Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Fitline-uhkailun anatomia

Sain hiljattain PM Internationalin palkkaamalta konsultilta uhkausviestejä. Tässä kirjoituksessa esitän tiivistettynä tapahtumat Fitline-kirjoituksiini liittyen.
Julkaisin ensimmäisen blogikirjoitukseni Fitline-tuotteisiin liittyvistä terveysväitteistä 21.8. 2016. Lukijoiden palautteen jälkeen tein yhden korjauksen 24.8. 2016 koskien CellReset-tuotetta, joka ei ole PM Internationalin tuote, vaikka siinä käytetään Fitline-tuotteita.
24.8.2016 sain sähköpostia Suomen PM Internationalin toimitusjohtajalta Jussi-Pekka Teräkseltä. Hän ilmoitti minulle, ettei hän ollut tyytyväinen artikkeliini. Hän ei kuitenkaan toimittanut mitään tietoa siitä, mikä kirjoituksessani oli virheellistä.
Samana päivänä 24.8.2016 vastasin Jussi-Pekka Teräkselle seuraavasti:
Korjaan välittömästi kirjoituksessa olleet virheet, kunhan vain osoitatte ne spesifisesti ja toimitatte perustelut ja/tai tutkimusnäytön. Kirjoitukseni perustuu kaikkien saatavissa olevaan materiaaliin ja kuka tahansa voi tarkistaa niiden todenperäisyyden. Olette luonnollisesti lisäksi tervetulleita lähettämään vastineita, kommentteja ja lisätietoja blogin kommenttiosioon.”
26.8. 2016 ja 28.8. 2016 sain Fitlinelta joitain asiakirjoja ja sitten taas 31.8. sähköpostin, jossa kerrottiin, että minun pitäisi käsitellä kaikki Fitline-tuotteisiin ja tutkimuksiin liittyvät kysymykset Dr Thobias Kuhnen kanssa.
Tutkin saamaani aineistoa, eikä löytänyt mitään sellaista, jonka perusteella minun olisi korjattava kirjoitustani.  Mitään selviä kommentteja en saanut siitä, mikä osa tekstistä oli virheellistä. Kun minulla ei ollut mitään lisäkysymyksiä tohtori Kuhnelle, oletin, että asia oli loppuun käsitelty.
Kirjoitin toisen blogitekstin 11.9. 2016, jossa analysoin saamiani kommentteja ja materiaalia.

Uhkailu saa jatkoa lähes 2 vuotta myöhemmin

Nyt 27.2.2018, lähes kaksi vuotta blogikirjoituksen julkaisemisen jälkeen, sain seuraavan sisältöisen sähköpostiviestin, tekstiviestin ja WhatsApp-viestin. Viestit lähetti konsultti, jonka PM International oli palkannut.

WhatsApp-uhkausviesti

 
Eli yritys aikoi palkata lauman kalliita lakimiehiä varmistaakseen, että muutan jotain blogitekstissäni!  Viestin mukaan yritys oli menossa innokaana oikeuteen. Yritys oli tuon viestin mukaan voittanut kaikki kiistansa.
Konsultin viestissä ei ollut mitään tietoja siitä, mitä virheitä kirjoituksissani oli.

Vastatoimet

Menetinkö yöuneni uhkauskirjeen vuoksi? Kävinkö saman tien poistamassa kirjoitukseni? No, en.
Olin varma, että kirjoituksissani ei ollut mitään sellaista, jolla yritys voisi toteuttaa uhkailunsa. Lukemalla kirjoitukseni, tulee helposti samaan johtopäätökseen.
Lähetin Thorsten Niggelle 27.2.2018 sähköpostiviestin, jossa totesin jälleen kerran, että kunhan vain saan selkeitä, tarkkoja ja yksityiskohtaisia ??tietoja virheistä ja niille myös perustelut, korjaan tekstini heti.
Hän ei kyennyt tarjoamaan mitään materiaalia, mutta lupasi tiedustella sitä PM Internationalilta. Eli jälleen kerran sama toistui: Kirjoituksiani vastaan hyökättiin antamatta mitään perusteluja.
Koska julkaisen blogiani Turun Sanomien alustalla, konsultoin päätoimittajaa. TS:n toimitus kiinnostui uhkailusta ja haastatteli Thorsten Niggeä ja myös julkaisi uutisen lehdessä uhkailusta.
Toimitus sai myös tiedostoja, joissa lopultakin piti olla jotain perusteluja kirjoittamistani virheistä. Analysoin materiaalin ja kirjoitin yksityiskohtaisen vastineen jokaiseen esitettyyn kohtaan. Tämä englanninkielinen vastine ja sen saatekirje ovat ladattavissa alla olevista linkeistä.
Point-by-point reply to PM International comments 4. March 2018 by J Knuuti
Letter to PM International by J Knuuti
Vastineeni osoittaa, että mitään tarvetta blogikirjoituksen muuttamiseen ei ole. Suurin osa vaatimuksista perustui joko vääriin käännöksiin tai siihen, että jokin lause oli irrotettu asiayhteydestään.
Tästä huolimatta tein yhteen virkkeeseen tarkennuksen. Korvasin tekstissä olleen lauseen:
“Tämä NTC-konsepti on 100% huuhaata.”
virkkeellä
“Yllä kuvattu NTC-konseptin mekanismi on 100% huuhaata.”
Tarkemmat perustelut muutokselle ovat liitteenä olevassa yksityiskohtaisessa vastineessani. Vastineessa on myös analyysi minulle toimitetuista tieteellisistä artikkeleista.

Mitä syytokset sisälsivät?

Tarkemmin asiaan voi perehtyä yksityiskohtaisessa vastineessani mutta kuvaan alla lyhyesti kohdat, jotka PM Internationalin mielestä olivat virheellisiä.

 • Kritisoin väitettä, että NTC-menetelmällä “ravintoaineet saadaan kehossa kulkeutumaan juuri niihin soluihin, jotka niitä tarvitsevat ja vain silloin kun niitä tarvitaan”. On selvää, että tuo väite ei voi pitää paikkaansa.
 • Kritisoin väitettä, että “elimistö ei kykene hyödyntämään rasvaliukoisia ravintoaineita tehokkaasti (koska elimistö pohjautuu vesiliukoisuuteen), NTC:n ”micellit” tehostavat rasvaliukoisten ravintoaineiden imeytymistä. Fitlinen NTC:n ansiosta kehoon saadaan tehokkaasti suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja.” Tuo elimistön puute imeytymisessä sekä se, että olisi hyväksi, jos elimistöön saataiisin suuria määriä rasvaliukoisia vitamiineja, ei kestä kritiikkiä.
 • Väitin, että vitamiinien osalta valmistemuoto (jauhe, taulukot, kapseli) ei, niin haluttaessa ole keskeinen tekijä imeytymisessä eikä se ole vitamiinin kannalta olennaista. Nyt PM Internationalin toimittaman materiaalin perusteella selvisi lisäksi, ??että imeytymisessä ei ollutkaan merkittävää eroa, jos Fitline-tuote puristetaan tablettimuotoon.
 • Lisäksi väite, että rasvaliukoiset vitamiinit muuttuisivat vesiliukoisiksi ja että niitä silloin ei voi saada niitä liikaa, on edelleen hölynpölyä.

Code-of conduct

Toimittamassaan materiaalissa PM International kertoi heidän tiukasta linjastaan Fitline-tuotteiden terveysväitteisiin liittyen seuraavasti:
PM-International does not provide any information or advertising attributing the property of preventing, treating or curing any human disease or create an impression of such characteristics to any of its products and is strict about ensuring that none of its team partners uses this kind of advertising. PM-International´s Code of Conduct stipulates very clearly that if the team partner provides the consumers with any kind of medical advice or disease related advertising they will face severe consequences. Actually we are taking this issue extremely seriously and do not tolerate any misbehaviour.“
Yllä kuvatussa periaatteessa ei tietenkään ole mitään kritisoitavaa. Kysymys on siitä, kuinka hyvin se toteutuu?
Ainakin blogikirjoituksiini tulleiden kommenttien perusteella, erilaiset Fitline-tuotteisiin liittyvät terveysväitteet ovat hyvin tavallisia. Tuotteita myydään verkostomarkkinoinnin keinoin ja myyntitilaisuuksissa moni kommentoija kertoi kuulleensa sairauksiin liittyvistä terveysväitteistä. Tietenkään minulla ei voi olla varmuutta mitä tilaisuuksissa on puhuttu, sillä en ole itse ollut paikalla. Yrityksen mukaan tuollaiset terveysväitteet ovat kuitenkin ehdottomasti kiellettyjä.
Tämän julistuksen stimuloimana kävin läpi pikaisesti suomalaisten Fitline-tuotteiden myyjien verkkosivut. Kuinkas ollakaan, Suomen PM Internationalin maajohtajan Jussi-Pekka Teräksen omalla verkkosivustolla sanotaan:
Ravintoaineiden vähäisestä saannista aiheutuvia oireita on niin fyysisiä kuin henkisiä. Ruoansulatusongelmat, jatkuva väsymys, toistuvat päänsäryt, iho-ongelmat yms. voivat kieliä kehon epätasapainosta. Myös muuten selittämättömät passiivisuuden, masentuneisuuden ja ärtyneisyyden tunteet voivat viitata kehon vastustuskyvyn ja hyvinvoinnin laskusta. FitLine on kehitetty tukemaan kehon normaalia toimintaa ja tasapainoa.
Toisella myyjällä on edelleen sivutollaan tuo sama kommentti, jonka kertomisesta PM International minua arvosteli:
Elimistömme ollessa epätasapainossa, saamme tuntea kehossamme erilaisia “varoitussignaaleja”. Meillä voi olla fyysisiä oireita, kuten ruoansulatusongelmia tai väsymystä. Voimme myös huomata erilaisia tuntemuksia, kuten levottomuutta, passiivisuutta tai masennusta. Tunnistamme  usein myös henkisiä oireita, kuten aloitekyvyttömyyttä ja motivaation puute.  Usein asiakas tulee luoksemme, kun hän kokee, että mistään aiemmasta hoidosta ei ole ollut apua. Asiakkaan kanssa keskustellaan ja mietitään yhdessä sopivaa  keinoa puuttua tilanteeseen. Usein suosittelemme alkajaiseksi käyttöön laadukkaita ravintolisät. Usein ruokavaliomuutoksilla ja ravintolisillä on mahdollista saada häiriintynyt aineenvaihdunta taas oikeille raiteilleen.”
Teksti on edelleen noilla sivuilla vaikka blogini on tullut julkiseksi lähes 2 vuotta sitten. PM Internnationalin on se täytynyt havaita, kun osin sen vuoksi palkkasi bulvaanin lähettämään uhkailukirjeitä.
Lisäksi yksi myyjä kertoo suuresta määrästä oireita ja sairauksia, joissa Fitline-tuotteet voivat auttaa:
Ne ovat auttaneet elimistön paremman toiminnan lisäksi myös mm. allergioihin, erilaisiin ihottumiin, diabeteksen arvoihin suotuisasti, hengitystiheysongelmia, migreeniiniä, hormonitoimintaa, painonhallintaa ja pudotusta sekä monia muitakin asiaa, mikä vain liittyy ihmiskoneeseen.”
Tällä myyjällä on myös kyseenalaisia ??kommentteja eri oireista, joita voidaan käsitellä Fitline-tuotteilla.
Ovatko nämä terveysväitteet yrityksen julistaman tiukan linjan mukaisia? Ainakaan niitä ei ole poistettu vaikka asiasta on nyt kiistelty vuosia.

Yhteenveto

Kirjoittamani kriittinen blogi sai kahden vuoden viiveellä PM International –yrityksen palkkaamaan bulvaanin, joka ensi töikseen lähettelee uhkausviestejä tietämättä kuitenkaan, millä perusteella niitä lähettää.
Kriittisestä palautteesta huolimatta PM International ei koskaan toimittanut minulle mitään selvää kohdistettua kritiikkiä tekstiäni kohtaan, vaikka olin pyytänyt sitä monta kertaa. Sain materiaalin lopulta Turun Sanomien toimituksesta.
Kaikki nuo perusteettomat väitteet, jotka olin nostanut esiin blogissani, ovat edelleen entisellään markkinointimateriaalissa. Sen sijaan, että PM international olisi toiminut rakentavasti ja vastuullisesti ja korjannut nuo päivänselvät huuhaaväitteet, he päättivätkin hiljentää minut uhkailemalla.Toistaiseksi se ei ole onnistunut.
Sen sijaan, että toimittaisi uhkailukirjeitä, eikö vastuullisen toimijan tulisi nyt lopultakin korjata virheellinen markkinointimateriaali? Jäänkin nyt kiinnostuneena odottamaan perusteettomien terveysväitteiden poistumista Fitline-tuotteiden markkinoinnista. Tai yhteydenottoa “laumalta kalliita lakimiehiä”. Kummastakaan syystä en aio pidättää hengitystäni odotusaikana.
 

Jälkikirjoitus Fitline-tuotteiden jälleenmyyjille:

PM International sanoo toimivansa seuraavasti:
“The standard procedure in case of non-compliance with this strict Code of Conduct is that PM International is sending immediately a warning e-mail to the specific team partner that had broken the Code of Conduct by offering medical advice or using disease related advertising. Consequently, if the team partner doesn’t reply within 48 hours or continues this type behaviour, PM International’s Legal Department enforces the Code’s stipulations and terminates the contract of collaboration with the respective distributor.”
Kannattaisiko myyjien varautua uhkailukirjeisiin?
 

41 vastausta artikkeliin “Fitline-uhkailun anatomia”

 1. Kaarina Eskola avatar
  Kaarina Eskola

  Kiitos kirjoituksistasi Juhani Knuuti.Olen pitkään odottanut että tulisi juuri tälläisia julkaisuja tähän Fitlane hömpötykseen.Erityisesti täällä Keskipohjanmaan alueella tämä on saanut valtavat mittasuhteet.Voisitko tarjota julkaisuasi alueellamme ilmestyvään Keskipohjanmaa lehteen.Yst.terveisin Kaarina Eskola Ylivieska

 2. Tiedosta ja tieteestä Kiitollinen avatar
  Tiedosta ja tieteestä Kiitollinen

  Luettuani artikkeleja ja käytyäni erinäisissä “terveys” illoissa on mieleeni tullut eräs kysymys:Onko vaihtoehtohoidot itse ylimedikalisoituneita?
  Hyvin useinhan se tarve ostaa jotain tuotetta paljastuu….

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Osuit kyllä asian ytimeen: Juuri siitähän on kysymys, tuotemyynnistä.

 3. Mirja avatar
  Mirja

  Käsittämätöntä toimintaa! Ruotsissa Anna Hallen Buitenhuisilla on samankaltaisia kokemuksia Fitlinen uhkailusta puolen vuoden takaa…

 4. Janet avatar
  Janet

  Kiitos asioiden oikean tilan sinnikkäästä ja pelottomasta esiintuomisesta! Itse tuttavan hyvin sinnikkäästä ja tuotteita ylistävästä suosituksesta johtuen suostuin poikkeuksellisesti kokeilemaan mielestäni jo lähtökohtaisesti ylihinnoiteltuja tuotteita. Tilasin energiatasoja “buuustaavaa” jauhetta ja tuoteselosteesta sitten luin, että suurin osa siitä on rypälesokeria. Siis halpaa ja epäterveellistä bulkkia. Toisen valmisteen kerrottu vitamiinipitoisuus oli niin alhainen, että ihmettelin sitä + tätä sokeriasiaa “supermyyjän” puolisalaisessa Facebook-ryhmässä. Siellä mahd. kritiikin kitkemiseksi myyjä tarkistaa ensin kommentit, ennen kuin muu ryhmä voi lukea ne. Kyseiseen kysymykseeni sain vastauksen, että sokeri kuljettaa ravintoaineet erityisellä tavalla soluihin ym. höpö höpöä. Kun yritin oikaista näitä virheellisiä käsityksiä, minulle todettiin, ettei ryhmässä haluta tällaista epärakentavaa ja tunnelmaa latistavaa kriityisyyttä. Siihen loppui minun Fitlineilyni Sama kritiikitön salaseurameininki, uskomaton myyjien kesken hehkutus ja ylihinnoitellut tuotteet on Young Living -firmalla, joka myy “terapeuttisen tason” aromaattisia öljyjä verkostomatkkinointina. En väitä, etteikö öljyillä voisi olla hyviä vaikutuksia terveyteen, mutta onhan se uskomatonta, miten jokin öljy voi parantaa lähes kaiken psyykkisestä traumasta aina selluliittiin asti. Kun kritisoin jälleen suljetussa ryhmässä yliampuvia tapauskertomuksia ja väittämiä, sain jälleen kuulla olevani asiaa ymmärtämätön ja ikävän negatiivinen epäilijä. Molemmat verkostot tuovat mieleen eräänlaisen uskonlahkon, jossa sisäpiiri hehkuttaa ilosanomaa uskollisille jälleenmyyjien joukolle pseudotieteellisin sanankääntein, kauniin kuvin, “supertarjouksin” ja luonnollisemman elämän lupauksin höystettynä.

 5. entäs ne statiinit avatar
  entäs ne statiinit

  niin Warburg: syöpäsoluihin liittyy anaerobinen soluhengitys ja glukosi. Ilmeisesti urheilijat ovat myös sairastuneet jo nuorena 40-50 vuotiaina syöpään, heillähän solut joutuvat jatkuvasti koetukselle.
  PS syöpäsolu tejee varmaan samaa kun normisolukin käyttää happea ja sokeria kun menee maitohapoille.

 6. Entäs ne statiinit avatar
  Entäs ne statiinit

  Niin olisi mukava saada todellisempaa tietoa syöpäsolun energia-aineenvaihdunnassa. muutakin kuin että hiilihydraatti/ sokeri ja Warburgin efekti todistaa että ketogeeni ruokavalio tappaa syöpäsolut

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Kansanterveystiede taitaa esittää tuon asian mieluiten riskitekijöiden avulla;
   https://thl.fi/fi/web/kansantaudit/syopa/syovan-riskitekijat
   Viime aikoina on saatu tutkimusta myös tietyn kudostyypin mahdollisesti muita korkeammasta riskistä sairastua syöpään.
   Asia on kuitenkin vaikea. Jos sattumalta tietäisit omaavasi vaikkapa perinnöllisen riskin sairastua johonkin sairauteen – pystyisitkö korjaamaan elintapojasi siten, että sairastumisen riski oikeasti vähenisi? Se voi vaatia vaikkapa viitseliäisyyttä käyttää tiettyjä ravinnon kautta saatavia rasvoja oikein.
   Entä, onko kaikilla käytössään tietoa sukunsa riskitekijöistä tai vaikkapa työn vääjäämättä aiheuttamista muutoksista perimään? Tai, onko työ mielekästä tehtäväksi, jos tiedät sen vaikuttavan terveyteen?
   Lisäksi viime vuosina on tuotu voimakkaasti esille, että potilasta tulisi varjella “huolestuttavalta tiedolta”. Eikö havainnoista, jotka viittaavat vaikkapa muistisairauteen, saa kertoa henkilölle itselleen – vaan tämän pitää itse, todennäköisesti myöhään, tai ei koskaan, saisi omin avuin selville miten olisi valinnoillaan voinnut helpottaa omaa ja mahdollisten omaisten taakkaa. Ihmiset elävät pidempään, mutteivät välttämättä ole sen terveempiä kuin ennen.
   Ja kyllä. Lisäravinteista puheen ollen. Ylenpalttinen ravinnon määrä on mielestäni syövän riskitekijä.
   (Pois lukien joissakin sairauksissa).

 7. Entäs ne statiinit avatar
  Entäs ne statiinit

  Onko kukaan teorisoinut, kuinka matalalle verensokeri pitäisi saada, että vaikuttaisi syöpäsolujen kasvuun

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Vähän alempana kuin mitä tajuttomuus vaatisi??
   No, oliko tässä joku aika sitten kun uutisoitiin, että sokeri olisi haitallista yli 47 vuotiaille.. Riskiryhmää, kun ajokorttiakin varten vaaditaan lääkärintodistus

  2. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Olen vitsaillut, että niin alas, että potilas kuolee. Tällöin myös syöpäsolut kärsivät.

 8. riihineuvos avatar
  riihineuvos

  Pikkulinnut laulaa että viranomaiset ovat kuin verikoirat mm nokkospussien ja muiden luontaistuotteiden kimpussa. Samoin happo/emästasapainotuotteiden kimpussa.
  Kuusamossa kokoontui helmikuussa 30 italialaista syöpälääkäriä ja myös tunnetuin heistä ja he taas pitävät suomalaisia pähkähulluina kun eivät hyödynnä luonnontuotteitaan. Hölynpölyä, humpuukia ja puutaheinää täällä sanavarastona.
  On sanottu että se suurin valhe on uskottavin. Mitä se sitten tarkoittaakin jääköön jokaisen harkittavaksi.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Arvon Riihineuvoksen kommenteista ei nyt oikein saa kiinni. Mikä viestisi on?
   Jos ajattelet, että pitäisi puolustaa nokkospusseja, luontaistuotteita ja keskittyä happo/emästasapainotuotteisiin syövän hoidossa, niin ensimmäinnen vaihe on perustella tuo asia ja nuo tuotteet. Mitä hyötyä niistä on ja miten hyödyn perustelet? Tämähän on ihan asianmukainen kysymys, joka aina pitäisi esittää jokaisen terveysväitteen yhteydessä. Sen esittäminen ei hyökkäämistä tai verikoirien käytöstä vaan asiallista toimintaa, jolla huuhaaväitteet voidaan asettaa oikeaan valoon.
   Kuusamon kokouksesta en tietenkään voi sanoa mitään, kun en siellä ollut enkä tiedä ketä osallistui ja mitä sanoivat. Mahdoton ottaa kantaa tuollaisen kommentin perusteella.

   1. riihineuvos avatar
    riihineuvos

    Dr. Otto Warburg: ” Syövällä on vain yksi ensisijainen syy. Se on kehon solujen normaalin hapellisen hengityksen muuttuminen anaerobiseksi (hapettomaksi) soluhengitykseksi.” ( The Prime Cause and Prevention of Cancer ) Ottohan oli Nobel-palkitttu.Eikö emäs ja happi ole kytköksissä keskenään.

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Siltähän se tämän tutkimuksen mukaan vaikuttaa ja siihen metaboliaan on kehitetty lääkkeitä;
     A Comparative QSAR Analysis, Molecular Docking and PLIF Studies of Some N-arylphenyl-2, 2-Dichloroacetamide Analogues as Anticancer Agents.
     Fereidoonnezhad M, et al. Iran J Pharm Res. 2017.

    2. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Voi ei. Jälleen kerran tuo meemi Otto Warburgista ja hänen väitetyistä sanoistaan syövästä. Hänen on väitetty sanoneen myös, että glukoosi on tärkeä syy syövälle. Olisiko tässä vaiheessa ihan tarpeen vain Googlata asiasta tai oikeasti lukea, mitä hän on sanonut ja mistä hän Nobelin sai?
     Syövän keskeinen ominaisuus on se, että sen solujen jakautuminen on kontrolloimatonta ja nopeaa. Soluhenkityksessä tapahtuvat muutokset ovat seurausta nopeasta kasvusta ja esim hapensaannin riittämättömyydestä, eivät syövän syy.

 9. Epäilijä avatar
  Epäilijä

  Juhani Knuuti, onko mahdollista toimittaa eräitä tietoa Fitline tuotteisiin sinulle muuten kuin julkisesti? En uskalla tietoa tänne kirjoittaa sen jälkeen kun Saksan suunnasta “päämajasta” on oltu yhteydessä…

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   On toki. Sposti on juhani.knuuti(at)tyks.fi

 10. riihineuvos avatar
  riihineuvos

  Kaikki samalle viivalle ja julkisiksi. Myös haittavaikutukset niin pillereistä kuin luontaistuotteista. Sen lauluja laulat kenen leipää syöt. Lehtien mainospalstat sanelevat marssijärjestyksen. Yrityksen tavoitteena on voitto. On täten ymmärrettävää että myös lääketeollisuus panostaa enemmän markkinointiin kuin tuotekehittelyyn. Pienyrittäjät elävät useimmiten kädestä suuhun. Niiden euro palkansaajiin liikkuu muutamasta prosentista kymmeneen. Meillä suomalaisilla vaan on taipumusta kateuteen. Tietämättömyys yritystaloudesta ruokkii tätä.

  1. hesse avatar
   hesse

   Erikoista, että rinnastat humpuukin myyjät ja lääketehtaat samalle viivalle.
   Se, että _kaikkien_ yrityksien tarkoitus on tuottaa voittoa, ei tarkoita, että humpuukia ja tutkittuja lääkkeitä yhdistäisi yhtään mikään muu asia.
   “Lääketeollisuus panostaa enemmän markkinointiin kuin tuotekehittelyyn”?? Kai sinulla on jotain faktaa esittää tästä?
   Lääketeollisuus kehittää lääkkeitä vuosittain yli 130 miljardilla eurolla, ja markkinointiin 19 miljardia euroa.
   Joten mistä hatusta sait em väitteesi? Mutu ei ole sama asia kuin fakta, ja vain faktoilla on merkitystä.
   Tuota pienyrittäjyyttä en tässä asiayhteydessä ymmärrä, mutta olkoon.

   1. JK avatar
    JK

    “Lääketeollisuus kehittää lääkkeitä vuosittain yli 130 miljardilla eurolla, ja markkinointiin 19 miljardia euroa.”
    Kai sinulla on jotain (muutakin kuin lääketeollisuuden tuottamaa) faktaa tästä?

    1. hesse avatar
     hesse

     Kai sinulla on faktaa siitä, että em luvut olisivat nimenomaan lääketeollisuuden kertomia?

     1. JK avatar
      JK

      Lukujesi mukaan lääketeollisuus käyttäisi (noin 6-kertaa) enemmän rahaa tuotekehitykseen suhteessa markkinointiin mikä kuulostaa liioitellulta.
      Esimerkiksi tämän artikkelin (Gagnon MA ym. PLoS Med 2008;5:e1) mukaan tilanne on päinvastoin, kuten myös tämän artikkelin (Weiss D ym. Nat Rev Drug Discov 2009;8:533-4).
      Googlaamalla löytyy muun muassa BBC:n tekemä juttu (“Pharmaceutical industry gets high on fat profits”), jonka mukaan 9/10 maailman suurimmasta lääkefirmasta käyttää enemmän rahaa markkinointiin kuin tuotekehitykseen. Markkinointiin kuluisi noin 98 miljardia dollaria (noin 80 miljardia euroa), joka selvästi enemmän kuin esillenostamasi luku.
      Jos oletetaan, että nämä arvioit pitäisivät paikkansa, niin “mutu” (rahaa enemmän markkinointiin versus tuotekehitykseen) jota kritisoit näyttäisi sittenkin pitävän paikkansa.

     2. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Ollaanko miten kaltevalla pinnalla, jos markkinointi vaikuttaa enemmän (tuotteiden ostopäätöksiin) kuin tuotekehitys?

     3. JK avatar
      JK

      Korjaus kommenttiini eli noin 7 kertaa enemmän.

 11. Niko Vuorio avatar
  Niko Vuorio

  Minua on jo pitkään hämmentänyt, miten kaikenlaisten huuhaahommeleiden puolestapuhujat valtavalla tarmolla ja mölinällä haukkuvat lääketehtaat/lääkkeet/lääkärit ja kaiken edellisiin läheisesti liittyvän. Salaliittoteoriat ovat yhä villimpiä ja nyt kuulemma jo sairaanhoitajatkin ovat vain lääketehtaiden koekaniineja. Osa (hämmästyttävästi) täysivaltaisista aikuisista ihmisistä ei ymmärrä lainkaan edes alkeita haitallisista lääkeaineinteraktioista ja nollaa puheet luontaistuotteiden haitallisuudesta tiettyjen lääkkeiden kanssa käytettynä sanomalla, että se on se tutkittu lääkeaine olisi tässä koktailissa se haitat aiheuttava molekyyli. Ratkaisuna ei tietenkään ole pistää luontaistuotetta tauolle lääkekuurin ajaksi, vaan kieltäytyä ottamasta tuota Big Pharman myrkkyä.
  Samalla kuitenkin mihinkäänperustumattoman lisäravinne- ja muun ihmisten terveydestä piittaamattoman hopeavesihölmöilyn kritisointi ja epäkohdista puhuminen aiheuttaa jopa oikeustoimilla uhkailua.
  Tämäkin blogikirjoitus osoittaa, miten vaikkapa FitLinella on olevinaan moraalisäännöt, joista kuitenkin lipsutaan viimeistään myynninedistämisen nimissä heti alkuunsa, eikä emoyhtiökään tee asialle yhtään mitään, vaikka koko tuoteperheen maine on vaarassa. Veikkaan, että testaamattomia lääkkeitä valheellisilla väittämillä myyvät ihmiset olisivat hyvin nopeasti vastaamassa tekemisistään ja sanomisistaan oikeudessa ja maksettavat korvaukset olisivat merkittäviä.

  1. Maria avatar
   Maria

   Olen ihmetellyt ja pohtinut täysin samaa asiaa.

  2. hesse avatar
   hesse

   Tässä Nikon kommentissa on jokseenkin kaikki oleellinen mukana. Juuri näin!

 12. Minttu avatar
  Minttu

  Olen perehtynyt näihin Fitline tuotteisiin ja yrittänyt selvittää niiden koostumusta siinä määrin että olen myös saanut sähköpostia Dr. joltain PM internationalin päämajasta. Tämän jälkeen olen ollut yhteyksissä Eviraan. Tilanne voi lääketieteellisesti olla huomattavasti ikävämpi kuin pelkkien terveysväittämien esittäminen. Jaan Eviran kanssa käymäni yhteydenpidon sisällön mielelläni, mutta en julkisesti.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Hei, toimita materiaalisi osoitteeseen juhani.knuuti(at)tyks.fi

  2. Juha Kinnunen avatar
   Juha Kinnunen

   Hei, voisinko saada myös osoitteeseen juham.kinnunen(at)suomi24.fi

   1. Pirjo Salo avatar

    Voisinko minä myös saada:sorsakorpi@gmail.com

  3. Taina. Luukkonen avatar
   Taina. Luukkonen

   MINTTU. jos suinkin pystyt niin kiinnostaisi saada Evian ja Sinun kirjeenvaihto. Taina. Luukkonen@edu.turkuamk.fi

 13. riihineuvos avatar
  riihineuvos

  Vanha viisaus:
  Teoria ja käytäntö eivät koskaan luo kättä toisilleen. Olen opettanut yritystaloutta 40 vuotta.
  Kun kuuntelen tai luen taloustieteen professorien tekstiä niin käytännön hyöty näistä hämärtyy. Olen varoittanut tästä myös oppilaita ettei he menetä uskoa opittavuuteen. Moni asia voi olla käytännössä erittäin yksinkertainen. Teorisointi myös lääketieteessä tavanomaista.
  Meillä suomalaisilla vaan heikon itsetunnon takia on taipumusta korostaa oppiarvoja käytännön sijaan. Olisiko Suomeen panostettava kansanomaiseen professooriuteen. Mene ja tiedä. Se jääköön jokaisen mietittäväksi. Miten lie näiden blogien laita?

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Tulisi pohtia, voisiko ennaltaehkäisyllä olla nykyistä merkittävämpi rooli sairauksien estämisessä.
   20 prosentin panostus ennaltaehkäisyyn voisi tuoda 80 %:n hyödyn sairastavuuden vähenemisenä?

 14. Heikki Pälve avatar
  Heikki Pälve

  Kyllä sinä Juhani kaiken saamasi kiitoksen olet ansainnut lääketieteen oppisisällön kansantajuistamisesta. Tämä on tärkeää monesta syystä eikä vähiten siksi, että ihmiset eivät törsäisi rahaansa väärin odotuksin. Mutta ei tuo ihan ilman vaivaa synny. Kiitos sinulle!

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos palautteesta! 🙂

 15. Tiina avatar
  Tiina

  Juhani Knuuti on sankari !
  Upeaa, että hän on jaksanut paneutua tämän asian tutkimiseen ja siihen huolella vastaamiseen tieteen pohjalta! Kaikilla ihmisillä, kun ei ole aikaa, mielenkiintoa tai “pätevyyttä” näitä tutkia. Itsekin 4 vuotta sitten pikaisesti googletin tuotteen ja kun en mitään negatiivista löytänyt, otin kokeiluun… Myynti on melko agressiivista ja tuntuu jälkikäteen ja nyt ulkopuolelta tilannetta katsovana miltei hyväksikäytöltä. Upeaa, että nyt jos viitsii Googlea käyttää, niin löytää tämän, josta käy ilmi ettei puhtaat jauhot ole pussissa! Jotain tolkkua tähän totuuden jälkeiseen aikaan!
  Suuri kiitos !

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos palautteesta. 🙂

 16. Maria avatar
  Maria

  Loistava kirjoitus! Jään odottelemaan Fitlinen korjauksia epäkohtiin ja tutkimuksellista tietoa heidän maailmanluokan NTC-menetelmästä. Olisi asiallisempaa selittää menetelmä ja muut vitamiinien tehoon liittyvät asiat tutkimustulosten varjolla sen sijaan entä uhkailla lakimiehillä. Luulisi käyttäjilläkin heräävän epäilyksiä yritystä kohtaan. Toivottavasti hekin osaisivat vaatia tutkittua ja luotettavaa tietoa. Young living aromaattisia öljyjä mainostetaan myös tuon tyylisen tekniikan varjolla. Hattua nostan noille lisäravinnefirmoille , että saavat ainakin asiakkaat uskomaan asioita, joita ei ole olemassa (esim. juuri tuo NTC-menetelmä).

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email