu yhtään mitään eikä edes googlaamalla löydä muuta kuin yrityksen mainosmateriaalia. Konseptin isänä mainitaan Dr. Christian Schwarzer, joka ei lääketieteen tietokantojen mukaan ole julkaissut konseptistaan mitään.
Medline haku NTC-konseptista
Medline-haku NTC-konseptista

 
Biokemian peruskoulutuksellakin on selvää, että tuollainen menetelmä, jolla ”ravintoaineet saadaan kehossa kulkeutumaan juuri niihin soluihin, jotka niitä tarvitsevat ja vain silloin kun niitä tarvitaan”, olisi niin mullistava, että Nobel-palkinto olisi myönnetty.
Yhdessä netin FitLine-mainosblogissa tästä NTC:stä väitetään, että koska elimistö ei kykene hyödyntämään rasvaliukoisia ravintoaineita tehokkaasti (koska elimistö pohjautuu vesiliukoisuuteen), NTC:n ”micellit” tehostavat rasvaliukoisten ravintoaineiden imeytymistä. ”Fitlinen NTC:n ansiosta kehoon saadaan tehokkaasti suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja.”
Tähän päivään saakka tämä elimistön biologinen vajavuus on ollut sekä minulle että lääketieteelle tuntematon ongelma. Ovatko FitLinen tuottajat nyt keksineet ratkaisun yhteen evoluutiolta korjaamatta jääneeseen ja tieteelle tuntemattomaan ongelmaan?
Rasvaliukoisten vitamiinien imeytyminen ei ole tunnettu ongelma kunhan saanti on asiallisella tasolla. Rasvaliukoisten vitamiinien suuren saannin ongelma sen sijaan voi olla, että ne kertyvät ja voivat aiheuttaa haittoja. Siten en haluaisi kehooni ”suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja
 
Mitä jälleenmyyjät kertovat Fitline-tuotteista?
Yhden jälleenmyyjän sivuilta:
”Elimistömme ollessa epätasapainossa, saamme tuntea kehossamme erilaisia ”varoitussignaaleja”. Meillä voi olla fyysisiä oireita, kuten ruoansulatusongelmia tai väsymystä. Voimme myös huomata erilaisia tuntemuksia, kuten levottomuutta, passiivisuutta tai masennusta. Tunnistamme usein myös henkisiä oireita, kuten aloitekyvyttömyyttä ja motivaation puute.  Usein asiakas tulee luoksemme, kun hän kokee, että mistään aiemmasta hoidosta ei ole ollut apua. Asiakkaan kanssa keskustellaan ja mietitään yhdessä sopivaa  keinoa puuttua tilanteeseen. Usein suosittelemme alkajaiseksi käyttöön laadukkaita ravintolisät. Usein ruokavaliomuutoksilla ja ravintolisillä on mahdollista saada häiriintynyt aineenvaihdunta taas oikeille raiteilleen.”
Tässä ei suoraan hoideta sairauksia mutta aika lähelle mennään. Tämän jälkeen tekstissä toistetaan samaa pseudotieteellistä jargonia luonnollisuudesta, valmistusstandardeista, ravinteiden siirtokonseptista (ks. edellä NTC).
 
Lisäksi sanotaan: ”Tuotteet ovat jauheita, jotka sekoitetaan veteen, jolloin ne imeytyvät todella tehokkaasti verrattuna esim. tabletteihin tai kapseleihin. Kaikki tuotteet ovat vesiliukoisia tai muutettu vesiliukoisiksi, jolloin et voi saada niitä elimistöösi liikaa.”
Kirjoittajalta on tainnut jäädä selvittämättä, mitä tabletille tapahtuu kun se tulee mahaan ja kuinka nopeasti se voi hajota jauheeksi, jos niin halutaan. Valmistemuodolla sellaisenaan ei ole olennaista vaikutusta imeytymiseen (ellei ole tarkoituksellisesti haettu tietynlaista hitautta tai nopeutta).
Mielenkiintoinen on myös väite, että nämä rasvaliukoiset vitamiinit on muutettu vesiliukoisiksi eikä niitä sitten voi saada liikaa. Ja siitä huolimatta tuote on ”luonnollinen”. Ensinnäkin, jos rasvaliukoinen vitamiini muutetaan vesiliukoiseksi, sen kemiallinen rakenne tulisi muuttaa. Silloin se ei olisi kyseinen vitamiini laisinkaan. Toiseksi, rasvaliukoisista vitamiineista ei ole ”vesiliukoista” muotoa. Rasvaliukoisten vitamiinien liikasaannista on samat haitat,  olipa ne saatu ”micelleinä” tai sellaisenaan.
 
Yhtä ohjelmaa kutsutaan nimellä CellRESET. Tällä ohjelmalla väitettään saatavan aineenvaihdunta normalisoitua. Termi CellRESET on loistavaa markkinointihuuhaata. Ikään kuin meissä olisi jokin tietokoneesta tuttu punainen reset-nappi, jolla saadaan uusi alku. Ei voi muuta kuin onnitella markkinointitiimiä innovatiivisuudesta. Mitään tuollaista nappia taikka prosessia ei elimistössämme valitettavasti ole.
(Tarkennus 24.8. klo 11.46: CellReset ei ole PM-internationalin tuote vaikka tähän kuuriin olennaisena osan liittyy FitLine-tuotteiden käyttö)
Lisäksi sillä väitetään saatavan tasapainotettua hormonit ja puhdistettua insuliinireseptorit. Insuliinireseptorien puhdistustarvetta ei lääketiede tunne mutta tekstissä väitetään, että ”Kun insuliinireseptorit toimii, verensokerin heittelyt helpottaa ja läski sulaa oikeista paikoista (jenkkikset, selkätissit, reidet, allit, kaksoisleuka ym vaikeasti poistettavaa pehmeydet). Lisäksi solut saa tarvitsemansa energian tehokkaammin kun insuliini pääsee liikkumaan sinne minne kuuluukin.”
Insuliinireseptorien puhdistaminen ja insuliinin parempi liikkuminen on liikuttavan pseudotieteellisesti saatu nivottua yhteen jenkkikahvojen ja allien poistumisen kanssa.
 
Mitä FitLine-tuotteet oikeasti sisältävät?
Tuotteita on monta, eikä niiden sisällön yksityiskohtainen analysointi blogin puitteissa ole mahdollista. Tarkemmat tiedot löytyvät PM-Internationalin kansainvälisiltä sivuilta. Tuotteiden peruskoostumukset kuitenkin muistuttavat hyvin paljon toisiaan.
Otan tähän esimerkiksi yhden tuotteen, FitLine Basicsin koostumuksen. Tuotetta suositellaan kaikille peruslisäravinteeksi.
 Ainesosat 1
Kuten valmistajan toimittamista tiedoista käy esiin tuotteen valmistuksessa neljä eniten käytettyä ainesosaa ovat fruktoosi, arabikumi, kaurakuitu ja herneenkuitu. Seuraavaksi eniten on sakeuttamisaineita (pektiini ja guarkumi) ja säilöntäaine sitruunahappo. Tuotteeseen on lisätty hieman maitohappobakteereja. Lisäksi mainitaan makeutusaineet ja aromit. Jokainen voi listasta päätellä, onko kyseessä erityisen ”luonnollinen” tuote.
 
Ainesosat 2
 
Tuoteselosteen mukaan vuorokausiannos tuotetta sisältää seleeniä (55% vuorokausitarpeesta), A-vitamiinia provitamiinina (42% vuorokausitarpeesta), C-vitamiinia (75% vuorokausitarpeesta) sekä E-vitamiinia (83% vuorokausitarpeesta). Tuotteesta 42% on sokereita. A-vitamiinin provitamiinilla tarkoitetaan beetakaroteenia, jota on tunnetusti runsaasti esim. porkkanassa.
Tämän tuotteen käyttö maksaa yli 4 eur vuorokaudessa eli jatkuva käyttö noin 1500 eur vuodessa. Jokainen voinee itse arvioida, onko tuo kustannus sopiva seleenin ja kolmen vitamiinin pienelle lisäsaannille. Ehkä kustannuksia kannattaisi verrata tavallisiin monivitamiinivalmisteisiin, jotka valmistetaan myös aivan samoilla lääketeollisuuden standardeilla.
(Täydennys 23.8.2016 klo 14.05: PM-Internationalin verkkokaupassa Fitline Basic maksaa 2,17 eur/vrk. Vuosikustannukseksi tulee tällä hinnalla 792 eur. Vrt. tavallisten monivitamiinien vuosikustannus on alle 100 eur/vuosi)
Lisäksi tämä on vasta perustuote. Suosituksissa näyttäisi mainittavan, että tämän lisäksi tarvitaan muitakin tuotteita. Niiden hinnat huomioiden vuosikustannukset helposti tuplaantuvat.
Mainosteksteissä kerrotaan monista muistakin aineksista ja antioksidanteista mutta niitä ei yrityksen itse julkaisemassa tuoteselosteessa mainita. Tämän perusteella lähtökohta on, että niitä ei tuotteissa todistetusti ole olemassa. Jos niitä olisi tuotteissa mitattu ja todettu, yritys kyllä ne mainitsisi selosteissaan.
 
Yhteenveto
FitLine-tuotteiden markkinointi sopii aikamme trendiin. Ensiksi väitetään, että normaali ravintomme on puutteellista eikä anna meille riittävästi ravinteita. Sen jälkeen medikalisoidaan ihmisten hyvin tavalliset tuntemukset kuten väsymys ja stressi. Ratkaisuksi niihin tarjotaan taikavaikutteisia ylihintaisia lisäravinteita.
Höysteenä käytetään pseudotieteellisiä väitteitä, laatustandardeja ja logoja. Näillä ilmeisesti pyritään peittämään se seikka, että varsinaisia tutkimuksia tuotteesta taikka sen tehosta ei ole tehty.
On ilmeistä, että tämä liikestrategia toimii hyvin. Pelkästään tämä yksi yritys on kyennyt tällä ja vastaavilla tuotteilla synnyttämään Suomessa lähes 20 miljoonan liikevaihdon ja lähes 3 miljoonan tuloksen. Yhdistelmä suoraa nettimyyntiä ja verkostomarkkinointia on ilmeisen toimiva konsepti.
Verkostomarkkinoinnissa jälleenmyyjä saadaan ilmeisesti uskomaan tuotteeseen kritiikittömästi. Pseudotieteellinen jargon uppoaa kohderyhmään täydellisesti. Ainakin tähän tulokseen tulee kun hakee tietoja näistä tuotteista.
Toisaalta selitys voi olla myös paljon raadollisempi. Liittyessään organisaatioon oikeaan aikaan, voi myynnillä hetkellisesti kyetä tavanomaista helpommin ansaitsemaan tuloja, jotka muutoin olisivat koulutustaso huomioiden epätodennäköisiä. Siinä tilanteessa tuotteen kyseenalaistaminen ei taida tulla monelle mieleen.
 
Loppukevennyksenä lainaan erään FitLine-jälleenmyyjän kommenttia Vauva.fi –sivuilla
(tämä todellisuudessa lienee trolli mutta käyköön siis kevennyksenä):
” Minäkin saan nykyään passiivista tuloa näistä 7000 euroa kuussa! Kyllä riittää aikaa ja jaksamista perheelle nyt. Jotku “ystävät” ovat hylänneet törkeästi kun eivät kateuksissa kestäneet meidän elin tason nousua ja siirtymistä ylä luokkaan ja muutta pois vuokra asunnosta ja sitä että halusin auttaa myös heitä saavuttamaan saman riippu matto muuden opastamalla myyjäksi vain aloitus pakkauksen ja koulu tusten avulla! T. XXXXX, itse näinen jälleen myyjä ja perheen äiti”
FitLine-myynnillä voi siis päästä yläluokkaan vaikka ei osaisi kirjoittaa?
 
ps. Lisäys blogiin 22.8. 2016 klo 18.00
Tähän teemaan liittyvää lisämateriaalia on alla olevan linkin takana. Ilmeisesti tuota kuvaa, jossa kerrotaan kuinka paljon ruokaa pitäisi syödä, jotta saisi tarvittavat vitamiinit ja ravintoaineet, on näytetty tietyissä koulutustilaisuuksissa. (Koska en ole itse ollut niissä paikalla, en tiedä minkä tuotteen tilaisuuksissa on näytetty)
http://aivosumutorvi.blogspot.fi/2016/08/hyvia-uutisia-sinun-ei-tarvitsekaan.html?spref=tw&m=1

481 vastausta artikkeliin “FitLine = FitLin€”

 1. Mitä tonnilla saa avatar
  Mitä tonnilla saa

  Mielenkiintoinen dokumentti lisäravinteista löytyy Yle Areenasta: Prisma: Totuus vitamiinipillereistä
  http://areena.yle.fi/1-4599044 .

  Kuten yllä joku totesi, kannattanee kyllä miettiä, mihin kaikkeen oikeasti tarpeelliseen ja kivaan voi sen noin satasen kuussa, eli n. 1000 euroa vuodessa, käyttää.

 2. Jaakko avatar
  Jaakko

  Alunperin Fit-Line tuotteita valmisti lääketehdas Nutrichem kliniikka. Se on erikoistunut letkuruokintaan. Rolf Sorgin sanottiin muiden innostuneiden kanssa ostaneen joitakin imeytymiseen liittyviä nobelistien patentteja ja päättäneensä perustaa maailman parhaan urheiluravintoaineden tuoteperheen tai vain maailman parhaat ravintoaineet. Nutrichemillä oli jo entuudestaan tuntemusta imeytymisestä ihmisen ollessa kriittisimmillään eril. sair. yhteyksissä. Eli tosiasiahan on se, että emme elä pillereistä, vaan ruoasta ja ravinnosta, ravintoaineista. Mm evp. prof Raimo Hiltunen, HYO:n farmakologian laitoksen johtaja kirjoitteli mm. Luontaisterveys lehteen (joka muutoin eritt. suositeltav terv.elämäntavoista, etenk ravitsemuksest kiinnost.) artikkeleita 10 000 fenolisesta yhdisteistä. Niitä saamm mm marjoista ja toki ylipäänsä rkakaupan HeVi-osastolat. Virall rav.suositukset 0,5 kg ko tuott per vrk. vain 14% miehistä & 22% naisista yltää. Tässä lääkäreillä työkenttää. Lääkärin tulisi aidosti pyrkiä poistamaan, työstämään sairauden todellinen aiheuttaja. Mikäli hänellä ei riitä siihen pätevyys, tehköön se toinen ammattilainen, jolla ko vaivaan on se riittävä koulutus, pätevyys. Muutoinkin on idiotismiä odottaa esim. terv.kesk lääkärin yrittää olla pätevässä ihmsen kaikkinaisissa sairauksissa. Se on mahdoton yhtälö. Lääkäreiden tulisi erikoistua ja pyrkiä olemaan huippuja aina kulluisenkin alan lääkäri. Nykykäytäntö kyllä takaa uudelleen käynnit ja soin toki jonot ja nykyjärjestelmämme ylikuormittumisen, lääkärivajeen jne. Mutta itse olemme se vinoutuneisuuden luoneet!

 3. Jaakko avatar
  Jaakko

  Terveytemme tärkein perusta on ravitsemus, ravintoaineet lyhyesti ihanteellisessa määrin, yksilöidyn tarpeen mukaisesti. Vm. vaihdellen eri tekijöistä johtuen huomattavastikin. Teollisissa maissa 9/10 merkittävimmästä kuolinsyystä liittyi suoraan tai välillisesti elintapoihin. Vm huomio, tilastoll. toteamus: HYO lääkikse pääsykoe nr 6 kysym. 2019. Tähän ei lääkäreiden koulutus aidosti, hyvin vähän jos mitenkään vastaa! Ravitsemus-, liikunta-, käyttäytymistieteet(yleislääkärillä) ja kaikki se valtava tietomäärä, tutkimuksia joita on tehty terveistä versus epäterv. elämäntavoista jää lääkäriltä saamatta siinä määrin, että tämä voisi aidosti auttaa kansalaista, kohti aitoa terveyttä. Ihminen on kokonaisuus, eikä koostu pillereistä ja pillerit eivät esim. metab. oireyht. sair. aidosti paranna mitään ihmistä. Sair jää taustalle ja aikaansaa lisäsairauksia. Ja pillerikierre on valmis! Tähän juuri lääketehtaat tähtäävät. Tätä lääkärimme toteuttavat. Systeemi on vähin eri luisunut käsistä lääketeht. osakkeiden liian suuren arvostuksen ja helppouden tavoittelun johdosta. Lisäksi lääkäri ei enää edes täyttää ihmisoikeuksia, kunnioitttamatta yksilön tahdon vapautta. Sillä lääkäri suorastaan ottaa oikeudet – siis painotan joutuu ottamaan oikeudet käsiinsä – jaa hyvin yksiselitteisesti, aivan liian yksipuolisesti alkaa määrätä lääkkeitä. En voi perustuslakimme aidosti sallivan, oikeuttavan kyseisen käytännön, lääkärin velvollisuuksista kansalaisia kohtaan, kuten kansalaisen oikeuksista tulla tietyllä tavalla kohdelluksi, saada asianmukaista, tarkoituksenmukaista terveyteen tähtäävää hoitoa, siitä vaalien ja ylläpitävästi. Peter Götzsche kirjoittam, ja eng.lääketiet seuran palkittu teos “Tappavat Lääkket” paljastaa todellisen käytännön mm psyyklääkkeiden tutkimuksista ja täten psyykelääkemääräysten vinoutuneesta käytännöstä

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olen täysin samaa mieltä siitä, että pillerit eivät kansanterveyttä pelasta. Sen vuoksi suhtaudunkin näihin ravintolisäpillereihin kriittisesti.

   Mutta olet väärässä, että lääkärin koulutuksessa ei revitsemuksemn tärkeydestä puhuttaisi tai sitä vähäteltäisiin. Mutta kyllä lääkärien pitää myös kyetä sairastuneita auttamaan eikä se onnistu pelkällä ravitsemuksella.

   1. Jaakko avatar
    Jaakko

    Vain 14 % miehistä ja 22% naisista, Suomessa syö, saa 2014 ravitsemussuositusten mukaisesti HeVi-tuotteita. Niissä paljon vitaaliaineita = fenolisia yhtisteita (lk. 10 000/HYO:n farmakologia laitoksen emeritus joht. prof. Raim Hiltusen mukaan ), vitamiineja, hiven-, kivennäisaineita, suosiollisia kuituja, hieman suosioll. rasvoja/öljyjä. Massatuotanto, keinolannotteine, kasvin-, ja höynteistorjunta-ainene, teollinen raffinoiva elintarviketuotanto (mm. öljyt joita ositt. tai kokonaan kovetetaan ovat varsin erpäterveell/ lähtöaine öljy on jo sinänsä prosessoitu luonnottomaksi ihmisravinnoksi/josta tri Udo Erasmus, jota tituleerattu anglosaksisen maailman öljyasiantuntija huipuksi, sanoi että yksi rkl sitä sis. miljoona vaurioitunuta molekyyliä rasvamolekyyliä jokaista meidän kehossamme olevaa solua kohden/viitaten juuri siihe ei kylmäpuristett “loputtomasti” kaupan hyllyllä säilyvään öljyyn) ja sokerin liikakäyttö ja kattavuus elintarvikkeissa ja vieläpä lisäaineiden koktail, jolle altistumme normaalia, tavallista ruokaa jos syömme EI voi mitenkään taata ihanteellista ravintoaineiden saantia. Opisk. kollega ravitsemuslaitok. proffa M.Fogelholm sanoi kerran että helpoin tapa varmistaa B-vitam. saanti on purkista. Koska olin perehtynyt ravitsemustiet. jo reil yli 10 v. aiemmin rav.tiet. opiskelujani, oli minulla “luuppi”! Sillä kykenin tulkitsemaan kaikkea kuulemaani, esim. kaikki sinänsä varsin mielenkiintoiset tutkimukset ja niiden tulokset ympäri maailmaa, ei vähiten Suomessa tehdyt. Lääkäri P.Puska ex. THL pääjoht, teki ainutlaatuista tutkim. pohjois-karjalassa ja varsinkin kansanvalistustyötä parhaasta päästä, niin terveellisemmän ravitsemuksen kuin myös tupakoinnin vähentämisen suhteen. Sellaisia lääkäreitä, vastaavia me tarvitsisimme valtaenemmistöksi. Em. luettelossa tuli iso joukko asioita, jotka Aatamin ajoista on perusteellisesti muuttunut, jotka haastavat kehon eri toiminnat, metabolian hyvin laajalla skaalalla aidosti ennen kokemattomalla tavalla. Tähän keholla on olemassaolonsa saatossa ollut varsin vähän aikaa sopeutua. Vastapainona on tarkoituksenmukaista vastata tähän, varustautua tätä vastaan, kaikkein tärkeimpään terveyden tekijään panostamalla, ravitsemukseen. Täyspainoinen ravintoaineiden (joista itseasiassa koostumme + puhtaasta vedestä) saanti takaa keholla parhaat edellytykset selviytyä nykyihmisen kehoa rasittavista sille täysin vieraista tekijöistä. Energiaa ravinn. saamme liikaa. Epäsuhta on suuri koko väestöä tarkasteltaessa. Helpoin tapa on täydentää ravintoa huippu ravintovalmisteilla, saada myönteisiä kokemuksia niistä ja tätä kautta aidosti kiinostua satsaamaan ravinnon laatuun ja määrään hyvinvointi, terveellisyysaspekti, etusijalla. Tämä tarkoittaa sitä, että terveellinen, täyspainoinen, siis monipuolinen ravinto on kaiken perusta. Ollaan viivalla! Tiedämmekö merkitsevän luotettavasti millä ravintoaineiden saannilla pysymme terveinä. Mutta yksilötasolla yksilölliset eroavuudet, ihan perimää myöden, vaihelevat elämäntilanteet, -olot, varsinkin elämäntavat, sairaudet, lääkkeet huomoiden, niin mikä kulloinkin olisi, on ihanteellinen ravintoaineiden saanti tai edes riittävä onkin sitten jo kysymysmerkki. Siihen ei kellään ole vastausta antaa. SE tutkimus tuntuu olevan kadoksissa muutoinkin, koska – “kaikki kyttää lääketehtaiden osakkeiden arvon nousua” – lääketehtaiden tutkimukset vievät “kaiken kapitaalin”. Rahalla on liian suuri valta ja vinoutuneesti. Rahaa yhteiskunta säästäisi, ansaitsisi, kuten myös yritykset, yritysmaailma ja yksilöt suhteessa siihen mitä terveemmät elämäntapamme olisivat, ovat.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kuitenkin tavoitteena on, että ihmiset söisivät terveellisesti.

     Medikalisaatiosyytösten ja lääketeollisuuden rahanahneuden manitsevat ihmiset unohtavat, että ravintolisäbisnes on todella erityisen kannattavaa liiketoimintaa. Sen volyymi on vuositasolla yli 120 miljardia euroa. Se on ihan samanlainen bisnes kuin lääketeollisuus sillä erotuksella, että tuotteiden tehoa ei tarvitse tutkimuksin osoittaa.

 4. Teemu avatar
  Teemu

  Kun ihminen voi jo entuudestaan hyvin, jonkun vitamiinin vaikutus kuvitellaan valtavasti suuremmaksi kuin se todellisuudessa on. Kun ihminen antaa hyvinvoinnista (jonka pääasialliset syyt ovat muualla) yksittäiselle tuotteelle, tässä tapauksessa Fitlinen vitamiinijuomalle, on jo kyse taikauskosta. Ja tuosta taikauskosta hyötyy rahallisesti joku taho. Ellei sitä fyrkkaa ole miljoonittain, minä antaisin tonnini ihan muualle ja antaisin hyvinvoinnistani kunnian itselleni ja valinnoilleni joihin kuuluu liikunta, ihmissuhteet, henkisyys ja hyvälaatuinen ruoka.
  Kun FitLinen käyttäjälle tulee ensimmäinen elämänkriisi, hän toivottavasti havahtuu siihen, että hyvinvointia määrittelevät paljon syvemmät syyt kuin muutama törkeän kallis vitamiini.

 5. Pekka avatar
  Pekka

  Kävin huvikseni Fitlinen verkkokaupassa. Sieltä saa tämänkin tuotteen: Pro·B·4 jogurttijuoma 5+1 –setti.
  Hinta on 143,70 EUR/setti. Tuotteen kilohinnaksi muodostuu 79 EUR/kg. Tuotteessa on markkinoijan mukaan vähintää 4 patentoitua bakteerikantaa. Niasiinia ja inuliinia on jostakin syystä tuotteessa mukana.

  Kävin huvikseni läpi kaikki tässä ”terveysjugurtissa” luvatut aineosat:
  lactobacillus acidophilus = osta A-piimää , saat aina tätä bakteeria
  lactobacillus bulgaricus = syö jugurttia tai juustoa, saat bakteerin varmasti
  lactobacillus delbrückii = syö jugurttia tai juustoa, saat bakteerin varmasti
  bifidus bacteria = elää luonnostaan ihmisen suussa, vatsassa ja vaginassa, nuolaise naapuriasi
  streptococcus thermophilus. = syö jugurttia tai juustoa, saat bakteerin varmasti
  niasiini = B3-vitamiini, muista syödä lihaa, sisäelimiä, kalaa, maitotuotteita, kananmunia jne ja et voi kokea B3-vitamiin puutosta.
  Inuliini = eräs sokeri, käytetään makeutusaineena. Pierettää kyllä, muuta vaikutusta en tiedä.

  Fitline-verkkokaupasta saat 142,7 Eurolla 1,8 kg ”terveysjugurttia”.
  K-kaupasta saat arvioni mukaan samalla rahalla noin 100 kg piimää tai jugurttia. Tämän verran verkkkokaupassa ja tyhjillä terveysväittämillä pissitään silmään.

  Miten myyjät ilmoittavat voitoistaan saamat rahat verottajalle?

 6. Koo avatar
  Koo

  Riittäiskö tämä youtube-video dokkariksi että saatais tää FitLinen touhu syyniin Docventuresiin… olis hemmetin hyvä jakson aihe. Ja tietty sä Juhani soffalle asiantuntijaks.

  https://youtu.be/axFi56pL7x8

  Kiitos Juhani hyvästä blogikirjoituksesta.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Rohkea veto, hyvin esiinnytty ja hyvin tehty video.

 7. france avatar

  Spot on with this write-up, I seriously believe that this site needs a great deal more attention. I’ll probably be returning
  to read through more, thanks for the information!

 8. Mietteliäs avatar
  Mietteliäs

  Onko Synergystä vastaavaa kirjoitusta? En ole itse ehtinyt tutustua sen taustoihin. Kuulin vain, että heillä olisi tutkimustietoa tuotteistaan, mutta onko se totta.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   En tunnista. Mikä se on?

   1. Mietteliäs avatar
    Mietteliäs

    Aikin meillä päin markkinoidaan voimakkaasti näitä tuotteita http://www.synergyworldwide.com/. On kotiesittelyjä, joissa näytetään materiaalia tieteellisistä tutkimuksista. Lisäksi mittaavat elimistön kuntoa halukkailta esittelyn aikana. Muistaakseni mittaus koski valtimoiden joustokykyä tms. L-argigiinin lisäsaannin pitäisi kohottaa markkinoijien mukaan terveyttä ja jaksamista https://www.synergyworldwide.com/fi-fi/shop/product/ProArgi-9%2B. Esittelijä voi tuotteiden tilaamisen jälkeen käydä mittaamassa ovatko arvot parantuneet. En ole ehtinyt tutustua heidän esittelemiin tutkimuksiin tarkemmin, joten siksi kiinnostaisi olisiko joku jo tutustunut niin minun ei tarvitsisi kaivaa tutkimuksia esille. Lisäksi kiinnostaisi tietää mittaavatko nämä heidän käyttämänsä laitteet oikeasti sitä, mitä he sanovat, vai muokkaavatko he itse tuloksia tai laite arpoo jotain arvoja.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kiitti ehdotuksesta. Laitoin selvittelylistalle.

 9. Kokeilija avatar
  Kokeilija

  Tuleva ex-käyttäjä olen myös. Tuotteista vouhkaaminen on melkein uskonnollista hurmosta, hinnat järkyttävät ja puhtaampaa tavaraa saa luontaistuotekaupoista (ei enimmäkseen fruktoosia ja kofeiinia). Harmittaa kun että menin lankaan, mutta onneksi aina voi lopettaa kestotilauksen! Olo on parempi ja painoakin kehokuurilla lähti, mutta tietysti se vaikuttaa kun muuttaa ruokavalionsa terveellisemmäksi ja samalla lisää liikuntaa. Vesiliukoisiksi muutetut rasvaliukoiset vitamiinit kyllä naurattavat edelleen. Siinä vaiheessa kun sponsori alkoi puhua “perheestä” myyntipuheissaan, meni loppukin maku firmasta. Minulla on jo perhe, mikä ei ole työpaikkani eikä minu ja tarvitse ostaa heiltä mitään. 😉

 10. InsideOut avatar
  InsideOut

  Hei, tämä koko ketju on niin täynnä idijotteja että en tiä pitäiskö nauraa vai itkeä. Mulla on sisäpiiritietoa tuosta touhusta ja voin kyllä kertoo että tuo on ihan täyttä huuhaa. Otetaan nyt esim. joku esimerkki siitä miten tuo yritys toimii ja yrittää manipuloida tyhmiä ihmisiä: myyjille kerrotaan esim. että tuo “Kölner Liste” olisi joku kova sana myyntipuheissa ja todistaa kuinka laadukas ja blabla nuo jauheet ovat. Noissa kongresseissa jauhettiin sitä myös jossain vaiheessa. Mut mitä tuo merkintä lopullisesti tarkoittaa. Ei tarkoita paskaakaan. Ainut mitä se todistaa on se että nämä tuotteet saa nauttia ja ei ole riskiä jäädä dopingistä kiinni. WOW sanon minä. Sinne voi myös mennä sinisellä Fazerilla tai pakastemustikkapussilla ja pyyttää tuota tutkimusta ja merkkiä Kertooko se jotain muuta kuin dopingiin liittyviä asioita. EI. Mut hirvee show tehdään tuosta. Mutta älykääpiöt ei sitä ymmärrä ja otetaan joku merkintä minkä he eivät edes ymmärrä johonkin myyntipuheisiin. Älytöntä! Sitä se on kun lähtee tuohon mukaan.

  1. Slr avatar
   Slr

   Tuon doping-lauseen tarkoitus markkinoinnissa ei ole vakuuttaa urheilijat tuotteen turvallisuudesta, vaan antaa kuluttajalle mielikuva siitä että tuotteen teho on niin voimakas että sitä voitaisiin pitää dopingina. Vakuuttavampaa olisi tutkimustulokset, joita ei näköjään ole, tai on, mutta ovat salaisia?
   “Jo vuosia on FitLine ollut lukuisten huippu-urheilijoiden ykkösvalinta ympäri maailman. He ovat vakuuttuneita siitä, että FitLine-käyttäjänä he voivat luottaa tuotteisiin ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseen”
   Ei kuitenkaan ole annettu yhtäkään esimerkkiä urheilijasta, lajista tai parantuneesta tuloksesta. Ja vaikka olisi, niin urheilijat mainostavat lähes mitä vaan, kunhan heille maksetaan. Se ei tarkoita että heidän tulokset olisivat tuotteen ansiota, tai että edes itse sitä käyttäisivät. Urheilijatkin ovat ihmisiä, heidät on yhtä helppo vakuuttaa kuin muutkin ihmiset markkinoinnilla käyttämään jotain. Ehkä jopa helpommin, koska tekevät mitä tahansa saadakseen edun kilpakumppaneihinsa verrattuna.

   1. INOUT avatar
    INOUT

    Tässä toimitusjohtajan kommentissa “PM-International Finland Oy:n toimintaa valvovat elintarvike-, tulli- ja veroviranomaiset, ja olemme toimineet Suomessa jo 11 vuotta. Pyydän sinua esittämään faktoja mahdollisimman syvästi ja kumoamaan kaikki väitteet” näkyy jo kuinka tymä tuo porukka on. Elintarvike-, tulli- ja veroviranomaiset valvoo kyllä. Muuta ei nuo viranomoiset voi puuttua siihen jos joku firma myy jotain turhaketta johonkin hintaan mikä on ihan järjetön tuotteen nähden. Siihen pitäisi olla joku idiootti-kuluttaja-valvonta mikä pitäisin jokaisen ostajan putkaan tymyyden takia. Sellaista ei valitettavasti ole…

 11. Vaikuttaa kaksinaismoralismilta avatar
  Vaikuttaa kaksinaismoralismilta

  Minkä takia arvoisa Knuuti ota mitenkään kantaa täällä väitettyihin FitLine-tuotteiden haittavaikutuksiin? Ainoastaan tuotteiden väitettyihin hyötyihin otetaan kantaa ja ne leimataan automaattisesti placebo-vaikutukseksi, koska “mitään tutkimuksia tuotteista ei ole tehty”, joten miksei näin tehdä myös haittavaikutuksien osalta?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   En ihan ymmärrä kysymystäsi. Se enempää hyödyistä kuin haitoistakaan ei ole olemassa mitään tietoa sillä nääitä tuotteita ei ole sillä tavalla tutkittu. Ne ovat ravintolisiä, joiden osalta näyttöä vaikutuksista ei tarvita, jos ne täyttävät elintarvikkeiden turvallisuusvaatimukset.

   1. Vaikuttaa kaksinaismoralismilta avatar
    Vaikuttaa kaksinaismoralismilta

    Sitä vain ihmettelen kun olet vastaillut kommentteihin, joissa väitetään tuotteilla olevan terveyshyötyjä, ja vastauksessasi olet aina kumonnut nämä väitteet. Mutta haittavaikutuksistakin on väittämiä kommenteissa, mutta kuitenkin jostain syystä jätät nämä kommentit noteeraamatta? Yrität kovasti vakuutella ihmisille heidän olevan väärässä terveyshyödyistä, mutta sinua ei näytä kiinnostavan jos joku faktana väittää tuotteista koituvan haittaa. Miksi et kumoa väittämiä myös haittavaikutuksista?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kummasta puhut, uskomushoitotuotteista ja ravintolisistä vai lääketieteellisitä hoidoista tai lääkkeistä.
     Jos puhut ensin mainituista, tilanne on sama kuin tehon osalta. Jos ei ole tutkimuksia tehosta, ei tietoa ole myöskään haittavaikutuksista. Solloin kun on, kuten musta salva, toki ne samalla tavalla mainitaan.
     Lääkeiden osalta on oltava todisteita tehosta ja haittavaikutukset ovat myös tunnettava. Vaatimuksena on myös, että väitetyssä käyttöaiheessa hyödyn on oltava haittoja suurempia. Aina kun on todistettu tehoa, myös haittavaikutuksia ilmenee riippuen tietenkin lääkkeestä, annoksesta ja potilasryhmästä.
     Vastasinko nyt kysymykseesi? Jos en, anna konkreettinen esimerkki.

 12. Tuleva ex-käyttäjä avatar
  Tuleva ex-käyttäjä

  Piti kirjoittamani että niskanikamissa oli ollut pullistumia…

 13. Tuleva ex-käyttäjä avatar
  Tuleva ex-käyttäjä

  Kiitos blogista!
  Päädyin itse käyttämään Fitlinen tuotteita nelisen vuotta sitten kun etsin kaikkea mahdollista nivelten hyvinvointiin. Niskassa oli ollut nikamia ja muutoinkin nivelet ovat suvussamme heikkous.
  Etsin tuolloin netistä tietoa/kokemuksia Fitlinen tuotteista, mutta en löytänyt niitä. Löysin ainoastaan jälleenmyyjien mainoksia. Ihmettelin sitä silloin, mutta arvostelujen puutekaan ei estänyt minua tilaamasta tuotteita ja päätymästä ns team partneriksi. Lähinnä sana kanta-asiakas olisi hyvä kuvaamaan kaltaistani team partneria joka ei myy tuotteita ja kerää omaa ‘alaverkostoa’.
  Olen käyttänyt säännöllisesti tuon perussetin (basic, restorate, activize) lisäksi myös Nivelkuntoa ja Omega sekä q10-valmistetta. Lisäksi olen käyttänyt ns 28 päivän cell reset-kuurin aikana aminohappo-kapseleita ja yrttiteetä. Niin ja jogurttia olen käyttänyt myös.
  Parisen vuotta sitten optimaatisetissä käytössä ollut hedelmäsokeri korvattiin (ainakin osittain) steviaglykosideilla. En ole täysin vakuuttunut noiden stevioiden terveellisyydestä, joten optimaalisetin käyttö väheni noin puoleen. En muutenkaan pidä siitä, että nuo tuotteet ovat niin makeita. Ennen fitline-tuotteiden käyttöä minulla ei ollut juurikaan makean himoa, mutta nyt on. Uskon, että noiden fitline-juomien myötä olen tullut ‘riippuvaiseksi’ makeasta.
  En tiedä, onko noista jauheita ollut hyötyä itselleni. Rahapussi on ainakin keventynyt. Olenkin lopettamassa niiden käyttöä. Jäljellä on vielä muutama pussi basicia, purkki restoratea sekä Active ja Q10. Näitä kahta jälkimmäistä voisin kyllä käyttää jatkossakin. Onko Juhani Knuutisella kommenttia tuohon Q10-tuotteeseen? AINESOSAT: glyseriini, vesi, E-vitamiini, koentsyymi Q10, emulgointiaine (soijalesitiini), kasviöljyä.
  Rahaa on mennyt huomattavan paljon. Pyramidi-markkinoinnin takia kympin purkista on saatu satasen purkki. Jogurttikin, joka on kyllä ihan hyvän makuista, maksaa 2-3 kertaa sen mitä vastaava määrä maustamatonta jogurttia kaupassa.
  Olen lähinnä pettynyt itseeni siitä, että minut oli niin helppo puhua tähän hommaan mukaan. Toivottavasti minulle ei tule vieroitusoireita, joita monella kommentoijalla on ollut lopettamisen jälkeen.
  .

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos kertomuksestasi. Kriittisyys ei ole automaattista. Me ihmiset teemme päätöksiä pääsääntöisesti enemmän tunteella kuin loogisella päättelyllä.

 14. Thorsten avatar
  Thorsten

  Is this the same Fitline as in this article? https://abnehmen-24.net/fitline-erfahrungen/

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   This looks like it is the same product.

 15. Mikko avatar
  Mikko

  Kokkolassa ollaan lähes uskonnollisissa tunnelmissa kokouksissa, huijausta kaikki.

 16. Jusu avatar
  Jusu

  Miksi kaiken pitää perustua tutkittuun tietoon? Tutkittu tietokin muuttuu muuttuu koko ajan. Välillä kahvi on terveellistä, välillä ei.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ei tietenkään kaikki voi koskaan perustua tutkittuun tietoon. Mutta silloin, kun ryhtyy väittämään jotakin ja sitten sillä perusteella jotain myymään, tulisi olla perustelut väitteille. Eli väittäjällä on aina todistustaakka. Jos ei ole esittää mitään perusteluja, väitteen voi kuitata uskomukseksi. Asia on tietenkin ok, jos ei vain esitä mitään sellaisia väitteitä, jotka edellyttävät perusteluja.
   Otetaan esimerkki: Minulla on vitamiinivalmiste, josta on mitattu mitä ja kuinka paljon vitamiineja se sisältää. Jos kerron, että se sisältää noita vitamiineja ja siitä saa niitä, on asia sillä selvä. Jos kuitenkin väitän, että minun tuotteeni vitamiinit ovat maagisesti juuri tiettyihin soluihin meneviä, edellyttää tuo perusteluja, jonka voi saada vain tutkimuksista. Jos minulla ei ole mitään näyttöä asiasta, sitä voi huoletta kutsua kusetukseksi.
   Vaikka tutkittu tieto muuttuu, se tarkoittaa käytännössä sitä, että tulee täydentävää tietoa, joka voi tarkentaa ymmärrystä. Mainitsemasi kahviesimerkki on vain väärää tulkintaa tiedosta sillä yksittäiset tutkimukset voivat tuottaa monesta syystä poikkeavan tuloksen. Se mikä merkitsee, on tietomassa kokonaisuutena. Yksittäiset tulokset ovat vain kuin neulasia puussa. Media tahtoo nostaa näitä neulasia esiin eikä näyttää koko puuta.

 17. Ilmari kallio avatar
  Ilmari kallio

  Hyvä, että Juhani paljastit tämän huijari yrityksen. Yrityksen nimikin on jo muuttunut kansan parissa fakelineksi.

 18. Sari L avatar
  Sari L

  Kiitos Juhani Knuutille tolkun äänestä. Olen hyvin realistinen jalat maassa ihminen, mutta kummalliselta taholta tulleen hurjan painostuksen jälkeen kokeilin itsekin Fitlinen kokeilupakkausta. Hinta oli posketon ja peruinkin kestotilaukseni lähes saman tien. Kun valitin korkeasta sokeripitoisuudesta, sain kuulla, että kasviksissa ja hedelmissäkin on sokeria. Se ei siis ole ollenkaan paha asia. Kun ihmettelin vähäisiä pitoisuuksia ja vertasin niitä esim apteekissa myytäviin lisäravinteisiin, sain nuo solutaso- ja patentoitu diipadaapa selitykset. Kun lopetin tilauksen ja kritisoin myynnin eettisyyttä, sain kuulla olevani kateellinen. Eli sama kaava toistuu jokaisella. Minun moraalini ei kestäisi myydä tätä tuotetta eikä edes käyttää. Harmittaa kun ihmiset pienistäkin tuloistaan ostavat ylihinnoiteltua tuotetta ja uskovat tähän mantraan. Viimeistään tuon toimitusjohtajan perusteettoman uhkailun pitäisi herättää epäilys toiminnan moraalista. Jos kritiikkiin vastataan ainoastaan syyttämällä kateelliseksi ja mutu-tuntumalla, ei voi olla puhtaat jauhot pussissa.

  1. Meri avatar
   Meri

   Olin tälläisessä fitline illassa, jonne vahingossa johkaannuin. Mikä sinällään on mielenkiintoista että mainoksissa ilmoitetaan suolistoluento, ei mistään käy selville että fitline on taustalla.
   No juu, siellä hyvin painokkaasti puhuttiin kasvien terveellisestä vaikutuksesta, eikä edes luomusti kasvatetuilla kasveilla ole enää ravintoarvoja jotka meille riittäis, ja niihin tulee ilmaston saasteeti. Mutta kun otat ne fitlinen purkista, sitten saat vihannesten ravinteet, puhtaana ja riittävästi.. Missä ihmeen planeetalla fitlinen kasvikset on kasvatettu? Koska pienessä määrässä jauhetta saat riittävästi. Kun muuten pitää syödä 7,4 kg vihanneksia päivässä. Mitäh? En ole yliopistoja käynyt mutta joitain kouluja minäkin, ei mulla ihan mitä tahansa tarvii yrittää syöttää. Kyllä edelleen fruktoosi on hedelmäsokeria, tulee se sitten kasveista, hedelmistä tai lisättynä. Tai rasvat muutetaan vesiliukoiseksi. Aivomme on yli 60 % rasvaa, meidän aivot nimenomaaan tarvitsee rasvaa ei vesiliukoista rasvaa, jos sellaista nyt edes on olemassa. Tai että haluan juoda kahvin kahvina enkä guaranana.
   Asiasta ihan toiseen, eikö suomen suuri ongelma ole, että maidoissakin juuri ne rasvat pilkotaan ja ihmiset sairastuu sen vuoksi.laktoosi-intoleranssia eniten maailmassa. Minun vatsani kestää homgenoimatonta luomumaitoa, mutta ei tavallista homogenoitua maitoa. Uskallatko ottaa vastuun itselläsi siitä että aivot eivät saakkaa riittävästi rasvaa, ja ne surkastuu ennen aikaisesti?

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Kiitos kommentista ja kiitos myös kertomuksestasi Fitlinen osalta.
    Maitoasiasta sen verran, että homogenointi ei vaikuta laktoosiin millään tavalla eikä vaikuta siihen voiko käyttää, jos on laktoosi-intoleranssi. Laktoosi-intoleranteilla suoliston kyky pilkkoa laktoosia on geneettisesti heikentynyt mutta se ei välttämättä ole totaalinen. Rasvapallojen pilkkominen ei siis mitenkään voi vaikuttaa tähän laktoosiasiaan. Mutta kuvauksesi perusteella homogenoitu maito aiheuttaa sinulle jotain vatsaoireita, joita et saa homogenoimattomasta. Olen kuullut aikaisemminkin tällaisesta kokemuksesta. Tämä on kuitenkin aivan eri asia, kuin laktoosi-intoleranssi. Jos siedät homogenoimatonta maitoa, jossa on normaalisti laktoosia, sinulla ei todennäköisesti ole laktoosi-intoleranssia vaan oireet johtuvat muista syistä.

 19. Toinen Anna avatar
  Toinen Anna

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Ajauduin tätä lukemaan, koska tuttavapiirissä eräs verkostomarkkinointia/pyramidia huijaustuotteilla aiemminkin tehnyt, joka tässäkin mukana. Aiempi firma joutui lopulta oikeuteen, mutta tuttava ei silloinkaan uskonut, että koko homma oli huijausta. Tai ei suostunut myöntämään. Vaikka johto sen oikeudessa myönsi.
  Tämä ketju on venynyt ja paukkunut, koska tämäntyylisille firmoille tämä ihan tyypillistä toimintaa: vastahyökkäys.

 20. Anna avatar
  Anna

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta!

 21. Miikka Hyytiäinen avatar
  Miikka Hyytiäinen

  Mulle seliteety että vesiliukoisena vaikuttaa nopeasti solutasolla. Olen kyllä käsittänyt, että mitä rasvaliukoisempi aine sen paremmin solukalvon läpi?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Vesi- tai rasvaliukoisuus vaikuttaa yhdisteiden käyttäytymiseen elimistössä ja vieläpä eri tilanteissa eri tavoin. Mutta tämä muuttaminen vesiliukoisemmaksi tai toisin päin on höpötystä sillä ne vitamiinit ovat joko enemmän vesiliukoisia taikka enemmän rasvaliukoisia luonnostaan ja ne kyllä normaali annostelulla imeytyvät ilman muuttamistakin. Jos imeytymisprosentti on luonnostaan alhaisempi, asia korjataan helpoten lisäämällä annosta, ei muokkaamalla vitamiinia.

 22. Meri avatar
  Meri

  Mielenkiintoista luettavaa, joskin en kaikkia jaksanut ajatuksella lukea. Kukaan ei ole varsinaisesti puhunut Fitlinen tuotteiden sisältömääristä. Kofeiini ja sokerit ovat mainittu, mutta mitä nämä ihmeitä tekevät tuotteet sisältää? Sisältöluettelot löytyy Fitlinen omilta sivuilta, kiitos siitä. Jos vähänkään on perehtynyt Fitlinen tuotteiden sisältöihin, ymmärtäisi että monilla tuotteilla ei ole ns. terveydellistäkään vaikutusta. Esim. Fitlinen omega 3 valmisteessa on tuoteluettelossa ensimmäisenä vesi, se tarkoittaa että tuote sisältää eniten vettä. ???? Omega 3:a tuotteessa on ihan olemattoman määrä. Jos se joillekin jotain vaikuttaa, taitaa tulla lumevaikutuksena. Tai Sydäntipat sisältää Q10 30mg/ päiväannos, kyllä hyvä sekin mutta vähimmäismäärä jotta oikeasti saisi Q10:stä hyöyä on 150mg/päivässä. Puhumattakaan nivelille tarkoitetusta tuotteesta.
  Tässä ihan pari esimerkkiä. Olenkin sitä mieltä että Firman myyjät uskoo mitä heille syötetään, kuin tutkisivat itse mikä ravinne vaikuttaa milläkin määrällä.
  Ystäväni lähti tuotteita käyttämään viime talvena ja 4 kk käytön jälkeen maksa-arvot koholla ja hurja turvotus, näkyi jopa käsivarsissä. 3 kk tuotteiden käytön lopettamisen jälkeen, arvot normalisoitui.
  Tai auto-ohjelmasta, ei kukaan saa ilmaisia autoja, firma maksaa tietyn tason saavuttamisesta osan auton maksuista, ja itse maksat loput. Ja onhan se hyvä että jälleenmyyjä maksaa siitä vielä autoetuveroa valtiolle, ei ilmaisia asioita ole olemassakaan.
  Bisnes on bisnes, “Ei se tyhmä ole kuka pyytää vaan se joka maksaa.”

 23. Juhani Knuuti avatar
  Juhani Knuuti

  Pitkä mutta kinnostava kertomus verkostomarkkinoinnin ongelmista. Kiitos.

 24. Iloinen Ilman Fitlineä avatar
  Iloinen Ilman Fitlineä

  Hyvä kirjoitus kaikkiaan tästä höpsötyksestä, joka ystävyyssuhteitakin nykyään rikkoo.
  Myös minulla on monia tuttavia jotka fanaattisesti puolustelevat kyseisen tuotteen etuja ja väittävät tuotteessa olevan jotakin mystistä. Sain tuttavaltani Fitlinen purkkeja testattavaksi ja kun luin niiden sisällöstä, en voinut kuin nauraa.
  Fitlinen käyttäjät kertovat saavansa niistä tuotteista hyvää oloa ja vireystaso nousee, mutta he eivät ymmärrä sitä, että se hyvä olo johtuu melkein ja vain ainoastaan sokerien ja höttöhiilarien pois jättämisestä, kuten myös alkoholin. Toki myös kun aloittaa liikkumisen, niin saahan hedelmäsokerista lisää boostia hetkellisesti, kuten myös isosta määrästä kofeiinia.
  Hedelmäsokeria tykkäsi jo isoisäni imeskellä tabletteina, jos oli pidempi päivämatka taivallettavana Lapin lomillamme. Rintamalla oli oppinut kuulemma.
  Itse laihduin noin 20kg vuodessa vain sillä, että jätin höttöhiilarit ja sokerit pois ruokavaliosta, sekä vaihdoin oluen valkoviiniin. Huomasin jo heti elämäntaparemonttini alussa, että kun jätti pois nuo edellä mainitsemani “ravintoaineet”, niin olo alkaa kohenemaan ja vireystaso nousemaan aivan huimasti, jopa niin paljon, että alkaa tekemään mieli mennä ulos reippailemaan. Kofeiinit nappaan kahvista ja vitamiinit ruokavaliosta ja lisänä otan vielä yhden Lidlin monivitamiinipillerin missä on kaikki tarvitsemani vitamiinit ja sen purkin hinta on 3.6€ ja purkissa on 120 tablettia.
  Kiitos vielä kerran asiantuntevasta blogistasi ja hyvää kevään jatkoa!
  Ps. luin tuolta kommenteista, että olisitte saanut jotain materiaalia sieltä firmasta, kun olitte Roomassa. Saitteko ja jos saitte, niin oliko mitään mullistavaa?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos kommentista.
   Vastaus tuohon materiaalikysymykseen on myöhemmässä kirjoituksessa.

 25. Janne Seppälä avatar
  Janne Seppälä

  Hyvä ja asiallinen kirjoitus Juhanilta ja kiitos siitä. Ihan samaa settiä tuo on kuin zinzinon käärmeöljy. Hinta on aivan kestämätön lähes pelkästä sokerista. Luin kaikki kommentit läpi mutta petyin että toimitusjohtaja Jussi-Pekka Teräs antoi niin helposti periksi. Vai etsiikö se vieläkin niitä asiavirheitä sieltä…

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ei hän oikeasti edes lähettänyt mitään vaatimusta Turun Sanomien päätoimittajalle. Varmistin aikanaan asian. Ei ollut oikeasti mitään todellista perustetta.

 26. Jos lehmätkin lentäis avatar
  Jos lehmätkin lentäis

  Minulle on sanottu edustajan/edustajien toimesta, että voisin Fitlinen vitamiinien avulla jättää krooniseen sairauteen syömäni lääkkeet. Lisäksi on väitetty, että apteekin vitamiinit eivät imeydy, vaan täytyy olla jauheena. Kuulemma insuliinireseprotorit puhdistuvat. Lisäksi hinta on hyvin suolainen, kuten verkostomarkkinoinnissa yleensä. En todellakaan laittaisi vitamiineihin lähes sataa euroa kuussa!

  1. Kokemuksesta Tiedän avatar
   Kokemuksesta Tiedän

   olen itse ollut joskus tuossa puljussa töissä. porukka nauraa kyllä “asiakkaiden” tyhmyydelle heti soittojen jälkeen tai kun myyntiaika paikan päällä on ohi. kyllä tuo on vähäälyisten huuhaa koko juttu…

 27. Testaaja-2016 avatar
  Testaaja-2016

  “Eksyin tälle sivustolle oman yhden ainoan käyttökokemukseni vuoksi. Tilasin innokkaana omasta halustani tämän FitLinen tuotesarjan ja tänään testasin tuotetta aamulla ohjeen mukaan (ensimmäisen ja viimeisen kerran!). Puolen tunnin sisällä activize+basic (1 mitta activize+ 1 tl basic) alkoi oireet ja menivät vain rajummaksi. Valtava alamahakipu, hikoilu, sydän hakkaa ja tuskan hiki valuu koko kehossa. Oksettava olo ja oksennus koetti nousta ylös, ei vain tullut. Oksennusta edeltävä vaahto vain nousi suuhun. Yhden kerran kävin vessassa isommalla hädällä, mutta ei auttanut. Olo oli niin kamala, että meinasi tajunta mennä. En pystynyt lähtemään töihin kipujen vuoksi. Mahakipuun otin pikkuhiljaa buranaa, ja parin tunnin päästä nukahdin, kun kipu alkoi hellittää. Heräsin usean tunnin päästä ja koko päivän olo on ollut ihan voimaton ja maha ollut kipeä. Olotila oli kuin myrkytyksen saaneella :(. Mitäpä luulette, tulenko laittamaan suuhuni enää moista? Mitähän ihmettä näissä aineissa oli? Olen kova kahvin juoja, joten tuo activize sisältämä kofeiini ym.tuskin selittää noin voimakkaan oireilun.”
  Yllä mainitun tekstin olen kirjoittanut myös “Fitline höydyt ja haitat” keskustelu palstalle ja halusin liittää sen myös tänne. Kyseessä on minulle yhden kerran tapahtunut henkilökohtainen kokemukseni, erittäin pelottava sellainen (heinäkuu 2016).
  Kun täällä ketjussa näyttää kommentoineen myös tämän PM Internationalin TJ, niin mielenkiinnolla tässä samalla kyselen, että korvaisiko ko.firma aiheettoman sairaspoissaolon 😉 ? Vai onko oireilu ihan normaalia kehon puhdistumista, niin kuin minulle kerrottiin,kun hädissäni kyselin neuvoja ja apua tuotteen välittäjältä. Mainittakoon tuohon yllä olevaan oireiluun vielä se, että muutaman tunnin päästä heräämisen jälkeen ns. veri konkreettisesti purkautui elimistöstä ulos (nolottaa ja hävettää) emätinvuotona. Tehokas oli elimistön puhdistaja :). Ja tiedättekö mitä? Minun käskettiin ottaa lisää, koska kehoni on niiiiin huonossa kunnossa ja reagoi näin????

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Hurja tapaus. Ei liene kuitenkaan kovin yleinen vaikka mitään sivuvaikutusten raportointia ei lisäravinteisiin liittykään eikä haitat tule yleiseen tietoon.
   Tuo puhdistumiskriisi-termi, jota näissä yhteyksissä käytetään, on täyttä huuhaata. Onhan se kätevää kun haittavaikutukset ovat vain merkki siitä, että tarvitset tuotetta lisää! Ja jos ei jatka “hoitoa”, voidaan sanoa, että on oma vika kun et halunnut parantua.

  2. Juuli avatar
   Juuli

   Aahahaaa. Kuvailit siis juuri kuukautisten alkamiseen liittyvät asiat. Jäin miettimään että olinphan nyt ihka ensimmäinen kerta vai pitäisikö sinun nyt todella olla huolissaan..?

 28. Frozen avatar
  Frozen

  “Omavalvontasuunnitelmassa on epäkohtia, jotka heikentävät elintarviketurvallisuutta” ja “Toiminnassa on epäkohtia, jotka johtavat kuluttajaa vakavasti harhaan.” Tässä siis Eviran kanta asiaan.
  Eviran Oiva-raporttien mukaan tulokset ovat hyvin puutteellisia. Mm. elintarvikkeiden tutkimukset PM International-yrityksellä ovat saaneet kaikista surkeimman arvion, samoin Oiva-raportin esilläpito laiminlyödään.
  https://www.oivahymy.fi/hae-yrityksia/#text=pm%20international&

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos päivityksestä. Tämäkin vielä.

 29. Tulikukka avatar
  Tulikukka

  Tuo “fitlinefakta -blogi” on akateemiselta, toimitusjohtajan tasoiselta ihmiseltä kyllä epätoivoinen ja säälittävä yritys. Suoltaa valheita kirkkain silmin. Miten epäeettistä ja röyhkeää! Ja mikä tuollainen blogi on, mihin ei voi lukijat edes kommentoida 🙂

 30. Tulikukka avatar
  Tulikukka

  http://fitlinefakta.fi/blog/l%C3%A4%C3%A4ketieteen-tohtori-tobias-k%C3%BChnen-haastattelu
  Parahin Juhani, Sinuun kaiketi täällä blogissa viitataan. Onkohan tämä Tri Kuhne edes oikea henkilö?! Miten kommentoisit vastineeksi?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ilmeisesi viitattiin minuun.
   Kuhnen selitys oli, että tutkimustuloksia on mutta ne pidetään piilossa. Heh, aikamoinen väite, ilmiselvästi valhe. Miksi tulokset pitäisi pitää piilossa, kun innovaatiot voi suojata patentoimalla. Tosiasiassa ei näissä Fitline-vitamiinivalmisteissa ole mitään sellaista erikoista millä ne voisi oikeasti erottaa muista vitamiinituotteista.

 31. Riitta avatar
  Riitta

  Valitettavasti puhun nyt omasta kokemuksesta 🙁
  Multa löydettiin pieni muutos rinnasta keväällä ja lääkäri meinasi että ei ole mitään vakavaa vaan todennäköisesti tullut teini-iässä niinkuin monille tulee mutta käski kuitenkin käydä kontrollissa puolenvuoden päästä ja kasvain oli kasvanut sinä aikana reilun mm/kk ja juuri tuon ajan käytin tuotteita. Leikkauksen jälkeen kasvainta oli kasvatettu ja todettu se erittäin hitaasti kasvavaksi mutta kuitenkin oli noinkin paljon kasvanut tuon 6kk aikana.
  Ja itse kun tuota aloin miettimään niin sanoohan sen maalaisjärkikin että myös syöpäsolut saa hyvin ravintoa vitamiineista.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos lisäkommentista. Tällaiset päättelyt ovat hyvin tavallisia. Mutta niihin sisältyy suuri riski, että ne ovat virheellisiä. Kasvaimen koon muutoksella ja sillä mitä vitamiineja olet syönyt ei ole todellisuudessa mitään todellista yhteyttä. Sitä ei voi päätellä yhden kokemuksen mukaan. Meillä ihmisillä on tapana yhdistää asioita, vaikka niillä ei ole mitään todellista yhteyttä. Jos olisit jättänyt ruoasta kaikki vitamiinit pois, olisiko kasvain lopettanut kasvunsa? Tuskin vain mutta sinä olisit ollut huonommassa kunnossa ja puolustuskykysi olisi ollut todennäköisesti heikompi. Tutkimuksissa ei vitamiinit vaikuta kasvainten kasvuun mutta ovat tärkeitä terveyden ylläpitämiiseen muualla. Sen vuoksi vitamiineja tulee kyllä käyttää vaikka olisi kasvain.
   Voit perehtyä asiaan laajemmin lukemalla esim: http://hyvinvointi.ts.fi/terveys-tiede/syy-ja-sen-seuraus/

 32. Riitta avatar
  Riitta

  Kannattaa muistaa että jos ihmisellä on kropassaan syöpäsoluja niin nämä vitamiinit ruokkii myös niitä! 🙁

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tuota aihetta olisi hyvä pohtia lisää. Mitään viitettä siitä, että syöpäpotilaan ei kannattaisi saada riittävästi vitamiineja, ei todellakaan ole. Eihän syöpäsolut tarvitse erityisesti mitään vitamiineja vaan ihmisellä on monia erilaisia toimintoja, joihin vitamiineja tarvitaan. Syöpäpotilas on usein vajaarvittu ja saa liian vähän vitamiineja. Tulkintani on siis päinvastainen.

 33. eletään rauhallisesti avatar
  eletään rauhallisesti

  Pilkka osuu omaan nilkkaan. Kirjoittaa mitä tahansa, niin voisi kirjoittaa vilpittömämmin. En ole kummankaan puolella, enkä vastaan. Mutta pännii tuo skeptisyys ja pilkkaaminen. Ja sitä paitsi kun pilkattiin suomen kielen taitoa: luultavasti tämä henkilö oli kirjoittanut kännykällä, jossa ennakointi ym. Se ärsyttävästi katkaisee yhdyssanat. Olisi mukavampaa, kun ei koko ajan pilkattaisi toisia, puoleen tai toiseen.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olen samaa mieltä, että pilkkaaminen ei ole hyvää käytöstä. Kerrotko kuitenkin, kuka on pilkannut ja ketä kun kommentillasi ei ole kohdetta, jonka tunnistan.
   Skeptisyydessä en taas näe mitään pahaa. Toki riippuu sitä miten skeptisyys määritellään. Minä määrittelen sen kriittisyydeksi, kyseenalaistamiseksi ja perustelujen vaatimiseksi. Minun mielestäni tällaista skeptisyyttä tarvittaisiin enemmänkin.
   Sanot, että et ole kummankaan puolella. Oletan, että ajattelet, että tämä olisi sovittelevaa keskitien hakemista, mikä sitten olisi lähempänä totuutta. Kyse on ilmiöstä nimeltä valetasapuolisuus. Siinä lähdetään siitä, että totuus löytyisi aina jostain kahden väitteen keskeltä. Todellisuudessahan tämä johtaa usein harhaan sillä toinen voi olla väärässä ja toinen oikeassa.

 34. Niina L avatar
  Niina L

  Mielestäni alkuperäinen kirjoitus on ansiokas teksti, jossa pohditaan todisteita todellisista vaikutuksista sekä tuotteen sisällön hinta-laatusuhdetta. Täällä verkossa voi kuka tahansa kirjoittaa ja kommentoida mitä tahansa nimimerkin turvin eikä asioita useinkaan pysty mitenkään varmistamaan todeksi. Jostain syystä juuri nämä Fitline-ihmiset ovat valtavan kärkkäitä puhumaan asiansa puolesta ja muutama tuttuni tuntee saaneensa apua tuotteesta. Itse en ostaisi näitä, vaikka käytän lisäravinteita (enkä siis myy mitään muutakaan tuotetta) juuri tämän hinta-laatusuhteen vuoksi. Tsemppiä Juhanille!

 35. Jaakko Ranta avatar
  Jaakko Ranta

  Mitä lääketiede tarjoaa tilalle. Yli 100 000 kuollutta lääkkeiden yliannostuksiin vääriin lääkemääräyksiin, lääkkeiden rinnakkaisvaikutuksiin jne. USA:ssa per vuosi. Suomessa kuolee tuhansia vastaavasti. Lääkketiede ei ole kyennyt tarjoamaan minkän sortin toimivaa laihdutuskonseptia, ohjelmaa. Ravitsemustieteilijät nyt ymmärtävät asian päälle aivan toisella tavalla. Nekin rajoittuneet kansallisiin elinkeinopoliittisiin ohjelmiin, traditioon jne. ovat altavastaajia lääketeollisuuden hegemonian, yksinvaltiuden edessä, kuten lähes koko länsimaissa vallitseva lääketeide. Jos Fit-Line valmistaja taho Nutrichem, 12 tohtorin ja 60 maailmanlaajuisen ravitsemusasiantuntija tiimillään, voimalla ja arvovallalla on onnistunut kehittämään jotain poikkeuksellista, patentoituja tuotteita, joissa imeytyminen on ainutlaatuista, tästä johtuen teho, vaikuttavuus ns., herättää se luonnollisesti kateutta, mahdollisesti katkeruutta. Vm. sävy oli ilmeinen tohtorin argumentoidessa Fit-Line tuotteita vastaan. Mutta selkeääkin selvemmin ei riittävän syvällisesti, laaja-alaisesti, eikä asiallisesti, perusteellisesti asiaa, asioita, periaatteita valottaen. Josta kyllä paistoi, että lähtökohtaisesti asenne tai kanta on jo etukäteen määrittynyt, ennen asiaan perehtymistä. Kysynkin kuka on se joka syö riittävän monipuolisesti saadakseen kaikki ravintoaineet ihanteellisessa määrin tai edes tarpeekseen. Nyt kyse on siitä kuka nämä käsitteet ovat aikoinaan määrittänyt, millä perustein. Puhutaan vain suurista massoista ja keskiarvoista jossa suositukset ovat joko aivan liian laveita marginaaleiltaan tai suppeita käsittämään aina kulloinkin ihmisten eri elämäntilanteissa vastaavat tarpeet. Mutta lääketeollisuutta, jolla vaikuttaisi ainoana olevan se pääoma tehdä kunnon, riittävän laajamittaisen, kattavan ja pitkäkestoisen ja vieläpä perusteellisen ja luotettavan, objektiivisen tutkimuksen, josta ilmenisi myös poikkeukselliset yksiölliset eroavuudet eri ravintoaineiden saannin suhteen, veiläpä eri elämäntilanteissa jne., myös niiden terapeuttiset ominaisuudet huomioiden, testaamalla jne. jne., niin lääketeollisuutta ei voida laitta “sutena lampaita” vartioimaan, ts. rahoittamaan ja vetämään, tekemään vastaavaa selvitystä, tutkimusta. Mielestäni tällainen iso, suuri, kaiken kattava ja selvittävä tutkimus saisi olla vaikkapa maailmanlaajuinen, riippumattomien tahojen selvitettävänä(mikä tuntuu mahdottomalta/yliopistomaailmassakin on kovasti intressiä sinne sun tänne/eikä siihenkään voi luottaa, vaikka pitäisi). Jatkuvalla tarkoitan hyvinkin laaja-alaista ja kattavaa, jossa kulloistakin osa-aluetta selvitettäisiin riittävällä arvovallalla ja riittävän pitkällä aikajanalla. Lainatakseni lääketieteen isää, Hipocratesta: “ruoka olkoon lääkkeesi”. Tässä kiteytyy suurin totuus terveyden perustana. Lääketehtaiden ykkösprioriteeti on voitto, ei ihmisten parantaminen, eli se että ihmiset aidosta saisivat terveytensä takaisin. Ihminen on kuin “lypsettävä lehmä” varsinkin metab.oireyhtymässä. Niin kauan kuin ihminen tuottaa jotakin, lääketehdas hyötyy tästä, asia kiinnostaa. Kun “genree” menee sen ulkoupuolelle, kuten terveet elämäntavat, joihin liikunta ja terveellinen ravitsemus (määritelmä ontuu, tavallinen ruoka esim. on jokaiselle täysin yksilöllinen ja voi olla vaikka kuinka epäterveellinen, samoin käsite monipuolinen heittää pahasti käytännössä yksilötasolla) kuuluu se mielellään sivuutetaan, siitä ei lääkäri saa tietää oikeastaan mitään, ei sitä kommentoi, ei anna siitä ohjeistusta. Tähän on mm. syynä se terveellinen ravitsemus usein on ristiriidassa eräiden lääkeiden käytön kanssa, kielletään esim. Marevan potilailta syömästä liikoja vihreitä kasviksia jne. Myös syöpäpotilailta olen kuullut usealta henk.koht. kuinka lääkäri on kieltänyt syömästä kovin terveellisesti esim. kasviksten käyttöä rajoittamalla. Toisaalta tri Tolosella on paljon dataa maailmalta, joissa nimeomaan syöpäpotilaat ovat saaneet paremman vasteen syövästä parenemisessa ja hoidon aikana ravintovalmisteita käyttäen. On paljon tapauksia, joita vaihtoehtoisien hoitomuotojen tarjoajat kohtaavat, kun perinteinen länsimainen lääketiede “nostaa kädet pystyyn” merkkinä siitä, ettei mitään enää ole tehtävissä, muuta kuin saattohoito ja kuitenkin ihminen on löytänyt muualta parantumisen “lääkket” takaisin terveyteen, toimintakykyyn, tien/polun takaisin elämään!!! Länsimainen lääketiede ilmenee minulle henk.koht. hyvin konkreettisesti nimenomaan lääketeollisuuden aivan liian suuren ylivallan vaikutuksen johdosta, ikään eräänlainen Neuvostoliitto, tai vastaava diktaattori vääristyneiden käytäntöjen, periaatteiden johdosta jossa raha on se primus motor ja sen johdosta liika valta pyrkimys ja pakonomainen, paikoin freneettinen puolustusmentaliteetti, ainoana tieteellisesti oikeassa olemisen vamma. Sellainen tiede on liiaksi rahaan pohjautuvaa, sen määrittämää. Totuus on lopulta toissijainen, vaikkei sitä mitenkään voida, kyetä myöntämään. Tiedehän on aina oikeassa valhe, vaan on se totuus, jonka moni vain tuntee, tai ei muutakaan voi, koska koko elanto, leipä, osin elämä on tähän niin sidoksissa ja yhtenäisyydeen, maan käytännön ja “perinteen” ja modernin käytännön ja viimeisimmän kaikkein pisimmälle kehitetyn lääkkeen nimissä. Ei ole ihme, että keinotekoisia kemiallisia yhdisteitä, voimakasvaikutteisia ja elimistön aineenvaihdunnalle ennen täysin kokemattomia ja vieläpä sellaiset, jotka usein oikovat polkuja, eivätkä noudata, sopeudu luonnon järjestämään aineenvahdunnalliseen kulkuun, prosesseihin, vaan tekevät omia, jopa härkäpäisiä ratkaisuja ja ottavat valtavia riskejä, joiden kaikkia kemiallisia ja täten konkreettisia vaikutuksia kehon monimutkaisessa kosmoksessa harvoin voidaan jos koskaan täysin hallita, tietää, varsinkin, varsinkaan pitkällä aikavälillä, että niitä on tutkittava ja taas uudelle tutkittava vuostolkulla ja kalliisti ja että niille annetaan, varsinkin lääketehtaiden vankkumattomat osakkeenomistajat antavat kaiken tukensa ja pistävät arvovaltansa likoon niitä puolustaessaan tai vastaavasti laittavat koko arvovaltansa peliin taistellakseen kehon täysin luontaisia rakennuspalikoita, ravintoaineita, ts. vastaavia aineksia sisältäviä tuotteita, prosesseihin, aineenvaihduntaan kuuluvia aineita, ainesosasia, joilla ominaista nimenomaan tehostaa kehon omia, jopa varsin käsittämättömän kyvykkäitä ja kekseliäitä, paljolti vielä lääketieteelle täysin tuntemattomia, piileviä kehon ominaisuuksia. Tässä lääketieteen harha: Usko ulkopuolisiin keintotekoisiin ja luonnottomiin lääkkeisiin parannuskeinona, jotka eivät ole osa ihmisen luontaista aineenvaihduntaa eikä ja tai kyseisia aineita ole löydettävissä mistään luonnosta tai ne ovat eristetty ja konfiguroitu muokattu luonnottomiksi! Vastassa, versun on vahvistaa kehoa sen kaikin jo tunnettavissa olevin ja luonnollisin keinoin, joista, josta empiiristä tietoja jopa tuhansia vuosien takaa! Kehittäköön lääketiede niin paljon kuin huvittaa ja eksyttäköön ihmisiä niin paljon vastaavasti, mutta jokainen, joka näin tekee maksaa kyllä valinnastaan, jollei tässä, niin tulevassa elämässä siinä määrin kuin rikkoo luonnonlakeja ja aiheuttaa ihmiselle enemmän haittaa kuin hyöytä rahan sokeuttaman. Lääkkeet kylläkin pelastavat valtaisan määrän ihmisiä päivittäin. Ongelma on siinä, ettei lääkärikunta, terv.alan suurin auktoriteetti länsimaissa valista, informoi, kannusta, aidosti auta, rohkaise ihmisiä siinä mikä todella on, olisi terveellisin vaihtoehto pitkällä aikavälillä, kuten terveet elämäntavat. Tästä lähimmäisen vastuusta on pesty kädet pois, on irtisanouduttu kiireeseen vedoten ja nopeimpaan, riman alhaisimmillaan olevaan ratkaisuun aina ja yhä uudelleen päätyen. Tällainen vääränalinen kierre, noidakehä on pitkän ajan tulos, kehitys, ns. väärään,
  vaikka totuus olisi ollut parempi “virsta väärään, kuin vaaksa vaaraan”. Vm. viittaan siihen, em. ja annan esimerkin lääkäri Tapani Kiminkinen, kunnan lääkäri Saarijärveltä. Hänellä on vain tavallinen lääkärikoulutus, mutta hän esim. KOHTELEE POTILAITAAN TASAVERTAISEMMIN, VUOROVAIKUTTEISUUS ON KUTEN TULISI OLLA KAIKKIEN LÄÄKÄREIDEN PRAKTIIKASSA, ts. TEKEE YHTEISTYÖTÄ POTILAIDENSA, ASIAKKAIDENSA KANSSA. Lisäksi HÄN SOITTAA TARVITTAESSA KOLLEGOILLEEN JA KYSYY NEUVOA. TOIMII SIIS YHTEISTYÖSSÄ MYÖS MUIDEN LÄÄKÄREIDEN KANSSA. LISÄKSI HÄN EI OLE ENSIMMÄISEKSI MÄÄRÄÄMÄSSÄ LÄÄKKEITÄ, VAAN PYRKII LÖYTÄMÄÄN VARSINAISEN SYYN JA SIIHEN KÄYTÄNNÖNLÄHEISEN, AIHEUTTAJALÄHTÖISEN RATKAISUN. HÄN ANTAA KÄYTÄNNÖN NEUVOJA MONIPUOLISESTI, LAAJA-ALAISESTI TERVEYTTÄ KOSKIEN! LISÄKSI HÄN PYRKII YKSILÖLLISIIN RATKAISUIHIN, EIKÄ VALMIISIIN, VALMIIKSI PURESKELTUIHIN, YLHÄÄLTÄ SANELTUIHIN PALETTI-, PAKETTIRATKAISUIHIN! Jos hänellä olisi asianmukainen ravitsemustieteen lisäkoulutus ja tähän päälle omaehtoinen asiaan vieläpä vihkiytyminen, kiinnostus, ellei suorastaan antaumus ja liikunnan terveysvaikutuksista riittävän laaja tietopohja sekä vielä musiikin ihmeellisistä terapeuttisista heijasteista ihmiseen terveyteen olisi hänellä varmaan Helsingistä Saarijärvelle jono asiakkaita, potilaita odottamassa vuoroaan, pääsyä hänen vastaanotolle.
  Onko tarkoitus, että ihminen kantaa lopulta kaiken muun vastuun omasta terveydestään, paitsi, että mitä tulee hoitoihin, keinoihin, joilla sitä hoitaa. Lääkärikö ei puhu ennaltaehkäisystä, eikä sen koomin puutu potilaan, asiakkaan elämäntapoihin ym. vast. valintoihin. Eläkööt miten lystää, kunhan noudattaa lääkärin antamia määräyksiä, ohjeita lääkkeiden käytössä sairauden, sairauksien ultimatum hoitona.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   No, tulihan se sieltä: Paha lääketeollisuus mukana salaliitossa lääkäreiden ja viranomaisten kanssa. Tätä salaliittoa on sitten vastassa lisäaineiden kauppiaat tuomassa pyyteetöntä apua tarkoituksenaan tehdä vain hyvää. Eipä tuota vuodatusta oikeastaan enempää tarvitsisi edes kommentoida.
   Nämä ylistämäsi tahot ovat täysin lääketeollisuutta vastaavia kaupallisia toimijoita, jotka vievät vaivoijensa ja pelkojensa kanssa kärsivien rahat. Kysymyksessäon nimittäin miljardibisnes. Ja vieläpä niin, että ei ole edes yritystä perustella omia tuotteitaan millään tutkimusnäytöllä vaan pelkillä uskomuksilla. Moni menee tähän lankaan ja uskoo kauniisti paketoituun huuhaaseen. Jaakko Ranta on selvästi yksi heistä. Jaakko, miksi et vaadi perusteita esim Fitline-tuotteiden väitetyille vaikutuksille? Etkö huomaa, että sinua vedätetään?
   Ilmeisesti Jaakko Ranta ei ole vielä onnekseen sairastunut riittävän vakavasti. Haluaisin nähdä mitä hän tekisi. Kieltäytyisikö hän tutkitusti tehokkaista hoidoista ja lääkkeistä? Haluaisiko hän palata keskiajalle, jolloin poistettiin pahaa sappea ja annnettiin yrttejä, ja toivottiin parasta.
   Toki ei pidä liioitellakaan lääketieteen vaikutuksia. Elinolosuhteiden paraneminen on suurin syy terveystilanteen paranemiseen. Lääketieteen edistys on kuitenkin merkittävästi vaikuttanut. Rokotukset, tehokkaat lääkehoidot, leikkaukset ja muut ovat ratkaisevasti muuttaneet monien sairauksien ennustetta. Syöpäpotilaista paranee tänään valtaosa. Vielä alle 100 vuotta sitten juuri kukaan ei parantunut. Uhoaminen lääkkeiden vaarallisuudesta todennäköisesti kääntyisi aivan toisenlaiseksi, kun itse kohtaisi oikea, hoitoa vaativa sairaus.

 36. Jaakko Ranta avatar
  Jaakko Ranta

  Ikävä kyllä länsimaissa lääkärit n. yl. ottaen ovat lääketehtaiden aivopesemiä. Terve järki, kohtuus, tarkoituksenmukaisuus, etiikka ja moraali on kadonnut kansalaisten, potilaiden, asiakkaiden lääkkeiden ylipumppauksessa. Lääkärin ja varsinkin lääketieteen tohtorin on vaikea, ellei lähes mahdoton tulla alas jalustaltaan tarkastelemaan ns. mitä maan pinnalla todella tapahtuu, on meneillään ja pitää sitä luonnollisena, terveenä, normaalina jne., koska on, ovat tottuneet hyvin teoreettiseen tapaan käsitellä sairauksia lääkkeiden monimutkaisten mekanismien valossa, jossa ihmisjärkeily nostetaan, ikävä kyllä aivan liian korkealle. Mitä se on, että ensin luetaan kaikki mahdollinen ihmisestä ja sitten saadan pikakoulutus lääkkeisiin lääkehtailta ja aletaan pumppaamaan niitä ihmisiin sumeilemattakin, periaatteella ellei jokin lääke auta, ei muuta hoitokeinoa ole tarjolla.Lääketiede tai länsimainen perinteinen koulutiede, käytäntö hoitaa ja joskus jopa parantaa ihmisiä on toki kehittynyt esim. kirurgiassa valtavasti. Samaten on laitetteisto, välineet ja esin. se ettei enää makuuteta ihmisiä vk. tolkulla sairaalassa vaivaisen välilevypullistuman takia, kuten taannoin. On myös huomattu ettei puukko oli myöskään aina se toinen vaihtoehto lääkkeelle, eikä myöskään paras esim. olkapää ja polvileikkeuksissa jne. Lääkkeiden puute ei ainakaan ole aiheuttanut yhtään sairautta. Sen sijaan voidaan olla 100% varmoja, että ravintoaineiden tasapainoton ja riittämätön saanti on aiheuttanut lukuisia sairauksia, sairastumisia joka tapauksessa. Myös ihmisten liian vähäinen liikunta on lähes yhtä paljon aiheuttanut terveydellisiä ongelmia, sairastumisia. Ylipäänsä terveiden elämäntapojen vastakohta epäterveet elämäntavat aiheuttaa valtaosan kaikista sairastapauksista. Miten jokin lääke voi ikinä korvata terveet elämäntavat kokonaisvaltaisesti tarkastellen. Ei voikaan. Kyse onkin enemmänkin yleisesti ottaen “tilapäispaikkauksesta”, lääkkeillä hoidettaessa, varsinkin metabolisessa oireyhtymässä. Ihmisiä tietoisesti koukutetaan lääkkeiden käyttöön, uhkaillaan, osin pakotetaankin. Ikävä kylää totuus on raakempaakin raaempaa, julmempaa, häikälemättömämpää, kun se kokonaisuudessaan paljastetaan, kun asia mutia myöden pengotaan. Siihen vaan ei tunnu monellekaan riittävän rahkeet. Ei varsinkin sen sisällä suuri, “valtava” itseään kutsuva terveydenhoitoalan kaarti henkilökunta, jota osin ja hyvin oikeutetusti voidaan kutsua sairaanhoito, sairaanpaapomisalan henkiökunnaksi. Lääkäriä alempi taso tekee vain työtä käskettyä. Lääkärikin on puun ja kuoren välissä. Lääkärilitto määrää ja säätää, muiden valtaa pitävien viranomaisten kanssa hoitokäytännön. Jos lääkärien nykyinen koulutus puristettaisiin, vaikka puoleen tai 2/3 osaan ja tilalle tulisi ravitsemustiedettä, liikuntatiedettä(se osaa joka käsittää liikunnan terveysvaikutteita), käyttäytymistieteitä ja tiedettä terveistä elämäntavoistam, kaikesta siitä mitä tämä käytännön tasolla käsittää. Olen perehtynyt vaihtoehtoiseen terveyden hoitoon ravitsemuspainotteisesti v.-62 lähtien, syvemmin v.-65 ja myöhemmin HYO:ssa ravitsemustieteitä opiskellen. Jatkuvasti alaa seuranneena, mediaa, kirjallisuutta, alan lehtiä, alan ammattilaisten kirjoituksia, myös lääketieteell. julkaisuja jne.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos laajasta vastauksesta. Kerrot lopussa perehtyneesi asioihin jo ainakin 50 vuotta. Kerrot, kuinka monipuolisesti olet asioihin perehtynyt. Hienoa. Ilmeisesti yrität vakuuttaa tällä tavoin kommenttisi olevan painavaa asiaa? Luettuani kommenttisi, olin kuitenkin kovin pettynyt sillä mainitsemasi perehtyneisyys ei kyllä valitettavasti näy vastauksesi sisällössä lainkaan.
   Kommentissasi on paljon hyviä asioita, joiden monen osalta olen samaa mieltä. Se sisältää kuitenkin vanhanaikaisia, virheellisiä ja ennakkoluuloisia mielipiteitä ja turhaa vastakkainasettelua. Toistat somessa muiden esittämiä väitteitä sellaisenaan ilman mitään faktatietoa. Jos kerran haluat ottaa kantaa, olisiko sinulla myös ihan omia ajatuksia ja uusia näkökulmia eikä vain muiden lausumien toistamista?
   Kun erilaisia väitteitä esittää, olisi syytä ne jotenkin myös perustella. Kommenttisi onkin minulle enemmän oman ahdistuksesi purkaus kuin keskutelun herättävä puheenvuoro. Ehdotuksesi lääkärien koulutuksen muuttamisesta voi olla oikeaan suuntaan, mutta sinä mitä oikeasti tiedät tämän päivän lääkärikoulutuksesta?

  2. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   Jaakko Ranta kirjoitat mielestäni ihan asiaa.
   Tämä meidän järkestelmä on hyysäreiden ja vallanhimoisten kehittämä. Holhoaminen laajenee järjestelmälliseksi yhteiskunnan ylläpitämäksi holhousjärjestelmäksi, joka sairastuttaa järjestelmällisesti ihan tavallisia ihmisiä. Tämä järjestelmä saa ihan tavalliset ihmiset uskomaan olevansa vajaakuntoisia ja sairaita, ja tekee suurista massoista riippuvaisia holhousjärjestelmästä. Kun siihen lisätään vielä maailmanlaajuinen medikalisaatio, toimii tuollainen järjestelmä oopiumina kansalle; suuri massa uinuu lääkeunessaan, avuttomiksi holhottuina, “sairaiksi” aivopestyinä, kun se voisi ihan hyvin vain elää ja rakentaa omaa elämäänsä.
   Hyysäreiden kehittelemä holhousjärjestelmä asennoituu tavallisiin ihmisiin passiivisina objekteina joihin valtaa käyttävät kohdistavat kaikennäköisiä toimenpiteitä. Holhousjärjestelmä on irstas esimerkki täydellisestä tavallisten ihmisten aliarvioimisesta ja heidän aikuisuutensa halveksimisesta.
   Terve järjestelmä näkisi tavalliset ihmiset oman elämänsä subjekteina, jolloin yhteiskunnasta rakennettaisiin sellainen että taviksille mahdollistettaisiin kaikesta holhouksesta vapaa itsenäisen, oman näköisensä elämän rakentaminen.
   Selvästikkään ei haluta kriittiseen ajatteluun kykeneviä, hyvin koulutettuja ja valveutuneita kansalaisia.
   Nykyinen järjestelmä kohtelee ihmisiä “koneen osina”, se syntyy ylhäältä alaspäin, järjestelmästä ja vallasta käsin, passiivisesta ja negatiivisesta ihmiskäsityksestä. Järjestelmä pitäisi kääntää toistepäin. ‘alhaalta ylöspäin’, ihmisistä ja elämästä käsin, positiivisesta ihmiskuvasta käsin, luottaen siihen, että ihmiset tietävät mikä heille on parasta.

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Lauri, olet onneksi tässä asiassa väärässä. Kyllä nimeomaan tänään pyritään aktivoimaan potilasta ottaman isompi vastuu omasta terveydestään. Ylipaino on juuri erinomainen esimerkki siitä. Kysymys on nimenomaan siitä, että sen korjaamiseksi ei ole kyse hoidon antamisesta vaan ihmisen itsensä toimista ja aktivoinnista. Tämän ihmisten passiivisuuden ja saamattomuuden vuoksi monet elintasosairaudet lisääntyvät vaikka muutoin väestön terveydentila kehittyy suotuisasti.
    Kyse ei todellakaan ole holhouksesta. Kun ihmisen omaa terveyskäyttäytymistä aktivoidaan, olennainen asia on, että hän tietää asiasta riittävästi, että päätökset ja toimet ovat asianmukaisia. Ravitsemuksen perusasiat tulee saada kuntoon, eikä ensimmäiseksi tarjota ylisanoilla mainostettuja lisäravinteita taikka ihmedieettejä. Netissä leviävät väitteet ovat omiaan sekoittamaan tilannetta, jopa perusasioitakin. Tutkitun tiedon tarjoamista ei voi katsoa holhoamiseksi vaan terveydenhoitohenkilökunnan velvollisuudeksi.

    1. Lauri Nuutinen avatar
     Lauri Nuutinen

     Onhan noita yrityksiä jälkikäteen kun sairaudet on jo niin arkipäivää ja opitut elämän tavat niin tiukassa.
     Minulla on antaa vastakkainen esimerkki.
     Esimerkiksi työttömien aktivointi. Käsittelyssä on nyt aktiivisten työttömien rankaiseminen.
     http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000004998870.html
     Ihan oikeassa olet ravitsemuksen perusasioista.

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Minun mielestäni jo ala-asteella pyritään tiedottamaan terveistä elämäntavoista. Valitettavasti neuvot usein kaikuvat kuuroille korville. Ilman muuta olisi parempi, jos lääkäreitä ei edes näihin asioihin tarvittaisi sillä silloin on epäonnistuttu ehkäisyssä.

     2. Lauri Nuutinen avatar
      Lauri Nuutinen

      Aika vähän muistaakseni. Kotona ei ainakaan. Ja yhteiskunnassamme mainostetaan epäterveellisiä ruokia enemmän kuin mitä niistä varoitellaan, ja terveellisiä ruokia vähemmän mainostetaan tai ainakin minulta mennyt ohi.
      Vanhemmillani ravintoasiat edelleen pielessä, heidän mielestä sairaudet mitä heillä on ovat perinnöllisiä, vaikka ihan ruokavalioo muuttamalla ja liikuntaa lisäämällä olisivat terveitä tai ainakin terveempiä. Monelta kuulen samaa perinnöllisyydestä. Kun kurkkaa heidän ruokakassiin, niin itse en usko heidän kohdallaan perinnölliseen sairauteen.

     3. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Milloin kävit ala-asteen?
      Paljon on vielä tehtävää. Markkinointi ei tietenkään pyri ajattelemaan terveysasioita, ellei se ole tuotteen myyntivaltti.
      Mutta on virhellistä linkittää kaupallinen markkinointi ja esim lääkärikunnan tai THL:n toiminta toisiinsa. Niillä on ihan erti tavoitteet ja filosofia. Myös terveyden puolella monenlaista myyntiorganisaatiota on keräämässä hyväuskoisten rahoja. Vielä erotuksena se, että ettei edes tarvitse osoittaa tuotteen tehoa eikä mitenkään taata sen vaikutuksia.

     4. Lauri Nuutinen avatar
      Lauri Nuutinen

      80-90 luvun vaihteessa.
      Totta. Ihmisten toimeliaisuus perustuu liikaa markkinapakkoihin ja voitontavoitteluun. Markkinathan harvoin palvelee ekologisia ja humaaneja arvoja.
      Muutosta tarvittais siis suuntaan että siirryttäisiin ekologisesti, taloudellisesti ja vastuuttomasta elämäntavastamme kestävään, elämää ylläpitävään ja ihmisyyttä kehittävään elämäntapaan.
      Tuo linkki on hyvä. Myös täällä Juuassa on nyt panostettu liikuntapaikkoihin. Juuassa suunniteltu että kikyn työajanpidennys aiottaisiin käyttää työpaikkaliikuntaan.
      http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/121501-juuassa-kikyn-tyoajan-pidennys-aiotaan-kayttaa-kokonaan-tyopaikkaliikuntaan
      Nuoriso on alkanut kyseenalaistaa. On perustettu erilaisia liikkeitä mm. zeitgeist liike, on venus project, on resurssipohjais talousmalleja, RBE, Uusi Aika ym.
      Ilmastosopimus hyvä.
      Tässä positiivinen uutinen myös:
      ‘EU haluaa eroon kodinkoneiden ja elektroniikan kertakäyttökulttuurista – tilalle kestäviä, korjattavia ja kierrätettäviä laitteita’
      http://yle.fi/uutiset/3-9289303

 37. Martti avatar
  Martti

  Tässä loistava video verkostomarkkinoinnin todellisuudesta …
  https://m.youtube.com/watch?feature=share&v=s6MwGeOm8iI

 38. Mari avatar
  Mari

  Olen käyttänyt FitLineä jonkin aikaa ja kokenut joitain hyötyjä.. mutta nyt olen lopettanut tuotteiden käytön. Kaikki keskustelu FitLinen ympärillä tuntuu olevan on/off -tyylistä sanailua – minua kiinnostaisi aito keskustelu FitLinen tuotteiden riskeistä ja haitoista. Samoin faktatieto siitä, onko terveydenhuollossa havaittu yhteyttä FitLinen tuotteiden ja sairastumisten välillä ja jos niin minkälaista. Entä virallisten ravintosuositusten näkemys firman jogurtin koostumuksesta.. ja sen vaikutuksista suolistoon..? Joissain kommenteissa on hyvin tuotu esiin minunkin kokemani ‘ohjaajien’ täydellinen osaamattomuus (mitään faktatietoa ei saa, toistavat samaa mitäänsanomatonta mantraa ja ‘neuvovat’ ilman minkäänlaista tietopohjaa tai koulutusta..)
  Ihan toinen asia, mikä minua kiinnostaisi, on kokemukset ja tieto kylmäpuristetusta kookosöljystä – sehän on myös tuote, joka jakaa mielipiteitä..

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Mari hei,
   Kysymys ei ole siitä, että keskustelu olisi on/off vaan siitä, että keskeinen kysymys oli, onko olemassa ylipäätään mitään tutkittua tietoa näiden tuotteiden vaikutuksista. Tämän pitäisi olla sillä tavalla aselvää, että sitä tietoa joko on tai sitä sitten ei ole. Ei se tietenkään ole mielipideasia, jota voisi keskusteluilla muuttaa. Ei siitä myöskään synny mitään kompromissia kun itse asia on mustavalkoinen.
   Tilanne näiden tuotteiden osalta on se, mikä näistä kirjoituksista tuli esiin: Ei ole olemassa mitään tutkimuksia. Tämän on vahvistanut myös tuotteiden valmistaja. Ei siis ole tietoa niiden myönteisistä vaikutuksiata eikä myöskään mitään niiden haitoista. On olemassa vain subjektiivisia kokemuksia ja mielipiteitä. Niiden perusteella ei voi sanoa oikeasti mitään.
   Itse koostumusta on analysoitua ja pohdittu kirjoituksissani ja kommenteissa. Se tieto meillä on. Koostumuksen osalta niissä tuotteissa ei ole mitään ihmeellistä, lähinnä muutamaa vitamiinia ja hivenaineita, kuten muissakin lisäravinteissa.
   Mainitsemaasi jogurttiin ja kookosöljyyn pitäisi perehtyä erikseen, jotta niihin voisi ottaa kantaa.

   1. Mari avatar
    Mari

    Kiitos vastauksesta. Sen verran lisäyksenä/kysymyksenä.. että osaatko lääkärinä ottaa kantaa, voiko tuotteiden käyttämisestä olla terveydellistä riskiä.. maksalle tai munuaisille tai jollekin muulle…

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Tiedän että on raportoitu maksavaurioita lisäravinteista mutta en ole ottanus selvää mihin tiettyihin lisäravinteisiin ne ovat liittyneet. En siis voi ottaa kantaa tiettyistä lisäravinteihin mutta yleinen neuvo voisi olla että niihin kannattaa suhtautua varovaisuudella. Eivät ne automaattisesti ole turvallisia vaikka olisi tuotettu minkä hyvänsä standardin mukaan. Standardihan ei takaa sen kummemmin tehoa kuin haitattomuuttakaan.

    2. evekoivula avatar
     evekoivula

     Mulla särähti silmään se sitruunahappo, koska olen sillä saanut hampaisiin turhia reikiä.
     Ennen sitruunahappoa sisältävien urheilulisäravinteiden käyttöä (ei tämän valmistajan) niitä oli yksi 25 ikävuoteen saakka, seuraavan kahden vuoden aikana ilmaantui 7, jonka jälkeen en ole vastaaviin juomiin koskenut. En myöskään ole sen jälkeen kuluneiden 19 vuoden aikana saanut yhtään reikää lisää.
     Muita asiaa selittäviä muuttujia ei ole löytynyt (ympäristötekijät, ruoka, yleinen terveys jne).

 39. Kaisa avatar
  Kaisa

  Minulle on suositeltu kyseistä valmistetta, puhuttu ja kehuttu… Aloin epäileväksi joten surffasin googlen ihmeelliseen maailmaan mm. tänne. En jaksanut lukea ihan kaikkia keskusteluita mutta hoitoalan ammattihenkilönä epäilin ja epäilen edelleen tätä kallista “ihmevitamiinia”. Kyseenalaistin tuoteselosteesta, kun luettuani oli ensimmäisenä sokeri! Sain vastaukseksi että sokeri kuljettaa vitamiineja, näin ilmeisesti firman vitamiini-infossa lukee. Siis täh? Onko mulla mennyt jotain ohi koulussa? Ja tuotteita on tutkittu paljon ja ne kaikki löytyy sen firman sivuilta mitkä näkyy ilmeisesti näkyy vasta kun on liittynyt.. Siis onko ihmiset oikeesti näin tyhmiä? Mä olin niin pöyristynyt et en viittiny edes alkaa vastaan inttää, kun alko kansion “faktaa” mulle syöttämään… Veti sanattomaksi miten ihminen on aivopesty ja saatu uskomaan johonkin noin hömppään..

 40. Atte avatar
  Atte

  Keskustelin tästä blogikirjoituksesta erään fitlineä edustavan henkilön kanssa ja hänen mukaansa kirjoittajalle olisi tarjottu mahdollisuutta matkustaa PM: kustannuksella Saksaan ja Itävaltaan tutustumaan PM-Internationalin tehtaaseen sekä laboratorioon. Lisäksi olisi kuulemma päässyt juttelemaan yrityksen edustajien kanssa faktoista. Mahtaakohan väite pitää paikkaansa?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ei todellakaan ole tarjottu yhtään mitään.
   Enkä olisi kyllä sellaista ehtinyt tehdäkään, kun jo nyt on joka viikko ulkomaanmatka koko syksyn ajan.

   1. Katso tilinpäätöstä avatar
    Katso tilinpäätöstä

    Hei,
    kannattaa ladata kauppalehden sivuilta (http://www.kauppalehti.fi/yritykset/yritys/pminternational+finland+oy/10837525) yrityksen tilinpäätöstä. Kun sen lukee, niin huomaa mihin korkea hinta perustuu. Tuotteista maksetuu myyntipallkkio on yhtä suuri kuin tuotten hinta ja jos tietää että tuotteet ostetaan Saksata ja emoyhtiö ei varmasti myy Suomeen ilman katetta, niin todellinen ostohinta verrattuna myyntihintaan on järkyttävä/naurettava. Tilinpäätöksestä voi helposti laskea että halpa tuote myydään premium hinnalla.

 41. Päivänsäde avatar
  Päivänsäde

  Vaikka keskustelu onkin jo jatkunut pitkään, on pakko lisätä tähän omakohtainen kokemus ja samalla tiedustelu muille nykyisille ja entisille Fitline-käyttäjille. Lopetin hiljattain parin vuoden “kokeilun” tuotteesta. Minut ympäripuhui tuttavani, joka vakuutti nivel- ja selkäsärkyni paranevan näillä tuotteilla. Ei parantunut, ei edes helpottanut.
  Lisäksi törmäsin toiseenkin epäkohtaan: hammaskiilteeni ja hampaiden kuntoni huononi rajusti näiden parin vuoden aikana. Hammaslääkärini ihmetellessä asiaa (käytiin läpi mahdollisia muutoksia, lääkityksiä ym.) kerroin näistä juotavista vitamiiniliuoksista, jotka mielestäni kyllä hyvänmakuisia, mutta tottatosiaan happamia. Kuin joisi koko ajan tuoremehua. Hammaslääkärini mielipide ja arvelu oli, että happama lisäravinnejuoma on vaurioittanut kiillettä. Ja kun sitä terkemmin ajattelee, niin uskonkin käyneen. Muilla kokemusta?
  Tyttäreni sairastaa MS-tautia ja jälleenmyyjä vakuutti näiden tuotteiden lähes parantavan taudin. Emme lähteneet siihen mukaan eikä tyttäreni ollut todellakaan innostunut laittamaan vähäisiä rahojaan tuotteseen, jonka tehoa ei todellakaan ole tutkittu , ainakaan MS-taudin osalta. Olen siis itsekin kokenut sairaanhoitajana kyseisten tuotteiden jälleenmyyjien leikkivän lääkäriä tai ihmeparantajaa. Vaarallista!!!!1

 42. Entäs ne statiinit avatar
  Entäs ne statiinit

  p.s. auringospaiste taitaa haurastuttaa muovia -> aurinko on ilmeisesti vaarallista myös ihmiselle 🙂

  1. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   Monihan suojautuu ‘vaarallisilta’ säteilyltä. Itse en, koska en pidä sitä vaarallisena.

 43. Sanni avatar
  Sanni

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta. Kärsivällisyytesi on ihailtavaa. Luin lähes kaikki kommentit ja minusta on huolestuttavaa kuinkka monelta kirjoituksesi pointti menee täysin ohi. Tähän kirjoituksen alle tuntuu valikoituneen kommentoimaan hyvin positiivisesti lisäravinteisiin suhtautuvia ihmisiä, joko heillä omia tai tuttavan hyviä kokemuksia kyseisistä tuotteista, tai muuten jokin suhde ko. yritykseen. Itsellä tuttavapiirissä viimeisen kahden vuoden aikana tullut enemmän sitä puolta, että lisäravinteista on koitunut vakavia haittavaikutuksia, lähinmä maksan vaurioitumista. Kyseiset henkilöt käyttivät eri yhtiöiden tuotteita, mutta suositeltuja määriä. Kuitenkin nämä käytetyt tuotteet olivat vitamiini- ja kivennäisaine valmisteita, joita varsin suurella profiililla mainostetaan. Itse ainakin koen ravinnon olevan ensisijainen lähde, jota tarvittaessa täydennetään esim.talvisin d-vitamiini yms. Itsekin hieman aihetta tuossa ohitan, mutta huomioiden että vitamiineillakin voi saada itselleen vakavan sairauden aikaiseksi niin on tärkeää, että mainonta on rehellistä. Huoli siitä, että jollekin hurmioituneelle esim FL yrityksen jälleenmyyjälle mainitsee maksa-arvojen olevan koholla niin seuraako siitä suositus ostaa sylillinen vitamiineja, jotka voivat viivästää hoitoon hakeutumista ja pahentamaan ongelmaa vai suositus hakeutua lääkärille?

  1. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   Niis on eroja. Teimme joskus testin apteekin omega 3 ja erään vm omega 3:lla. Pistimme molempien puljujen omegat muoviseen vesimukiin. Niin apteekin omega 3 sulatti muovimukista pohjaa ja reunoja ja jäi sellainen tahmea pinta. Tuollaisia myrkkyjä moni on syönyt. Itse täydennän ravintoani myös lisäravinteilla, mutta laadukkailla, vaikka maksaakin enempi. Myrkyistä pysyn erossa.

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Ihan kiva tarina mutta ei kyllä vakuuta. Kuulostaa uskomattomalta miten Apteekin omega-3 sulatti muovimukin pohjan mutta hyvä omega-3 ei. Kamoon! Et voi olla tosissasi.
    Siis kun ostaa omega-3-valmistetta Apteekista, se on lähtökohtaisesti myrkkyä. Kun sitten hankkii sen “laadukkaana” verkostomyynnistä, se on ihan eri tavaraa. Millähän se laatu tuosta “laadukkaasta” tuotteesta on varmistettu?
    Nämä ovat tuollaisia urbaaneja legendoja. Ihan vastaava kuin se miten kokis sulattaa hampaan yön aikana lasissa. Myytinmurtajat näitä hulluja uskomuksia sitten testaavat ja hauskuuttavat katsojia.
    Tulee mieleen myös taannnoin suolaan liittyvä vastaava tarina miten kerrottiin miten Himalajan suola luonnollisena liukeni veteen ja imeytyy hyvin kun taas “teollisesti valmistettu kemiallinen suola” ei meinanut edes kunnolla liueta veteen. Tämä jälkimmäisen väitettiin nostavan verenpainetta mutta edellinen taas ei. Kumpikin tuote on kuitenkin sitä samaa natriumkloridia.

    1. Lauri Nuutinen avatar
     Lauri Nuutinen

     Minulla on edelleen tätä apteekin kamaa. Testasin parikk sitten viimeksi. Uskomatonta mutta totta. Päivämäärä on siitä jo mennyt, ei siis enää sulattanut niin ‘tehokkaasti’ mutta sulattaa kuitenki. Juuassa asun, voi tulla käymään, niin testataan yhdessä :).

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Jaa, että ravinnoksi tarkoitettu öljy syövyttää muovin. Eli liuottaa siitä sitten muovin ainetta itseensä.
      En oikein usko. Jos muovi liukenee öljyyn, sen pitää olla jotain öljyyn liukenevaa erikoismuovia eikä elintarvikemuovia.
      Ja, että toinen öljy sitten ei tee tuota. Ja tämän perusteella sitten voi päätellä jotain öljyn terveellisyydestä. Hohhoijaa.

     2. Lauri Nuutinen avatar
      Lauri Nuutinen

      Omega 3, kalaölyy.. ihan normi kaupasta saatavia, niitä ohkasia muovimukeja.

    2. Lauri Nuutinen avatar
     Lauri Nuutinen

     Niin. Näitä tarinoita on monia. Toisen häviö on toisen voitto. Tänään on saanut uutisista lukea miten esim. sokeriteollisuus käänsi syytökset sokerista rasvaan – salaa rahoitetut tutkimukset vaikuttaneet ”vuosikymmenten ajan”.
     https://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/203689-nyt-nain-sokeriteollisuus-kaansi-huomion-sokerista-rasvaan-salaa

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Siis salaliitto!
      Kaikki tutkijat, lääkärit, viranomaiset ovat salaliitossa lääke- ja ruokateollisuuden kanssa! 😉
      Hiljattain oli yksi tieteellinen analyysi siitä kuinka suuret salaliitot voisivat pysyä salaisena. Tulos oli, että, jotta salaisen liiton pitäisi pysyä paljastumatta esim 10 vuotta, siihen ei kyllä voi kuulua kovin suurta joukkoa ihmisiä. Sen vuoksi esim Twin Tower -räjäytykset olisivat jo paljastuneet ja monet muutkin. Saati sitten yllä kuvatut mielikuvitussalaliitot.

     2. Lauri Nuutinen avatar
      Lauri Nuutinen

      No. Ei se salaista ole. Korruption keinoin esimerkiksi tupakkateollisuus onnistui viivyttämään kymmenillä vuosilla ihmisten yleistä tietoisuutta tupakoinnin aiheuttamista sairauksista. Rahan keinoin useat saadaan vääristelemään tieteellisiä menetelmiä tai antamaan vähätteleviä lausuntoja.

     3. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kuten nyt lisäravinteissa.

     4. Lauri Nuutinen avatar
      Lauri Nuutinen

      Niin, bisnestä “hinnalla millä hyvänsä”.
      Luvataan poistaa ihmisten ongelmat hinnalla tai keinolla millä hyvänsä.

   2. Entäs ne statiinit avatar
    Entäs ne statiinit

    olisko ollut vahvuuksista kyse tai eri tuotteesta, kalanmaksaöljystö tai kalaöljystä.

    1. Lauri Nuutinen avatar
     Lauri Nuutinen

     Kunhan pääsen kotiin, voin katsoa mikä tuote oli kyseessä.

     1. Entäs ne statiinit avatar
      Entäs ne statiinit

      Niin Eviran sivuilta liittyen muovin sulamiseen:
      Muovialan asiantuntijoilta saadun tiedon mukaan polaariset alifaattiset hiilivedyt (joita on esim. kalaöljyissä) voivat liuottaa polystyreeniä, jos niissä on riittävää polaarisuutta, siis ketoni- ja karboksyyliryhmiä (= esteröity öljy). J. Seppälän ‘Polymeeriteknologian perusteet’ -kirjassa asia sanotaan selvästi: “Polystyreeni kestää vettä, suolaliuoksia, happoja, emäksiä, alifaattisia hiilivetyjä ja alempia alkoholeja, mutta liukenee estereihin, aromaattisiin hiilivetyihin ja kloorattuihin hiilivetyihin”.
      Ilmeisesti apteekin öljyissä on riittävästi polaarisuutta

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiinnostavaa. Pitäisikö sitä polaarisuutta sitten ollakin? Liittykö tämä sitten tuon öljyn terveellisyyteen tai haitallisuuteen? Varmaan vaikuttaa ainakin pullon materiaaliin, missä säilytetään.

     3. Entäs ne statiinit avatar
      Entäs ne statiinit

      Niin Juhani Knuuti, ehkä kyseessä on pelkkä kemiallinen reaktio, Tässä tapauksessa ilmeisesti vahvempi öljy sulattaa mukin öljyä kun taas miedompi ei sitä tee. Vesikuppihan on kait tarkoitettu veden juomiseen ei öljyn säilömiseen.
      Lauri Nuutinen, löytyikö selitys kenties öljyn määristä kapselin nesteessä?

 44. Juha Eriksson avatar

  Esim. Näkkileipään ei kenenkään kannata rahojaan laittaa, koska siitä ei löydy mitään kliinistä tutkimusta eli aivan rahan hukkaa ja en ole kuullut edes kenenkään terveysväittämiä siitä…. Siitä saa muka runsaasti kuitua….ja höpöhöpö, on paljon parempiakin kuidun lähteitä

  1. Entäs ne statiinit avatar
   Entäs ne statiinit

   Nyt et taida ymmärtää. Ostatko koulunäkkiä ja samaa näkkileipää uusissa kääreissä ja monta kertaa kalliimpana ja terveysväitteden kera, esim Rax-näkkileipämme pinnassa olevat rakeet kuljettavat ruokamassaa tehokkaammin suoliston läpi. Taitaa olla sama monien aineiden kanssa. Tilataan tehtaasta samaa esim pesuainetta kuin menee kuluttajamarkkinoille. Samasta hanasta pullotetaan super hyper extra pesuainetta meidän pulloihin -> myydään kalliilla omille asiakkaille. Ei sen puoleen tienatahan aina saa, sopivalla verkostolla voit saada vuoden linimentit ilmaiseksi ja vähän ylimääräistäkin lompakon pohjalle.

  2. Mie avatar
   Mie

   Olipas HIUKAN yhteismitaton vertaus. Täysjyvätuotteiden edut tiedetään, niiden sisältämästä ravitsemussisällöstä on tutkimusta eikä niitä markkinoida ym. kaltaisilla ylitseampuvilla väitteillä kuten lisäravinteita monesti markkinoidaan. Toisekseen, niistä löytyy laajalti niin kliinistä kuin epidemiologista tutkimusta. Ja lopuksi vielä nimimerkin “entäs ne …” esiinnostama rahallinen puoli.
   Kyllä alkaa olla epätoivoista menoa.

  3. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Mahtoiko Juha Erikson oikeasti lukea artikkelini ja ajatella asiaa loppuun asti ennen kuin kommentoi?
   Eihän kirjoituksessa vaadittu, että pitäisi aina olla tutkittua tietoa esim ruoasta sen syömiseksi (vaikka sitäkin toki löytyy monista ruoka-aineista). Ongelmana ovat vain ja ainoastaan perättömät terveysväitteet, joilla lisäravinteita markkinoidaan. Siis, jos esittää jonkinlaisen terveysväitteen, SE pitäisi olla tutkittu.
   Jos tuote on vitamiineja sisältävä lisäravinne, on ihan ok sanoa, että sitä voi käyttää korjaamaan kyseistä vitamiinivajausta (edellyttäen, että tuotteessa on oikeasti tuota vitamiinia). Mutta ei ole oikein valehdella sen tutkimattomista taikaominaisuuksista ja väittää sen vaikuttavan lukuisiin erilaisiin vaivoihin, ellei sitä ole tutkimuksilla osoitettu.
   Minusta on hämmästyttävää, että tätä sinänsä hyvin yksinkertaista asia joutuu kommenttiosioissa toistuvasti kertaamaan.
   Ehkä asia on helpompi ymmärtää, kun avaa kommentoijan oman nettisivun http://elinvoimakeidas.net/ jossa markkinoidan ja myydään Herbalife-lisäravinteita. Tokikaan tämä sidonnaisuus ei vaikuta kommentoijan kantaan, eihän? 😉

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Eivät tämäntyyppiset sidonnaisuudet vaikuta mitään.. 😉
    “Formula 1 on ravitsemusasiantuntijoiden luoma tuote. Siinä on erinomaisessa tasapainossa eri ainesosia, joista muodostuu terveellinen ateria.”
    Kerrotaan tieteellisestä tutkimuksesta mutta pääasia taitaa olla suoramyynti ja “etkö ehdi laittamaan terveellistä ateriaa”?
    Korostan vielä ettei minulla ole mitäääään sidonnaisuuksia tähän asiaan liittyen..

 45. Juha Eriksson avatar

  Millaisia kliinisiä tutkimuksia on tehty ruuasta jota Professorri Knuuti syö päivittäin esim. Näkkileivästä, maksamakkarasta ja juustosta?

 46. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  Ai katos kello aika pitkällä.mitä muuten näissä tuoteselosteissa pitää ilmoittaa? Luulii, etteä paprikan, tomaatin ym kaalin no kuivatun mukana tulee fit basicsiin, Saatika toisen vitamiinilisän kasvi omegat, joita ei ilmoiteta.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   http://www.etlehti.fi/artikkeli/terveys/20_myyttia_vitamiineista_ja_hivenaineista_mika_on_totta
   -kohdan 20. väitteestä olen kyllä eri mieltä koska näyttöä sinkin vaikutuksista on saatu.
   Näistä väitteistä nousi esille e-vitamiini. Olisiko siinä yksi syy tiettyihin urheilijoiden äkkikuolemiin? Näitä on tapahtunut ainakin jalkapalloilijoiden keskuudessa ulkomailla.
   Tuli eilen pyörähdettyä muuan suurehkossa urheilutarvikeliikkeessä. Sokkelon yksi kokonainen seinä oli täynnänsä lisäravinteita. Mietin sitten, että onko koko termi aivan oikea? Lisäravinne? Mitä “lisää” olisi mahdollista saada? Useimpien päällä on teksti: Treenien jälkeen.
   Joskus liika on kuitenkin liikaa. Puolisoni raahasi joskus apteekissa työskennellessään kotiin tuhatmilligrammaisia d-vitamiinitabletteja. Niitä ei ainakaan ollut tarve ottaa ihan joka päivä..
   Entäpä jos vitamiinien (lisäravinteiden) saanti on tehty helpoksi – niin on se varmaankin jostain muualta pois. Tai jossain liikaa.
   Tulisiko vitamiinilisän käyttö kuitenkin perustua näyttöön tarpeellisuudesta? D-vitamiinin kohdalla se lienee selkein. Mutta jääkö se ainoaksi tarvittavaksi terveillä?

   1. entäs ne statiinit avatar
    entäs ne statiinit

    taitaa ET:n artikkelin kirjoittajalla vähän keulivan paitsi 3. niin myös monen muun myytin kanssa.:
    3. Myytti Kun nappaa A-vitamiinilisää, näkö ja iho pysyvät hyvinä.
    Fakta: A-vitamiinin puutteessa silmä vaurioituu ja näkö heikentyy. A-vitamiinia tarvitaan normaalin näkökyvyn ylläpitoon,

  2. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Tarkemin ajatelle purkissa täytyi olla 1000 mikrogrammaa. (10 µg = 400 ky eli kansainvälistä yksikköä). Lähde: Orion.

 47. Pia avatar
  Pia

  On se jännä juttu että kun kaikki tietää että patenttien vuoksi ei tarvi tutkimustietoa salailla ja muutakaan syytä ei oo ja se puuttuva tutkimustieto vaikuttavuudesta on just se mitä skeptikot kaipaa ja yhtäältä PM haluaa kovaa myyntiä niin vois kuvitella että yksinkertainen viesti jossa tutkimukset on näkyvillä (siis nimenomaan Fitline tuotteiden vaikuttavuudesta tehdyt tieteelliset tutkimukset) ei olisi niin vaikeaa läväyttää esiin?
  Jos niitä tieteellisiä tutkimuksia kerran on niin miksi niitä ei voi jakaa? Ja ei mitään lätinää patenteista tai muistakaan. Kaikki tietää että mikään liikesalaisuus ei estä tieteellisten vaikuttavuustutkimusten julkista jakamista. Missä siis lähdeviitteet?

 48. sivusta seurannut avatar
  sivusta seurannut

  Käsittämätöntä kuraa myydään reppanoille ja he tietenkin myyvät reppanakavereilleen. Älkää ihmiset lähtekö tällaiseen soopaan mukaan! Ja hei te PM Internationalin ihmiset, jotka täällä puolustatte epärehellisiä tulojanne: lopettakaa ajoissa.

  1. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   Antakaa nyt ihmisten tienata, ravintolisillä. Mitä suurempi joukko siihen lähtee sitä enempi verkossa olevat tienais. Siinä voi joku nuori köyhä opiskelija, tai köyhä vanhus päästä hyviin ansioihin. Jokainen on itsenäinen yrittäjä. Ei oikeastaan muu yritysmuoto kannatakkaa tavallisen tai köyhän perustaa, kun suuret voittaa pienet kilpailussa.

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Tietenkin annetaan tienata. Yritän vain kertoa ostajille, etteivät ostaisi turhia purnukoita ja uskoisi turhiin lupauksiin.
    Minusta tässä ei todellakaan ole kysymys siitä että pienet voittaisivat ja suuret häviäisivät. Tässä on kysymys juuri niiden pienten riistämisestä turhilla lupauksilla ja rahan keräämisestä suurille tehokkaaseen markkinointiin kykeneville yrityksille. Verkoston toimijat ovat myös riiston kohteena elleivät ole ravintoketjun yläpäässä.

 49. Anna-Maija avatar
  Anna-Maija

  Juhani Knuuti, Olen juuri samaa mieltä kuin sinäkin vastauksessa, joka alkaa lauseella “jokainen käyttää lisäravinnetta siihen tarpeeseen mihin se on kohdistettu.”…. Ravintolisien tarkoitus on täydentää puutteellista ravintoa. Mutta olen myös sitä mieltä, että jatkuvasti puutteellista ruokaa syödessä altista itsensä varmasti joillekin sairauksille.

  1. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   Välillä ihmiset ei vaan ymmärrä toisiaan, vaikka asiasta olisikin samaa mieltä. Saman asian eri tyypit kertoo toisella tavalla, eri tavalla, paremmin, hienommin, ammattimaisemmin, kirjakielellä, tai jotain..
   Lähden nyt tiedonlähteestä hakemaan niitä kokemuksia, jotka ovat ihan eriasioita kuin joidenkin toisten asiat. öitä..

 50. J.K avatar
  J.K

  Ilmottele Juhani K millaista infoa sait fitlinen asiantuntijoilta.Toisaalla kirjoitettu että kutsun tulet saamaan tapaamiseen (vaikka epäilen pahasti).

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ennakkotietona tässä vaiheessa, että olen saanut materiaalia yritykseltä. Mutta olen ollut lähes viikon Roomassa kongressimatkalla ja niihin perehtyminen on jäänyt muiden kiireiden alle. Palaan kyllä asiaan kun olen niihin perehtynyt-

 51. Tiedeyhteisön jäsen avatar
  Tiedeyhteisön jäsen

  Kiitos asiallisesta ja mielenkiintoisesta kirjoituksesta! Olen vastaavan firman kohdalla pohtinut terveysväitteiden tieteellisesti todistettua pohjaa, mutta oma tiedonhaku aiheesta on jäänyt alkutekijöihin.
  Usealla kommentoijalla tuntuu menevän puurot ja vellit sekaisin. Se, että itsellä, naapurilla tai kummin kaimalla on tuotteista hyviä kokemuksia, ei poista sitä faktaa, että tuotteen markkinointiväitteille ei ole tieteellistä perustaa. On helppoa uskoa sellaiseen mihin haluaa uskoa, mutta tiede perustuu uskosta tai oletuksista riippumattomaan, toistettavissa olevaan tutkimusnäyttöön, joka näiden tuotteiden kohdalla alan johtavista julkaisuista puuttuu. Jokainen käyttäköön rahansa mihin haluaa, mutta subjektiiviset kokemukset eivät tee näistä tuotteista vitamiinilisiä kummempia tieteen silmissä, niin kauan kuin luotettavat tutkimustulokset puuttuvat.

  1. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   ‘Ainoa tiedon lähde on kokemus.’-Einstein. Moni maallikko kuten minäkin luottaa enempi omiin ja lähipiirin kokemuksiin kuin tieteeksi naamioituun markkinointiin.

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Einsteinin omat ja lähipiirin kokemukset vahvistivat suhteellisuusteoriaa joka on myöhemmin tarkentunut mm. matematiikkaa koskevissa tutkimuksissa: 1 + ääretön = ääretön.
    Tulisikohan esimerkin lisäravinnebisneksellä olla joku opetus? Pohjimmiltaan kyse on tuotemarkkinoinnista ja joistakin vitamiineista.
    Mahdolliset terveysvaikutukset eivät näytä tukevan tuotemarkkinoinnissa esitettyjä väitteitä mm. siksi että tutkimuksia ei ole vertaisarvioitu tai niitä ei edes ole.
    Sen sijaan tuotteiden mahdollisesti sisältämien vitamiinien vaikutuksia on tutkittu laajalti, joka voi selittää yksilön kokemuksia. Se ei silti osoita juuri tämän tuotteen olevan paremman kuin jonkun toisen.
    Monipuolisen ruokavalion ohella vitamiinilisä voi olla perusteltua joiden sairauksien kohdalla. Ei kuitenkaan niin että lisäravinnetuotteesta saatavat vitamiinit olisivat samanarvoisia ja korvaisivat ravinnosta saatavia vitamiineja sekä hivenaineita tai olisivat tarkoitettu käytettäväksi siten..

   2. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Piti kai sanoa, että se mikä näistä tuotteista kuluttajamarkkinoinnissa näyttää puuttuvan olisi vastuun rajoitus tai vastuuvapauslauseke?
    Lakimiehen tai -naisen töitä. Viranomainenkin voi kait halutessaan/asian tultua julki pyytää selvitystä?
    Vanhat tuotepakkaukset käytetään varmaan ennen tätä toimenpidettä loppuun.

   3. Mie avatar
    Mie

    Einstein tuskin oli niin tyhmä, että kuvitteli tiedon & subjektin omakohtaisen kokemuksen olevan rinnastettavissa toisiinsa. Ja vaikka olisikin ollut, ei viissanaisella anekdootilla ole mitään arvoa tästä asiasta (tieteen metodologia/tieteellisen tiedon luonne) keskusteltaessa.
    … mutta niitä on toki kiva heitellä itse bloggauksen aihetta koskevan argumentaation sijaan. 🙂

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Britti asuu punaisessa talossa.
     Ruotsalaisella on kirppuja lemmikkeinä.
     Tanskalainen juo lisäravinne ykköstä.
     Vihreä talo on valkoisen talon vasemmalla puolella.
     Vihreän talon omistaja juo lisäravinne kakkosta.
     Henkilö, joka polttaa koivuklapeja, pureskelee kynsiä.
     Keltaisen talon omistaja polttaa leppää savusaunassa.
     Henkilö, joka asuu keskimmäisessä talossa, juo lisäravinne kolmosta.
     Norjalainen asuu ensimmäisessä talossa.
     Henkilö, joka polttaa keskuslämmityskattilaa, asuu känsän omistajan naapurissa.
     Henkilö, jolla on hilsettä, asuu sen naapurissa joka käyttää leivinuunia
     Henkilö, joka polttaa pellettejä takassa, juo lisäravinne nelosta.
     Saksalainen polttaa brikettejä.
     Norjalainen asuu sinisen talon naapurissa.
     Henkilöllä, joka polttaa takkaa, on naapuri, joka juo vettä.
     Kenellä on herpes..

    2. Entäs ne statiinit avatar
     Entäs ne statiinit

     Niin kyllähän kokemus on tiedon lähde. Tosin kokemus ja omakohtainen kokeminen on taas eri asia. Kokemuksesta tai siis kokemisesta tiedän, että vatsani sietää eri määrän jäätelöä eri tilnteissa. Eikä tarvitse syödä vatsanvääntöön lääkkeitä.
     Niin kuulopuheet, ravintolisä sekoitettuna kevytmaitoon + ruokavalio ja vatsavaivat. toinen saanut parannuksen vatsavaivoihin. Toinen ei, kun ei kestä isohkoja maitoannoksia. No toinen pysyy kuulopuheissa myönteisenä kokemuksena ja toista ei muistella. .

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Ehkä jokaisen kannattaisi tutustua myös näihin tapahtumiin, joiden perusteena ovat juuri omakohtaiset kokemukset ja joita häikäilemättömästi käytetään hyväksi.
      https://www.theguardian.com/science/blog/2016/aug/30/fundraising-appeals-for-the-desperately-ill-are-moving-but-evidence-is-crucial

 52. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  Toivottavasti tiedottajana oleva henkilö ottaisi alkuperäiseen kysymykseen kantaa, kuten väitteeseen, rasvaliukoisten vitamiinien muuttamisesta vesiliukoisiksi, tai esim NTC systeemistä. Vitamiinien, rasvojen, kivennäis- ja hivenaineidentarpeesta ei varmaankaan tarvitse esittää erikseen tutkimukia (Herbalife tutkimukset:).
  Mielenkiintoista olisi tietää, voiko vesiliukoinen e vitamiini hoitaa rasvaliukoisen e vitamiinin tehtävät.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=skr00023
   Tämän mukaan haihtuu kuin pieru Saharaan. Joskin esille tuodaan joidenkin vitamiinien kohdalla että haittoja on johtuen yksipuolisesta muodosta. Eli monivitamiineissa on kyllä montaa vitamiinia, mutta yhdessä muodossa. Tämä “lisäravinne” -käsite alkaa tuntumaan huonolta vitsiltä.

   1. entäs ne statiinit avatar
    entäs ne statiinit

    pitäisi varmaan kehittää kaksipuolinen muoto tablettiin jossa vitamiinit ovat monessa muodossa :
    No joo itseä vähän hämää kun vitamiinilisistä puhutaan lisäravinteina.

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Hyvä pointti. On vaan vähän kallis vitamiinilisä. Jaa. Taidan jäävätä itseni.

  2. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Viimeaikaisten tutkimusten mukaan saatamme saada monivitamiineista tarvitsemiamme tärkeitä vitamiineja liian yksipuolisessa muodossa 😉

 53. Anna-Maija avatar
  Anna-Maija

  Mr Pain: En tarkoittanut, etteikö ruokaa ja ravintolisiä olisi yleisesti tutkittu ,vaan että niiden vaikutuksesta ja tehosta terveyteen lääketieteessä virallisessa mielessä ei ole tutkittu varmaankaan kovin paljon. Koska siitähän tässä blogissa on minusta kyse, virallinen lääketiede ei taida mieltää pelkkiä kasveja ja ruokaa ylipäätään terveysvaikuttajina.
  Onhan niitä muuten tutkittu ja funktionaalinen lääketiede niitä hyödyntää koko ajan niin kuin PM-Internationalkin ja muut luontaisiin raaka-aineisiin perustuvat firmat ja alat. Mutta tuntuu, että se on liikaa virallisen lääketieteen edustajille, että tuotteista voisi olla jotakin hyötyäkin kun ei niitä ole valmistettu synteettistä raaka-aineista niin kuin esim. lääkkeet.
  Mie:”Miksi sitten ylipäätään tehosta olisi pitänyt julkaista tutkimus?” Oli heitto Juhani Knuutilalle, koska hän alkupuolella itse totesi: ” Lisäravinteilta sen sijaan ei vaadita mitään osoitusta tuotteen tehosta. Tuotteen saamiseksi markkinoille riittää vain, että sen koostumus vastaa sitä mitä sen väitetään olevan ja ettei se sisällä haitallisiksi tiedettyä yhdisteitä liikaa”.
  No eipä tietenkään tuotteen teho ole uskon asia. Ravintolisien vaikutuksen tuntee jokainen elimistössään tutustuessaan kuka mihinkin ravintolisään. Ja tuo , että tekstissä mainitaan, että tuote antaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn, on esitteestä, jossa urheilijat itse sanovat olevansa vakuuttuneita siitä, että tuotteet antavan heille parhaan suorituskyvyn. Sitä ei sanota yrityksen “suulla”.
  Niin täällä onkin kommentoitu yrityksestä ja sen tuotteiden toimivuudesta, mutta kyllä monessa kohtaa on arvosteltu myös käyttäjiä ja myyjiä. Esim. Maijan kommenti, joka sattui heti silmään, kun kelasin ylöspäin :”Toivon todella, että ihmiset oppisivat kyseenalaistamaan asioita, eivätkä uskoisi kaikkia höpöpuheita, joilla saadaan rahat ”tyhmiltä” pois, sekä ymmärtämään mitä tutkittu tieto todella on”. Ja näitä on useampi, mutta se siitä.
  .

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kyllä ravinnon vaikutuksista on runsaasti tutkimuksia. Ja kyllä niitä edelleen tutkitaan. Kyllä ravintolisistäkin voi tehdä tutkimuksia ihan samalla tavalla kuin muistakin kohteista ja lääkkeistä.
   Tämä keskustelu menee mielestäni toistuvasti ohi koko kirjoituksen fokuksesen. Kertauksena vielä: kohteena oli ilmiö, että esitetään terveysväitteitä kaupallisesta tuotteesta ilman mitään perusteita tai tutkimuksia.
   Tämä on mielestäni silkka fakta sen perusteella mitä asiasta on dokumentoitu. Sillä seikalla, että muuallakin tehtäisiin vääryyksiä ei oikeuta toimintaa mitenkään. Ainoa oikea malli on se, että jos markkinoidaan jotain tuotetta, kerrotaan vain se, minkä kykenee perustelemaan uskottavasti. Kun kysymys on terveysväitteistä, ainoa tapa on tehdä tutkimuksia ja perustella väitteet niiden tuloksilla. Jos taas ei ole esittää tutkimustuloksia, ei pitäisi myös esittää terveysväitteitä. Kaikille pitäisi olla selvä, että ihmisten oma kokemus ei tee tuotetta terveystuotteeksi, jos asiaa ei ole tutkittu.
   Tuotteen, tässä tapauksessa elintarvikkeen, saa markkinoille ilman terveystutkimuksiakin mutta silloin pitäisi pysyä myös elintarvikkeille soveliaassa merkkinoinnissa. Tämän pitäisi olla kaikille itsestään selvä. Kun se ei ole, oletan, että tietyt intressit, kuten taloudelliset, vaikuttavat tulkintaan.

   1. Leinikki avatar
    Leinikki

    Itse menin lankaan ja käytin muutaman vuoden fitline tuotteita. Kiitos todella paljon tästä blogista, se sai silmäni avautumaan ja lopettamaan tuotteiden käytön.
    Käytön aikana herkistyin todella pahasti kaikkeen mikä sisälsi maitoa, ts. laktoosiin. Vatsani tuli todella kipeäksi parista palasta suklaata ja jäätelön syömisestä ei voinut haaveillakkaan. Minä tyhmä juotin näitä litkuja myös lapselleni ja hänelle rupesi tulemaan samoja oireita. Vatsa oli välillä niin kipeä, että piti olla koulusta pois.
    Olen ollut ilman fitlineä muutaman viikon ja kas kummaa, voin syödä jäätelön ilman kauheaa vatsa särkyä. Olen miettinyt syytä tähän ja taitaa olla niin, että jauheet sisälsivät niin paljon sokeria, että herkistyin pikkuhiljaa sille. En ole huomannut olossani yhtään mitään muutosta huonompaan, päin vastoin. Terveellinen ruokavalio ja järkevästi liikuntaa, siinä on hyvän olon “salaisuus”.

  2. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tämä “Anna-Maija” taitaa itse myydä luontaistuotteita mutta kommenetoi täällä nimimerkkinsä takaa. Mitenkäs nuo sidonnaisuudet toimii tässä tilanteessa? Ilmeisesti ei vaikuta, kun ei ole lääketeollisuuden tuotteita? Minusta olisi reilua, että, jos lääkäreiltä nykyään vaaditaan avoimuutta sidonnaisuuksiin että myös luontaistuotteiden ja ravintolisien kaupittelijat ne myös ilmoittaisivat avoimesti esim tässä yhteydessä.

   1. Anna-Maija avatar
    Anna-Maija

    Juhani Knuuti: Nyt kyllä valitettavasti erehdyit ammatistani. En myy luontaistuotteita. Mutta syy, miksi olen kiinnostunut näistä asioista johtuu siitä, että olen nuoresta sairastanut nivelreumaa. Saanut paljon apua lääkkeistä ja lääkäreiltä, mutta kerta toisensa jälkeen lääkkeet ovat aiheuttaneet minulle pahojakin sivuoireita tietyn käyttöajan jälkeen ja nyt ei mikään tahdo enään sopia minulle. Hoitona on tällä hetkellä toissijaisia lääkkeitä. Vatsa oli aivan sekaisin lääkkeitsä. Siispä turvauduin luontaistuotteisiin ja lisäravinteisiin. Tällä hetkellä vatsa on kunnossa ja olo muutenkin siedettävä. Oma lääkärini ei ole tuominnut millään tavalla valintojani.

  3. Mie avatar
   Mie

   Annamaija
   “En tarkoittanut, etteikö ruokaa ja ravintolisiä olisi yleisesti tutkittu ,vaan että niiden vaikutuksesta ja tehosta terveyteen lääketieteessä virallisessa mielessä ei ole tutkittu varmaankaan kovin paljon.”
   Väärin taas. Kyllä esim. ruokavalion ja ruoka-aineiden merkitystä vaikkapa sv-tautien, syövän yms. kohdalla on tutkittu & tutkitaan paljonkin, samoin vaikkapa niiden vitamiinien.
   “Mutta tuntuu, että se on liikaa virallisen lääketieteen edustajille, että tuotteista voisi olla jotakin hyötyäkin kun ei niitä ole valmistettu synteettistä raaka-aineista niin kuin esim. lääkkeet.”
   Saahan niitä tuntemuksia olla, mutta mitään faktapohjaa ei tuossa ole.
   “No eipä tietenkään tuotteen teho ole uskon asia. Ravintolisien vaikutuksen tuntee jokainen elimistössään tutustuessaan kuka mihinkin ravintolisään.”
   Tuntee – tai luulee tuntevansa. Yksilökokemukset eivät ole tiedettä, piste.
   “Ja tuo , että tekstissä mainitaan, että tuote antaa parhaan mahdollisen suorituskyvyn, on esitteestä, jossa urheilijat itse sanovat olevansa vakuuttuneita siitä, että tuotteet antavan heille parhaan suorituskyvyn. Sitä ei sanota yrityksen ”suulla”.”
   Se kenen “suulla” se sanotaan on irrelevanttia. Keskeistä on se, että esitetään väitteitä ilman kunnon näyttöä.
   “Esim. Maijan kommenti, joka sattui heti silmään, kun kelasin ylöspäin :”Toivon todella, että ihmiset oppisivat kyseenalaistamaan asioita, eivätkä uskoisi kaikkia höpöpuheita, joilla saadaan rahat ”tyhmiltä” pois, sekä ymmärtämään mitä tutkittu tieto todella on”.”
   Kyseenalaistaminen on tärkeä asia, tieteenteon perusta. Ja mitäpä luulet niiden lainausmerkkien sanan “tyhmä” ympärillä tarkoittavan? Kyllä tuossa(kin) kommentissa kärki on suunnattu yritysmaailmaan, ei käyttäjiin.

   1. Anna-Maija avatar
    Anna-Maija

    Mie: Oman kehon tuntemuksille ei tarvitse fakta pohjaa. Ei se tieto paranna vaan kehon reagointi tuotteisiin. Tietokin voi toimia kuin plasebo. En minä ainakaan tutkimustuloksista lue, miten minun pitäisi johonkin aineeseen reagoida. Kyllä minä kehoani kuuntelen ja valitsen tuotteet, jotka minulle sopivat.

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Tässä taisi käydä niin, että aihepiiri vaihtui “lisäravinteista” itsehoitotuotteisiin?

     1. Anna-Maija avatar
      Anna-Maija

      Mr Pain: Puhun tuossa edellisessä kommentissani vain lisäravinteista. Olen toki koittanut myös luonnontuotteita ilman vastetta. Niillä on hiuksenhieno ero.

    2. Mie avatar
     Mie

     “Oman kehon tuntemuksille ei tarvitse fakta pohjaa.”
     Ei mikäli ei välitä tietää onko kyse plasebosta, sattumasta, terapeuttisesta vaikutuksesta vai mistä. Saahan ne rahansa laittaa ilmaan jos haluaa. 🙂
     “Ei se tieto paranna vaan kehon reagointi tuotteisiin.”
     Mutta ilman tietoa siitä voiko tuote edes OLETUSARVOISESTI vaikuttaa ollaan aika heikolla pohjalla.
     Suomeksi: mutuillaan, kuten sinä.

     1. Anna-Maija avatar
      Anna-Maija

      Hei Mie, Kommenttisi minulle alkavat tuntua lapsekkailta. Oletan kuitenkin että ymmärrät sanomattakin ,että jokainen käyttää lisäravinnetta siihen tarpeeseen mihin se on kohdistettu.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Anna-Maija: “jokainen käyttää lisäravinnetta siihen tarpeeseen mihin se on kohdistettu.”
      Mielenkiintoinen lause. Nythän lisäravinteet ovat tarkoitettu ainoastaan puutteellisen ravinnon täydentämiseen. Niitä siis tulisi käyttää tilanteissa, joissa esim ravinto jostakin syystä jää niin vajaaksi, että ei saa esim. tarvitsemiaan vitamiineja. Tämä käyttöaihe on täysin hyväksyttävä ja itse asiassa ainoa perusteltavissa oleva käyttöaihe. Tuotteelta ei vaaditakaan muuta, kuin että sisältää niitä ainesosia ja vitamiineja sen verran kuin purkissa luvataan. Tuotteita valvotaan kuten elintarvikkeita.
      Mikä olisi sitten tämä muu tarve mihin niitä olisi kohdistettu? Muitahan ei pitäisi olla. Todellisuudessa niitä markkinoidaan lukuisilla terveysväittämillä, joihin ei ole pienintäkään perustetta tai tutkittua tietoa. Huomaa, että puhun tässä lisäravinteista yleisesti, en minkään erityisen firman tuotteista.
      Konkreettiset kysymykset ehkä avaavat tilannetta lisää: Onko ok markkinoida lisäravinnetta väsymykseen? Onko ok markkinoida lisäravinnetta uupumukseen? Onko ok markkinoida lisäravinnetta vatsavaivoihin? Onko ok markkinoida tuotetta MS-tautiin? Periaatteessa kaikkiin noihin pitäisi vastaus olla ei. Mutta juuri noihin niitä markkinoidaan.
      Oikeasti pitäisi vain sanoa, että jos ravintosi on puutteellista, korjaa sitä monipuolisemmaksi ja ota D-vitamiinia. Jos sitten on sairaus tai muu syy, joka estää monipuolisen ravinnon saamisen, lisäravinteet voivat auttaa täydentämään tilannetta. (ruoan kalleus ei voi olla syy sillä lisäravinteet ovat kalliimpia kuin ruoka). Tämä oikea kohde taitaa vain olla liian pieni segmentti kaupalliselle toiminnalle, joten houkutus kaupitella monenlaisiin oireisiin on suuri.

     3. Mie avatar
      Mie

      “Hei Mie, Kommenttisi minulle alkavat tuntua lapsekkailta.”
      Ajatella. Mistäköhän syystä henkilö jonka mielestä faktapohjaa ei tarvita – kunhan vain “omassa kehossa tuntuu – ajattelee näin?
      “Oletan kuitenkin että ymmärrät sanomattakin ,että jokainen käyttää lisäravinnetta siihen tarpeeseen mihin se on kohdistettu.”
      Juhani kommentoi tätä jo kattavasti. Ympäripyöreyksillä saat vain luotua vaikutelman siitä, että käytät lisäravinteita koska … no, käytät niitä. Piste. Enempää et halua tietää etkä pohtia.

  4. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   “Virallinen” lääketiede taitaa lukea ihan samoja tutkimuksia kuin muukin tiede.

 54. Anna-Maija avatar
  Anna-Maija

  Laitan vielä tähän minäkin omia mietteitä tästä kirjoituksesta:
  Juhani Knuuti :”FitLine-tuotteiden vaikutuksista tai tehosta ei ole julkaistu yhtään tutkimusta.”
  Juuri muutamaa virkettä aikasemmin olet itse todennut, että ravintolisiltä ei vaadita mitään osoitusta tuotteen tehosta. Miksi sitten ylipäätään tehosta olisi pitänyt julkaista tutkimus?
  Siksi en uskokaan, että minkään ravintolisän tai ruoan vaikutuksista tai tehosta on koskaan julkaistu tutkimuksia. Vaikutus ja teho on näissä elintarvikkeiden kaltaisissa aineissa eli ravintolisissä ja elintarvikkeissa käyttäjän omakohtaiset tuntemukset. Nämähän eivät ole lääkkeitä eikä niiltä varmaan sitä odotetakkaan. Ruoasta sekä ravintolisistä saadaan energiaa, polttoainetta elimistöön.
  Esitteestä:”Jo vuosia on FitLine ollut lukuisten huippu-urheilijoiden ykkösvalinta ympäri maailman. He ovat vakuuttuneita siitä, että FitLine-käyttäjänä he voivat luottaa tuotteisiin ja parhaan mahdollisen suorituskyvyn saavuttamiseen. Heidän luottamuksensa perustuu suurelta osin PM-Internationalin vapaaehtoiseen sitoutumiseen, että FitLIne-tuotteet tarkistetaan säännöllisesti dopingin osalta anabolisten andro steroidien osalta.”
  Luottamus tuotteisiin mielestäni tarkoittaa juuri sitä, että niissä ei ole dopingaineita eikä myöskään anabolisia steroideja. Paras mahdollinen suorituskyky urheilijalla on sitä, mihin hän on tottunut näiden tuotteiden käytön myötä eikä mitään ylisuoritusta, joka saadaan aikaan todennäköisesti kielletyillä aineilla. Minusta tuossa kohdassa ei ole mitään epäselvää.
  Juhani Knuuti: ”(Täydennys 23.8.2016 klo 14.05: PM-Internationalin verkkokaupassa Fitline Basic maksaa 2,17 eur/vrk. Vuosikustannukseksi tulee tällä hinnalla 792 eur. Vrt. tavallisten monivitamiinien vuosikustannus on alle 100 eur/vuosi)
  Lisäksi tämä on vasta perustuote. Suosituksissa näyttäisi mainittavan, että tämän lisäksi tarvitaan muitakin tuotteita. Niiden hinnat huomioiden vuosikustannukset helposti tuplaantuvat.
  Mainosteksteissä kerrotaan monista muistakin aineksista ja antioksidanteista mutta niitä ei yrityksen itse julkaisemassa tuoteselosteessa mainita. Tämän perusteella lähtökohta on, että niitä ei tuotteissa todistetusti ole olemassa. Jos niitä olisi tuotteissa mitattu ja todettu, yritys kyllä ne mainitsisi selosteissaan.”
  Minä löysin kyllä tuotteet ja niiden sisältämät aineet yrityksen tuoteselosteista. Tuon Basicsin lisäksi päivittäin suositellaan käytettävän myös kahta muuta tuotetta. Nämä tuotteet yhdessä muodostavat optimaalisetin, jotka sisältävät mielestäni kaikki päivittäin tarvittavat lisäravinteet, jos niitä tuntee tarvitsevan. Toki sitten löytyy omega-3 ym. hyödyllistä tuotetta luettelosta. Kestotilauksen tehdessään nämä kaikki kolme tuotetta tulevat maksamaan 3 e /pv. Tuotteiden tehon mittarinahan toimii henkilön oma keho, kun ei ole kyse lääkkeistä vaan ravintolisistä.
  Fitline-tuotteiden säännöllinen analysointi kaavake löytyi täältä TÜV SÜD ELAB GmbH sivulta:
  http://www.tuev-sued.de/industrie-konsumprodukte/branchenloesungen/labordienstleistungen/regelmaessig-geprueft/pm-international
  Heillä on myös tämän firman sertifikaatti.
  Se, että jälleenmyyjät puhuvat tuotteiden parantavan sairauksia tms. tuntuu kyllä väärältä. Toki monet asiat voivat elimistössä mennä parempaan suuntaan tuotteiden myötä, mutta sehän on vain osoitus siitä, että ainakin vitamiinit ja hivenaineet ovat saatu tasapainoon.
  Tällaisissa myyjien ylilyönneissä täytyisi itse yrityksen ylemmän tahon puuttua asiaan.
  Tuo loppukevennyksesi oli tosiaan varmaan vain jonkun provosoimaa tekstiä. Mitä tuohon ansaitsemiseen tulee, niin en usko kovinkaan monen yltävän sellaisiin kuukausituloihin. Suurin osa tuotteiden ostajista on kuitenkin vain tyytyväisiä käyttäjiä.
  Törkeää minusta on se, että täällä Fitline-tuotteiden ostajat leimataan täällä tyhmiksi. Kyllä niitä tyhmiä on sitten maailma pullollaan ja kun katsoo peiliin, niin sielläkin voi nähdä sellaisen. Ei ruokia ja ravintolisiä koskaan tutkita niin kuin lääkkeitä, ei edes niitä muita merkkejä kuin Fitline.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   “..en uskokaan, että minkään ravintolisän tai ruoan vaikutuksista tai tehosta on koskaan julkaistu tutkimuksia. Vaikutus ja teho on näissä elintarvikkeiden..”
   Tuo ei pidä paikkaansa, sillä esim. kasviksista on tutkittu mm. nitraatteja (NO3) ja verrattu hollantilaisissa tutkimuksissa kasvisten hyötyyn.
   Jos kaipaat tutkimusviitteitä niin vastaukseen menee vähän pidemmän aikaa.

  2. Mie avatar
   Mie

   Anna-Maija:
   “Miksi sitten ylipäätään tehosta olisi pitänyt julkaista tutkimus?”
   Olisi varmaankin vähintäänkin eettistä, että väitteet tehosta perustuisivat tutkimusnäyttöön eivätkä olisi pelkkää mainosjargonia.
   “Siksi en uskokaan, että minkään ravintolisän tai ruoan vaikutuksista tai tehosta on koskaan julkaistu tutkimuksia.”
   Tämä ei ole uskonkysymys. Monia ravintolisiä (mm. vitamiinit), ruoasta nyt puhumattakaan on tutkittu laajalti.
   “Minusta tuossa kohdassa ei ole mitään epäselvää.”
   Onpas. Jos väitetään, että tuote X antaa parhaan suorituskyvyn, esitetään faktuaalinen väite joka pitää todentaa asianmukaisesti.
   “Törkeää minusta on se, että täällä Fitline-tuotteiden ostajat leimataan täällä tyhmiksi.”
   Käsittääkseni täällä on keskitytty lähinnä itse yritykseen? Yksittäinen kuluttaja on monesti helppoa riistaa mainosten korulauseille eikä hänen haukkumisensa toki mitään auta.

  3. entäs ne statiinit avatar
   entäs ne statiinit

   Älkää nyt fitlinen, itseänne, ja niin pois päin asian ytimessä. Toki jostarve on 5000- 6000 kcal per päivä, niin varmaan sitä lisäravinnetarvetta pukkaa päälle, jopa froomen tallista. vaikka lisätarve taitaa tulla jostain ?

 55. Lauri Nuutinen avatar
  Lauri Nuutinen

  “Olen tietoinen Gotchen kirjasta ja sen viestistä. Kerrotko kuitenkin mitä tuo todistaa tämän blogin aiheesta eli siitä että lisäravinteita markkoinoidaan lupauksin joita ei voida millään todistaa kun niitä ei ole tutkittu?”
  Blogin aloituksessa on kirjoitettu lääketeollisuudesta ja lääkkeiden myyntiluvista. Ja monet keskustelijat ovat kehoittaneet perehtymään lääkkeiden elinkaareen, ilmeisesti se on heidän mielestään niin upea.
  Kun perehtyy, niin tulee esille hyvin mielenkiintoisia asioita. mm lobbausta, tutkimustulosten vääristelyä ja haitoista kertovan tiedon salaamista. Vääristelystä ja salaamisesta huolimatta lääkkeille on saatu myyntilupa. Monet ovat saaneet maksaa hengellään näistä valheista.
  Mielestäni lääkkeiden elinkaari ei ole mitenkään kehuttava, ellei sitten pidä arvossaan vääristelyä, salaamista ja lobbaamista, kuten täällä niin moni keskustelija näyttää ihailevan näitä arvoja. Ilmeisesti tietämättään.
  Lääketeollisuuden kliiniset kokeet ovat vain tieteeksi naamioitua markkinointia. Tästä lääketeollisuuden bisnesmallista ei siis mielestäni kannata ottaa mallia, se on hajalla.

  1. Mie avatar
   Mie

   “Lääketeollisuuden kliiniset kokeet ovat vain tieteeksi naamioitua markkinointia. Tästä lääketeollisuuden bisnesmallista ei siis mielestäni kannata ottaa mallia, se on hajalla.”
   Väärin. Kliinisissä kokeissa on toki ongelmansa, mutta tiedeyhteisössä on jatkuvasti käynnissä debatti niiden puutteiden parantamiseksi sekä useita hankkeita (mm. AllTrials) joilla pyritään korjaamaan esim. lääketeollisuuden metkut. Lisäksi jätät huomiotta sen, että lääkkeitä & niiden markkinointia sentään SÄÄDELLÄÄN (tai joka pessimistisimmän näkökulman mukaan ainakin yritetään) siinä missä
   Jos sinulla on tarjota kliinisiä kokeita (jotka ovat OSA kokonaisnäyttöä, sitä täydennetään toki mm. kohorttitutkimuksilla pidempine seuranta-aikoineen) parempi vaihtoehto, ole hyvä ja kerro se. Olisin todella kiinnostunut kuulemaan siitä.
   P.S. Kuinka moni teistä Götzschen kirjaa “jumalan sanana” pitävistä muuten on edes lukenut sitä? Populääriteoksella on populääriteoksen ongelmat: vrt. esim. tämä arvostelu
   http://blogs.plos.org/speakingofmedicine/2014/03/10/book-review-deadly-medicines-organised-crime-big-pharma-corrupted-healthcare-peter-gotzsche/
   jonka tekijä on G:n kanssa samoilla linjoilla itse asiakysymyksessä, mutta nostaa siitä huolimatta asianmukaisesti esiin kirjan puutteet.

   1. Lauri Nuutinen avatar
    Lauri Nuutinen

    Ehkä pyritään mutta ei käytännössä korjata. Olisi huonoa bisnestä. Tiedeyhteisön turhaa puhetta järjestelmässä, joka lähtökohtaisesti tarjoaa palkinnon kaikille kieroutunutta käytöstä harjoittaville ihmisille. Lääketeollisuuden tärkein tavoite on suuret voitot, ei potilaan terveys. Näiden lisäravinne jälleenmyyjienkin ensisijainen tavoite on suuret tulot.
    Tämä on juuri nykymaailmamme ongelma. Raha vaikuttaa liikaa kaikkeen ja kaikkialla.
    Pidän tieteestä. Ilman tiedettä meillä ei olisi näinkin hyvää terveydenhuoloa (en olisi itsekkään hengissä ilman sitä) tai esim. hehkulamppua, kodinkonevehkeitä, elektroniikkaa… Mutta varjopuolena on että koko länsimainen markkinatalous perustuu voitontavoitteluun, eli ihmiset ei saa olla terveitä, tuotteet suunnitellaan hajoamaan…
    Taloutemme hyötyy ihmisten ongelmista, joten sillä on luontainen taipumus myös ylläpitää ongelmia.
    Lääketeollisuus ei hyödy siitä että ihmiset olisivat terveitä, joten siihen ei ensisijaisesti pyritä. Suuret voitot on ensisijainen tavoite. Tosi sinisilmäinen saa olla jos muuta uskoo.
    Tietyt yksittäiset omistajatahot omistavat laajasti monien eri teollisuudenalojen osakkeita, on näiden toimialojen välille ollut järkevää pyrkiä kehittämään kumuloivaa yhteisvaikutusta. Esim. syksyllä 2009 median ja lääketeollisuuden yhteistyönä synnyttämä sikainfluenssahysteria poiki miljardien voitot lääkeyhtiöille. Muutama narkolepsiaa sairastunutta saimme lisää yhteisöömme.
    Ihmisten hyvinvointi on terveen järjen ja tieteellisenmetodin sijaan viihteen, poliittisten, taloudellisten, eli sokean voitontavoittelun ja uskonnollisten instituutioiden varassa.
    Tieteen keinot tai oikeastaan kaikki keinot oikeudenmukaisemman maailman luomiseksi ovat turhia niin kauan, kun järjestelmän perusmekanismi itsessään jätetään vaille kriittistä tarkastelua.

    1. Entäs ne statiinit avatar
     Entäs ne statiinit

     Ilmeisesti kyseiseen influenssaan sairastuneita ie ollut yhtään tai oireet oli muutenkin lieviä.

     1. Lauri Nuutinen avatar
      Lauri Nuutinen

      Sitä en tiedä. En tunne ketää enkä ole kuullut kenestäkää kuka olisi sairastunut.

    2. Mie avatar
     Mie

     “Ehkä pyritään mutta ei käytännössä korjata. Olisi huonoa bisnestä. Tiedeyhteisön turhaa puhetta järjestelmässä, joka lähtökohtaisesti tarjoaa palkinnon kaikille kieroutunutta käytöstä harjoittaville ihmisille. Lääketeollisuuden tärkein tavoite on suuret voitot, ei potilaan terveys. Näiden lisäravinne jälleenmyyjienkin ensisijainen tavoite on suuret tulot.”
     Turhaa puhetta löytyy vain siltä puolen ruutua. Oletat, että vikoja ei korjata koska tieteenharjoitus = bisnes. Saa näyttää toteen, kyseessä kun on aika erikoinen väite ottaen huomioon sen, että esim. niitä seurantatutkimuksia ja riippumattomia tutkimuksia löytyy pilvin pimein.
     “Taloutemme hyötyy ihmisten ongelmista, joten sillä on luontainen taipumus myös ylläpitää ongelmia.”
     Sotket lääketieteen ja lääkeTEOLLISUUDEN/talouden.
     “Tieteen keinot tai oikeastaan kaikki keinot oikeudenmukaisemman maailman luomiseksi ovat turhia niin kauan, kun järjestelmän perusmekanismi itsessään jätetään vaille kriittistä tarkastelua.”
     Kerropa toki miten korjaisit tilanteen. Aiotko kenties ehdottaa jotain niin utopistista/typerää kuin lääketrialien kustantamista verovaroista?

 56. Maija avatar
  Maija

  Kiitos asiallisesta kirjoituksesta Juhani!
  Olenkin kaivannut pitkään julkista keskustelua Fitlinen moraalista markkinoinnin suhteen. Pidän mukana olevia jälleenmyyjiä, kuten asiakkaitakin, järjestelmän uhreina. Jälleenmyyjiä (=hyvinvointivalmentajia, presidenteja ym.) aivopestään ja “koulutetaan” toistamaan myyntilauseita tuotteiden imeytymisestä, vaikutuksesta ym., joista tuskin puoliakaan ymmärtävät. Perusteet ravitsemustieteestä ovat täysin hukassa.
  Tuotteiden sisältöihin tutustuttuani en pidä niitä sen kummempana kuin mitään muitakaan vitamiinivalmisteita. Yhden piristävän tuotteen osalta en ymmättä hehkutusta, sillä tuote sisältää runsaasti kofeiinia. Ei ne vitamiinit ole se piristävä tekijä, vaan juurikin se kofeiini. Ja sitä saa halvemmalla kahvista.
  Kuten edelliset kommentoijat ovat myös maininneet, toiminnassa vaikuttaa olevan uskonlahkon kaltaisia piirteitä. Pyritään joukkovoimaan ja vaiennetaan toiminnan oikeellisuuden kyseenalaistajat. Epäilen suuresti, että näissä myyjien ja käyttäjien FB-ryhmissä on kannustettu tähän blogikirjoitukseen kommentoimista, omien kokemusten kertomista ja tuotteiden puolustamista. Sen verran monen kiihkoilijan kommentteja täältä löytyy.
  Olen seurannut muutaman jälleenmyyjän “työtä” läheltä jonkin aikaa ja surullista kyllä, nämä ihmiset ovat valmiita uhraaman ystävyyssuhteensa PM Internationalin alttarille. Jos treffeistä ystävän kans tulee pelkästään kaupustelutilanteita, suhteet tuskin kauaa kestävät, ja ympärillä on pian enää ainoastaan muita jälleenmyyjiä. Hyvinvointi-illoissa tehdään vitamiininpuutosmittauksia healt concept analyzerilla (jonka toiminnasta kuningaskuluttaja on tehnyt mielenkiintoisen jutun http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/06/09/vitamiinipuutosten-pikamittaukset-hammentavat-nelja-mittausta-nelja-eri-tulosta) ja sen jälkeen sanotaan, että osta tätä ja tätä vitamiinia, niin “paranet”, vaikka mittaukset eivät ole luotettavia eivätkä toistettavia.
  Sitä olen myös pohtinut, että jos syö monipuolisesti ja terveellisesti eli saa suurimman osan vitamiineista ravinnosta ja lisäksi syö vitamiineja purkista, voiko jonkin vitamiinin liikasaanti estää toisen vitamiinin imeytymistä.
  Toivon todella, että ihmiset oppisivat kyseenalaistamaan asioita, eivätkä uskoisi kaikkia höpöpuheita, joilla saadaan rahat “tyhmiltä” pois, sekä ymmärtämään mitä tutkittu tieto todella on.

  1. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   Markkinataloudessa “tutkittu tieto” on tieteeksi naamioitua markkinointia.

 57. Kym8 avatar
  Kym8

  Asiallinen kysely suoraan yritykselle olisi ollut asiallista toimintaa. Minä olen nähnyt jo Fitline tuotteiden tieteellisiä tutkimuksia, sinäkin varmasti saat nähdä,jos kauniisti osaat pyytää? Kiitos Juhani, sinun ansiosta myös minä tuotteiden jälleenmyyjänä halusin faktaa tiskiin ja sen sain. Voin sanoa että helpotit aikalailla työtäni. Edes oma selostuksesi Basicin sisällöstä ei paikkaansa. Voitko ystävällisesti omin sanoin korjata nämä tiedot.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kym8 kommentissa on jälleen monia logiikkavirheitä. Kommmentoija olettaa, että yritys olisi siis ainoa oikean tiedon lähde? Kommentoija on nähnyt Fitline-tuotteiden tieteellisiä tutkimuksia. Jos näin on, missä nämä tutkimustulokset on julkaistu, kun niitä ei löydy tietellisistä tietokannoista? Syy siihen, että ne pitää olla julkisesti saatavilla on se, että ilman julkista saatavuutta niitä ei voi tarkasatella, kommnentoida eikä kritisoida. Ilman niitä ei niiden laatua voi arvoida lainkaan eli tutkijalle ne ovat aivan vastaavia kuin niitä ei olisi tehtykään. Ei tietellisiä tutkimuksia pantata ja anneta vain kauniisti pyytämällä.
   Sitten kerrot minun selostukseni olleen väärin. Kuitenkaan et kertonut mitään millä tavalla ja mistä kohtaa. Koko kirjoutuksenihan perustui yrityksen itse julkaisemaan materialiin ja tuoteselosteeseen. Sillä logiikalla yrityksen materiaali on virheellistä?
   Tähän kirjoitukseen on tullut jo lähes 300 kommenttia. Mutta yhdessäkään ei ole vielä kerrottu konkreettisesti mitä kirjoiutksessa on väärin. Ei yrityksestä eikä ilmiselviltä jälleenmyyjiltä. Voidaan siis olettaa, että kirjoituksessa ei ole virheitä.
   Lopuksi pyydät korjaamaan tiedot mutta et vieläkään ole kertonut lainkaan mitä kirjoituksessa on väärin. Huomaan, että et ole kovin paljon harrastanut loogista päättelyä etkä tietellisten tutkimusten arviointia. Ei siinä ole mitään vikaa mutta jos osallistuu keskusteluun, pitää edes yrittää käyttää arkijärkeä.

 58. Sartsa avatar
  Sartsa

  Jännä juttu miten kaikenmaailman jugurtit yms saavat mainostaa oikein telkkarissa kuinka niissä on sitä ja tätä ja edistävät terveyttä. Täynnä sokeria ja lisäaineita! Varmaan tahkoavat myös nuo puljut rahaa melkoisen hyvin.. yhtä lailla elintarvikkeita.

  1. Lauri Nuutinen avatar
   Lauri Nuutinen

   Hyvä pointti. Niistä nämä viisaat proffat ja lekurit on hiljaa.

   1. Mie avatar
    Mie

    Taas tätä – kauniisti sanoen – omituista logiikkaa. Jos yhdessä blogikirjoituksessa keskittyy ongelmaan X, niin sitten VÄKISINKIN joutuu olemaan hiljaa ongelmasta Y. Muutoin teksti rönsyilee loputtomiin.
    Mutta hei, Juhani ei ole maininnut mitään myöskään Ukrainan tilanteesta. Ovatkos “nämä viisaat proffat ja lekurit” Nuutisen logiikalla sitten myös Venäjän palkkalistoilla? 🙂

    1. Lauri Nuutinen avatar
     Lauri Nuutinen

     Ihan hyvä pointti toikin. Pysytään siis pillereissä ja jätetään sokerit ja lisäaineet toiseen keskusteluun.

  2. entäs ne statiinit avatar
   entäs ne statiinit

   Ohessa erään tuoteseloste.
   Pastöroitu maito*, hapatteet (mm.hiiva), Lactobacillus rhamnosus GG ja D-vitamiini.
   Ilmeisesti täynnä sokeria ja lisäaineita 🙂 Kannattaa aina tutustua tuoteselosteeseen, niin jauheliha, onko se nautaa, sika nautaa, nautasikaa, broileria tai kalkkunaa.
   Niin ja prosessoituna ostettu ruoka on yleensä kallista, itseprosessoituna pääsee halvemmalla.

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Jauhoissa tarvitaan myös paakkuuntumisenestoaineita? Muutoin lisäaineravinnesäkki pitää pelästyttää ennen käyttöä kuin sementtisäkki konsanaan.
    Tuolloinhan lisäravinne onkin lisäaineravinne-elintarvike.
    Mitä nuo muuten oikeasti sisältävät, jos tuotantomenetelmät, imeytymismekanismit, lupaukset ym. heittää jo häränpyllyä?

    Makkaraa ja kamaraa.. koska se tekee kutaa..

    1. entäs ne statiinit avatar
     entäs ne statiinit

     no itse asiassa, liha ja kamara -> lihatuotetta historiassa. Graavissa kalassahan -> c vitamiini ja suola -> ai niin lämpötila -> zäilöö joksikin aikaa tai siis säilöö.

 59. Sartsa avatar
  Sartsa

  Mistä tiedät mitä yritys on asian suhteen tehnyt? Yritys varmasti hoitaa asian jotain muuta kautta kun kommentoimalla blogia tämän enempää. Facebook-ryhmät ovat yksityisten ihmisten perustamia ja he päättävät mitä omissa ryhmissä saa julkaista ja mikä on ryhmän henki, onko yhtä hehkuttelua vai mikä meininki. Ryhmistä voi aina erota jos ei miellytä. Itse kuulun yhteen ryhmään, missä todella tarkat säännöt, ryhmä halutaan pitää positiivisena ja terveysväittämät tms siivotaan.

  1. Sari avatar
   Sari

   Nimenomaan en ymmärrä kun kumminkin kommentoitiin PM toimesta täällä niin eikö sillä voisi vielä pelastaa maineensa että myös tänne laittaisi faktat jos sellaisia olisi. Sen tekisi jokainen yritys jos valheellista tietoa olisi kirjoitettu heistä.
   Minä en näe miksi aina tarvitsee ajatella että on negatiivisuutta jos kyseenalaistaa tai kysyy. Itse kutsuisin sitä kiinnostukseksi asiaa kohtaan.
   Olen eronnut ryhmistä (taisin olla aikaisemmin 4 ryhmässä mukana) jo kauan sitten, koska fanaattisuus häiritsi minua. Olen kopioinut sieltä joitain ketjuja, siksi minulla on terveysväittämiä kuten muutamia muitakin tallella

 60. Juha Eriksson avatar

  Terveellinen ja laadukas ruoka on kallista, laadukkaat lisäravinteet ovat myös. Jos joku on sitä mieltä, että mitään ravintolisiä ei tutkita niin kehotan esimerkiksi kurkkaamaan http://www.herbalifenutritioninstitute.com/en/

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Kauppalehti uutisoi 16.5. seuraavasti:
   Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen käytettävissä oleva rahoitus supistuu 9,8 miljoonalla eurolla vuosina 2017–18.
   THL vähentää 184 henkilötyövuotta. Laitos irtisanoo 93 työntekijää.
   Tarkoittaako tämä, että yritykset siirtyvät valvomaan itse-itseään ja tutkimus siirtyy Herbalifen kaltaisille yrityksille?

   1. Juha Eriksson avatar

    Hyvä kysymys?

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Liian vaikea.
     Olen pähkäillyt, miten GMP liittyisi näihin lisäravinteisiin. Ainoa konsti, jolla olen toistaiseksi pystynyt nivomaan ne yhteen – on lääketeollisuuden jätevirrat. Jos sieltä olisi saatu halpaa raaka-ainetta näihin valmisteisiin ja kyetty tuotteistamaan se?
     Koko tuote silti ei syntyisi jätevirroista. Kasviksien kansainvälinen laatustandardi puolestaan on nimeltään Global Cap.
     Orion, vinkvink..

     1. Entäs ne statiinit avatar
      Entäs ne statiinit

      Eiköhän tilanne ole se, että ne valmistetaan todennäköisesti vastaavissa laboratorioissa tai siis tehtaissa, kuin lääketehtaiden omatkin valmisteet. Tuotteet ovat kalliimpia, kun markkinointi on kallista + pitäähän sitä jäädä valmistuttajalle kunnon liksat. Ostakoot köyhät halpoja lääketeollisuuden tuotteita. Tiedä sitten paljonko jauheen hinta nousee, jos siinä on e vitamiina 3*määrä halvempaan tuotteeseen nähden.
      itseä kiinnostaisi tietää, vaikuttaako jauheet samalla tavalla kuin ruuasta saatu. vaikkalampaan villasta tai hiivasta saatu vitamiin on koostumukseltaan sama kuin ravinnosta saatu niin onko viakutus myös sama. C vitamiina nautittaessa kannattaisi varmaan nauttia myös esim appelsiinia, tai no tiedä häntä.

     2. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      http://www.studio55.fi/tastapuhutaan/article/otatko-d-vitamiinia-purkista-tama-on-tablettisi-allistyttavin-ainesosa/127796
      Todennäköisesti vitamiinivalmistaja koettaisi saada asian vaikuttamaan siltä että emme saa tarvitsemiamme vitamiineja ravinnosta… niin eihän niitä tuolloin ole syytä ottaa aterian yhteydessä? 😉

 61. Juha Eriksson avatar

  Pitää kyllä nostaa Prof. Juhani Knuutille hattua, koska hän on esimerkillisesti kyllä vastannut lähes jokaiseen jopa ei asialliseenkin kysymykseen ja väittämään. 🙂

 62. Lauri Nuutinen avatar
  Lauri Nuutinen

  ‘Ennen kuin suollat monta eri kommentia ja kysymystä kerralla, perehdy lääkkeiden kehityksen ja tuotannon säädöksiin.’
  http://www.adlibris.com/fi/kirja/tappavat-laakkeet-ja-jarjestaytynyt-rikollisuus-9789525701401
  Peter C. Gøtzsche on kliinisten tutkimusten suunnittelun ja analyysin professori Kööpenhaminan yliopistosta ja terveydenhuollon menetelmien vaikuttavuutta tutkivan kansainvälisen Cochrane-verkoston perustaja.
  Gøtzsche käy kirjassaan läpi lääketeollisuuden viime vuosien vakavimmat väärinkäytökset ja niistä tuomitut korvaukset. Korvauksiin on määrätty Pfizer, Novartis, Sanofi-Aventis, GlaxoSmithKline, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Merck, Eli Lilly ja Abbot. Yleisimmät rikokset olivat laiton markkinointi, jossa lääkkeitä suositeltiin muuhun kuin hyväksyttyyn käyttöön, tutkimustulosten vääristely ja haitoista kertovan tiedon salaaminen.

  1. Merja avatar
   Merja

   Entäs lääkkeiden sivuvaikutukset?

   1. Lauri Nuutinen avatar
    Lauri Nuutinen

    Lääkkeiden markkinointi ja tutkimus eivät kestä päivänvaloa
    Kirjansa julkaisun jälkeen Gøtzsche on saanut yhteydenottoja sadoilta ihmisiltä, joiden elämän lääkkeet ovat pilanneet. Joka vuosi miljoonat ihmiset saavat lääkkeistä vakavia invalidisoivia haittoja.
    – Tietomme lääkkeistä perustuvat enemmän tai vähemmän sille, mitä lääketeollisuus on päättänyt kertoa lääkkeistä tutkimuksensa tai markkinointinsa kautta. Lääkefirmat myyvät valheita lääkkeistä, olen näyttänyt sen useita kertoja kirjassani. Yksi syy siihen, miksi ihmiset kuolevat lääkkeisiin, on se, että meille ei kerrota tarpeeksi niiden haittavaikutuksista, Gøtzsche sanoo.

    1. Jori Mäntysalo avatar
     Jori Mäntysalo

     Kaikissa minun saamissani lääkepurkeissa on ollut sisällä paperi, jossa kerrotaan haittavaikutukset. Ne on jaettukin tavallisimpiin ja harvinaisempiin haittoihin.
     Sinänsä on minusta tilastollisesti varmaa, että lääkefirmoissa joku huijaa. Olisi se nyt kumma, jos joku teollisuudenala onnistuisi keräämään vain rehellisiä ihmisiä. Sen takia tarvitaankin erilaisia ristiinvarmistuksia. En luota myöskään varsinaisesti Juhani Knuutiin, vaan järjestelmään jonka osana hän toimii.

    2. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Eikö tämä nyt mene kuitekin ohi aiheesta eli siitä että lisäravinteita markkoinoidaan lupauksin joita ei voida millään todistaa kun niitä ei ole tutkittu?

   2. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Eikö tämä nyt mene kuitekin ohi aiheesta eli siitä että lisäravinteita markkoinoidaan lupauksin joita ei voida millään todistaa kun niitä ei ole tutkittu?

  2. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   …lääkkeitä suosteltiin muuhun käyttöön kuin hyväksyttyyn käyttöön.
   Tämmöisiä tapauksia on, joissa johonkin muuhun käyttötarkoitukseen kehitetty lääke tehoaakin kokonaan johonkin toiseen vaivaan.

  3. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olen tietoinen Gotchen kirjasta ja sen viestistä. Kerrotko kuitenkin mitä tuo todistaa tämän blogin aiheesta eli siitä että lisäravinteita markkoinoidaan lupauksin joita ei voida millään todistaa kun niitä ei ole tutkittu?

 63. Sari avatar
  Sari

  Minusta on erittäin kummallista että yrityksen Toimitusjohtaja kommentoi ja jättää ilmaan uhkauksen oikeudellisista toimenpiteistä, mutta kumminkaan he eivät ole pystyneet toimittamaan minkäännäköistä faktaa, että asiat olisivat toisin. Miksi? Osaan vastata itsekin, koska sellaista ei ole.
  Tämän yrityksen toimintatapoihin taitaa kuulua uhkailu ja jonkinlainen aivopesu. Nytkin ryhmän sivuilla kirjoitetaan että yrityksen kanta on olla kommentoimatta.
  Olen lukenut Fitlineä myyvien juttuja Facebook ryhmistä vuosia ja voin sanoa että huvittuneena 🙂 Joka väittää ettei terveysväittämiä käytetä niin voin heti kopioida satoja esimerkkejä joissa näitä on käytetty. Mitä luultavammin tämän jutun johdosta sivuja on siivottu rajulla kädellä. Niistä poistetaan yleensä kaikki muut postaukset kun hehkutukset, sydämmet, hymyt…
  Toivon että tämä Blogisi sai ihmisiä ajattelemaan ja katsomaan sisällysluetteloja tarkemmin.

 64. Satu avatar
  Satu

  Ei tavallinen Tarja halua kuulla tieteellisiä faktoja tai oikaisuja joistain tuotteista, vaan mielikuvia ja myötätuntoa, joita näidenkin tuotteiden markkinoinnissa käytetään. Niinkuin nyt suurimmassa osassa asioita joissa raha vaihtaa omistajaa. On helpompaa ottaa tietoa vastaan naapurilta joka on itseopiskellut, kuin vaikeasti ymmärrettävältä tieteen alan edustajalta joka paukuttaa faktoja pöytään ja saa aikaan negatiivisen reaktion, vaikka tarkoitus on päinvastainen.
  Heikkilä menestyy koska osaa tavallisen kansan kielen ja laskeutuu samalle tasolle, kun taas esim. korkeasti koulutettu ravitsemusalan professori ei osaa sitä taitoa vieläkään, vaan herättää negatiivisiä tunteita, koska kuulija kokee hänet auktoriteettinä.
  Miten tämä liittyy aiheeseen? Tavallinen Tarja kääntyy nämäkin ( monet ) mielipiteet luettuaan Fitlinen edustajan puoleen, koska sieltä saa teetä ja sympatiaa ja helposti ymmärrettäviä lauseita.
  Fitline kokee myyntipiikin tämänkin kirjoituksen ansiosta. Tosin osa porukkaa lappaa ovesta ulos, mutta aina riittää oven takana jonoa sisälle.

 65. Anna-Maija avatar
  Anna-Maija

  Haluaisin sanoa oman mielipiteeni tuosta hintapohdinnasta, sillä olen erilaisten ruoansulatus entsyymien kanssa joutunut tekemisiin suolistovaivojen takia. Olen kokeilut useamman valmistajan ruoansulatusenstyymituotteita ja huomasin, että tuossa Basics-valmisteessa on mm. viitta eri ruoansulatusentsyymiä ja kolmea eri maitohappobakteerikantaa, jotka ovat vatsaongelmaiselle todella tarpeellisia.
  Pelkästään etsyymien hinta halvimmillaankin on jo noin 2 e/kk, jos noudattaa valmistajan käyttöohjeita. Siihen päälle sitten nuo maitohappobakteerit ja muut vitamiinit ja seleeni. En voi pitää hintaa kalliina.

 66. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  Niin peuravirta, alkoholimainonta ilmeisesti hintamainontaa, Ehkä kotimainen viljaviina ei ole yhtään terveelisempää kuin ulkomainen, tai niin non jos ei ulkomiasta valmisteta GMO maissista. ehkä kotimainen viljaviina on terveellisempää, ellei viinanpoltto tuhoa gmo:ta. No Suomesta taidetaan saaa huippupolttoista kiitos terveinpien lähtöaineiden.
  Ai niin toisaalla väitetään, että ravintosuositukset ei päde, koska harva niitä noudattaa ja toisaalla kerrotaan että… kun niitä noudatetaan. no kumpaa sitten tehdään?

 67. Helinä Alakiuttu avatar
  Helinä Alakiuttu

  On ymmärrettävää, että ruoka ja lisäravinteet puhuttaa! Tänäpäivänä ruoasta on tullut joillekin kuin uskonto, sen nimeen vannotaan tai sitä paheksutaan. Meillä Suomessa ravintoaineiden tutkimus on huipputasoa. Esim. Helsingin yliopisto julkaisee vuosittain merkittäviä tutkimustuloksia. Olen seurannut niitä mielenkiinnolla. Esim. enää ei mainita, että pelkästään vitamiinit ovat marjojen ja hedelmien antioksidantteja vaan listaan on kuulunut jo pitkään flavonoidit ja fenolit. Näiden on todettu olevan aineita, jotka voimakkaasti estävät ihmisessä esiintyvien taudinaiheuttajabakteerien kasvua. Tutkimuksissa on selvinnyt, että osa fenoleista tuhoutuu todella helposti prosessoitaessa. Tänä kesänä Helsingin yliopiston tutkija Yvonne Holm julkaisi tutkimuksen jossa kävi ilmi että esim. mansikat kannattaa pakastaa kokonaisena etteivät flavonoidit ja fenolit tuhoudu.
  Työssäni on käynyt ilmi että yliannostuksena rasvaliukoisten vitamiinien varastoituminen maksaan voi olla kohtalokasta.Henkilöllä esiintyi nimenomaan A- vitamiinin hypervitaminoosi. Ellei ravintolisiä ole riittävästi tutkittu, niillä voi olla kohtalokkaita vaikutuksia esim. syöpäsairaille tai vanhuksille.
  Yleisötilaisuuksissa olisi kuuntelijoiden kunnioittamista esittää tutkimustuloksia, näin asia saisi vankan pohjan! Tänä päivänä ihmiset ovat niin valistuneita etten menisi itse luennoimaan asioista ellen voisi osoittaa argumentteja.
  Ravintokeskustelun lisäksi meidän tulisi muistaa se tosiasia että ihmisen hyvinvointiin vaikuttaa myös myönteinen elämän asenne, riittävä ja monipuolinen liikunta ja lepo! Jos ryppyotsaisena miettii sainko riittävästi omegarasvahappoja ja laskee aminohappojen määrää mutta ei iloitse elämästä, ystävistä, voi stressitaso nousta pelkästä ajatuksesta että laiminlöi alfalinoleenihapon.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos pohdiskelevasta kommentista.

  2. Juha Eriksson avatar

   Hieno kirjoitus Helinä. Valitettavan paljon edullisia heikkolaatuisia ravintolisiä on kaupat pullollaan, niitä ostetaan, koska ne ovat halpoja. Harvemmin niistä mitään haittaa kuitenkaan on. Laadulla on hintansa. Mutta markkinointi pitää olla asiallista ja perusta faktoihin. Omat ravintolisäkokemukset saa kertoa, mutta sen pitää olla totuudenmukainen eikä väritetty. Pitää pysyä faktoissa.

   1. Helinä Alakiuttu avatar
    Helinä Alakiuttu

    Kiitos Juha!! Mielenkiintoisia mielipiteitä täällä! Komppaan sinun kannanottoasi, faktat puhuvat puolestaan!!

 68. Täti avatar
  Täti

  Olin kiinnostunut Fitlinen tuotteista ja kehokuurista. Päätin kuitenkin jättää aineet ostamatta. Kyselin tuotteista ja sain vastauksia, jotka kertonevat myyntipuheiden tyylistä.
  ” Kuurin teho painonpudotusmielessä perustuu aineenvaihdunnan normalisoimiseen, insuliinireseptoreiden putsautumiseen, hormoonitasapainon etsimiseen, oikean ruokavalion löytymiseen, tulehdustilojen häviämiseen… Tätä kuuria ei ole tehty laihdutuskuuriksi. Se on vain yksi osa-alue.”
  Kun kerroin, että käytän mieluummin halvemman merkin kalaöljyä, jos kalaöljyä vaaditaan:
  “Meidän omega eroaa aika lailla tavallisesta. Meidän omega on ryhmävaikutteinen muiden kuurin tuotteiden kanssa. Tavalliset omegat ovat rasvaliukoisia, jolloin maksa ja munuaiset joutuvat tekemään työtä pilkkoakseen omegeaa. meidän omega on vesiliukoinen jolloin se liukenee ilman lisäponnistuksia. meidän omegassa käytetään tonnikallaa, jossa omegapitoisuus on paljon laadukkaampi, kun taas tavallisessa lohta. lohet usein viljellään antibiootteilla. meidän tuote on kahteen kertaan antibioottitestattu. ja meidän tuotteissa on yhtä hyvä puhtausstandardi kuin lääkkeillä. ja tämä on pelkästään 5% vitamiinivalmisteista. normaali omega on lämpokäsitelty kapseliin , jolloin se muuttaa muotoaan. meidän on omega säilytetään pullossa, kylmässä ja suojattuna valolta, jolloin se ei kärsi lämmönvaihteluista emme suosittele käytettävän kuurilla muuta kuin meidän omegaa koska emme voi tietää miten se toimii yhdessä kuurin muiden tuotteiden kanssa ja miten vaikuttaa tuloksiin.”

  1. Mie avatar
   Mie

   Niinpä niin. “Ryhmävaikutteinen” tuote (mitä se sitten tarkoittaneekin) jonka metabolisoinnissa munuaiset eivät rasitu – vaikkeivät munuaiset käsittääkseni osallistu rasvahappojen oksidaatioon ylipäätään (saa korjata jos olen väärässä). Että silleen …

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Solet aktivoitunut. Hieno sana tuo ryhmävaikutteinen – käännös jostain? 🙂
    Katso mitä Ihana Elämä sisältää.. Hoitoihin kuuluu myöskin lisäravinteet.

 69. Entäs ne statiinit avatar
  Entäs ne statiinit

  Niin liikevaihto kasvanut 5 v takaisesta 5 milj n 20 milj, onko fitlinen terveysjauheet räjäyttäneet potin vai onko terveyden rinnalle tullut kauneus? Niin naisetjan käyttävät varmaankin yli 18-vuotiaista 95%:sti ihonhoitotuotteita, kun taas lisäravinteita huomattavasti vähemmän. Ehkäpä tämä on syynä parin viime vuoden liikevaihtoloikkaan.
  Niin patentit ja tutkimus. Patentin avulla voidaan hakea korvauksia toiselta osapuolelta joka käyttää samaa menetelmää. Tutkimuksen avulla paljastetaan ei sitä menetelmää, vaan se että onko menetelmä tehokkaampi kuin esim normaalit jauheet tai kapselit tai tabletit. Tietenkin riippuu kapselin tai tabletin ulko-osasta kuinka nopeasti se sulaa vatsahapoissa. Toisaalta kuinka tutkia imeytymistä?.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Joteskin tuntuis että “imeytymisen” nopeus ei ainakaan ole valttia. Pikemminkin hitaus? Siitä tulee toinen kysymys – jos “tuntuu hyvältä” – niin ei se liene hitaasti syntynyttä. Vrt hedelmäsokeri nostaa verensokerin suht nopeasti.
   Tässä kommentteja lukiessa mieliala kummasti kohenee kokoajan? Pidemmän aikaa. Kukkaron keventyessä..

   1. entäs ne statiinit avatar
    entäs ne statiinit

    Nojoo, kun sokeri imeytyy nopeasti, niin energisyys nopeutuu. jne.

 70. Jori Mäntysalo avatar
  Jori Mäntysalo

  Luonnollisuudesta, joka tässäkin on mainosvalttina: Onko aspartaami, keinotekoinen aine, luonnotonta ja siis epäterveellistä? Jos on, ja jos Amazonilta löytyy kasvi jossa on aspartaamia luonnostaan, muuttaako se maagisesti olemassaolevan molekyylin terveelliseksi?
  Nähdäkseni luonnollisuusargumentin kumoamiseen ei tarvita tämän isompaa kysymystä.

  1. Maikki avatar
   Maikki

   Kerro toki missä FitLinen tuotteessa on aspartaamia?

   1. Jori Mäntysalo avatar
    Jori Mäntysalo

    Et tainnut ymmärtää pointtia. Voit vaihtaa aspartaamin tilalle minkä tahansa aineen ja vastata sitten kysymykseen “Miten ‘luonnollisuus’ liittyy terveellisyyteen?”. FitLineä mainostetaan luonnollisuuteen(kin) vedoten.

   2. Maikki avatar
    Maikki

    Täällä taitaa olla kaksi Maikkia.

   3. Pia avatar
    Pia

    Amylaasi-Kta on ainakin ollut esim.activizessa, eikös se ole aspartaamin johdannainen ja yhtä vaarallista – tämän takia lopetin tuotteiden käytön, ei kovin luonnollista!!!! Nykyään tämä on korvattu stevialla eikä sekään loppujen lopuksi taida kovin terveellistä olla, vai?!!!

    1. Jori Mäntysalo avatar
     Jori Mäntysalo

     Jos se on yhtä vaarallista kuin aspartaami, se on varsin terveellistä. :=) Aspartaamia on tutkittu.
     Pointtini oli kuitenkin se, että luonnollisuus on vaikeasti määriteltävä termi, eikä ainakaan suoraan takaa terveellisyyttä. Vrt. esimerkkini, jossa Amazonilta löytyy uusi kasvi.

 71. Antipill avatar
  Antipill

  Olen aiemmin ollut laiska ja väsynyt tavallinen suomalainen jässikkä.
  “Aloitin taikapöly-kuurin ja terveyteni kohentui 110%. Kuuriin kuului erittäin tarkka ruokavalio, urheilu jne. Maksan paremmasta terveydestä vain 2000€ vuodessa, joka on pieni hinta hyvästä olosta. Kokeile itse niin huomaat, muutoin sinulla ei ole oikeutta sanoa mitään negatiivista tästä tuotteesta.” Näin olen kuullut ihmisiltä, jotka ovat lähteneet mukaan näihin verkostobusineksiin ja terveysremontteihin.
  Se mitä oikeasti tein, ei vaatinut minkäänlaisia kuureja ja jauhoja. Aloitin pienillä elämäntapamuutoksilla ja jätin pois mm. einesruoat, vähensin alkoholin käyttöä ja aloitin lenkkeilyn ym. pientä. Lopulta noista elämäntapamuutoksista tuli minulle rutiinia ja arkipäivää. Paino putosi, kunto kohosi ja ryhtikin tuntui paranevan samaa tahtia kuin niska/hartiakivut hävisivät. Nyt vuosia jälkeenpäin, ainut lisäravinne mitä käytän on noin kympin purkki D-vitamiinia, joka riittää about vuodeksi.
  Tuntuu väärältä, että ihmisille markkinoidaan tuotteita ehdottoman tärkeinä, vaikka mitään tieteellistä faktaa niiden tarpeellisuudelle ei ole, JOS muuten osaa huolehtia itsestään. Naamioidaan nuo NORMAALIT toimenpiteet sellaisiksi, että VAIN “erikoisvalmisteisten” lisäravinteiden ym. poppakonstien kanssa ne toimivat.
  Kuurien ja muiden ja varsinkin hinnan kyseenalaistaminen aiheuttaa kommenttivyöryn ja lynkkausreaktion. Jopa kaverisuhteita on katkolla, kun en halua osallistua, enkä välitä terveydestäni, kun en osta juuri tietyn valmistajan yli-hintaisia tuotteita.
  Omasta mielestäni näissä verkostomarkkinointiyrityksissä huijatuksi tulevat sekä asiakkaat, että valtaisa myyjien joukko. Ruohonjuuritasolla toiminta muistuttaa jonkinlaista sekavaa uskonlahkoa jossa joillakin on parempi status ja joiden sana ylittää kaikki tieteelliset tutkimukset ja faktat. Myyjät tuntevat olevansa kuin lääkäreitä ja asiantuntijoita ja asiakkaat tuntevat olonsa sairaaksi ja toivottomaksi (siis ennen kuin lähtevät mukaan). Pitkälti markkinointi perustuu siihen, että keksitään arkipäiväisiä syitä, miksi juuri sinä tarvitset nämä tuotteet.
  “Häikiikö auringonpaiste? Väsyttääkö valvotun yön jälkeen? Iskeekö kausiflunssa? Käytä tätä valmistetta X (sekä noudatat erittäin tiukkaa ruokavaliota, kuntokuuria ja vuorokausirytmiä), niin ongelmat poistuvat kuin taikaiskusta!!!”
  Toiminta on usein laillista tai lain harmaalla alueella, mutta todella kyseenalaista.

  1. Pauliina avatar
   Pauliina

   Antipil, loistava kommentti! Komppaan sua täysin 🙂

 72. Jari Myllyniemi avatar
  Jari Myllyniemi

  Viisaan voittaminen väittelyssä on vaikeaa, mutta tyhmän mahdotonta.
  On hieno lukea näitä Juhani Knuutin kirjoituksia, mutta erityisesti kunnioitan hänen tyyneyttään vastata näihin kaikkiin kommentteihin, joissa argumentit ovat pääasiassa tunnetasolla.

  1. Annaleena Liljeström avatar
   Annaleena Liljeström

   Jari Myllyniemi,veit sanat suustani.Kiitos!

  2. MM avatar
   MM

   Jari Myllyniemi: Aamen!

 73. Merja avatar
  Merja

  Monesti juuri nämä ravntolisät hoitavat niitä tehtäviä, joita lääkäreiden hoidot tai tropit eivät :O).
  Toivon kaikille tasapuolisesti terveellistä ja pitkää elämää!

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ei voisi olla enempää väärässä. Nimenomaan ravintolisiä ei edes saa suositella ja myydä sairauksien hoitoon. Ne ovat luokiteltu elintarvikkeiksi eikä niitä ole tutkittu eikä tarkastettu lääkkeiden vaatimilla tavoilla. Tämä kyllä’ on tiedossa myös lisäravinteita myyvillä yrityksillä mutta epäilykseni on, että erilaisissa myyntitilaisuuksissa nämä rajoitteet helposti unohtuvat.

   1. Merja avatar
    Merja

    En sanonut, että niitä tulee suositella sairauksien hoitoon vai sanoinko?
    Ystävällisesti älä pistä sanoja suuhuni.
    Tulokset viittaavat siihen, että moni eri tavalla sairas tai vaivainen, ihan omien sanojensa mukaan, on niistä apua saanut. Niiii-i!

    1. Mie avatar
     Mie

     “Tulokset viittaavat siihen, että moni eri tavalla sairas tai vaivainen, ihan omien sanojensa mukaan, on niistä apua saanut. Niiii-i!”
     Näitä tuloksia saa sitten esitellä. Tietyissä tapauksissa esim. vitamiinisupplementaatiolla on paikkansa, mutta yl. ottaen se ei ole tarpeen.
     Tässä ketjussa on vieläpä kyse siitä, että tuotteita mainostetaan ilman kunnollista tieteellistä pohjaa. Niiii-i! 🙂

   2. Merja avatar
    Merja

    Mikä on tämä GMP-standardi, jonka ne ovat saaneet, sama jonka lääkkeet saa?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Yritätkö vain trollata kommenttialueella vai miksi kysyt monia kertoja ohi itse asian? Esim GMP:stä kerrotaan kirjoituksessani ja kuka tahansa voi siihen perehtyä. Ei GMP:tä saada mistään vaan se on vain valmistajan ilmoittama standardi, jota kertoo noudattavansa.

   3. Merja avatar
    Merja

    Tuotteet löytyävt myös Kölnin listalta.

 74. Lauri Nuutinen avatar
  Lauri Nuutinen

  Tiedän tapauksia (toisen lafkan), jossa jälleenmyyjiä saaneet kenkää, kun ovat markkinoineet tuotteitaan väärin.
  Ravintolisät ei ole lääke eikä niillä paranneta mitään sairauksia. Liikunnan ja hyvän ruokavalion lisänä voi lisäravinteilla olla paikkansa ja näin terveys voi kohentua, pitää lääkärit loitolla ja saada elämäniloa (toki myös ilman ravintolisiä näin tapahtuu jos pistää ravintopuolen kuntoon ja liikunnasta aina plussaa).
  Jälleenmyyjät voivat saada saman henkisiä ystäviä, terveyttä, ammatin ja hyödyllistä tietoa (riippuen lafkasta ja minkälaisia koulutuksia järjestetään). Joku saattaa innostua niin kovin että haluaa lähteä opiskelemaan ravitsemustiedettä. Innostuksissaan joku saattaa taas menettää ystäviään (kun lyö niillä ravinteilla toisia päähän) ja rahaa.
  Luulisin että ‘metsästäjä-keräilijöille’ aika turha mennä esittelee lisäravinteita, kun hankkivat hyvät ravinteet itse metsästä ja saavat metsässä könytessä liikuntaakin vielä.
  Itse en ole vuosikymmeniin sairastellut ja käynyt lääkärissä ja jokseenkin pidän turhana moniaki lääreitä tai tapauksia mitkä voisi helpostikki ennaltaehkäistä (paitsi kirurgiaa). Hampaatki pysynyt kunnossa kun syö oikein.

 75. Maikki avatar
  Maikki

  Juhani Knuuti, Mitä mieltä olet tästä tutkimuksesta, joka voisi jopa kannustaa syömään lisäravinteitä (merkillä ei väliä), sillä tämä tutkimus on osoittanut maaperän köyhtyvän http://www.tritolonen.fi/uutiset/234-kasvisten-vitamiinit-ja-hivenaineet-haviamassa

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Jospa kerrot itse mitä tuo kirjotus edustaa? Ei minulla ole mahdollisuutta eikä aikaa alkaa analysoimaan kaikenlaisia kirjoituksia ja kirsikanpoiminnalla valittuja nettijuttuja kun niiden tavoitteena on vain lisätä myyntiä. Mietipä miksi Tohtori Tolonen kirjoittaa aiheesta? Se ei varmaankaan liity mitenkään siihen, mitä hänen liiketoimintansa on, eihän?
   Hyvä kysymys on, miksi esim THL:ää pidetään vinoutuneena ja lahjottuna kun taas noita tohtoritolosia luotettavina tiedon lähteinä vaikka edelliset työskentelevät julkisessa palkkatyössä ja jälkimmäiset selvästi elävät pillerimyynnillä?

   1. Maikki avatar
    Maikki

    Voin lyhykäisesti avata, niin kuin huomasitkin, että osoite oli tohtori Tolosen julkaisemaan tekstiin, joka oli poimittu Svenska Dagbladetistä Teksasin Yliopiston tekemästä tutkimuksesta jo vuodelta 2006. Mainintoja myös Ruotsin Maatalous Yliopiston tutkimuksista samaisena vuonna, jossa on todettu monen kivennäisaineen vähentyneen maaperästä jo 1960-luvulta lähtien ja seurauksena siitä on maaperän köyhtyminen. Ilmiselvästi tämä on globaali-ilmiö. Tekstissä oli myös maininta Suomen kuluttajaviraston rajusta ravintolisien vastustamisesta ( 2 / 2006).
    Eihän tällaistakaan tutkimusta voi noin vain teilata.
    Olen puolueeton asiaan, mutta sinun kommentista kyllä huomaa, että et arvosta toisia samaan koulukuntaan kuuluvia, koska heidän mielipide poikkeaa omastasi. Kukaan ei varmaan pidä THL:ää vinouteena. Mutta asioilla on monta puolta ja jokainen saa valita puolensa. Olen avara katseinen molempiin suuntiin ja niin on varmaan moni muukin.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Tulkitset asiaa ja arvioit minua tietämättä asiasta yhtään mitään. Kuten olen sanonut monta kertaa, kysymys ei ole lainkaan mielipiteestä. Kysymys on tutkitusta tiedosta, mikä ei ole mielipideasia.
     Se, että en lähde kommentoimaan jonkun muun blogikirjoituksen sisältöä taikka siinä referoitua tiettyä julkaisua on resurssikysymys. Yksi tutkimus, jota nyt oli referoitu on vain yksi niistä lukuisista tutkimuksista, joita alalla on varmasti tehty. Tämä vaatisi paneutumista, aikaa ja julkaisujen arviointia. Ei siihen voi tutkija tuolla tavalla heittämällä vain ottaa kantaa. Kysymys oli siitä, että kullakin on omat motiivinsa kirjoitusten takana. Jos ne ovat selvästi kaupallisia, niihin on syytä suhtautua kriittisesti. Minulla ei ole asiassa mitään taloudellisia intressejä, toisin kuin tuotteiden myyjillä.
     Lisäksi tässä selvästi yrität siirtää huomion pois itse aiheesta. Yrität viestittää, että maaperän köyhtyminen jotenkin tekisi lisäravinteet ja nämä tuotteet tarpeellisiksi ja että tämä kirjoitukseni olisi sen vuoksi virheellinen. Yrität loikata monen vaiheen yli. Ensinnäkin maaperän köyhtyminen voi olla oikea ongelma enkä halua edes lähteä asiasta kiistelemään ennen kuin perehtyisin siihen ihan erikseen. Maaperän köyhtymisen lisäksi sinun pitäisi osoittaa, että maaperässä viljellyt kasvit olisivat köyhtyneet. Sen jälkeen vielä se, että syömällä nykymaaperässä kasvaneita kasveja emme saisi tarvittavia vitamiineja ja ravintoaineita tarpeeksi. (Finelin mukaan näin ei ole D-vitamiinia lukuunottamatta). Sen jälkeen sinun pitäisi osoittaa, että vajausta pitää korjata ja että tällä mainitulla lisäravinteella tasot saataisiin korjattua. Kuten huomaat, teet valtavia loikkia ajatustasolla ilman, että esität oikeita perusteita päättelylle.

     1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Missä maaperässä nämä lisäravinteiden kasvikset on tuotettu? Rikastetussako GMP -standardia mukaellen.. hehe.

 76. Jami. K avatar
  Jami. K

  Tuotteita olen nähnyt “mainostettavan” ja väitetty auttavan hiusten- kynsien ja ihonkuntoon. Lisäksi suolistosairauksiin, urheilusuorituksiin, kilpirauhasen tukemiseen, mieskuntoon, jaksamiseen, vaikeisiin ihottumiin, krapulaan, fibroomaan, hormonitoimintaan, unenlaatuun ja lukiisiin muihin ihmisten vaivoihin/sairauksiin.
  Jos joku fitlinen käyttäjä tuo esiin vaikkapa silmien olleen kosteammat niin –> fitskut, taikapöly ja sydämmet täyttävät viestikentät. Ilmeisesti vielä kuolleista ei ole kyetty alauttaan.
  Ja luonnollisesti tätä taikapölyä syövät koko perhe vauvasta vaariin (lapsille oma pöly).
  Näitä tuotteita kehittää iso proffatiimi. Ja purkkiin on saatu normit vitamiinit höystettynä maitohappobakt. Helpolla joku saa tilinsä….

 77. Eetu avatar
  Eetu

  Tämä nyt on hieman aiheen vieretä mutta Tekisitkö Juhani Knuuti seuraavaksi tutkielman siitä aiheesta, että kumpi on terveellisempää, thl:n ravintosuositukset vaiko ihan puhdas, mahdollisimman vähän käsitelty ruoka? Neuvoloista lähtien opastetaan antamaan pienille lapsille rasvatonta maitoa, kevytmargariineja, rasvattomia jugurtteja ym. myrkkyjä, Ihan järkyttävää! Kouluissa tarjoillaan meidän tulevaisuuden toivoille lähes einesruokaa, ihan vaan siksi että Suomen laki kieltää valmistamasta ruokia alusta loppuun itse. Ja suljetaan korvat kun Antti Heikkilän kaltaiset ihmiset koittavat hieman takoa järkeä ajatuksiin. Järjestetään uusimpia informaatioseminaareja lääkäreille ym. esim diabeetikoiden ruokavaliosta joiden pääsponsoriksi paljastuukin, yllätysyllätys leipiä valmistava yritys ja lääkefirmat! Ja sen mukaan tietenkin suositellaan diabeetikollekin vähintään kahdeksan leipäpalaa päivässä, saadaan vähän enemmän sitä insuliinia kulumaan ja verorahat lääkefirmoille!Suomen “virallisista systeemeistä” on rehellisyys kaukana!

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Menee tosiaan asian ohi.
   Tämä on aika tyypillinen väite ja sukua erilaisille salaliittoteorioille.
   Todellisuudessa THL:n ravintosuositukset ovat hyvän lähellä termiäsi “ihan puhdas, mahdollisimman vähän käsitelty ruoka”
   Se mistä aina paasataan ja jonka sinäkin nostat esiin liittyy esim kasviöljypojaisiin rasvoihin ja levitteisiin vs voi taikka maidon rasvattomuuteenvs rasvaisuuteen. Näille suosituksille on tutkimun tiedon pohja, eivät ne ole mielipiteitä. Käyttämäsi termi “puhdas” ei ole määritelty eikä helposti edes määriteltävissä. Kaikki ruokamme on jollakin tavalla prosessoitua, viimeistään siinä vaiheessa kun se laitetaan suuhun. Kysmys on monesti mielikuvista ja niihin liitetyistä tunteista eikä faktoista. Enkä käyttäisi “Heikkilän tapaisia ihmisiä” esimerkkinä järjen äänestä, en todellakaan.

 78. Miisa avatar
  Miisa

  Valitettavaa en siinä näe,että nämä ihmiset ovat löytäneet apua nyt lisäravinteista.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ei tietenkään. Mutta se ei tee sitä eettisesti oikeaksi, että kaupittelee tuotteita perustelemattomilla terveysväitteillä.

 79. Jagster avatar

  “Biokemian peruskoulutuksellakin on selvää, että tuollainen menetelmä, jolla ”ravintoaineet saadaan kehossa kulkeutumaan juuri niihin soluihin, jotka niitä tarvitsevat ja vain silloin kun niitä tarvitaan”, olisi niin mullistava, että Nobel-palkinto olisi myönnetty.”
  Kai niitä ojn myönnettykin – tuossa kuvattiin elimistön normaalia toimintaa.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Voisitko tarkentaa? Mitä elimistön normaalia toimintaa tuossa kuvattiin? Mikä Nobel on myönnetty?
   En ole ennen kuullut menetelmästä, jolla purkista otetut ”ravintoaineet saadaan kehossa kulkeutumaan juuri niihin soluihin, jotka niitä tarvitsevat ja vain silloin kun niitä tarvitaan”

 80. Miisa avatar
  Miisa

  Jos on vuosia syönyt prosessoituja ruokia, ei vihanneksia/hedelmiä tms niin alkaa kroppa voimaan huonosti. Ja NYT nämä ihmiset saavat esim.apua lisäravinteista. Jos edelleen sinulle epäselvää,niin kyseleppä näiltä elintaso sairauksia sairastavilta,mitä ovat syöneet viime vuosikymmenten ajan…. alkaisko selviää?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Voi taivas, millainen logiikka. Jos joku on syönyt vuosia prosessoituja ruokia eikä vihanneksia/hedelmiä ja kroppa voi huonosti, niin ei silloin tarjota lisäravinteita. Silloin tarjotaan terveellistä monipuolista ruokaa!
   Mutta eihän se ketään kiinnosta kun siitä ei saa rahaa. Mielummin myydään ylihintaisia lisäravinteita.
   Kuvasit asian raadollisuuden juuri niin kuin pelkäsinkin.

   1. Juha Eriksson avatar

    Juhani, kyllä nimenomaan tuosta terveellisestä ruuasta saa rahaa, sehän juuri maksaakin!
    Huono ruoka on sitä halpaa, ja siksi sitä usein sinne ruokakoriin valitaankin.
    Sitten toinen asia mikä vaikuttaa valintoihin on ns. kiire…. ja laiskuus. Siksi joillekin ravintolisät ovat ihan hyvä ratkaisu.

 81. Lauri Nuutinen avatar
  Lauri Nuutinen

  Meidän ruoka on niin ‘pas..a’, yhteiskunta hyysää ja mainokset valehtelee ja lääkärit osaamattomia (on hyviäki) joten on pakko pitää itsensä kunnossa, liikkua, syödä lisäravinteita ja hakata ‘raamatulla’ eli ravinteilla ihmisiä päähän jotta herättäis ottamaan vastuuta omasta hyvinvoinnista.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Nimenomaan pitäisi herättää ihmiset ottamaan vastuuta omasta ravinnosta, liikunnasta ja elintavoista.
   Ruoka ei tietenkään ole p….aa, jos ei valitse sitä.
   Lääkärien merkitys ihmisen hyvinvoinnille on joka tapauksessa selvästi vähäisempi kuin noiden yllämainittujen seikkojen.

 82. Tiina avatar
  Tiina

  En todellakaan, tarkoitin että huolehtimalla laadukkaasta ravitsemuksesta emme tarvitse mitään lisiä kuin erikoistapauksissa. toki riittävällä levolla ja liikunnalla kuin muuten terveillä elämäntavoilla myös iso merkitys.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Mihin erikoistapauksiin siis tarvitsemme näitä lisäravinteita?

 83. AntiFitsku avatar
  AntiFitsku

  Suuri kiitos kirjoituksestasi ja mahtavista asiantuntevista kommenteista! Itsekkin tuotteita 2 vuotta sitten kokeilleena olisin tätä kirjoitusta silloin arvostanut! Sillon mistään ei löytynyt kuin markkinointipropagandaa ja yksi blogikirjoitus, jonka kommenttiosiossa fitline edustajat vaativat tekstin poistoa oikeustoimilla uhaten. Tuttavapiirissäni myyjiä on useita ja markkinointi agressiivista! Itseä suuresti ärsyttää se, että myyjien mainospuheet hiipivät mm. facebookin feediin/työpaikan tauoille/ystävien treffeille jatkuvasti eikä sitä välttämättä tajua puhtaaksi mainokseksi, koska sen tekee ystävä! Siis samoin tavoin kuten vinkataan toimivasta ripsiväristä kaverille, mutta edunsaaja on tässä eri! Mainostamisen lopettamispyyntö on joidenkin kohdalla kirjaimellisesti katkaissut ystävyyksiä. Ja pahin kaikista: aina kun ilmestyy tieteellisiä tutkimuksia, jossa puhutaan esimerkiksi suoliston kunnon hyvistä vaikutuksista terveydelle, sitä jaetaan somessa jatkuvalla syötöllä myyjien toimesta ja vinkataan käyttämään “fitskuja”, vaikka niistä ei halaistua sanaa mainita tutkimuksessa! Tämä jos mikä on harhaanjohtamista! Ja vielä haluan todeta, että monien kokemukset esimerkiksi kehokuurilla paremmasta/virkeämmästä olosta johtuu paremmasta ruokavaliosta eikä näistä taikapulvereista. Siis siitä että SOKERI, vilja- ja maitotuotteiden käyttö on minimissä.
  Toivottavasti tämä puoli asiasta saa paljon näkyvyyttä! Itseäni harmittaa useiden satasien syytäminen näihin jauhoihin, mutta eipähän voi syyttää kuin itseään!

  1. Eliisa avatar
   Eliisa

   Noin se asia minulle kyllä ilmaistiin fitline jälleenmyyjien tiimoilta kun tein tämän CellResetin. Että se on se ruokavalio pointtina siinä, vitamiinit ovat tämän “kuurin” tukena. CellResetin tarkoitus on oppia syömään monipuolista ja terveellistä, puhdasta ruokaa ja tehdä siitä elämäntapa.

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Tuossa ruokavaliosuosituksessa sinänsä ei välttämättä ole mitään pahaa mutta kun siitä tehdään liiketoimintaa väittämällä, että pitää käyttää tiettyjä tuotteita, jotta se toimisi, mennään kyseenalaiselle alueelle, kun asiasta ei ole mitään tutkittua tietoa. Tuollanen CellReset-termin käyttö on osa tietelliseltä kuulostavaa mutta tyhjää jargonia. Kysymys on liiketoiminasta sillä pelkän ruokavalion ohjeistaminen ei varmaankaan olisi hyvää businesta. 😉

    1. Juha Eriksson avatar

     “Kysymys on liiketoiminasta sillä pelkän ruokavalion ohjeistaminen ei varmaankaan olisi hyvää businesta”
     juu totta ja siksi esimekiksi kun menee lääkäriin niin lääkäri ei kysy millainen ruokavalio sinulla on ja miten sitä voitaisiin parantaa, jotta voisit saada helpotusta oireisiin. Ruoka olkoon siis lääkkeesi, mutta silti määrätään lähes poikkeuksetta lääkkeitä? Miksi? vaikka perusongelman voi aiheuttaa vääränlainen ruokavalio.

     1. Mie avatar
      Mie

      Aika monessa seikassa lääkärin kyllä kuuluu kysyä ruokavaliosta, esim. sv-tautiriskiä selvitettäessä, ja ohjeistaa sen parantamisessa. En oikein purematta niele kategorisia väitteitä siitä että lääkärit EIVÄT näin tekisi.

 84. Maria avatar
  Maria

  Tällainen Fitlinen jälleenmyyjä on ollut myös sitä mieltä että turhaan ihmiset syö marevan lääkitystä, nämä taikapölyt kyllä korjaavat tilanteen.
  Heidän seminaarit ovat kuin suoraan jostain hengellisestä ja mielin tunkeutuvasta elokuva kohtauksesta. Puhujat itkevät ja kertovat kuinka nämä tuotteet ovat pelastaneet heidän elämänsä.
  Missään nimessä tuotteita tai niiden toimintaa ei saa kritisoida. Jos julkaiset jotakin negatiivista tai kyseenalaistat tuotteiden “tehoa”, kommentit poistetaan.
  En kokenut tuotteita käyttäessä mitään muutosta muussa kuin pankkitilin saldon pienenemisessä.
  Kun lopetin tilaukseni sain “valmentajalta” vihaisen puhelun ja kauhean tivaamisen siitä miten voin tehdä niin.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Marian kommentista tulee sellainen fiilis että tämän kaltaisia tuotteita markkinoidaan kahdelle tietylle, toisistaan kuitenkin hyvin paljon poikkeavalle asiakasryhmälle.
   Yksi ryhmä on tämä Hgin kulttuuritalolla vuotuisissa kilpailuissa viihtyvä porukka ts. tämmöinen fitness-tyyppinen.. No, tiedätte mitä tarkoitan.
   Toinen näyttäisi olevan sairastuneet henkilöt.
   Kolmas edellä kuvattuihin liittyvä olisi puolestaan verkostomarkkinnointi ja sen rekrytointitoimet. Tarinoilla nivotaan molemmat porukat nippuun. Tunteisiin vedotaan vaikka puhutaan jopa eri asiasta kuin mitä kuulija saattaa termejä käyttäen ymmärtää. Osa porukasta keksii saavansa lisäeuroja kristallinkirkkaaksi hiotulla myyntistrategialla ja asemalla verkostossa.
   Huonoimmassa asemassa ovat sairastuneet joille tämän tyyppisiä tuotteita kaupataan terveydellisistä syistä – jopa niin että voi tätä-ja-tätä tuotetta käyttämällä saada paremman terveyden jopa niin että lääkitykset voi unohtaa. Lisäravinteet voivat toki olla paikallaan mutta jostain muuta kautta ne voi saada halvemmalla tai kattavammin (monipuolisesta ateriasta).
   Näyttää siltä ettei hyvältä näytä.

   Salaliittoteoriaan liittyen tulee esiin kaksi kysymystä: Sisällytetäänkö näihin valmisteisiin jotain tuoteriippuvuutta aiheuttavia aineita jotka eivät ilmeenny sisällysluettelosta vai perustuuko valmisteiden suosio pelkästään joukkohysterian (mikä olisi sopiva termi?) aikaan saamaan hurmokseen?

  2. ari avatar
   ari

   Mä poikkesin äskettäin erään toisen vastaavalla tavalla vastaavia tuotteita myyvän firman koulutuksessa. Olihan semmosta myyntihurmoksen luomista että siinä ei ollut oikein mitään asiaa.
   Mutta hyvin siellä verkoston huipulla varmaan tienataan, kun myslipatukka maksaa melkein vitosen kpl, ja myyjästä eteenpäin seuraavat kaksikin porrasta saa kukin 10-25 % loppuostajan maksamasta hinnasta!
   Ja niin karmean makusia ne tuotteetkin, useimmat ettei niitä voi suositella. Ja aivan tavanomaisia marjoja käytetty, okei, osa ehkä meillä Suomessa vähän tuntemattomampia. Itse en myisi mitään jossa on vain rahastuksen maku. Ja se on eri asia kuin se että jos tuote vain ei ole aivan ideaalinen.
   Ne väittämät oli ihan semmosia että vain sivistymättömille menee läpi… “tämä muodostaa vatsalaukussa suojaavan kalvon..”, “tuo todella energisen olon”, “otan aina heti kun on pienetkin flunssan oireet niin ne häviää samana päivänä”… huhhuh.
   Lisäksi, vaikka siellä oli laihdutustuotteita myynnissä, 2/3-osaa läsnäolijoista oli niin lihavia että aivan varmasti on vaikeuksia arkielämän toiminnoissa; urheiluun he eivät enää kykene. Uskottavuus meni heti.
   Onneks sentään mulle ei kukaan huutanut ku kieltäydyin alkamasta myydä turhakkeita.

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Oliko sosiaalinen paine kova?
    Uskalsitko kommentoida väitteitä kriittisesti?

 85. Tiina avatar
  Tiina

  Tehdäänkö tässä nyt kärpäsestä härkänen.Tämä blogi on vain yhden ihmisen oma mielipide ja tutkielma netistä löytämistään fittline tuotteita koskevista aineistoista.
  Blogeja ei koske niin tiukat säännöt kuin esim. lehdistöä ja blogin ei tarvitse perustua faktoihin vaan totuus ja lisäselvittely jää jokaisen lukijan arvioitavaksi.
  En aliarvioi kirjoittajan ammattitaitoa lääkärinä,mutta ei se takaa että kirjoittajalla on riittävät tiedot yrityksestä ja sen tuotteista.
  En myöskään usko että yrityksen toimari on oikea ihminen korjaamaan faktoja ja näinkin suuresta firmasta joka toimii kymmenissä maissa varmasti löytyy myös ne tutkijat ja tuotekehitys ammatilaiset ihan erikseen.
  Tuotteita valvoo monen maan viranomaiset ja myös käyttäjinä tuhansia huippu- urheilijoita niin ihan varmasti niitä tutkimustuloksiakin on ja saatavissa mutta ymmärrän hyvin ettei yritys niitä tutkimuksia ja faktoja jaa ja asioita lähde oikaisemaan missään blogin kommenteissa.
  Ruostahan meidän ne kaikki vitaminit ym.pitäisi saada, mutta harva syö oikein tai ruoka on ravinneköyhää syystä tai toisesta.
  Erittäin harmillista on että hyvin harvassa on Suomessa vielä ne lääketieteen edustajat jotka oikeasti ymmärtävät oikeanlaisen ravitsemuksen ja ruokavalion merkityksen ihmisen hyvinvoinnille.
  Jo kauan esim. Keski-Euroopassa tämä asia ja ruokavalioiden merkitys on tunnettu paljon paremmin.
  Ehkä vielä näemme sen päivän Suomessakin, kuitenkin jokainen nauttimamme lääke on liikaa jos muu vaihtoehto on olemassa ja niitä lääkkeitähän me syödään Suomessa riittävästi ja paljon myös aivan turhaan mistä kukaan ei varmaan ole erimieltä

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Tiina,
   väitätkö sinä että nämä lisäravinteet korvaavat lääkkeet tai ovat vaihtoehto lääkkeille?

  2. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tiinan kommentti on valietettavasti monessa kohtaa virheellinen. Pari poimintaa alla:
   Tiina: “Tämä blogi on vain yhden ihmisen oma mielipide ja tutkielma netistä löytämistään fittline tuotteita koskevista aineistoista. Blogeja ei koske niin tiukat säännöt kuin esim. lehdistöä ja blogin ei tarvitse perustua faktoihin vaan totuus ja lisäselvittely jää jokaisen lukijan arvioitavaksi. En aliarvioi kirjoittajan ammattitaitoa lääkärinä,mutta ei se takaa että kirjoittajalla on riittävät tiedot yrityksestä ja sen tuotteista.”
   Juhani: Tämä on tietenkin blogi eikä tieteellinen kirjoitus. Mutta blogissa on käytetty niitä samoja tieteellisia hakumenetelmiä ja kriteereitä kuin oikeassa tieteellisessä kirjoituksessakin. Ei lainaamieni tekstien ja niiden taustan analysoinnin tuloksia voi kuitata vain että ne olisivat yhden ihmisen mielipiteitä. Ne nimenomaan eivät ole mielipiteitä eikä ne perustu äänestykseen. Niiden totuudenmukaisuuden voi kuka tahansa tarkistaa. Tarjoamalla tutkittua tietoa voi haastaa väitteet vapaasti. Kun/jos tietoa ei löydy, sitä ei sitten ole saatavilla. Asia on todella yksinkertainen. Jos minulle tarjotaan oikeaa tietoa, muutan heti kantani ja kirjoitukseni. Kukaan ei ole vain tarjonnut mitään muuta kuin yrittänyt arvostella henkilönä tai väittää kirjoitukseni olevan vain mielipide.
   Tiina: “Jo kauan esim. Keski-Euroopassa tämä asia ja ruokavalioiden merkitys on tunnettu paljon paremmin.”
   Juhani: Tosi klassikko. Aina muka Suomessa ollaan jotekin vajaalla eikä ymmärretä mitä muualla ymmärretään. Tämä sama väite kuullaan aina paikallisesti kun ei muuta keksitä. Tänä päivänä kaikki sama tieto on kaikkien saatavilla ja pääsäntöisesti maksutta. Ei tarvitse mennä muille maille, että saisi tietoa.

 86. Miikka Peuriz Peuravirta avatar

  Suoramyynti ja verkostomarkkinointi on ollut viime aikoina vahvasti mediassa esillä eri yrityksen ja tuotteiden toimesta ja hyvä niin.
  Tekeehän alaa jo yli 100 miljoonaa ihmistä maailmanlaajuisesti sadoissa eri yrityksissä.
  Tässäkin artikkelissa toimittaja (et tarvitse muuten välttämättä mitään koulutusta ja monella alla harjoittelua ja vuoden koulutus jonka jälkeen päästetään kirjottamaan omia mielipiteitä joita osa luulee faktoiksi vaikka näin ei ole)
  Toimittaja voisi kunnolla tutustua toimintaan ja lähteä vaikka leikisti jälleenmyyjäksi ja katsoa miten toiminta oikeasti menee, olisi kirjoituksen oloasu hieman erilainen kun näkee miten asiat menee.
  Moni toimittaja tekee oman taustatyön googlen perusteella, keskustelupalstoja lukiessa kommentteja niiltä jotka ovat joskus aloittaneet mutta lopettaneet.
  Kun pitäisi jutella ihmisten kanssa kasvotusten ketkä oikeasti tekee ja jutella yrityksen virallisten henkilöiden kanssa.
  En ota kantaa nyt fitlinen tuotesisältöön, mutta miksei puututa seuraaviin asioihin yhtä agressiivisesti:
  – makeisten markkinointi (monella menee useita satoja euroja jopa tuhansia vuodessa)
  => pelkkää haittaa terveydelle, ei mitään hyötyä
  – epäterveellisten ruokien markkinointi terveellisinä vaikka näin ei ole
  => margariinit, rasvattomat tuotteet, kevyt tuotteet jne
  – alkoholin markkinointi
  => monella kuluu tuhansia euroja vuodessa ja liikakäytöstä kärsiviä on monia
  Ja paljon muutakin oikeasti epäeettistä mihin ihmiset laittavat rahaansa jopa paremman terveyden toivossa.
  “juo pullo limua päivässä niin saat päivän c-vitamiinit”
  “Käytä rypsiöljyä missä myös omega3 rasvahappoja”
  “Sydänliiton suosittelema xxxx-tuote”
  Jne jne epävääryyksiä mille ei laiteta stoppia!?
  Jos joku laittaa 1000€ vuodessa vitamiineihin ja huomaa olonsa olevan parempi niin miksei, jos ei huomaa mitään eroa niin tuskin laittaa enää toista summaa vaan kokeilee sillon jotain muita vaihtoehtoja.
  Oma vinkki kaikille toimittajille jolla hyvin puutteellinen tieto koko suoramyynti ja verkostomarkkinointialasta olisi esim lukea vuonna 2014 ilmestynyt “Suoramyynnistä Valtavirtaa” jonka on kirjoittanut yksi alan konkareista.
  Toiseksi tutustua oikeasti yrityksen toimintaan ja jutella juuri niiden kanssa joilla on pitkä kokemus tai virallisesti yrityksen palkkalistoilla.
  Ala kasvaa koko ajan ja yhä useampi liittyy mukaan joko jälleenmyyjäksi tai asiakkaaksi.
  Oma arvioni että seuraavan 5-10v päästä Suomessakin alaa arvostetaan ja käsitellään kuten mitä tahansa yritystä tai alaa.
  Kukaan tai mikään ei ole täydellinen, mutta avoimen keskustelun kautta varmasti kaikki kehitymme. Myös toimittajat sekä verkostomarkkinointiyritykset ja jälleenmyyjät.
  Ystävällisin terveisin,
  Miikka Peuravirta
  Suoramyyntialalla työskennellyt vuodesta 2004.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ystävällisesti tiedoksi, että en ole varsinaisesti toimittaja (olen kyllä Tiedetoimittajien jäsen) vaan lääketieteen professori, jonka päätyö on tieteellinen tutkimus, tutkimuslaitoksen johtaminen sekä kliininen työ. Kirjoitan blogia erilaisista terveysaiheista. Yleensä aiheet liittyvät terveysväitteisiin. Pyrin havainnoimaan erilaisten terveysväittämien paikkansapitmistä.
   On siis ihan ok, että jokin ihminen käyttää vaikka kaikki rahansa lisäravinteisiin. Se on hänen asiansa eikä kuulu muille. Ei minulla ole sitä asiaa vastaan. En myöskään kritisoi varsinaisesti suoramyyntiä tai verkostomarkkinointia vaikka siihen toisinaan aika erikoisia ilmiöitä liittyykin.
   Se, mitä kritisoin on kokonaan eri asia: Yritys kaupittelee tuotteita väitteillä, jotka eivät perustu tutkittuu tietoon. Tämä ei ole eettisesti oikein. Toimintaa ei tee yhtään oikeutetummaksi se, että muillakin alueilla toimittaisiin väärin. Eihän minulla ole oikeutta ajaa ylinopeutta vaikka naapuri niin tekisikin.

 87. Eliisa avatar
  Eliisa

  En tiedä mitä sisältävät mutta voin niin paljon paremmin että käytän jatkossakin! Ja niin moni tuttu on päässyt näitä käyttämällä erilaisista vaivoistaan että on pakko uskoa tuotteiden tekevän hyvää ihmiskeholle,vaikken haluaisikaan uskoa. En ole käynyt “fitline-tilaisuuksissa” mutta sen tiedän että jyrkästi kielletään liittämästä tuotteita mitenkään sairauksiin ja niistä parantamiseen. Mutta kyllä kai ihminen saa sanoa toiselle ihmiselle että “ummetus ja närästys loppui aloitettuani basicsin käytön”? Tai että “vireystasoni on aivan eri luokkaa nykyään”. Itselläni menee kestotilaajana näihin kuukaudessa vajaa 90e (todellisuus on hieman vähemmän,sillä muutama ystäväni/tuttavani on myös lähtenyt käyttämään tuotteita ((ilman painostusta,ihan vaan huomaamalla positiiviset vaikutukset)) ja saan kympin pari bonuksina takaisin) ja saan tällä hinnalla kaikki tarvitsemani vitamiinit ja hivenaineet,helposti aamu ja iltajuomalla. En tiedä mitä maksaisi jos apteekista hankkisin nämä kaikki samat,monta purkkia saisin ainakin ostaa. Ja käytin ennen apteekin vitskuja mutta täytyy sanoa,etten huomannut voinnissani minkäännäköistä muutosta,valitettavasti.
  Parasta on se että jokainen saa ihan itse päättää että mitä sinne suuhunsa lykkää;)
  Ja fitline onneksi maksaa rahat takaisin (jos palautat 30 päivän sisällä) jos asiakas ei ollutkaan tyytyväinen.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Eliisa, toistan vielä sinullekin tämän saman asian: On ihan ok, että jokin ihminen käyttää vaikka kaikki rahansa lisäravinteisiin. Se on hänen asiansa eikä kuulu muille. Ei minulla ole sitä asiaa vastaan.
   Se, mitä kritisoin on kokonaan eri asia: Yritys kaupittelee tuotteita väitteillä, jotka eivät perustu tutkittuu tietoon. Tämä ei ole eettisesti oikein. En siis kritisoi käyttäjiä vaan markkinointia, joka ei ole asiallista. Tällä saadaan ihmiset maksamaan tavallisesta vitamiinivalmisteesta noin 10-kertainen hinta.

   1. Juha Eriksson avatar

    Onko ne siis yksittäisiä vitamiineja ne FitLinen tuotteet? Sitä en tiennytkään. Luulin että ne ovat jonkinlaisia formuloita eli ainesosayhdistelmiä ja niiden mahdollinen vaikutus perustuukin siihen näiden valmistusaineiden oikeaan suhteeseen ja niiden kokonaisvaikutukseen?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Tuo on juuri sitä tieteelliseltä kuulostavaa jargonia. Jos heillä olisi jotain pientäkin osoitusta tuollaisista yhteisvaikutuksista mutta kun ei ole.

     1. Juha Eriksson avatar
      Juha Eriksson

      outoa jos ei ole?

   2. Juha Eriksson avatar

    Eikös ibuprofeiiniakin myydä useilla eri hinnoilla?

 88. Ritva avatar
  Ritva

  Erikoisesti tämä ketju etenee ja epäselväksi jää sen tarkoitus. Harvoin tällaistä hälyä tulee mistään lisäravinteista ja miksi pitäisikään? Kukaan ei ole kuollut eikä kukaan menettänyt omaisuuttaan?
  Kaikki lisäravinteethan ovat Eviran hyväksymiä elintarvikkeiden kaltaisia aineita, joita käytetään esim. puutteellisen ruokavalion lisänä täydentämään mm.vitamiinejamme ja hivenaineita, joita elimistö kaipaa toimiakseen kunnolla. Jokainen itse tekee valinnan tarviiko niitä vai ei, ja mitä niistä maksaa.
  En ole koskaan kuullut kenenkään väittävän lisäravinteiden parantavan, vaan ne voivat korjata kehon vajeita, jonka seurauksena keho alkaa itse mahdollisesti voida paremmin.
  Onko tämän jutun tarkoitus nyt todistaa, että ihmiselle syötetään tehottomia tai jopa vahingollisia aineita ja niistä jopa maksetaan. Mutta eihän se ole mitään uutta. Tarjotaanhan ihmisille tupakkaa, alkoholia ja nyt paljon pinnalla ollutta sokeriakin puhtailla omilla tunnoilla ja kalliiseenkin hintaan, vaikka ne ovat tutkittuja tuotteita ja tiedetään niiden vahingoittavan elimistöä.

  1. Jori Mäntysalo avatar
   Jori Mäntysalo

   Eihän Evira lisäravinteita erityisesti hyväksy. Lääkeaineet erikseen hyväksytään: jos haluan ibuprofeenille kilpailijan se pitää hyväksyttää. Ruokia ei: uudenlaisen porkkanalaatikon saa tuoda markkinoille ilman etukäteistä myyntilupaa. Lisäravinnehan rinnastuu tässä ruokaan.

   1. Sanna avatar
    Sanna

    Eviran sivuilla kannattaa käydä ja laittaa hakusanaksi Fitline

    1. Jori Mäntysalo avatar
     Jori Mäntysalo

     Kas joo, pari takaisinvetoa. Ei vaikuttanut kuitenkaan erityisen vaaralliselta.
     Varsinainen pointtihan tässä on se, että Evira valvoi noita vain jälkikäteen, kuluttajien ilmoitusten tai oman valvonnan kautta. Ei siis anna myyntilupaa etukäteen.

  2. Entäs ne statiinit avatar
   Entäs ne statiinit

   Otetaanpa nyt tuolta teksistä heti alusta:
   ” Kokonaan toinen kysymys on se, onko tuotteiden markkinointi asiallista ja perustuuko se tutkittuun tietoon. Kilpailutilanne lisäravinteiden osalta lienee tiukentunut. Tämä näkyy sitten yhä aggressiivisempana markkinointina.
   Tyypillisesti markkinoinnissa tuodaan esiin tieteellisiltä kuulostavia väitteitä. Väitteitä esitetään sekä varsinaisissa mainoksissa että erityisesti verkostomarkkinoinnin koulutustilaisuuksissa, ja tämän myötä myös sosiaalinen media tulee hyödynnettyä. ”
   Niin tavara on varmaan sitä mitä tuoteselosteessa lukee, mutta onko vaikutus sitä mitä luvataan. Varmaankin tulee energisempi olo, kun joudaan makeaa proteiinijuomaa ja mahdollisesti kofeiinin kera. Tuotantosysteemi on sertifioitu, no varmaankin on jos lääketehtaassa tehdään. Dopingaineita ei varmaankaan ole, kun käytetään puhtaita raaka-aineita. Tai no kofeiinihan on joskus ollut.
   Varmaankin aineiden imeytyminen on nopeampaa kuin ruuassa.

  3. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Kommenttisi on erikoinen?
   Erikoisen siitä tekee se että käsityksesi mukaan Evira on hyväksynyt nämä (lisäravinteet) puutteellisen ruokavalion lisänä täydentämään… jne jotta kehomme toimisi kunnolla?
   Pontti taitaa olla, kuten sanoit, nämä ovat elintarvikkeiden kaltaisia aineita – eikö niin?
   Mutta maksavat enemmän kuin puutteellinen ruokavalio? Mitäpä muuta tarkoitit.

   1. Ritva avatar
    Ritva

    Nyt täytyy sanoa, että taisit vääntää tikusta asiaa.
    Sanoin: Kaikki lisäravinteethan ovat Eviran hyväksymiä elintarvikkeiden kaltaisia aineita,, joita käytetään esim. puutteellisen ruokavalion lisänä täydentämään mm.vitamiinejamme ja hivenaineita, joita elimistö kaipaa toimiakseen kunnolla. Jokainen itse tekee valinnan tarviiko niitä vai ei, ja mitä niistä maksaa.
    Elikkä suomenna asian: Lisäravinteita käytetään ruoan lisänä ei korvaamaan ruokaa. Ja ne, jotka niitä käyttävät kokevat varmaankin saavansa ruoasta liian vähän tärkeitä vitamiineja ja hivenaineita. Rahan käyttö niihin on jokaisen henkilökohtainen asia.
    Mikä osa tässä oli erikoista?

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Tikustapa hyvikin.
     Minkähän vuoksi näiden tuotteiden päämarkkina-alueilla ihmiset kokevat etteivät saa ruoasta tärkeiksi kokemiaan vitamiineja ja hivenaineita vaikka on koulutusta, terveydenhuoltoa ja vaurautta hankkia monipuolista ravintoa kun taas niissä köyhissä maissa joissa lapsilla ei ole laisinkaan koulua tai terveydenhuolto on heikkoa sekä on suoranaista aliravitsemusta – lahjoitetaan rahaa (ja elintarvikkeita) eikä tämmöisiä jauheita paikkaamaan inhimillistä hätää kärsivien lasten perusoikeuksia vitamiimeihin ja tärkeisiin hiv€nai€i$iin?

     1. Ritva avatar
      Ritva

      No nyt tämä onkin jo eri asiaa kuin mitä minä kirjoittelin, mutta siinäpä meillä miettimistä miksi nykyajan ihmiset tuntevat tarvitsevansa lisäravinteita.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Suurin osa ei todennäköisesti niitä tarvitse mutta tuntevat tarvitsevansa. Siinä on osasyynä ainakin mainonta.
      Ne, jotka oikeasti niitä tarvitsisivat, eivät todennäköisesti niitä saa/käytä?

     3. Juha Eriksson avatar

      Mr Pain: Varmaan siksi, koska ihmiset ovat laiskoja ja eivät jaksa panostaa 3-5 terveelliseen ateriaan/välipalaan joka ikinen päivä. He yrittävät korjata sitten näillä mahdollisesti jotain epäterveellisiä aterioita?

    2. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Ritvalle: On ihan ok, että jokin ihminen käyttää vaikka kaikki rahansa lisäravinteisiin. Se on hänen asiansa eikä kuulu muille. Ei minulla ole sitä asiaa vastaan.
     Se, mitä kritisoin on kokonaan eri asia: Yritys kaupittelee tuotteita väitteillä, jotka eivät perustu tutkittuu tietoon. Tämä ei ole eettisesti oikein. En siis kritisoi käyttäjiä. Kumma kun tämä päivänselvä asia ei vain mene läpi.

     1. Ritva avatar
      Ritva

      Olisi ollut ehkä alun pitäen parempi mainita muitakin nimeltä kun vain Fitline-tuotteet, koska omassa tekstissäsi sanoit sen olevan vain yksi niistä samankaltaisista tuoteryhmistä. Tästä saa nyt sellaisen kuvan, että Fitline- tuotteet olisivat ainut ryhmä, jota kaupitellaan väitteillä, jotka eivät perustu tutkittuun tietoon. Sekään ei ole eettisesti oikein. Vai onko?

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Olen aivan varma, että on muitakin tuottajia, joihin liittyy vastaavia perustelemattomia väitteitä. Tuon sen esiin kirjoituksen alussa ja kerron, että tässä otan esimerkiksi tämän tuoteryhmän. Tähän ilmiö näyttää liittyvän hyvin voimakkaasti ja yritys on tehnyt siitä laajaa liiketoimintaa. Kaikkien mahdollisten toimijoiden listaaminen ja analysointi on mahdoton tehtävä blogistille. Voi olla, että tarve olisi kartoittaa alaa tarkemmin mutta se lienee viranomaisteh tehtävä, vaikka heilläkään ei riitä resursseja moiseen.
      Oma tavoitteeni on, että ihmiset itse oppisivat kyseenalaistamaan erilaiset terveysväitteet ja vaatimaan perusteluja ja tutkimusnäöyttöä. Vain sillä tavoin tämä liiketoiminta saataisiin asialliselle linjalle.

 89. Juhani Knuuti avatar
  Juhani Knuuti

  Poistan kommentit, jotka vain mainostavat jotain tuotteita ja kertovat kuinka paljon sillä voi tienata olipa tuote kirjoituksen aiheena taikka ei.

 90. Jermu avatar
  Jermu

  Miksi et tilaa vaikkapa kertaalleen sitä (kallista) vitamiinisettiä minkä “ammattilainen” sinulle määrää ja sen jälkeen tilaisit samat eri valmistajan tuotteet itse vaikkapa ulkomaisesta verkkokaupasta tai lähimmästä apteekista paljon halvemmalla? Miksi pitää ostaa kallista, jos täysin samat tuotteet saa huomattavasti halvemmalla? Tuoteselosteiden perusteella voit itse valita mahdollisimman vastaavat tuotteet kuin sinulle markkinoidutkin.
  Vähän sama, kun eräs tuttava suunnilleen raivosi, että hän ei mitään *erään kauppaketjun oma merkki tähän* tuotteita käytä, vaan aitoa kotimaista “Hookoon” lihaa sen pitää olla. Kehoitin katsomaan tuon ketjumerkin valmistusmerkintöjä ja kappas; Valmistaja: “Hookoo”. Mieli muuttui tuttavalla, kun ketjutuote on noin kolmasosan halvempi ja silti samaa tavaraa – vain eri etiketin alla.

 91. Jori Mäntysalo avatar
  Jori Mäntysalo

  Liittymättä juuri tähän haluan kertoa jotain yksittäistapauksista.
  Minulla on lapsi. Lääkärin mukaan vaimon munatorvet olivat tukossa ja se “on varmempi kuin mikään ehkäisy”. Raskaus alkoi puolisen vuotta sen jälkeen. Ei käytetty erityisiä lääkkeitä, ei rukoiltu, ei tehty taikoja. “Ihme” tapahtui, jos sellaista haluaa ihmeenä pitää. Minulle se on harvinainen sattuma.
  Miettikää paljonko tätä mainostettaisiin JOS olisin käyttänyt jotain rohtoa, tai Pirkko Jalovaara olisi rukoillut puolestani tms. Mutta tätä ei mainosteta. Ja se aiheuttaa virheellisen käsityksen. Ja siksi tarvitaan tieteellistä tutkimusta.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos kommentista. 😉

 92. Juhani Knuuti avatar
  Juhani Knuuti

  Patentit eivät takaa mitään tuotteiden tehosta. Kysymys voi olla valmistusmenetelmästä taikka jostakin yhdistelmästä. Teho pitää tutkia ihan erikseen.

  1. Merja avatar
   Merja

   Onko lääkkeiden tehoa tutkittu erikseen? Mitkä ovat tulokset?

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Ennen kuin suollat monta eri kommentia ja kysymystä kerralla, perehdy lääkkeiden kehityksen ja tuotannon säädöksiin. Kysymyksesi osoittaa täydellistä tietämättömyyttä aiheesta. Lääkkeen saaminen myyntiin vaatii lähes keskimäärin 10 miljardin sijoitusta ja siitä valtaosa menee tutkimuksiin, joissa teho ja turvallisuus varmistetaan sekä terveillä että potilailla. Lääkkeen pitää olla tehokkaampi kuin lume. Sen sivuvaikutukset tulee olla vähäisemmät kuin hyödyt.
    Voidaan kokeeksi ottaa kaikki lääkkeet pois ja seurata mitä siitä seuraisi?

    1. Merja avatar
     Merja

     Huh huh onpas kallista!

    2. Merja avatar
     Merja

     Menepä PRH ja tutustu näihin patentteihin!

    3. Juha Eriksson avatar

     Hyvä Juhani! “Lääkkeen saaminen myyntiin vaatii lähes keskimäärin 10 miljardin sijoitusta” Ehkä juuri tästä syystä jopa ravintojätit eivät teetä kliinisiä tutkimuksia, koska koko prosessi on niin kallis, että vaan lääkejäteillä on siihen mahdollisuus. Ja vitamiineilla ja hivenaineilla tehtyjä tutkimuksia ei juurikaan lääkefirmoissa tehdä, koska niistä ei saa sellaisia voittoja kuin lääkkeistä.Tai niitä harvoja kun on tehty niin niiden lähtökohta on ollut aivan väärä, esim. aletaan käyttämään 1-3 synteettistä vitamiinia ja ihmetellään kun tulokset ovat huonoja. Tokihan siinä niin käy, jos muutamaa vitamiinia tykitetään ja 20 muuta jää entiselle tasolle. keho menee epäbalanssitilaan ja siitähän seuraa vaan terveysongelmia.Sitten väitetään, E vitamiinin tai Beta-karoteenin lisääminen ruokavalioon voi lisätä kuolleisuutta 🙂

 93. Jenni avatar
  Jenni

  Tää on kumma, että tämä teksti on vielläkin netissä! En tiedä miten, mutta kaikki Negatiiviset tekstit kyseisestä tuotteesta poistetaan, koska kirjoittajia uhataan oikeuteen viemisellä. Ja kyllä, olen nähnyt muutaman “uhkailu” viestin tältä fitline taholta. jokaisella on oma mielipide, mutta miksi ei voi ilmaista sitä negatiivista?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Teksti on netissä pysyvästi. Korjaan sitä heti, jos minulle osoitetaan siinä olevat virheet. Toistaiseksi en ole saanut muuta tietoa virheistä kuin, että hinta olisi vähän alhaisempi kuin kirjoitin eli 3 eur/vkr mutta myös tuota 4eur hintaa oli netissä tarjolla.

 94. Sanna avatar
  Sanna

  MInä kävin sellaisessa mittauksessa, jossa kehooni laitettiin antureita ja sitten istutettiin tuolille katsomaan Fitline mainosvideota vajaa 10 minuuttia. Videossa oli täälläkin mainittuja animoituja kuvia, miten tuotteet vaikuttavat. Sen päätteeksi piti saada joku analyysi minun hyvinvoinnistani, mutta se ei kuulemma ollut onnistunut ja olisi pitänyt katsoa tuo sama 10 min uudelleen. Jätin väliin. Myyjä käyttäytyi kuin tiedemies!

  1. MirjaTee avatar
   MirjaTee

   Mä oon käynyt moisessa myös. Tosin myyjä oli tohelo, häsläsi ja sääti koko ajan, takelteli sanoissaan ja vaikutti lähinnä vaivaantuneelta. Hoki vain näitä myyntipuheita kuin mantraa, oli todella onneton yritys, kävi melkein sääliksi. Ei osannut vastata myöskään lysymyksiini miten tuotteet eroaa muista vitamiinivalmisteista. Yritti vinkata muakin jälleenmyyjäksi.
   Juu, en kiinnostunut.

  2. Juha Eriksson avatar

   Minä ottaisin aina yhteyttä ko. yrityksen paikallisjohtoon ja kertoisin, että ko. myyjä ei noudata yrityksen antamia ohjeita. Kyllä palaute menee perille. Juuri tuollaiset tapaukset pilaavat koko bisnestä.

  3. Annaleena Liljeström avatar
   Annaleena Liljeström

   Minulla aivan samanlainen kokemus kuin Sannalla.Oli kyllä niin huuhaata,ettei tosikaan.Juhani Knuutille suuri kiitos näistä tieteen ja järjen sanoista.Ihmettelen kuinka sinnikkäästi ihmiset jaksavat uskoa näihin hömpötyksiin,vaikka kansakunnan koulutuskin on korkealla tasolla. Kyllä tämä markkinoinnin valheellisuus on epäeettistä toimintaa,jota ei pidäkkään hyväksyä.

 95. Margaret avatar
  Margaret

  Aika huikeeta, kun Knuuti sanoo ettei parantumattomasti sairaan parantuminen osoita mitään?
  Eikö se olekaan tärkeätä, että potilas paranee?
  Eivätkö lääkärit vanno valassaan että heidän tehtävänsä on parantaa ihmisiä?
  Aika hämmentävää kertakaikkiaan…
  Missä ovat tulokset ja tietelliset tutkimukset siitä, miten hyvin lääkärit onnistuvat työssään

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Margaret: “Aika huikeeta, kun Knuuti sanoo ettei parantumattomasti sairaan parantuminen osoita mitään? ”
   Juhani: Niinkö olen sanonut, tosiaankin? Olen sanonut, että yksittäisten ihmisten kokemuksista ei voi tehdä laajempia päätelmiä ja alkaa esim suosittelemaan mitään tuotteita tai hoitoja muille. En ole puhunut parantumattomasti sairaista mitään. Mutta olisin erittäin kiinnostunut kuulemaan minkä parantumattoman sairauden on lisäravinteilla saatu parantumaan. Tiedossani ei ole yhtään tapausta ja se olisi varmaan sensaatio.

 96. Pauliina avatar
  Pauliina

  Minähän en mistään mitään tiedä ja siksi en asiasta paasaa suuntaan tai toiseen, (sillä en itsekään ole näissä koulutuksissa käynyt) mutta miksi sinä et ole käynyt kuuntelemassa tällaisessa koulutustilaisuudessa? Nehän on ihan täysin maksuttomia mun tietääkseni ja jos ei muuta niin ehkä se olisi sinulle hyvää ajanvietettä. Mikä on pahinta mitä voi käydä? Ainakin saisit enemmän faktatietoa siitä, mitä tuotteesta koulutuksissa kerrotaan. Myyjiä voi olla monenlaisia ja heidän kertomat tarinansa myyntitilanteessa on jokaisen myyjän omalla eettisyyden tasolla, kuten jokaisella yrittäjällä.
  Uskon, että kirjoituksessasi on paljonkin perää ja hyviä huomioita, en sitä kiellä.
  Ihmettelen vain sitä miksi lähdetään haukkumaan ja pilkkaamaan?
  Terv. Puolueeton välikommentti

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ilman muuta kävisin näissä tilaisuuksissa, kunhan vain olisi siihen aikaa. Joihinkin olen ehtinytkin kuten keväällä kirjoittamani artikkeli liittyen Happy Ph-yrityksen terveysväitteisiin.
   Mutta mainostilaisuuksissa käyminen ole suinkaan ainoa tapa hankkia tietoa eikä edes tärkeinkään. Tilaisuuden järjestävän jälleenmyyjän esitelmät voivat poiketa yleisestä linjasta eikä edusta kokonaisuutta. Yritys voi pestä kätensä jälleenmyyjien osalta. Kyllä keskeisimmät faktat voi selvittää kirjallisista dokumenteista, ei esitelmistä.
   Lopuksi tuot huomaamattasi esiin vahvasti ilmiötä, jota kutsutaan valekompromissiksi. Olen tästä kirjoittanutkin blogiini aikaisemmin. Oletuksena on, kuten ilmeisesti sinullakin, että totuus löytyy jostakin kahden näkökulman välistä ja että puolueeton olisi lähempänä totuutta hakiessaan ratkaisua kahden väitteen välistä. Tämä menee hyvin usein pieleen, sillä se ei ota huomioon sitä tosiasiaa, että toinen näkökulma voi olla oikea ja toinen väärä.

 97. Suvi avatar
  Suvi

  Yleensä mitä yritykset lahjoittavat hyväntekeväisyyteen per tuote on joitain senttejä, että mielestäni lahjoitusosuus per tuote on hyvä. Kummilapsia on kuitenkin satoja, keitä autetaan jatkuvasti. Mutta jos hyväntekeväisyys on jotenkin huono juttu ja pelkkä markkinoitikikka jonkun mielestä niin sillehän ei voi mitään. Yritys on hakenut markkinointimallilleen vapaaehtoisesti korkeimman oikeuden päätöksen, huijauksesta ja pyramideista on kyllä aika turha tämän yrityksen kohdalla höpistä 😉 sille tasolle että saa mm. sen autobonuksen tai palkintomatkoja ei olen kovin vaikeaa päästä kun vähän tekee töitä sen eteen.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Suvi: “Yritys on hakenut markkinointimallilleen vapaaehtoisesti korkeimman oikeuden päätöksen, huijauksesta ja pyramideista on kyllä aika turha tämän yrityksen kohdalla höpistä”
   Juhani:
   Voisitko esittää minulle minkä korkeimman oikeuden päätöksen firma on hakenut markkinoinnilleen? Olisi ennekuulumatonta, että korkein oikeus antaisi päätöksiä jonkin firman markkinoinnista. Siis korkein oikeus, heh.
   Huijauksen osalta kysymys on siitä mitä huijauksella tarkoitetaan. Mielestäni huijausta on myös se, että tuotteen osalta väitetään jotakin, jota ei ole millään tavalla osoitettavissa todeksi.

   1. Entäs ne statiinit avatar
    Entäs ne statiinit

    jostain luin, että kyseessä olisi ollu saksalainen korkein hallinto oikeus. Eikä päätöstä varmaankaan ole haettu, vaan on sitten korkeinta hallintaoikeutta asti koeteltu onko markkinointimalli o.k. Sitähän ei ole paljastunut mitä tuo markkinointimalli on ollut.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Hei, ei kannata oikeasti uskoa mitä mainospuheissa sanotaan. Tuo korkein oikeus -juttu on hyvin suurella todennäköisyydellä ankka.

     1. Merja avatar
      Merja

      Oliko ankka korkeimmassa oikeudessa? Miten se sinne pääsi?

   2. Juhani avatar
    Juhani

    https://www.google.fi/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://s3.amazonaws.com/wix-anyfile/oZfJapXtSlysWnzBHQs9_Legality%2520of%2520PM%2520Marketing%2520Plan%2520Document.pdf&ved=0ahUKEwiWubii0dfOAhUBhywKHSjkBk4QFggYMAA&usg=AFQjCNFnZOGUX-y02KJ9jdTU21hPuKkN-w
    Mitä tuotteiden osalta nyt siis väitetään? Missä ne terveysväittämät joita nyt tarkoitat: “että tuotteen osalta väitetään jotakin, jota ei ole millään tavalla osoitettavissa todeksi”.;

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Sen sijaan että tuot esille näitä firman versioita “korkeimmasta oikeudesta” voisit lukea kirjoittamani kirjoituksen ja siinä olevat lainaukset firman sivuilta sekä jälleenmyyjien sivuilta. Mukana on linkit näihin teksteihin.
     Tuolla linkkisi takana olevalla dokukmentilla ei mitenkään voi perustella, että nuo poimimani tekstit olisivat totuuden mukaisia. Jos joku oikeusistuin ottaa asiaan kantaa se voi ottaa vain silloiseen esillä olevan asiaan kuten esim. voiko tuotteen hinnasta osan ohjata hyväntekeväisyyteen tai onko jokin toimintamalli yleisesti hyväksyttävä.
     Lue itse nuo tekstit ja mieti asiaa. Ei tässä pitäisi olla mitään erityisen vaikeasti ymmärrettävää.

    2. ari avatar
     ari

     Kaikkeen roskaan sitä uskotaankin. TÜV ei totea laillisuuksista mitään, vain teknisistä seikoista. Tuli heti mieleen epäily että on taas panostettu valehteluun enemmänkin! Jonkun pitäisi tutkia nuo numeroyhdistelmät väitetyistä oikeuden päätöksistä, lienevätkö nekin vain huijausta.

  2. L avatar
   L

   Suviin on ainakin virheelliset markkinointipuheet uponneet. Myös PM lahjoittaa vain pari senttiä per tuote hyväntekeväisyyteen. “Vapaaehtoisesti haettu korkeimman oikeuden päätös” tarkoittaa oikeasti sitä että yritystä syytettiin pyramidipelistä, eivät he vapaaehtoisesti oikeudessa olleet. Lisätietona että myyjät saavat tästä päätöksestä käyttöönsä PM:n sisäisessä järjestelmässä saksankielisen asiakirjan: suurimmalla osalla on tuskin mitään tietoa mitä siinä lukee, mutta väitettä korkeimmassa oikeudessa hyväksytystä markkinointisuunnitelmasta levitetään silti estoitta.

 98. Janni avatar
  Janni

  Erikoista vedota kateuteen joka paikassa. Kateus on sitä, että kokee itseltään epäoikeudenmukaisesti puuttuvan jotain sellaista, mitä toisella on. Onko kirjoittaja siis kateellinen siitä, että hänellä ei ole fruktoosivettä?
  Todellisuudessahan ns. kateuskortti vedetään esiin silloin, kun järkevät argumentit loppuvat. Sen käyttäminen vaatii ihailtavaa itsetuntoa ja suorastaan harhaista uskoa omaan asiaan.

 99. Seija Randell avatar

  Eipä tämmöisessä asiassa mikään muu auta kuin se, että ihmisillä olisi paremmat perustiedot kemiasta ja biologiasta. Ehkä psykologiastakin. Huvitti sekin ajatus, että vesiliukoisena mitään ainetta ei voi saada liikaa. Eikös myrkytkin yleensä ole vesiliukoisia ?

 100. Juha Eriksson avatar

  Ravintotuotteita mainostaessa ei saa käyttää mm. termejä: ehkäistä, diagnosoida, hoitaa tai parantaa ja mihinkään varsinaisiin sairauksiin viittaaminen ei ole sallittua, lisäksi omat tuotetarinat pitää olla aina totuudenmukainen ja täsmällinen. Ja näihin juuri prof. Knuuti pääasiassa viittaakin,

 101. Mr Pain avatar
  Mr Pain

  Katsoin linkistä yhden BCAA -valmisteen tietoja. Yhden tuotteen kohdalla oli väite: “Healthy immune system”
  Non-compliance with the Regulation because on the basis of the scientific evidence assessed, this claimed effect for this food is not a beneficial physiological effect as required by the Regulation.
  Tarkoittanee, että on syötäväksi kelpaavaa?

 102. Miisa avatar
  Miisa

  Kyllä meidänkin kunnan lääkäriä harmitti,kun on potilaita menetetty ja syyksi paljastui yllättävä oireiden katoaminen. Se on jonkun kannalta harmi,että länsimaalaiset alkavat pikkuhiljaa ymmärtää ottaa asioista itsekin selvää,eivätkä sokeasti luota tieteeseen ja muille ihmisille tehtyihin tutkimuksiin. Jokainen kuunnelkoon kehoaan ja toimikoon miltä itsestä parhaimmalta tuntuu. Puolueellisiin tahoihin kun ei voi koskaan sinisilmäisesti luottaa;)

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Heh, mikä trolli. Pienellä vitamiinilisällä terveykeskuksen jonot kadonneet!? Ihan kaikkea ei kannata uskoa mitä myyntitilaisuudessa kerrotaan.

   1. Miisa avatar
    Miisa

    Sanoinko niin? Oireet kadonneet, syytä en tähän kertonut,se oli omaa tulkintaasi;)

   2. Miisa avatar
    Miisa

    Eikä jonot kadonneet vaan oireet… malttia lukemiseen. Puhuin myös yksittäisestä lääkäristä,en koko terveyskeskuksesta. Taitaa olla tuttu joka kertoi puolueettomasti ihan saunaillassa. Totta joka sana. Tutun ammatin jätänkin arvailujen varaan.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Hmm. Näitä toisen käden tarinoita liikkuu netissä lukemattomia. Ne ovat osa urbaania tarinankerrontaa.
     Jos jokin lisäravinne omaisi tuollaisen voiman, se olisi jo osa normaalia lääketiedetää. Mikään voima ei voisi pidätellä sen pääsemistä valtavirtaan. Ei edes kuviteltu salaliitto lääkäreiden ja viranomaisten välillä. 😉
     Perussääntö on: Jos jokin on liian hyvä ollakseen totta, se ei ole totta.

     1. Miisa avatar
      Miisa

      No se on totta!;) Mutta eikös lääketiede sitä juuri tee ; tutki ja kokeile. Mistä sitä vielä tietää mitä tulevaisuus tällä saraa tuo tullessaan? Me tiedetään asiat niin kauan, ennen kuin oivalletaan uutta.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Ilman muuta. Miksi näitä tuotteita ei sitten ole tutkittu?

     3. Merja avatar
      Merja

      Kaikki lääkkeet eivät ole hyviä, eli nekö ovat siis totta?

     4. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Niitä on kuitenkin oikeasti tutkittu. Lääkkeitä on monenlaisia ja moneen tarkoitukseen, ei kannata niputtaa yhteen.

 103. Heidi avatar
  Heidi

  Kiitos Juha asiallisesta kirjoituksesta! Tosi moni kaveri on tähän lähtenyt mukaan ja itseä kosiskellaan jatkuvasti. Itselläni tuotteiden hämäräperäisyyden lisäksi hälytyskelloja yhä kovemmin soittaa se, että minun ei tarvitse maksaa tuotteiden käytöstä mitään, kun saan itseni alaisuuteen 10 jälleenmyyjää. Eikö tämä siis tarkoita sitä, että ennen kuin saan hankittua ne jälleemyyjäni, maksamalla 3 euroa päivässä tuotteista rahoitan oman myyjäni ilmaista vitamiinien käyttöä ja ilmeisesti kustannan hänen “fitsku”-autonsa ja ulkomaanmatkansa, jotka pomo antoi yllättäen taas ilmaiseksi. Minusta tämä ei ole oikein. Tietysti jokaisella on mahdollisuus edetä pyramidissa ja hankkia omia jälleenmyyjiä. Itse valitsin kuitenkin maksaa vain omista vitamiineistani ja jätin siksi Fitlinet tilaamatta.

  1. Juha Eriksson avatar

   Heidi, tuotteita (oli ne sitten mitä hyvänsä) pitää ensin käyttää ja todeta itse onko ne hyviä vaiko ei. Jos itse ei saa tuloksia on mielestäni väärin suositella niitä muille. ja kuka niitä ostaisi, jos sanot että mulla nää ei toimi, mutta kokeile sinä. Homma pitää perustua rehellisyyteen ja siihen, että itse käyttää tuotteita, saa tuloksia ja saa muut käyttämään eikä myymään. Suosituksia on sitten helppo jakaa, jos on saanut itse hyvät kokemukset.

 104. Joanna avatar
  Joanna

  Kiitos tästä! Aiemminkin olen koettanut löytää faktatietoa näistä ravintolisistä – turhaan. Ei taida olla sattumaa, ettei tutkimuksia löydy. Toivottavasti tämä blogiteksti saa jäädä eikä Teräksen uhkaukset kunnianloukkauksesta vie tätä ainoaa järjen häivähdystä, joka toivottavasti herättää kotirouvankin lähdekritiikin.

  1. ari avatar
   ari

   Joanna, onneksi yritys ei meidän oikeusjärjestelmässämme edes voi kokea kunnianloukkausta.

 105. Henri avatar
  Henri

  “Kasvun todennäköisenä selityksenä on terveys- ja kuntoinnostuksen lisääntyminen. Samaan aikaan on yleistynyt virheellinen käsitys, että normaalista monipuolisesta ruoasta ei saa tarvittavia ravintoaineita vaan tavallisenkin sohvaperunan, saati sitten lenkkeilijän on syytä käyttää lisäravinteita”
  Kuinka joku tohtori voi oikeasti olla sitä mieltä että siitä “normaalista” ruasta saisi tarpeeksi ravinteita kun elintapasairaus muut ongelmat tilastoissa vain kasvavat? Myös useat lääkärit ja hyvinvointialan ammattilaiset ovat sitä mieltä että se johtuu nimenomaan elintavoista ja siitä että syödään väärää ruokaa!! Useasti juuri se sohvaperuna saa liikaa kaloreita ja energiaa, mutta on aliravittu koska syö “väärää” ruokaa.
  Ihan vain galluppina, kuinka moni täällä uskoo siihen että normaali ruoka sisältää tarpeeksi ravinteita? Jos uskotaan siihen että ei, niin olemmeko me sitten niitä ihmisiä jotka syövät epänormaalia ruokaa? ja jos me syömme “epänormaalia ruokaa” ja uskomme että tarvitaan ehkä lisänä jotakin ravinteita niin voisiko olla näin että myös muu kansa syö “epänormaalia ruokaa”? ja jos näin on niin eikös silloin tästä epänormaalista ole tullut normaalia? Näin ollen suurin osa ihmisistä tarvitsee lisäksi ravinteita joita me nyt vaan emme saa päivittäisestä ravinnosta.
  Vastaus näihin kysymyksiin on varmasti se että pitää syödä ravintosuositusten mukaisesti ja kaikki on hyvin!? No kun ei ole! ensinnäkään hyvin harva syö näin. Jos suurinosa ihmisistä ei syö ravintosuositusten mukaan, niin se ei ravintosuositusten mukaan syöminen on uusi normi ja näin ollen kannattaa ehkä hieman miettiä kannattaako ne ravinteet ottaa kuitenkin jotakin kautta.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Väitteesi ei perustu tutkittuun tietoon. Kysyt, kuinka moni uskoo. Eihän tämä uskon asia ole. Kyllä ihan normaalista monipuolisesta ravinnosta voi saada D-vitamiinia lukuunottamatta Suomessa kaikki tarvittavat ravintoaineet ja vitamiinit. Ei tietenkään, jos syö huonolaatuista ja prosessoitua ruokaa. Tästä on ihan tutkittua tietoa. Ei voi olla perusteltua, että kaikille suositellaan kalliita lisäravinteita. Tonnilla vuodessa saa aika kasan vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, joita saa myös myös ilmaiseksi metsästä.
   Jos nyt sitten ei kykene tai halua syödä kunnolla, ei niistä lisävitamiineista haittaakaan ole, jos pysytään suosituksissa. Mutta ei niihin mitään ihme misellejä tai NTC-konsepteja tarvita eikä sairaan kalliita tuotteita, joissa ei edes ole tavallisen monivitamiinivalmisteen määriä.
   Kannattaa myös tutustua: http://aivosumutorvi.blogspot.fi/2016/08/hyvia-uutisia-sinun-ei-tarvitsekaan.html?spref=tw&m=1

   1. Ritva avatar
    Ritva

    Jokainen syö lisäravinteita, jos itse niin haluaa ja tuntuu niitä kaipaavan. Mutta en ymmärrä miksi olet ottanut juuri Filinen hampaisiisi. Kyllä niitä ylipursuavia lupauksi ja menetelmiä, miten ne toimivat, on monilla muillakin tuotenimimillä ja myydään myös suoramarkkinoinnilla. Johtuuko se kenties siitä, että tämä tuote on saavuttanut paljon tyytyväisiä asikakkaita ja saanut melkoiset markkinat jopa meiltä Suomessa? Meillähän sellaista kutsutaan kateudeksi.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     FitLine on tietenkin vain yksi tuotemerkki. Se on tässä vain esimerkkinä esillä eikä varsinainen valittu kohde. Yhtä hyvin se voisi olla jokin muukin, jossa on vastaavat ongelmat ja niitä varmaan riittää.
     Ei kuitenkaan ole mitään mieltä kritisoida tuotetta, jota kukaan ei käytä tai josta ei mitään älyttömiä väitteitä esitetä. Minä henkilökohtaisesti en tunne yhtään Fitlinen käyttäjää, en tyytyväistä enkä tyytymätöntä. Kiinnitin asiaan huomiota kun kuulin aiheesta ja tajusin mitä perusteettomia väitteitä tuotteisiin liitetään ja kun havaitsin, että tästä on kasvanut valtavaa liiketoimintaa tutkitun tiedon perusteella kyseenalaisin menetelmin.
     Jos tämä on mielestäsi kateutta, olkoon niin. Sinulla on oikeus mielipiteisiisi. Ne eivät muuta kuitenkaan kirjoituksen faktoja muuksi. Jos tutkttua tietoa ei ole, niin sitä ei ole.

     1. Ritva avatar
      Ritva

      En ymmärrä, mitä kyseenalaista tuossa liikentoiminnassakaan on? Tuollaisella menetelmällä täällä toimii hyvin moni firma.

     2. Jermu avatar
      Jermu

      Itsehän tunnen vain tyytyväisiä käyttäjiä, mutta se saattaakin johtua verkostomarkkinoijien ajamasta melko raa´astakin aivopesusta.
      Tutustuin jonkin aikaa sitten erääseen toiseen verkostomarkkinointifirmaan, joka kauppaa aloe-kasvista saatavia tuotteita. Markkinoivat myös erästä ainetta hintaan esim. 50€/purkki. Selvitin huvikseni saman aineen hintoja muilta valmistajilta ja tuo 50€/prk on kymmenkertainen hinta verrattuna halvimpaan, vaikka kyseessä on 100% sama aine. Kyseenalaistin hintaa yhdeltä yrityksen lähettiläältä ja sain vastaukseksi samoja tyypillisiä mainospuhe -vastauksia kuin sinäkin kirjoituksessasi esität: “Meillä on puhtaampaa, se ja se ja se standardi takaa laadun jne.”
      Kirjoitustasi eksyin lukemaan facebookin FitLine-edustajan kommenttien kautta, jossa kirjoitustasi oli kritisoitu. Samaa löpinää: “Kannattaisi itse kokeilla, tuhansia tyytyväisiä käyttäjiä, meillä on parhaat tuotteet, pieni hinta terveydestä”.

   2. Merja avatar
    Merja

    Mikä on sairaan kallis tuote Juhani Knuuti?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Muutaman vitamiinin tuote, joka maksaa 1000 eur vuodessa on sairaan kallista kun vastaavan saa alle satasella.

     1. Kirsi avatar
      Kirsi

      Mietin juuri omia kustannuksia lisäravinteiden osalta.
      Arginiini 65€ kk, D vitamiini 13.95€(vuosi, 50uq vrk), C-vitamiini 15kk, sinkki 10 €kk, omega-3 38€kk, monivitamiini 43€kk, msm 10€kk.
      Kyllähän nuo näköjään maksaa ja tuotteet ostan luonteistuotekaupasta. Ikää on 54 vuotta yhtään ainutta sairautta ei ole ja liikuntaa harrastan 5-6 krt viikossa erittäin raskaasti.
      Tosin minulla on myös ruokavalio erittäin terveellinen, mutta en edes harkitse luopuvani noista tuotteista.

 106. Tiina avatar
  Tiina

  http://www.taloussanomat.fi/a/20112692
  Kyllä meidän ravintolisiä enemmän pitäisi olla huolissaan mitä meille syötetään ja miten niitä meille markkinoidaan ja myydään harhaanjohtavasti, lihapullat onkin kanannahkapullia?

  1. Jori Mäntysalo avatar
   Jori Mäntysalo

   Syön grillikananikin nahkoineen. En näe miten se muuttuu epäterveellise(mmä)ksi sillä, että muutetaan lihapullan muotoon.

   1. Grillikana avatar
    Grillikana

    Mutta ei sitä grillikanaa kai kuitenkaan myydä isona lihapullana.

 107. Vielä kerran kiitos! avatar
  Vielä kerran kiitos!

  Mielenkiintoinen keskustelu, kiitokset tästä! Itsekin tilasin kolmen kuukauden satsin, peruin juuri “kestotilaukseni”, osin syystä etten halunnut tuotteita enää lisää, osin myös siksi, etten tajunnut joutuneeni “myyntipyramidin” osaksi. Nyt vähän aikaa tuotteita käyttäneenä sanon, etten usko tuotteista olevan haittaa, mutta aika kalliita vitamiinejahan ne ovat. Vaikutuksia niillä on (voipi olla lume…), esimerkiksi iltaisin otettava juoma rauhoittaa ainakin minua nukkumaan.

 108. Olavi avatar
  Olavi

  Joskus menin kaverin lankaan ja kokeilin tuota cellreset -juttua. Oli tarkoitus laihtua. No tottakai ihminen laihtuu, kun sisään menevät kalorit ovat aivan olematonta luokkaa. Siihen päälle join lisäravinteet, jotka eivät ravintoa varsinaisesti ole. Menin niin heikkoon kuntoon, että keho hyökkäsi itseään vastaan ja sairastuin. Onneksi oli 30päivän palautusoikeus ja sain rahani takaisin.
  Vaarallista ja vastuutonta touhua. Pitäisi lääkäriltä kysyä aina ennen tuollaisia kuureja.
  Vastedes olen syönyt tavallista ruokaa monipuolisesti järkevin annoksin ja liikuntaa harrastanut. Terveys tuli takaisin ja paino laski terveellisesti.

 109. Elina avatar
  Elina

  Jälleenmyyjät ovat uhreja verkostomarkkinoinnissa. 98% kaikista myyjistä lopettaa kahden vuoden sisällä tappiollisen toiminnan jälkeen. Menestyminen on mahdollista vain harvoille.
  http://www.kolumbus.fi/petteri.haipola/verkostomarkkinointi/sisallys.htm
  http://www.kolumbus.fi/~w462389/verkostomarkkinointi/fitzpatrick/valheet.html

  1. Juha Eriksson avatar

   Höpö höpö….kyllä nämä mainitsemasi viattomat uhrit ovat yleensä helppoon rahaan uskovia laiskimuksia. Eli jos joku luulee, että verkostomarkkinoinnassa saa helppoa rahaa niin erehtyy pahemman kerran. Tässä luovuttavat juuri ne jotka siihen uskovat helppoon rahaan ja ahkerimmat jäävät ja siksi tienaavat, koska tekevät työtä. Toki on valitettavasti jälleenmyyjiä, jotka houkuttelevat mukaan helpolla rahanansaitsemislupauksilla, ja se on ikävää ja vahingollista koko markkinointimuodolle, valitettavasti.

 110. Sari avatar
  Sari

  Hienoa Juhani että otit tämän asian esiin.
  Itse koen FitLine ravintolisien myynnin jopa vaaralliseksi, osittain siksi että ihmiset joilla ei ole mitään lääketieteen koulutusta kertovat mihin sairauksiin mikäkin auttaa tyyllin: Ai sulla on se no ota 2 mittaa sitä ja lisäksi tarvitset vielä muutamia optimaalisetin ulkopuolelta. On tosiaan olemassa Facebook ryhmiä joissa kerrotaan millä FitLine tuotteilla on parantunut mistäkin.
  Koulutustilaisuuksista tosiaan tulee uskonlahkon kokoukset mieleen.
  Erinäisissä Facebook ryhmissä on kaikki hyvin jos vaan hehkuttaa tuotteita, mutta jos jotain liittyen “taikapölyihin” kyseenalaistaa, poistetaan kommentit välittömästi tai vähintään kirjoittaja lynkataan täysin
  Itse olen käyttänyt tuotteita useilla tuhansilla ja lopetettuani en huomaa mitään eroa olossani. Edullisemmat vitamiinit pystyvät samaan kuin nämä FitLine tuotteet

 111. Henna avatar
  Henna

  Kyllä joku on taas mielensä pahoittanut vitamiineista ja siitä kun joku työtä tekee. En enää ymmärrä tätä “kaikki kusettaa” – asennetta jolla sitten pyritään pilaamaan toisten toimeentuloa ja levitetään “ähäs, sainpas sut kiinni” asenteella julkaistuja juttuja. Joku on nähnyt mahdollisuuden tienata hyvillä tuotteilla ja haluaa myydä näitä eteenpäin — ei poikkea sen kummallisemmin kahvilayrittäjästä, K-kauppiaasta taikka ständimyyjästä. Ja tosiasia on että kaikki on mielikuvamarkkinointia – uutuus ripsiväreistä aina kaurahiutaleisiin. Miksi joku haluaa esimerkiksi käyttää deodoranttia pohjautuu samaan fiilikseen kuin lisäravinteetkin, koet saavasi apua ja hyötyä arkeen jollakin lailla tämän päätöksen tekeminen ei ole kenenkään muun kuin kuluttajan.
  Todella suuri sääli lukea tällaisia. En ole koskaan ollut Fitlinen asiakas, mutta olen kuulut pelkkää positiivista heidän tuotteistaan. Suurempi ongelma Suomessa kuin vitamiini- ja imurikauppiaat ovat huonolla asenteella varustetut viisastelija jotka levittävät negatiivisuutta ja parhaimmillaan pilaavat toisten elinkeinon tarttumalla pikkuasioihin. Iso miinus tälle julkaisulle ja sivustolle. En näe miten ikinä Suomi voi menestyä kun yritämme kusta jatkuvasti toisten bisneksiä…
  ps. Eivät nuo tuotteet täysin hanurista voi olla kerta monet suosittelevat ja on kuulemma suoramyynnissä Suomen ykkösfirmoja tällä hetkellä.. Jokaista “vihaajaa” kohtaan löytyy aina 100x tyytyväistä asiakasta. Onneksi. Tsemppiä hurjasti FitLinelle ja kaikille heidän edustajilleen! =)

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Vertaaminen kahvilayrittäjään taikka K-kauppiaaseen on todella asiatonta ja heitä loukkaavaa.
   Asiakas saa kahvilassa kahvia ja voi todeta, että se on sitä ja voi todeta miltä se maistuu. Kahvilan pitäjä kertoo tuotteen olevan kahvia, ei muuta.
   K-kauppias tuo esille myytäviä tuotteita ja kertoo että tuo tuote on spagettia ja tuo taas jotain muuta. Se myös on sitä eikä hän väitä muuta.
   Mutta mitä tekee lisäravinnekauppias? Hänelle ei riitä, että hän kertoo sen olevan tuote, jossa on yhtä hivenainetta ja kolmea vitamiinia. Hän kertoo, että siinä on taianomaista miselliä, joka muokkaa elimistösi huippukuntoon. Se on tuotettu GXPY-systemmillä, joka takaa sille ainutlaatuisen tehon ja imeytymisen. Mitään perusteluja ja tukea väitteille ei anneta. Mistään ei löydy tietoa noista miselleistä ja GXPY-systeemeistä.
   Tämä on se syy, jonka vuoksi tällaisia kirjoituksia tarvitaan. Ennen oli käärmesalvan kauppiaille terva ja höyhenet. Jos se, että vaatii kauppiailta perusteita erilaisille terveysväitteille, on viisastelua, olkoon sitten niin.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kysymys ei ole siitä etteikö termi misellit olisi tuttu. Tämähän on ihan perustermi.
     Kysymys on siitä mitä pseudotiedettä nuo miselliväitteet ja rasvaliukoisten vitamiinien muuttaminen vesiliukoiseksi sisältää. Tuntuu varmaan vakuuttavalta, kun käytetään erilaisia mystisiä misellejä, patentoitua NTC -termiä, GMP-laatustandardia sekä muuta tiedejargonia. Misellihän tarkoittaa vaan tuota rakennetta mutta niitä on lukematon määrä erilaisia. Missä noiden misellien rakenne on kuvattu?

   1. Henna avatar
    Henna

    Kiitos Juhani vastauksestasi. Ironisinta vastineessasi on se, että olen toiminut eräässä suuressa vähittäiskaupan ketjussa ylemmässä johtotehtävässä ja seurannut hyvin läheltä franchising yrittäjyyttä. En usko, että kukaan tuntemistani perinteisistä “fränkkäriyrittäjistä” pitää vertaamista hyvin vastaavanlaiseen yrittäjyyteen mitenkään loukkaavana. Tarkoin tällä, miten muutamaan verkostokonseptiin perehtyneenä olen saanut huomata näiden olevan erittäin lähellä perinteistä franchising yrittäjyyttä – yhtenä poikkeuksena tietysti etteivät he toimi kivijalassa. Valmiilla konspetilla myyvät tuotteita ja uskon että tämä heidän suosima malli siitä että raha tulee saavutettujen tulosten mukaan on tulevaisuutta. Huono puoli taas on se, että paineen alla ja liian innokkaat (ja ehkä osaamattomat?) myyjät voivat käyttää herkästi värikynää mikä ei tietenkään ole hyväksyttävää ja näihin firman tulee puuttua.
    Tarkentaisitko vielä mikä on tarkka otantasi jälleenmyyjistä jolla yleistät kaikkien FitLine jälleenmyyjien toiminnan? Ymmärtääkseni kaikkia FL jälleenmyyjiä on kuitenkin Suomessa useita satoja. Se, että olet törmännyt muutamiin tällaisiin töhötintteihin jotka käyttävät värikynää ja päätät sen jälkeen yleistää niin, että pilkkaa tekstilläsi rivien välistä suoramyyntialaa, kaikkia sen ahkeria yrittäjiä ja tahallasi aiheutat haittaa kaikille alalla toimiville ja erityisesti FitLinen jälleenmyyjille on todella noloa ja ikävää. Kollasin FitLinen sivut itse ja en ensisilmäyksellä huomannut yhtäkään sen kummempaa terveysväittämää mitä kaupan vitamiineistakaan annetaan..
    Suomessa suoramyyntiyrityksiä ja heidän toimintaansa seuraa asiakkuusmarkkinointiliitto (ASML.fi) ja kollatessani äsken huomasin PM Internationalin olevan myös heidän listoillaan jäsenenä. Tämän liiton tehtävänä on taata mm. asiakkaille turvallinen kaupanteko… Useimmat ihmiset ymmärtävät kuitenki, että kaikilla aloilla, kaikissa työyhteisöissä ja firmoissa on sekä ammattilaisia ja niitä jotka vasta opettelevat ja tätä kautta saattavat tehdä virheitä.
    Minulta meni kirjoituksessa juurikin yli hilseen kaikki kutsumasi “tiedejargoni” ja ihailen suuresti että olet jaksanut nähdä näinkin paljon vaivaa asiaan perehtymiseen. Oletko missä vaiheessa ollut yhteydessä suoraan yritykseen taikka jälleenmyyjiin että saat haluamasi vastauksen? Taikka oletko perehtynyt tuoteselosteissa lueteltujen ainesosien EFSA terveysväittämiin – nämä ovat ainakin tutkittuja? http://ec.europa.eu/nuhclaims/

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kritisoin pääasiassa tuotteeseen liitettyjä perusteettomia terveysväitteitä. En jälleenmyyjiä (poislukien ehkä hyväuskoisuus)
     Yritys tyypillisesti tuo aktiivisesti esiin kaikki mahdolliset tuotteita tukevat tutkimustulokset. Ne löytyvät tietokannoista. Tämän kirjoituksen jälkeenkään en ole saanut yhtään lisämateriaalia, tutkimuksia taikka tietoja, joiden perusteella korjaisin kirjoitustani. Ilman muuta olen valmis heti korjaamaan kirjoitusta, kun siinä havaitaan virheitä.
     Vitamiinien ja seleenin osalta on tunnetut faktat olemassa. Näihin liittyvät terveysväitteet ovat ok. Mutta näihin tuotteisiin liitetyt väitteet eivät ole tuossa listassa.

     1. Juha Eriksson avatar

      Viittaat Juhani useaan otteeseen siihen, että kuluttajien rahat hupenee humpuukiin, oletko Juhani aidosti huolissasi siitä, että ihmiset käyttävät rahoja ko. tuotteisiin. Esimerkillistä välittämistä.

   2. Merja avatar
    Merja

    Terva ja höyhenet? Huh huh! Keskiaikaista ajattelua!

  2. Merja avatar
   Merja

   Kiitos Henna hyvistä kirjoituksista!

 112. Juhani Knuuti avatar
  Juhani Knuuti

  Ehkä kaikkien on hyvä myös tutustua tähän aiheeseen liittyvään kirjoutukseen. Mikäli olen oikein ymmärtänyt, tätä analysoitua kuvaa ruokamääristä on näytetty tietyissä koulutustilaisuuksissa.
  http://aivosumutorvi.blogspot.fi/2016/08/hyvia-uutisia-sinun-ei-tarvitsekaan.html?spref=tw&m=1

  1. Juha Eriksson avatar

   Edustiko ruokamäärä laadultaan sitä mitä (ylipainoiset) ihmiset yleensä päivittäin syövät, vai oliko se koottu superterveellisistä ruoka-aineista. Veikkaanpa, että tavallisen tallaajan energiamäärä olisi hyvinkin nopeasti saatu täyteen ilman että ravintoaineiden määrät olisivat lähellekään noita lukemia. Laskelma ei totuudenmukainen. Ylipainoisiahan me suurimmaksi osaksi olemme.

 113. Juhani Knuuti avatar
  Juhani Knuuti

  Tuotemainokset karsitaan kommenteista pois.
  Jos sinulla on jotain faktaa taikka asiallista lisätietoa asiaan liittyen, kommentit ovat tervetulleita.
  Mutta en hyväksy enää yhtään tuotteiden mainosyrityksiä ja naapurin mummon ihmeparantumistarinoita. Niillä ei ole mitään todistuarvoa.

 114. Tero avatar
  Tero

  Iso hatun nosto sinulle Juhani, että jaksat ottaa kanta näihin asioihin ja jopa vastailla tämän keskustelun kommentteihin. Kunpa kaikki akateenisessaa virassa olevat tekisivät samoin.

 115. Tapani avatar
  Tapani

  Mielenkiintoinen ja keskustelua (sekä tunteita) herättävä aihe. Itse kahta terveydenhuoltoalan tutkinnon käyneenä ja vuosia itsekin monia vitamiini-, ym ravintolisiä käyttäneenä ja käyttäjänä olen sitä mieltä, ettei Fitlinen tuotteissa ole mitään erikoista muihin nähden väitteistä huolimatta. Perussisältö on tuotteissa suhteellisen sama, suurelta osin täyte- ja apuaineita, ja joitakin vitamiineja ja/tai hiven-kivennäisaineita (pitoisuudet pienet). Markkinoilta löytyy paljon tehokkaampia (jos oletettua tehokkuutta mitataan valmisteen sisältämän vitamiinin tms vahvuudella) valmisteita, joilla on jo mahdollista vaikuttaa puutostiloihin ym ja päästä ns. terapeuttiselle alueelle (pitoisuus esim. veressä), jos sellaista termiä halutaan käyttää lääketieteen puolelta. Itse olen todennut ihan “normaaleja” kaupasta, luontaistuote tai apteekissa myytävillä vitamiineilla, että ne kyllä ajavat asian ja imeytyvät esim. d-vitamiiniarvot veressä nousevat, annostuksen täytyy olla oikea ja sen voi oikeastaan vain selvittää käytännössä itse kukin otattamalla veriarvot ko. vitamiinista. Toiset tarvitsevat vähemmän ja toisen enemmän.
  Eli siihen nähden mitä tuotteet maksavat ja mitä sillä saa ei ole järin kannattavaa. Tuollaisia määriä vitamiineja jne. pitäisi kyllä saada jo ihan normaalista ruoastakin, on ihme jos noilla vahvuuksilla saadaan vaikutuksia aikaan mitä tuotteiden väitetään tekevän.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Tällaiseen tulokseen tulin itsekin. Tuotteissa varmaan on mitä luvataan eli vähän hivenaineita ja jonkin verran vitamiineja. Siinä kaikki. Mitään ihmeitä ei niillä tietenkään tämän perusteella saa aikaan. Suurin haitta lienee kukkaron keventyminen.

   1. Merja avatar
    Merja

    Jokainen saa käyttää rahansa miten haluaa, eikä luulisi lääkäreitä kiinnostavan ihmisten kukkaron keventyminen?
    Keskittykää ihmisten parantamiseen!

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Ihan totta. Mutta kritisoinkin vain sitä että yritys myy lisäravinteita markkoinoidaan lupauksin joita ei voida millään todistaa kun niitä ei ole tutkittu. Kritiikkisi menee koko ajan ohi.

 116. Juha Eriksson avatar

  Jussi-Pekka kirjoitti: “Itsenäiset jälleenmyyjät pääsevät korkeisiin ansioihin koulutustasostaan tai lähtökohdistaan riippumatta” Valitettavasti tuo väite ei pidä paikkaansa, todellisuudessa vain pieni prosentti pääsee korkeisiin ansioihin verkostomarkkinoinnissa, mutta toki kaikilla siihen on mahdollisuus. Niin kuin verkostomarkkinoinnissakin niin kaikessa muussakin eniten tienaa ne ketkä tekevät eniten työtä!

 117. Jami. K avatar
  Jami. K

  Fitlinen markkinointi tilaisuudet lähentelee uskonnollista hurmosta. Animoidut videot huh huh. Kuinka vitamiinit imeytyy hurauksessa kuin herransiunaus. Yhteisössä on voimaa. On timanttia ja pling plingiä. Kaikkein lopuksi sisältö on pelkkä tuhnu.

  1. Lauri Nuutinen avatar

   Samantapaista uskonnollista mainontaa olen havainnut lääke/rokote markkinoinnissa.

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Kiinnostavaa. Kerrotko missä olet tällaista mainontaa havainnut? Voin siihen myös perehtyä.
    Ne tilaisuudet joissa minä olen tuon alan mainontaan törmännyt, ovat olleet kuolettavan tylsiä kun esittelijä ei voi sanoa tuotteesta käytänössä mitään muuta kuin mitä lääkepurkin kyljessä muutenkin seisoo. En niissä uskonnollista hurmosta ole havainnut.

 118. Juha Eriksson avatar

  Halpa ruoka myy ja siksi sitä ei tehdä mahdollisimman ravinteikkaaksi vaan mahdollisimman halvaksi. Siksi hyvälaatuiset ravintolisät, ateriankorvikkeet juuri maksavatkin. En tiedä, ovat ko. yrityksen tuotteet laadukkaita.

 119. Roope avatar
  Roope

  Eikö Suomessakin lääkärien velvollisuus ole seurata EFSA:n suosituksia ja pitää ammattitaitoaan yllä myös ravinnon osalta? EFSA on kyllä huolissaan ravinteiden puutteesta http://www.efsa.europa.eu/en/press/news/160205.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ilman muuta asia on juuri näin.
   Tarkoitatko sitten sitä, että emme korjaisi ravintoa vaan alkaisimme käyttämään lisäravinteita?
   Kirjoituksessani kohteena olivat lisäksi nuo kertomani harhaanjohtavat terveysväitteet, joiden perusteluja ja tutkitun tiedon tukea ei löydy mistään.
   Eihän kirjoitukseni ole mitenkään ristiriidassa EFSA:n kannan tai suositusten kanssa. Vai löydätkö jotain sellaista?

   1. Ole Lindell avatar
    Ole Lindell

    Sinulle Tiedoksi Tieteellinen takoittaa Tietää. Se ei tarkoita että emme hyväksy jos sen nimi on lisäravinne tms.
    Siksi älä enää hyökkää lisäravinteita vastaan vaan ole tyytyväinen että edes joku saa hyötyä.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     En hyökännyt lisäravinteita vastaan. Arvostelin perusteettomia terveysväitteitä kaupallisessa toiminnassa.

     1. Ole Lindell avatar
      Ole Lindell

      Hei Juhani, lääkärinä sinun kuuluu ensimmäiseksi iloita siitä että on asioita jotka auttavat ihmisiä olkoon se sitten uskonto, ruoka tai lisäravinne kunhan ihmiset saavat helpotusta vaivoihinsa.
      Olet tarrautunut lisäravinteisiin ja perusteettomiin terveys väittämiin silloinkin kun henkilöt itse ovat ne kokeneet.
      Olet tervetullut auttamaan meitä löytämään parempia tuotteita, siis sellaisia joita kaikki voivat suositella ja kaikki voivat tietää että näitä ainakin voi ottaa ilman että terveys kärsii.
      Silloin kritiikki voisi olla esim että siinä on vain 2000 mg C-vitamiinia suosittelen 4000 mg.
      Kaupallinen intressi pitäisi olla sadantena listalla ja terveys ja hyvinvointi ykkösenä.
      On paljon enemmän tosi hyvin toimeentulevia lääkäreitä kuin verkostomarkkinoijia.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Hyväksyt siis huijausväitteet ja tuotteiden myynnin valheiden kera, jos kyseessä on terveyden tavoitteleminen?

   2. Roope avatar
    Roope

    EFSA ja EU antavat luvan käyttää virallisia terveysväittämiä, kun ainesosat sisältävät riittävän määrän kyseisiä ainesosia. Ravinneköyhyys aiheuttaa b-tyypin aliravitsemusta, joka johtaa elimistön rappeutumiseen ja häiriöihin. “Ihminen on sitä mitä hän syö.” Kun tuot viikon ajan pöytään esim. kalaa, mistä saan terveysväittämien mukaiset määrät välttämättömiä rasvahappoja (ilman teollisuuden myrkkyjä) niin nostan hattua. Tiedätkö muuten ne määrät EPAn ja DHAn osalta, jotka edistävät _normaalia_ sydämen toimintaa? Saa käyttää googlea 😉

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Ei kai ruokavalion tiettyjä saantiarvoja yhden ruoka-aineen perusteella lasketa. Käytä vaan edelleen googlea.

 120. Juha Eriksson avatar

  “Ensiksi väitetään, että normaali ravintomme on puutteellista eikä anna meille riittävästi ravinteita”
  Mitä on mielestäsi normaali ravinto? Monen kohdalla tuo normaali ravinto on kyllä hyvinkin prosessoitua ja siksi aika ravinneköyhää ja kovin energiapitoista, ja jos on laiska on niin miksei ei voisi käyttää jotain helppoa ratkaisua parantamaan olotilaa? Jos se ei tuo apua niin se on kallista, jos tuo niin ei välttämättä ole. Fitlinen tuotteisiin ja niiden tehoon en voi ottaa kantaa, kun en niitä käytä.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   On varmaankin totta, että monella ravinto voi olla prosessoitua ja ravinneköyhää. Mitä pitäisi sitten suositella? No tietenkin sitä, että kiinnittäisi huomiota ravinnon laatuun eikä ensisijaisesti lisäravinteita.
   Mitä tulee sitten lisäraviteisiin tai vitamiineihin, kannattaa olla kriittinen mihin rahansa laittaa. Se mihin olen ottanut kantaa on numenomaan nuo tuotteisiin liitetyt väitteet, joilla markkinointia tehdään.

   1. Merja avatar
    Merja

    Eikö sairastaminen ole kallista?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Miten tämä liitty aiheeseen eli lisäravinteiden markkoinointiin lupauksin joita ei voida millään todistaa kun niitä ei ole tutkittu?

  2. Juha Eriksson avatar

   Minusta on aina huvittavaan, kun esim. hyvin monet lääkärit perustelevat kaikkea tieteellisillä tutkimuksilla, ja juurikaan ei oteta huomioon tai anneta arvoa ihmisten/asiakkaiden empiiririsille kokemuksille. Ymmärrän, että on helppo piiloutua (ja tietyissä ammateissa ehkä pakotettukin) aina tieteen taakse, koska ihmisten/asiakkaiden kanssa asioista ja heidän tuntemuksistaan on paljon haastavampaa keskustella ja tehdä ratkaisuja myös niiden perusteella. Jokainen ihminen on yksilö ja kliiniset tutkimukset edustavat aina suurehkoa joukkoa ja tulokset ovat keskiarvoja… se on vähän kuin urheiluvalmennus. Ominaisuustaulukoita tutkiessa saadaan tiettyjä testiarvoja selville, joilla huipulle on päästy keskimäärin, silti vaihtelu esim. nopeudessa, voimassa yms. testitulokset saattavat olla hyvinkin ristiriitaisia, siksi yksilöllinen valmennus tuo tulosta paremmin kuin valmennuskirjoista poimittu valmis ohjelma. “Lääkärit elävät lääkemaailmassa, johon koulutus ja lääketeollisuus ovat heidät ohjanneet ja lisäravinteista puhutaan lähinnä vain niiden mahdollisista haittavaikutuksista”- lainaus: Antti Mero, professori

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Empiria ja tutkimus eivät oikeasti ole ollenkaan ristiriidassa vaikka haluat niin esittää. Ne ovat toisiaan täydentäviä. Otan esimerkin, jotta havaitsisit mitä tarkoitan.
    Kaksi satunnaisesti valittua henkilöryhmää saa samaan aikaan kahta eri lisäravinnetuotetta. Toinen on vain samannäköistä ja vaikuttamatonta jauhoa, toinen oikeaa tuotetta. Kukaan ei tiedä kumpaa kukin saa. Tietyn ajan jälkeen sitten henkilöitä kysytään voinnissa tapahtuneita muutoksia. Näiden tulosten perusteella sitten voidaan verrata, onko tuolla tuotteella todellisia vaikutuksia, eikö totta? Onko tässä asetelmassa jotain vikaa?
    Olettaen, että hyväksyt edellämainitun, tarkastelemme tuloksia. Oletetaan, että lumeryhmässä 40 sadasta kokee voineensa paremmin ja 10 huonommin. Tuoteryhmässä luvut olisivat aivan samat 40 ja 10. Miten sinä tulkitset tämän tuloksen? Nythän tuossa tuoteryhmässä peräti 40% tunsi voivansa paremmin ja vain 10% huonommin. Sen perusteella tuote olisi siis tehokas? Vai onko? Kun lumeryhmässä jakauma on täysin samanlainen, voidaankin todeta, että todellisia vaikutuksia ei ole vaan teho on sama kuin lumeella. Kyse on siis lumevaikutuksesta, ei tuotteen tehosta.
    Jos nyt emme kerro kenellekään kumpaan ryhmään hän kuului (tei emme sisällytä mukaan lumeryhmää laisinkaan), ja osallisujat keskustelevat keskenään, millainen mahtaisi olla tulosten tulkinta? Selvästi suurempi osa osallistujista olisi kokenut voivansa paremmin ja siten he olisivat vakuuttuneita tuotteen tehosta. Tällä tavalla uskomukset syntyvät. Tämä voi kuulostaa teoreettiselta mutta se ei ole sitä.
    Empiirisillä kokemuksilla ei voi todellisuudessa varmistaa mitään. Se on apuna hypoteeseja luotaessa mutta empiiristen kokemusten tulokset pitää varmistaa koeasetelmalla, joka on kontrolloitu. Vai ajatteletko, että nuo 40% hyötyivät tuotteesta, koska kokivat niin ja että tutkimus nyt ei ota huomioon yksilöllisiä kokemuksia? Siinä tapauksessa pyydän pohtimaan mitä sanot noille 40%:lle lumetuotetta saaneille, jotka saivat saman hyödyn?

    1. Juha Eriksson avatar

     Taisin käyttää huonoa vertausta, väärää sanaa, koska nyt tarkoitan esim. jauhoilla saatuja näkyviä tuloksia en vain pelkkää fiilistä ja tunnetta, esim allergioidem muuttuminen täysin oireettomiksi tai muuta vastaava, vatsan toiminna paranemista, tervettä laihtumista, selvästi parempi iho jne…mikä on helposti myös muiden ympärillä olevien havaittavissa. Maitotuotteet ja viljat aiheuttavat hyvin monille ongelmia, mutta ilmeisesti tiede ei sitä vaan näytä toteen, koska kuuluvat edelleen vahvasti ravintosuosituksiin. Niistä ei edes varoiteta suosituksissa, vaikka monet niistä kärsivät, ilmeisesti siis lumeoireita… Ja oireet poistuu, kun em. Jätetään pois ruokavaliosta. Suurimmalle osallehan ne kuitenkin sopivat. Vaikea uskoa että on lumevaivoja?
     On aivan turha tutkia purkkien kyljestä minkään valmistajan tuotteiden valmistusaineita, koska se ei kerro vällttämättä mitään tuotteen tehosta eikä käytettyjen raaka-aineiden laadusta, koska kyse on usein formulasta eli ainesosayhdistelmästä. Vain kokeilun jälkeen voi esittää omat mielipiteet.
     Esim. Minä olen nauttinut muun terveellisen ruuan tukena erään toisen ravintojätin tuotteita yli 12 vuotta sekä auttanut myös muita ihmisiä tuotteilla parempaan ravitsemukseen. Kumpi meistä on silloin parempi asiantuntija arvostelemaan käyttämiäni tuotteita, sinä joka et ole koskaan niitä kokeillutkaan vaiko minä jolla on omat ja tuhansien muiden kolleegojen ja asiakkaiden kokemukset 12-vuoden ajalta, joukossa toki epäonnistujiakin, jotka useimmin ovat johtuneet laiminlyönneistä tai valehtelusta, eli asioita ei ole tehty niiin kuin on sovittu, ja huijataan….
     Hyvät tulokset saaneet ovat hyvin usein muuttaneet sitten pikku hiljaa muitakin asioita ravitsemuksessaan, kun ovat huomanneet kuinka ravitsemuksella voidaan vaikuttaa niin moneen asiaan omassa hyvinvoinnissa.
     Valitettavasti huuhaatuotteita on markkinoilla aivan julmetusti.

    2. Ole Lindell avatar
     Ole Lindell

     Hyvä Juha,
     tuo lääkäreiden sokkotesti on sinänsä OK; MUTTA se jätetään kesken.
     Pitäisi ottaa nyt kun yhden tuotteen vastaukset on saatu ja lisätä niihin toinen ja kolmaskin tuote ja lisätä määriä.
     Esim kauan sitten lääkäripropaganda sanoi ja varoitti että oli vaarallista ylittää 2000 kansainvälistä yksikköä D-vitamiinia kun eräät luontaislääketieteen edustajat olivat sitä mieltä että 10 000 yksikköä arkeen ja sairastapauksissa jopa moninkertaistetaan eikä vaaraa ole ollenkaan.
     Ihmiskeho pystyy vastaanottamaan auringosta jopa 50 000 kansainvälistä yksikköä päivässä ilman että historia tuntisi ensimmäistäkään tapausta jossa joku olisi kuollut D-vitamiinin yliannostukseen auringosta.
     Kun verrataan sitä kuinka monta ihmistä kuolee siihen että hoito ei auta syöpäpotilaita on tosi käsittämätöntä että lääkärit kieltäytyvät kokeilemasta edes muutamaan potilaaseen super jätti vitamiini-annos parannusmenetelmää. !!!!!?????
     Kaikenlaisia muita kokeita myrkky lääkkeillä kylläkin tehdään.
     Arki sanonta on jo että selvitään syövästä mutta ei hoidosta.

     1. Sara avatar
      Sara

      Kirjoituksessasi on virhe. Auringon vaikutuksesta muodostuvasta D-vitamiinista ei voi saada yliannostusta, koska sen synteesiä ja metaboliaa säätelevät elimistön feedback-mekanismit. SIksi pillerien sisältämästä, suuresta kerta-annoksesta valmista D-vitamiinia voi saada yliannostuksen, mutta auringossa oleilusta ei. Palaa toki voi, mutta se on sitten taas ihan eri asia.

     2. Mie avatar
      Mie