Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Detox

”Tutkitun tiedon perusteella ei ole olemassa mitään myrkkyjä, joita kertyisi elimistöön ja joita voisi poistaa juomilla, pillereillä, ruokavalioilla taikka kylvyillä.”
 
Detoxilla tarkoitetaan elimistössä olevien haitallisten kemikaalien poistamista. Sana tulee termistä De-tox, jossa de tarkoittaa poistamista ja tox tarkoittaa toksiineja eli myrkkyjä.
Hoidon taustalla on ajatus, että elimistöön kertyy kemikaaleja, jotka aiheuttavat stressiä ja terveydentilan huononemista. Näitä kemikaaleja tulisi sitten poistaa erilaisilla valmisteilla, juomilla, peräruiskeilla taikka kylvyillä. Detox-käsittelyn väitetään parantavan terveydentilaa.
Vaikka ihan oikeaakin myrkkyjen poistoa tehdään lääketieteellisin keinoin, yleisesti käytetyllä detox-termillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa.
Detoxin suosioon liittyy yleisesti lisääntynyt kemikaalipelko. Detox on samaa ilmiötä kuin väitetty kuona-aineiden kertyminen elimistöön. Molemmissa tilanteissa mielikuvitus korvaa asiatiedon.
Detoxissa haitallisia kemikaaleja ei ole millään tavalla määritelty. Puhutaan vain hyvin epämääräisesti epäluonnollisista kemikaaleista. Niinpä niiden pitoisuuksia ei voi mitata ja todeta, toimiiko hoito. Todellisuudessa kaikki elimistössämme olevat aineet ja yhdisteet ovat kemiallisessa muodossa ja niinpä kaikki elimistön aineet ovat kemikaaleja.
Kemikaalipelkoa on vahvistanut se tosiasia, että ihmisten altistus uusille kemikaaleille on todellisuudessakin lisääntynyt. On myös totta, että elimistössä voi olla ja myös kertyä haitallisia kemikaaleja. Todellisuudessa näillä kemikaaleilla ja detox-hoidoilla ei ole kuitenkaan mitään tekemistä toistensa kanssa.
Detoxissa idea on, että elimistöön saatetaan uusia aineita eli siis kemikaaleja, joiden väitetään olevan luonnollisia ja poistavan noita kertyneitä luonnottomia ja synteettisiä kemikaaleja.
Ajatuskulku lienee sukua antiikin ajan humoraaliopille, jossa sairaudet nähtiin erilaisten nesteiden epätasapainona. Kyse on siis pelkästään maagisesta ajattelusta eikä sille löydy mitään tukea biologiasta ja fysiologiasta.

Mommy need to go detox. https://www.flickr.com/photos/jam_project/9797304834. Creative commons.
Mommy need to go detox. https://www.flickr.com/photos/jam_project/9797304834. Creative commons.

Luonnon terveellisyys on myytti
Varsin yleinen mantra on todeta, että kaikki ihmisen tekemä on luonnotonta ja toisaalta taas kaikki luonnolliset aineet olisivat aina terveellisiä. Tämä ajatus on virheellinen monestakin syystä.
Ensinnäkin valtaosa luonnon kemikaaleista on ihmisille haitallisia. Itse asiassa on poikkeuksellista, että luonnon kemikaali olisi kokonaan haitatonta. Tämä on ymmärrettävää, sillä eivät kasvit ole kasvaneet luontoon sitä varten, että me voisimme niitä syödä. Maaperässä on myös runsaasti elimistölle haitallisia yhdisteitä.
Monissa normaaleissa ruoka-aineissa (siis myös esim luomussa) on haitallisia aineita mutta niiden pitoisuudet ovat pieniä eikä normaalissa monipuolisessa ruokavaliossa aineita saada niin paljoa, etteikö elimistö niistä selviäisi.
Toki kasvien leviämisen kannalta syödyksi tuleminen voi olla hyvä mekanismi kuten hedelmien ja marjojen osalta voi todeta. Yleisemmin kuitenkin evoluution mukana on kasveille kehittynyt selviämismekanismeja, joista myrkyllisyys on yksi yleinen ominaisuus.
Toiseksi myrkkyvaikutus on aina annoskysymys. Kaikki yhdisteet ovat suurina annoksina myrkyllisiä, myös kaikki vitamiinit ja hivenaineet ja esimerkiksi vesi. Ihminen on kuitenkin sopeutunut ympäristön myrkyllisyyteen ja elimistö kykenee tehokkaasti käsittelemään haitallisia kemikaaleja.
     
Millaisia ovat on Detox-hoidot?
Kuten edellä kuvattiin, Detoxissa elimistöstä poistettavia kemikaaleja ja myrkkyjä ei ole milloinkaan määritelty niin, että niitä voisi mitata. Näin myöskään hoidon tehoa ei voi millään arvioida.
Tyypillisesti myös hoidettavat oireet ovat hyvin epämääräisiä kuten väsymystä, heikkoutta ja päänsärkyä. Näin niitäkään ei voi objektiivisesti mitata vaan ovat mukavasti subjektiivisia ja helposti lumehoidollakin paranevia.
Hoitoja annetaan monella tapaa. Yksi huvittavimmista lienee jalkakylpy, jossa myrkkyjen väitetään poistuvan jalkapohjien läpi kylpyveteen. Vähemmän miellyttäviltä kuulostavat peräruiskeet, joiden väitetään pesevän pois haitallisia aineita suolistosta. Varmaankin on vakuuttavaa, kun saa seurata ruskean suolenpesunesteen virtaavan valaistussa putkessa silmien edessä?
Aura Detox Patja Creatice commons)
Aura Detox Mattress Creatice commons)

Yksi tapa on kehittää ns. Detox-ruokavalio. Kauneus ja Terveys –lehti mainostaa nettisivuillaan miten saadaan maksan toimintaa elvytettyä muinaisella Detox-ruokavaliolla. Tähän on huvittavasti liitetty myös muita trendijuttuja kuten gluteenittomuus, superruoka ja luomu. Loput tarinasta onkin sitten täyttä roskatiedettä maksan toiminnan tehostamisesta ym.
Detox-smoothien väri on lähes poikkeuksetta vihreä. Ilmeisesti tämä myrkynvihreä väri sopii hyvin detox-brändiin?
 
Tarvitseeko elimistömme apua myrkkyjen poistamiseen?
Ihmiskehossa on erinomainen ja tehokas järjestelmä haitallisten aineiden poistamiselle. Jätehuoltomme on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana, ja on pitänyt meidät elossa, vaikka olemme koko ajan vihamielisen luonnon ympäröimänä.
Järjestelmä toimii 24/7 ja poistaa haitallisia aineita kehosta koko ajan. Maksa ja munuaiset tekevät suorastaan urotöitä pilkkomalla, metaboloimalla ja poistamalla tunnettuja ja tuntemattomia kemikaaleja. Siten voi aivan hyvin väittää, että pelkästään WC:ssä käynti on ylivoimainen ja luonnollinen Detox-keino verrattuna mihinkään detox-hoitoihin.
Useimmat kemikaalit, jotka kohtaamme jokapäiväisessä elämässämme, ovat pieninä pitoisuuksina ja ne hoidetaan pois elimistön jätehuollossa ilman ongelmia.
 
Onko Detox-tuotteilla mitään vaikutusta?
Detox-hoitojen osalta tilanne on harvinaisen selvä: Ei ole mitään tutkimuksia, joissa vaikutuksia olisi edes tutkittu, saati sitten todistettu toimiviksi. Kun niitä myrkkyjä ei ole edes määritetty, ei niitä myöskään voi mitata ja todeta hoitoja toimiviksi taikka toimimattomaksi. Todistustaakka on kuitenkin hoitojen tarjoajilla.
Isossa-Britanniassa toimiva Voice of Young Science analysoivat kaupallisia Detox-tuotteita. Tuotteissa oli mm. pillereitä, juomia, shampoita, jalkalaastareita ja harjoja. He havaitsivat, että kaikki Detox-väitteet olivat harhaanjohtavia ja vain mielikuvituksen tuotetta.
Yksikään yritys ei kyennyt toimittamaan tutkimuksia, joissa tuotteen toimivuutta olisi mitenkään selvitetty. Tarkempi raportti on seuraavassa linkissä Detox-Dossier-Embargoed-until-0001-5th-jan-2009
 
Miksi detox-tuotteita ostetaan?
Syy on sama kuin kaikessa uskomushoidoissa: “Se toimii minulla!” Kysymys on puhtaasta lumevaikutuksesta. Detox-kuureissa tehdään toisinaan suurikin tilapäinen muutos ruokavalioon ja vältetään mm. alkoholia, sokeria, punaista lihaa ja paistettuja ruokia. Toisaalta suositellaan liikuntaa, rentoutusta ja lepoa.
Aivan varmasti tuollaisella muutoksella on ainakin hetkellinen myönteinen vaikutus vointiin. Mitään tekemistä sillä ei kuitenkaan ole elimistön myrkkyjen poistumisen kanssa. Luomalla keinotekoisen ongelman Detox-markkinoijat siis hyödyntävät ihmisten pelkoja ja tietämättömyyttä.
On myös enemmän kuin todennäköistä, että osa Detox-hoidoista on haitallisia. Kukaan ei tuotteita sääntele ja ne voivat sisältää ihan mitä vain ilman todellista tuotevastuuta.
Detoxissa kyse on siis pelkästään rahastamisesta ja huijauksesta. Huijaus tuo mieleen villin lännen elokuvissa ja sarjakuvissa tutun taikalääkekauppiaan, joka lopulta tervattiin ja kieritettiin höyhenissä.
Tänään me taidamme olla aivan yhtä helposti höynäytettäviä kuin tuohon aikaan. Emmekä enää edes tervaa ja kieritä höyhenissä kun huijaus paljastuu!
 

91 vastausta artikkeliin “Detox”

 1. Pamella avatar

  Kasvisten kulutus Euroopan mittakaavassa on vähentynyt jo vuosia peräkkäin. Jossain toisessa foorumissa puolestaan väitettiin että Suomessa käytetään vähiten lihaa Pohjoismaista.
  Ainakin lasten kohdalla tilanne muuttunee kun vuoden vaiheessa voimaan tulee suositus jossa leikki-ikäinen voi turvallisesti nauttia yhden leikkelesiivun päivässä tai 250 grammaa lihavalmisteita viikossa…
  Tulevaisuuden proteiinin lähde taitaa olla siten hyönteisissä.
  Tai sitten tarjolle tulee velliä ja vehnäjauhoja…

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Perustele väitteesi kasvisten kulutuksen vähenemisestä. On totta, että se ei ole riittävää mutta Suomessa ei ole tietääkseni tuollaista nähty.
   Mikä on tuo vuodenvaihteessa tuleva määräys? Kuka sen määrrää?
   Kyllä proteiinin lähteet tulevat painottumaan kasvituotteisiin, ei hyönteisiin. Myös liha ja kala säilyvät mutta vähemmän kuin nykyisin.

 2. Alexandrea Marks avatar

  Detox tapahtuu täsmälleen samaa reittiä kuin normaali kuona-aideiden poisto. Tässä tuli selväksi sinun asenne ja haluttomuus aiheesta keskusteluun. Ymmärtäähän sen, sinulle tällaisen virheen myöntäminen on mahdotonta ja tekee tämän blogitekstin huuhaaksi ja vie uskottavuuden.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Mehän olemme tästä prosessista täysin samaa mieltä. Eli detox on normaalia elimistön toimintaa. Pointtini oli lähinnä siihen, voiko jollain vihreillä liemillä vaikuttaa tähän asiaan ja onko elimistössä jotain kuonaa, joka pitäisi noilla poistaa. Ei ole, vaan se on mielikuvituksen tuotetta.
   Voisitko esittää jotain perusteluja tai näyttöä omien väitteittesi perusteeksi. Tuollainen heitto on vain mielipide.

   Mitä tulee keskusteluun, koko juttuhan on keskustelun avaus ja kommenttipaltalta tulee esiin, että minä jos kuka ei ole haluton keskustelemaan.

 3. Anna avatar
  Anna

  Hei Juhani!
  Törmäsin tähän mielenkiintoiseen tosin vanhaan blogikirjoitukseesi vastikään. Et sinänsä puhu paastosta, mutta Detox-termi yleensä liitetään siihen. Nykyäänhän tiedetään, että ruokarajoitus ja paastoaminen aktivoivat autofagiaa eli solujen “jätteenpoistoa”. Tällä hetkellä on trendikästä pätkäpaastota juurikin tämän autofagian takia. Mitä mieltä olet siitä? Ehkäpä pitkän 5-7 pv paaston jälkeinen hyvä olo, verenpaineen lasku, plasman rasvaprofiilin paraneminen johtuu kiihtyneestä autofagiasta? Paastoahan on pitkään pidetty Suomessa huuhaana, toisin kuin Saksassa tai Venäjälläkin sitä on pidetty lääketieteellisenä hoitomuotona.
  Mielenkiintoinen autofagiakeskustelu aiheesta suomalaisilla tutkijoilla: https://areena.yle.fi/audio/1-3691108

  “Ihmiskehossa on erinomainen ja tehokas järjestelmä haitallisten aineiden poistamiselle. Jätehuoltomme on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana, ja on pitänyt meidät elossa, vaikka olemme koko ajan vihamielisen luonnon ympäröimänä.”
  Sanoisin, että viimeisen sadan vuoden aikana länsimaisen ihmisen ruokavalio ja elinympäristö on mullistunut täydellisesti. Eikö meidän maksa ja munuaiset ole tällä hetkellä erittäin kuormittuneita tästä sokerin, alkoholin, lisäaineiden (turvarajat ylittyy varmasti limsan, energiajuomien, makeisten jne. suurkuluttajalla), ylikulutuksesta ja vähäisestä liikunnasta, saati sitten vesien lääke- ja hormonimääristä, huonekalujen kemikaaleista jne (onneksi ovat huomattavasti vähentyneet). En tarkoita, että detox kuuri poistaisi nämä myrkyt, mutta ihmettelen asian väheksymistä.

  Tällaisia asioita pohdiskelen, ja kuulisin mielellään faktaa näihin asioihin. 🙂

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ei paastoa kyllä mielestäni ole pidetty huuhaana. Siihen on tutkimuksissa liitetty myönteisiä seikkoja vaikkakin ehkä niitä on liioiteltu. Varmaan on hyväksi, että välillä energian saanti on niukkaa. Paasto ei kuitenkaan tutkimusten mukaan ole sairauksien hoitoa, enemmän terveyden ylläpitoa.

   Elinympäristö on tosiaan muuttunut. Nythän ongelma on liiallisen ja liian energiatiheän ravinnon jatkuva saanti ja sen halpuus. Elintavat ovat menossa huolestuttavaan päin. Kokonaisuutena kuitenkin ihmiset ovat toistaiseksi tutkimuksessa koko ajan tulleet terveemmiksi, sairastavuus vähentynyt ja elinaika pidentynyt. Uhkakuvia kuitenkin on, myös noiden mainitsemiesti seikkojen seurauksena. Mitä tulee maksan ja munuaisten kuormittavuuteen, se lienee enmmän tuollainen mielikuva ikään kuin ne olisivat jonkinlaisia moottoreita, jotka käivisivät ylikierroksella. Luettelemasi seikat ovat toki terveydelle haitallisia mutta eivät ne automaattisesti johda maksan tai munuaisten kuormittumiseen. Sellaises elintavat, joiden seurauksena maksa rasvoittuu, kyllä kuormittavat maksaa mutta ei ole mahdollista osoittaa esimerkiksi lisäaineiden sellaisenaan ryhmänä olevan mikään kuormittaja. Valtaosa ruoan lisäaineista ovat sellaisia, jotka ovat tutkitusti haitattomia ja peräisin esim marjoista taikka hedelmistä. Suola on varmasti merkittävämpi munuaisille kuin lisäaineet ryhmänä.

   Kirjoituksen tavoitteeena oli analysoida detox-hoitoja, jotka siis ovat pääosin perusteettomia uskomuksia.

 4. Ripa avatar
  Ripa

  Kuka huijaa huijaria…. Olisi kiinnostavaa tietää ja ehkäpä lukea blogistakin näkemyksesi näiden erilaisten täsmäparannushoitojen tarjoajien koulutuksesta. Ikävä kyllä varsin usein nämä hoitojen antajat ovat varsin erilaisen taustan ja koulutuksen omaavia henkilöitä. Osa on taas vailla minkäänlaista koulutusta. Tällaiselle henkilölle on saatettu myydä kallis laite ja sen lisäksi hän on saanut ehkäpä huonosti käännetyn koulutuspaketin tai kenties on käynyt viikonloppukurssin laitteen käytöstä. Vai kuuluuko tällaisiin laitteisiin pakollinen pitempi koulutus? Epäilen sitä. Todennäköisesti taustalla on suuri laitevalmistaja, joka on ensin saanut herkän ja ehkäpä hädässä olevan henkilön uskomaan, että tästä syntyy hänelle ammatti työttömyyden tai irtisanomisuhan korvaajaksi. Sitten näitä laitteiden “hyötyjä” myydään seuraavan tason herkille eli kuluttajille, jotka uskovat taikatemppuihin tai jopa hakevat apua epätoivoissaan hätäänsä.

 5. Hannu Musakka avatar
  Hannu Musakka

  Onko virhe siinä, että pitää kiinni omista uskomuksistaan vain periaatteessa! On äärimmäisen vaikeaa kenties myöntää virheitään, kun ja jos vastapuoli ei ole perillä kemian tai fysiikan tai biologian korkeimmasta oppimäärästä. Jos se on huuhaata, että ihminen tuntee saavansa voimaa, elää terveellisemmin ja tuntee itsessään selkeän tervehtymisen aiempaan olotilaan, niin ihmettelen kauhiasti. Toivottavasti myös vastaaja pystyy kunnioittamaan toisten mielipiteitä, eikä aina heti ensimmäiseksi tyrmää täysin ja väitä huuhaaksi ja mielikuvitukseksi. Ei Juhani Knuuti, eikä kukaan ilman tutkimuksia voi väittää asiaa huuhaaksi ennen tutkimusta. Jos joku kerran tuntee saavansa hyötyä itselleen detoxista, niin se on hänen mielipiteensä ja hänen tuntemuksensa, ei Juhani Knuutin. Jos ihminen ei tunne tulleensa huijatuksi, niin siihen mielipiteeseen hänellä on täysi oikeus. Juhani Knuutilla ei ole oikeutta tulla haukkumaan ja vähättelemään. Oppisi kunnioittamaan toisia, olkoonpa tiede mitä tahansa perimmäisissä kysymyksissä. Kysymyksiin vastaamisessakaan ei pidä alentua kysyjien vähättelyyn. Se virhe tällä keskustelupalstalla on kysyjien ja vastaajan välillä.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Sekoitat valitettavasti kaksi asiaa: Omat kokemukset ja tutkimusnäytön.
   Omat kokemukset ovat ihan ok ja jokainen saa tehdä sen mukaan niin kuin haluaa. Mutta ei oman kokemuksen perusteella voi päätellä mitään siitä, että tehty juttu ylipäätään toimii taikka että sitä voisi suositella muille. Kannattaa perehtyä lume-vaikutukseen ja syihin miksi asioita pitää tutkia.
   Käsittelet asiaa mielipiteen näkökulmasta. Minä käsittelen asiaa tiedon näkökulmasta. Esille tuomani asiat eivät ole mielipiteitä. Ei ole edes väliä mitä mieltä minä olen vaan on väliä sillä mitä tutkittu tieto kertoo. Väität, että en voisi ilman tutkimuksia väittää jotain huuhaaksi. Asia on juuri päinvastoin. Näytön taakka on väitteen esittäjällä, ei sen kritisoijalla.
   Jos minä esimeskiksi nyt väitän, että vihesmoothie parantaa syövän, on se vain minun mielipiteeni ja sitä voi kritioida ihan vapaasti. Minun pitäisi väitteeni perusteeksi tuoda jotain tukea, ei sen, joka sitä kritisoi.
   Mielestäni linjani on kunnoittava ja pyrin tuomaan asiallista tietoa. Mutta huijarit ja kaikenlaisten perättömien terveysväitteiden esittäjät ja huuhaan kaupittelijat eivät minun kunnioitustani ansaitse. Kannattaa lukea Ad hominem -kirjoitus ja katsoa kommenttiosiota sen jälkeen ja arvioida millä tavalla kukin oman kritiikkinsä esittää.

 6. 4435views avatar
  4435views

  Knuuti kirjoittaa huuhaata ja ei pysty myöntämään mitään virheitä. Tällaiset jäärät hidastavat terveyden hoivaamista. https://www.dovepress.com/clinical-evidence-supporting-the-use-of-an-activated-clinoptilolite-su-peer-reviewed-article-NDS Tässä esim. on detoxia, mitä tässä blogissa väität ettei voi tapahtua.
  Edellisten kommenttien perusteella kirjoittaja ei tule myöntämään virheitään, koskaan.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Ensinnäkään kirjoituksessani ei todellakaan sanottu, ettikö detoxia voisi tapahtua. On olemassa ihan oikeaa detoxia esim tietyissä myrkytyksien hoidoissa käytetään. Se, mistä kirjoitin oli sitä detoxia, jota kaupoissa myydään erilaisina rohtoina ym. Niiden perusteeksi ei ole olemassa mitään tutkimuksia, vain mielikuvitusta.
   Tämä kommentti on aika tyypillistä trollausta: Minun väitetään sanoneen jotain, jota en ole sanonut, ja sitten hyökätään sitä vastaan. Tätä kutsutan olkiukoksi.
   Tuo tutkimusviite on ihan kiinnostava mutta siinä on yksi keskeinen ja perustavanlaatuinen puute: Molemmat ryhmät saivat hoitoa ja lumeryhmää ei ollut laisinkaan. Tämä tulos pitää varmistaa lumekontrolloidulla kokeella, jotta se olisi uskottava. Jos sellainen on olemassa, olisin kiinnostunut tutkimaan tarkemmin.
   Myönnän ilman muuta ja reippain mielin virheeni. Ei virheitä tarvitse hävetä, niistähän oppii. Mielellään kuulisin nyt mikä on se virhe, mitä en ole myöntänyt.

 7. Mr Pain avatar
  Mr Pain

  Vieläkö te tätä… 😉

  Jäljempänä mainitussa tutkimuksessa annettiin:
  -lämpöhoitoa
  -fysioterapiaa ja liikuntaa
  -antioksidantteja ja hivenaineita sekä harjoitettiin
  -jacobsonin rentousharjoituksia.
  Hoidon aikana seerumin POP-yhdistepitoisuudet nousivat, mutta silti potilaat voivat paremmin.
  Tutkimus on vähän vaikeaselkoinen kun ensin sitä ajattelee että kemikaalit veressä haittaisivat enemmän kuin kudoksessa olevat. Tämän mukaan näin ei kuitenkaan ole – vaan säilötyt ovat haitallisempia. Toisaalta – eikös esim. orgaanisten elohopeayhdisteiden haitat liity juuri niiden säilyvyyteen?
  Saadaanko tulkintaasi tästä Juhani?
  Pop-yhdisteitä ei saa enää käyttää, ja tutkimus on vuodelta 2009.
  http://rediviva.sav.sk/51i34/133.pdf
  Hüppe Michael, Müller Jochen, Schulze,Johannes, Wernze Heinrich ja Ohnsorge Peter,  Treatment of patients burdened with lipophilic toxicants:  A randomized controlled trial, Activitas Nervosa Superior Rediviva, Volume 51, No. 3-4 2009.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kun lisätään tehokasta liikuntaa ja muutenkin keskitytään monenlaiseen hoivaamiseen, voi hyvin odottaa, että subjektiivinen kokemus omasta hyvinvoinnista paranee. Niinhän tässäkin näyttää käyvän kun verrataan niihin, joiden elämä jatkuu entisellään. Jos muutos on vähäisempi, vaikutukset myös pienempiä.
   Mitkään objektiivisesti mitatut muuttujat eivät muuttuneet, siis ainoastaan subjektiivinen kokemus itsestään. Tämä tutkimus tukee selvästi sitä, ettei noilla toimenpiteillä saavutettu hyvinvoinnnin paraneminen liity lainkaan itse detoxiin. En pidä tuota “toksiinien” veripitoisuuden nousua intervention vaikutuksesta merkittävänä taikka yllättävänä. Olennainen löydös kuitenkin oli, että niiden pitoisuudet eivät ainakaan vähentyneet.

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Et tainnut katsoa materiaalia kuin yhteen kertaan?
    Oikeampi termi pohtimiseen taitaisi olla detoksikaatio. “Toksiinit” johtaa tässä asiassa harhaan mikäli et tarkoita suoraa solutoksisuutta? Elimistö kun ainakin yrittää muuttaa ne haitattomampaan muotoon. Osa yhdisteistä on tietysti aika pysyvää laatua, kuten nuo jo kielletyt.
    Esimerkkinä märän betonin päällä oleva muovimatto joka kastuessaan tuottaa ilmaan 2etyyli1heksanolia. Tämän ei tiedetä olevan haitallinen, mutta sen “hajoamistuotteet” ovat.
    http://areena.yle.fi/1-2467209
    Eihän meillä lentokoneissa mitään. Tosin vähän ihmettelen millä erivapaudella uusia koneita ei käsiteltäisi torjunta-aineilla – kuin pitämällä koneet maassa Suomessa.
    Minkämoisella immunologisella menetelmällä me saataisiin lentäjät pysymään tajuissaan aiheuttamatta joukkohysteriaa?
    Tässä puhuttiin lentoturvallisuudesta. Kysymys tulee eteen myös uusien hävittäjähankintojen myötä. Amerikoissa on käytössä konetyyppi, joka aiheutti lentäjilleen yskän. En tiedä löysivätkö aiheuttajan (eivät osanneet tulla Suomesta kysymään neuvoa). No, voihan olla että teelusikallinen hunajaa ennen lentoa korjaa asian. Ettei yskitä niin kovin.
    Tähän sopiva termi voisi olla maanpuolustusturvallisuus. Tai ylipäätään puolustettavuus. Tai lentokyvyttömyys. Lentokyvyttömiä lentäjiä.. Saapa nähdä huomioidaanko asiaa sen paremmin – kunhan nyt joku vispilä tai fööni saadaan taivaalla pysymään tarvittavat lentotunnit.
    (Hävittäjähankintojen tiedon asymmetria).

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Uusien hysterioiden määrä on loputon.
     MOT on kunnostautunut tässä aiheettoman hysterian luomisessa niin monta kertaa, että lähtökohta alkaa olla se, että sitä ei kannata uskoa mitä MOTisssa sanotaan. Lähes jokaisessa niistä ohjelmista, jotka liittyvät terveysteemaan, on ollut massiivisia virheitä.
     Olen lentänyt niin monta kertaa, että minun pitäisi varmaan olla jo kuollut noihin lentokoneilman myrkkyihin.

 8. Kaarbon avatar
  Kaarbon

  Jos ihminen tekee jotakin edesauttavaa toimenpidettä esim sapen sidontaa tai hikoilua tietoisesti yli normaalin käytön ja käyttäytymisen niin silloin käytännössä detoxaa. Ilman esim. extra luumuja tai infrapunahikoilua kuona-aineiden poisto olisi pienempää.
  Luumuja on hyvä syödä. Vaikutustapa on kuitenkin sama kuin luumu detoxjuomalla. Viittasin yleisesti saatavaan tuotteeseen terveyskaupassa, jonka terveysväitteitä tässä kiellät! Tästähän otsikossa on kyse.
  Koska et ota kantaa eri aineiden pitoisuuksien pienenemiseen maksassa ja poistumiseen sapen kautta tai infrapunasaunassa hien kautta niin sen perusteella voi ihmetellä tietämättömyyttäsi.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Jälleen kerran väität jotain sapen sidonnasta ja infrapunahikoilusta mutta et anna mitään tutkittua tietoa siitä, että mitään detoxia tapahtuisi. Eli kyseessä on vain oman mielikuvituksesi tuotos ja siten arvoton osoittamaan mitään.
   Sitten väität, että en tiedä mitään maksan toiminnasta. Miten ylipäätään sinulla voi olla vähäisintäkään tietoa siitä mitä minä tiedän maksan toiminnasta? Kirjoituksen aiheena olivat nuo huuhaata olevat detox-väittämät, ei maksa. Sen vuoksi maksa-asiaan ei sen kummemmin edes paneuduttu kirjoituksessani.
   Voisitko nyt ihan avoimesti esittää jotain, edes vähäisintäkin todistetta siitä, että tuo infrapunasaunan hikoilu poistaisi jotain kuona-aineita? Jos sinulla ei ole antaa mitään järkevää perustelua, pyytäisin sinua lopettaamaan tuollaiset vain mielikuvituksen tuottamat huuhaa-väitteet.

   1. Kaarbon avatar
    Kaarbon

    Detox tapahtuu täsmälleen samaa reittiä kuin normaali kuona-aideiden poisto. Tässä tuli selväksi sinun asenne ja haluttomuus aiheesta keskusteluun. Ymmärtäähän sen, sinulle tällaisen virheen myöntäminen on mahdotonta ja tekee tämän blogitekstin huuhaaksi ja vie uskottavuuden.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Tämä kommentti on hyvä sillä se kertoo paljon kommentoijasta.
     Haluttomuus keskusteluun näkyy tänään siis siinä että kirjoittaa omalla nimellään blogia ja vastaa nimimerkillä kirjoitettuihin kommentteihin, olipa ne miten perustelematomia hyvänsä.

 9. Kaarbon avatar
  Kaarbon

  Lipoproteiinien mataloittaminen oli tällainen leikkimielinen “verisuonitautien detox” -ilmaisu. Tätä ei pidä sekoittaa yllä olevaan.

 10. Kaarbon avatar
  Kaarbon

  Tehokas rasvaliukoisten aineenvaihduntatuotteiden keino on, kun tehostetusti kehosta poistaa sappea, ohittamalla sapen takaisin kierto. Näin rasvaliukoisia kuona-aineita ja myrkkyjä poistuu lopullisesti kehosta ulosteen kautta.
  Kolestyramiini toimii juuri näin. Myös samaa sapen sidontaa tapahtuu, kun syö kuitua, aktiivihiiltä tai savea. Voi spekuloida vaikuttaako sapen “puhdistuminen” eri aineiden pitoisuuksien pienenemiseen ja sitä kautta kehosta poistumiseen eli detoxiin. Tähän vaikutusmekanismiin “valmisteet” usein perustuvat. Kolestyramiini ainakin tutkitusti alentaa lipoproteiinien määrään veressä, jonka voi tulkita detoxiksi(provo).

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Samalla logiikalla myös kasvisstanolit (Benecol) ovat detoxia. Nehän estävät kolesterolin takaisinimeytymistä sapesta.

   1. Kaarbon avatar
    Kaarbon

    Logiikkani on erittäin hyvä.
    Tärkein spekulointi aiemmassa oli, edesauttaako sapen ”puhdistuminen” eri aineiden pitoisuuksien pienenemiseen maksassa ja poistumiseen. Tuo olisi aitoa aktiivista detoxia, mitä tässä blogissa väität ettei voi tapahtua.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Ihan hyvä pointti. Tosin en kyllä noin ole väittänyt.
     Totesin, että “Tutkitun tiedon perusteella ei ole olemassa mitään myrkkyjä, joita kertyisi elimistöön ja joita voisi poistaa juomilla, pillereillä, ruokavalioilla taikka kylvyillä.”
     Tämähän sisältää muutamia rajauksia eli tutkittu tieto pitäisi olla, myrkkyjen pitäisi kertyä ja niitä pitäisi pystyä poistamaan noilla menetelmillä.
     Toisaalla totesin: ” Vaikka ihan oikeaakin myrkkyjen poistoa tehdään lääketieteellisin keinoin, yleisesti käytetyllä detox-termillä ei ole mitään tekemistä sen kanssa.” En ole siis sanonut, että oikeaa detoxia ei voisi tapahtua. Käytetäänhän esim. etanolia metanolimyrkytyksen hoitoon, sienimyrkytyksissä käytetään dialyysia, jne.
     Minusta mainitsemasi keinot sijoittuvat enemmän tuohon jälkimmäiseen kategoriaan kuin ne mitä detoxilla yleisesti tarkoitetaan.

     1. Kaarbon avatar
      Kaarbon

      Tuo on vain henkilökohtainen tulkintasi detoxista. Sinä et määrittele, mitä yleisellä detox-termillä tarkoitetaan ja miten muut ihmiset termin ymmärtävät. Yleisesti luontaistuotekaupoista saatavilla oleva aiemmin mainittu luumu detoxjuoma perustuu juuri sapen sitomiseen. Myös esim. infrapunasaunan tietoinen käyttö on detoxaamista, kun henkilö on perillä saunan toimintamekanismista kuonoaineiden poistoon.
      Tässä tulee ilmi, että et tiedä mihin maksan myrkkyjen poistaminen perustuu. Keskityit terminologiaan asiasisältöisen vastauksen puuttuessa. Et ottanut kantaa eri aineiden pitoisuuksien pienenemiseen maksassa ja poistumiseen sapen kautta.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos palautteesta.
      Mielestäni tekstissä määrittelin mitä detoxilla tarkoitin. Termistä lienee monta erilaista tulkintaa mutta en kommentistasi löytänyt mitään tietoa siitä miten sen itse määrittelet.
      Kerrot luumu-detoxjuomasta ja väität sen perustuvatn sapen sitomiseen. Et kuitenkaan mitenkään perustellut mihin väite perustuu. Et tuonut mitään tutkimustietoa siitä sitooko kyseinen juoma ylipäätään mitään, saati sitten sappea. Miten juoma eroaa tavallisesta luumusta ja miksi ei söisi sitten vain luumuja sellaisenaan kun niistä saisi terveellistä ravintoa.
      Infrapunasauna-kommenttisi on täyttä puppua jo sellaisenaan. Miten tietoisuus vaikuttaa kuona-aineiden poistumiseen ja miten se, että on perillä infrapunasaunan vaikutuksista, voi vaikuttaa sen tehoon? Ihan älytön väite!
      Näiden perusteella sitten kerrot, että en tiedä maksan toiminnasta mitään. Hetkinen. Millä perusteella ylipäätään voit tietää, mitä minä tiedän maksan toiminnasta. Blogikijroitus kohdistui detox-väitteisiin, ei maksaan eikä kirjoituksessa käsitelty maksan toimintoja kuin pinnallisesti näihin väitteisiin liittyen. Maksan toiminta on ihan perusfysiologiaa, eikä siitä ollut tarvetta lähteä blogissa ruotimaan.

 11. Raimo avatar
  Raimo

  ”Tutkitun tiedon perusteella ei ole olemassa mitään myrkkyjä, joita kertyisi elimistöön ja joita voisi poistaa juomilla, pillereillä, ruokavalioilla taikka kylvyillä.”
  Mutta onko tutkimuksissa ollut tarkoituskaan selvittää mitä “aineenvaihduntatuotteita” elimistöön kertyy? Ei voi puhdistaa millään pillereillä elimistöä? Ei myöskään pidä paikkaansa, esim. Solusuolat, (Dr. Schusslerin keksimät 1800- luvulla) joita on yhteensä 12, ovat solun aineenvaihdunnalle ja toiminnalle välttämättömiä. Solusuolat huolehtii mm.nestetasapainosta, hermoston ja lihasten ärtyvyydestä sekä skeletalin että solujen arkkitehtonisesta kokonaisuudesta….myös aivojen nestetasapainosta, jonka tiedetään liittyvän mm. dementiaan. Siis terveelle elämälle ensiarvoisen tärkeitä nämä solusuolat, osa näistä suoloista voi kertyä elimistöön liikaa, kuten luusto- ja rustokudoksiin, kuten myös verisuonten sisäseiniin (maasuolat..kalsium-fosforiyhdisteet), näin verisuonet kovettuu ja seuraa ns. arteriosklerosis. Solusuolojen aineenvaihduntaan voi vaikuttaa mm. solusuolilla ja mineraaleilla, myös homeopaattisilla.
  On täysin selvä asia tutkimattakin, että ihmisen energia aineenvaihdunta l. “palamisprosessi” ei voi olla tuottamatta elimistölle haitallisia aineenvaihdunta tuotteita( kun vetymoottori toimii, tulee pakoputkesta vettä…elimistö taas on paljon monimutkaisempi kuin vetymoottori) , joista osa jää kuormittamaan kehoa liikaa. Tämä on nykyään entistä todennäköisempää, sillä ravinto ei ole enää yhtä puhdasta kuin sata vuotta sitten, se on pääosin tuotettu kemikaaleilla ja torjunta-aineilla. Syödään myös paljon teollisesti esivalmistettua ruokaa jos ei pyri syömään pelkästään luomuruokaa, joka sekään ei ole enää samaa mitä oli esi-isiemme ruoka. Samoin iän myötä meidän aineenvaihdunta ja sisäelimet eivät toimi enää samalla teholla mitä nuorena, tällöin puhdistuskuurit voivat olla paikallaan. Nykyään tekniikka on kehittynyt ja on olemassa laitteita joilla voidaan tehdä luotettavia määrityksiä elimistön tilasta ilman verikokeita, summassa ei tietenkään kannate alkaa jotain “kuureja” syömään. Esim. paasto puhdistaa samoin ja monet sanoo energiatason nousseen huomattavasti paaston jälkeen, tämä on osoitus että ns. “kemikaalikuormaa” tai happokuormaa kehossa on ollut liiaksi.
  Hieman noista “kuona-aineista”, mitä ne ovat. Muun muassa biokemistit Jentschura ja Lohkämper ovat niitä tutkineet ikänsä. Elimistö tuottaa hyvin monenlaisia happoja kuten suolahappo, etikkahappo, virtsahappo, parkkihappo, kloorihappo, myös tupakoivilla tupakka- ja nikotiinihappo, maitohappo. Näitä happoja saa elimistöön stressistä ja tietyn ravinnon aineenvaihduntatuotteina, kuten proteiinin syönti tuottaa virtsahappoja ja liikunta maitohappoa. Tarvitaan optimaalinen elämäntapa, ruokavalio, eliminaatio että meditaatio, jotta elimistö pysyy harmonisessa tasapainossa happojen ja mineraalien suhteen, kuinka monelta se mahtaa onnistua nykyisessä hektisessä työelämässä ja suorituspaineissa jossa koko ajan vaaditaan lisää tehokkuutta.
  Professori on aivan oikeassa siinä, että munuaiset ovat kehon ensisijainen puhdistustie ja veeseessä käynti puhdistaa, mutta munuaisiinkin voidaan vaikuttaa jotta ne toimivat tehokkaammin “kuurin” aikana, jolloin elimistö vapautuu nopeammin haitallisesta kuona-happokuormasta.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos pitkästä kommentista.
   Solusuolat ja maasuolat, jotka keksitty 1800-luvulla? Tuohon aikaan on “keksitty” paljon muutakin ja kun on saatu oikeaa tietoa mielikuvituksen sijaan, on ne hylätty. Tutustuin pariin artikkeliin solusuoloista ja minun on valitettavasti todettava, että kyseiset 12 solusuolaa eivät perustu muuhun kuin 1800-lukulaisen mielikuvitukseen ja kuvatut vaikutukset ovat nykyisen tutkitun tiedon vastaisia. Ja sitten maasuolat olisivat taas ateroskleroosin aiheuttajia? Tämä ei yksinkertaisesti pidä paikkaansa. Kyseinen suolateoria on sukua homeopatialle eikä perustu mihinkään tutkittuun tietoon.
   Sanot, että ihmisen energia-aineenvauhdunta tuottaa kuona-aineita. Tämä on täysin totta. Sen vuoksi meillä on elimistössä hyvin toimiva kuona-aineiden poistamisjärjestelmä. Happoja syntyy aineenvaihdunnassa, tämäkin on totta. Mutta elimistön happo-emäs-tasapaino on yksi tarkimmin kontrolloiduista seikoista elimistössä ja happamuuden muuttuminen hoidetaan tarkasti kuntoon säätelyjärjestelmän ja aineenvaihdunnan avulla. Osa luettelemistasi kuona-aineista ovat ihan normaaleja elimistön aineita. Esim laktaattia käytettään solujen energianlähteenä esim kun liikunnan jälkeen lihakset ovat tuottaneet verenkiertoon laktaattia. Tällä logiikalla liikunta olisi siis yksi kaikkein pahimmista kuona-aineiden kerryttäjistä kun laktaattia vuotaa lihaksista verenkiertoon kovan rasituksen jälkeen? Kyseessä on kuitenkin täysin normaali elimistön tila.
   Tämän blogikirjoituksen tavoitteena ei ole väittää, että elimistössä ei olisi “kemikaaleja tai kuona-aineita” vaan väittää että “kuona-aineiden poisto kuureilla tai detox-hoidoilla” on vain mielikuvituksen tuottama ajatus kemikaalien kertymisestä ja niiden poistamisesta. Jos tätä voisi edes tieteellisesti arvioida, pitäisi ensiksi määrittää mitä nämä kuona-aineet ovat (esim laktaatti) ja sitten mitata sen pitoisuus ennen jä jälkeen hoidon/kuurin. Väitteet siitä, että kuurin jälkeen munuaiset toimisivat paremmin ovat myös samalla tavalla vailla mitään pohjaa. Kukaan ei ole mitannut munuaisten toimintaa ennen ja jälkeen kuurin. Kun tällaisia selvityksiä ei ole yhteenkään detox-hoitoon tehty, kysymys on uskomushoidosta.

 12. Anna J. avatar
  Anna J.

  Hei!
  Kiitos hyvästä blogista! Teksti toi mieleeni kysymyksen jota olen aika ajoin pyöritellyt päässäni. Tämä menee hieman ohi aiheen, mutta haluaisin kysyä kuitenkin mielipidettäsi.
  Luontaistuotteita ja ravintolisiä markkinoidaan tavalla, joka on tullut näissäkin kommenteissa useaan otteeseen esille: saatetaan kertoa ihan oikeaa tietoa elimistön toiminnasta, yhdistetään se (joskus löyhälläkin aasinsillalla) myytävään tuotteeseen ja painotetaan yksilöiden kokemuksia tutkitun tiedon sijasta.
  Esimerkiksi naisille markkinoidaan kollageeniravintolisiä ratkaisuksi ikääntyvään ihoon – muhkeaan hintaan tietysti. Mainonnassa annetaan lyhyt tietoisku kollageenin merkityksestä iholle ja kuinka etenkin naisilla sen tuotanto hiljalleen iän karttuessa vähenee. Ratkaisuksi tarjotaan purkillista kalakollageenia jolla saattaa olla hintaa yli 50 euroa. Ajatuskulku on virtaviivainen: ongelma on kollageenin heikentynyt tuotanto, ratkaisu on kollageenin lisääminen kapselin tai jauheen muodossa.
  Se, mikä minua tässä yksinkertaisessa ajatusmallissa häiritsee, on että eikö suun kautta nautittu kollageeni pilkkoudu ruoansulatusjärjestelmässä kuitenkin aminohapoiksi ja peptideiksi, jotka imeydyttyään keho hyödyntää miten hyödyntää? Vai onko kollageenista saadut rakennuspalikat ikään kuin korvamerkittyjä, että elimistö käyttää ne sitten nimenomaan uuden kollageenin muodostamiseen jolloin niiden nauttiminen ravintolisänä todellakin lisäisi ihon kollageenintuotantoa? Voiko yksilö, joka saa välttämättömät aminohapponsa terveellisellä ruokavaliolla, saada edes teoriassa mitään lisähyötyä nauttimalla suun kautta jotain tietyntyyppistä proteiinia ravintolisän muodossa?
  On jotenkin vaikea uskoa, että kollageenintuotantoa voisi lisätä vain syömällä kollageenilisää joka sellaisenaan päätyisi suoraan ruoansulatuskanavasta kasvojen ihoon, tai tehostaa vaikkapa entsyymijärjestelmää juomalla erityistä entsyymijuomaa. Näin maallikon mutuiluna tuntuu, että ajatusketjussa on vedetty mutkia suoriksi oikein olan takaa.
  Summa summarum: millaisen tuomion antaisit ravintolisille, jotka lupaavat spesifiä ratkaisua spesifiin ongelmaan?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos hyvästä kysymyksestä. Kuvasit yhden terveysväitteen ongelmat mielestäni hyvin osuvasti ja huomasit heti miten terveysväitteiden taustalla on usein jotain tosiasioitakin mutta että suurin osa on puhdasta roskatiedettä.
   Kokemukseni mukaan suurin osa vastaavista terveysväitteistä on perusteettomia. Tekisi mieleni myös vastata, että suurin osa luotaistuote- ja ravintolisäväitteistä ovat samalla tavalla pseudotiedettä. Mutta en sano, sillä terveysväitteet ovat erilaisia ja periaatteessa jokainen niistä pitäisi erikseen analysoida ja katsoa, onko perusteena mitään muuta kuin mielikuvitus. Eli ei voi yleistää. Ongelma on vain se, miten kukaan ehtii väitteitä kumoamaan kun yhden kumottua on syntynyt kaksi uutta väitettä.
   Mielestäni ratkaisu voi olla ainoastaan se, että rupeamme käyttämään omia aivojamme ja rationaalista päättelyä sekä vaatimaan markkinoijilta perusteita väitteilleen. Kommenttisi on hyvä esimerkki tästä, kiitos.

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Luodaanko tuossa illuusio, että on olemassa kollageenin puutos – jota voidaan hoitaa kollageeniproteiinilisällä? Tosiasia on, että kollageenin tuotanto vähenee ikääntyessä ja sitä prosessia ohjaa hypotalamus:
    http://www.nature.com/nature/journal/v497/n7448/full/nature12143.html
    Oikea tapa olisi tutkia, onko kollageenin puutos? Jos on puutos, onko kyse sairaudesta – keripukista tai SLE:stä eli Lupuksesta jota Tohtori House käyttää lähes kaikkiin vaivoihin ensisijaisena epäilynä…

   2. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Tämähän sisältää riskitekijöitä:
    http://yle.fi/vintti/yle.fi/akuutti/arkisto2001/201101.html

  2. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Suurin osa luontaistuotteista tulee käsitykseni mukaan Norjasta, joka ei ole EU -maa. Tarjoaako paitsi maantieteellinen yhteys, myös kielitaidottomuus mahdollisuuden vetää suomalaisia höplästä?
   Havainto perustuu keskusteluihin huolitsijan kanssa, joka toi esiin nimenomaan näiden tuotteiden tulevan maahamme ko. maasta ja että heilläkin on vaikeuksia löytyy henkilöitä jotka taitaisivat norjan kieltä (norjan kieli on olemassa, mutta lähellä tanskaahan se käytännössä on) riittävän hyvin.
   Norjassa turska on kansalliskala, ja siitähän riittää juttua.

  3. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   “http://www.hs.fi/tiede/a1305991125840
   Suomalaiskeksintö: Kauneuslaastari silottaa rypyt ja annostelee lääkkeet
   Tiede 7.10.2015 10:29
   Johanna Junttila
   Helsingin Sanomat
   Teknologian tutkimuskeskus VTT on kehittänyt laastarin, joka tehostaa ihonhoitotuotteiden ja lääkkeiden imeytymistä ihoon. Nyt VTT hakee yrityskumppania, jotka hoitaisia keksinnön kaupallistamisen.
   Kauneuslaastari on kertakäyttöinen ja se liimataan iholle tavallisen laastarin tapaan, kerrotaan VTT:n tiedotteessa. Laastarin tehon salaisuus on heikko sähkövirta, jota se tuottaa sisältämänsä sokerin ja ilman avulla hapettamalla ja pelkistämällä. Samaan tapaan toimivat esimerkiksi tavalliset paristot.
   Sähkövirta avaa hikihuokoset ja -kanavat puolet isommiksi kuin ennen käsittelyä, mikä edesauttaa aineiden imeytymistä syvemmälle ihoon.
   VTT:n kaksi viikkoa kestäneessä kokeilussa laastarilla onnistuttiin lisäämään ihon kollageenisäikeitä 90 prosentilla, kun laastarin alle siveltiin ihon kasvutekijöitä sisältävää seerumia. Kollageeni lisää ihon kimmoisuutta eli vähentää ryppyjä.
   Ilman laastarin apua samalla seerumilla ei havaittu merkittävää vaikutusta.
   Myös ihon soluaineenvaihdunta vilkastui laastarin ansiosta. Vaikutus jäi kuitenkin väliaikaiseksi, sillä aineenvaihdunta palautui normaaliksi vartissa laastarin poistamisen jälkeen.
   Kosmetologit ovat hyödyntäneet sähköä samaan tapaan ennenkin, mutta laastarin tuottama varaus on aiempia tekniikoita miedompi. Laastarissa syntyvää sähkövirtaa ei tutkijoiden mukaan edes tunne.
   VTT:n tutkijoiden mukaan laastarin avulla voidaan tehostaa ihonhoitotuotteiden lisäksi myös lääkeaineiden imeytymistä ihoon.”

 13. Piia avatar
  Piia

  Kiitos blogistasi ja uutterasta kommentoinnistasi! Tärkeällä asialla olet. Kysehän on juuri härskin rahastuksen ja katteettomien lupausten kritisoinnista.
  Miksiköhän muuten niitä epäterveellisiä ruokia tuetaan ja niitä saa paljon halvemmalla kuin tuoreita vihanneksia, tofua jne. Vrt, juustohamppari parhaimmillaan euron. Miten saisimme valtion tukemaan kasviproteiinia yhtä mittavasti kuin eläinten kasvattamista? Nyt kun sokerinkin haittavero poistuu…

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Kasvisten kulutus Euroopan mittakaavassa on vähentynyt jo vuosia peräkkäin. Jossain toisessa foorumissa puolestaan väitettiin että Suomessa käytetään vähiten lihaa Pohjoismaista.
   Ainakin lasten kohdalla tilanne muuttunee kun vuoden vaiheessa voimaan tulee suositus jossa leikki-ikäinen voi turvallisesti nauttia yhden leikkelesiivun päivässä tai 250 grammaa lihavalmisteita viikossa…
   Tulevaisuuden proteiinin lähde taitaa olla siten hyönteisissä.
   Tai sitten tarjolle tulee velliä ja vehnäjauhoja…

   1. Entäs ne statiinit avatar
    Entäs ne statiinit

    Eikös joskus ollut tietyn ikäisille lapsille suositus 4 nakkia viikossa.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Taisi olla pienempikin??
     EVIRA:
     Imeväiset (alle 1-vuotiaat)
     Ruokavaliossa tulee välttää makkaraa/nakkeja ja leikkeleitä.
     Alle kouluikäiset
     Jos ruokavalioon kuuluu makkaraa/nakkeja ja leikkeleitä, niiden yhteismäärä saisi olla enintään 150 g viikossa.
     Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi
     1 makkara-ateriaa viikossa ja 1 leikkelesiivua per päivä TAI
     2 makkara-ateriaa viikossa, ei leikkeleitä TAI
     2 leikkelettä per päivä
     Pienillä leikki-ikäisillä (1–2-vuotiaat) määrän on syytä olla pienempi, enintään
     1 makkara-ateria viikossa ja silloin tällöin leikkeleenä

     1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Niin no.. pohditaanko tätä asiaa pidemmälle?
      Mikä auttaisi elimistöä korjaamaan tilannetta:
      doi: 10.1111/evo.12752
      Ruokavaliota muuttamalla tilanne paremmaksi – tarua vai totisinta totta?

     2. Entäs ne statiinit avatar
      Entäs ne statiinit

      Normaali nakithan taitaa painaa 30-40 g, Erikoisnakit taitaa painaa enemmin.
      Niin Mr Pain, jotenkin tuntuu kummalliselta, että ihmetellään kuinka ruokavaliota muuttamalla saadaan muutoksia aikaan, syödäkö päivittäin maksaa, munuaista tai kalaa, kun ne on niin terveellisiä. Vai syödäkö edes suositusten mukaan, maksaa, munuaisia ja kalaa.

 14. Merikilppari avatar
  Merikilppari

  “Detox-smoothien väri on lähes poikkeuksetta vihreä. Ilmeisesti tämä myrkynvihreä väri sopii hyvin detox-brändiin?”
  Minkä väristä sen smoothien pitäisi sitten olla, paskanruskeaako? En ymmärrä pointtiasi tässä kommentissa, enkä monessa muussakaan kohtaa.
  Kirjoitat viihdyttävällä tavalla, mutta perustelusi jäävät puolitiehen ja tuntuvat tuulesta temmatuilta.
  “Ensinnäkin valtaosa luonnon kemikaaleista on ihmisille haitallisia. Itse asiassa on poikkeuksellista, että luonnon kemikaali olisi kokonaan haitatonta. Tämä on ymmärrettävää, sillä eivät kasvit ole kasvaneet luontoon sitä varten, että me voisimme niitä syödä. Maaperässä on myös runsaasti elimistölle haitallisia yhdisteitä.”
  Mitä nämä maaperässä olevat haitalliset yhdisteet ovat? Mitkä ovat mielestäsi haitallisia luonnon kemikaaleja? Kun kerran tekstissäsi kirjoitat tällaisen väitteen, olisi mielestäni teksistä hyvä käydä ilmi seikat, jotka tukevat väitättä.
  En ole detoxia puolesta enkä vastaan, koska en kyseistä kuuria ole kokeillut. Niin hömppä en kuitenkaan koskaan toivottavasti en ole, että menisin jalkoihin iskemään minkäänlaisia detox-laastareita ilman tieteellistä, tutkittua näyttöä.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos negatiivisesta palautteesta. Toivoisin sinun ottavan huomioon, että blogin kirjoitustyyli on erilainen kuin asiatekstin. Teksti ei ole myöskään täydellisesti viitattua. Jos haluaa lukea sellaisia tekstejä, kannattaa lukea tieteellisiä julkaisuja.
   Koska aihe oli detox, eikä luonnon kemikaalit sellaisenaan, nuo viittaukset luonnollisuuden ja luonnottomuuden ilmiöihin pyrkivät kuvaamaan tämän detox-ilmiön yhtä mahdollista taustaa. Mielestäni ei ollut tarpeellista mennä tuohon asiaan syvemmin. Eikö sinulla ole tietoa luonnon haitallisista yhdisteistä? Vaikea uskoa että olisi tältä tiedota välttynyt mutta onhan se mahdollista. Moniko sieni luonnossa ja moniko kodin huonekasveista ovat ravinnoksi kelpaavia? Eri kasvien myrkyttömyydestä ja myrkyllisyydestä voi opiskella vaikka wikipediasta. Maaperässä on vastavasti erilaisia metalleja ja raskasmetalleja ja muita epäörgaanisia yhdisteitä, jotka eivät ole ihmisravinnoksi sopivia.

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Miksi näillä Detox-tuotevalmistajilla tai markkinoivilla tahoilla ei ole ollut pitkää osastojaksoa että objektiivisesti nähtäisiin auttaako kyseinen väitetty metodi? Jos vaikka löytyy joku sairaus?
    Siksi toisekseen, jos kemikaalit huolettavat – mikseivät niistä huolestuneet tahot tutkituta niitä jossain laboratoriossa?
    Ei pitäisi olla mikään ongelma lähettää näytteitä tutkittavaksi niin selviäisi sekin asia. Posti kulkee kotimaassa ja ulkomailla ihan siinä samassa kuin nämä laitteetkin.

  2. MrrKAT, Skepsis ry avatar

   “Mitä nämä maaperässä olevat haitalliset yhdisteet ovat? Mitkä ovat mielestäsi haitallisia luonnon kemikaaleja?”
   Kalliossa, porakaivossa ja pellolla : esim. uraani-, lyijy-, mangaani- ja arseeniyhdisteitä.
   Kasveissa : esim. monet myrkylliset glykoalkaloidit kuten solaniini (perunoissa ja tomaateissa).

 15. Aleksi avatar
  Aleksi

  Olen samaa mieltä monen muun kommentoijan kanssa siitä, että kirjoittajalla on hyvin yksipuolinen ja selvästi omaa mielipidettään puolustava tai jopa hyökkäävä ilmaisutapa. Kirjoittajalta näyttää kuitenkin unohtuvan se fakta, että eri hoitomuotojen toimivuudesta ja tuloksista parhaimman kuvan saa kokeilemalla itse. Eniten painoarvoa on yksilön omalla kokemuksella, ei tutkimuksella.
  “Ei terveellisellä ruokavaliolla ole mitään tekemmistä suoraan myrkkyjen poistumisessa elimistöstä”
  Tämäkään väite ei pidä paikkaansa. Kuten kirjoittaja itsekin kertoo, ihmiskehon oma detox toiminto poistaa myrkyt kehosta tehokkaimmin. Mutta mikäli tälle toiminnolle ei anneta aikaa käydä prosessia läpi, ei myrkynpoisto toimi optimaalisella tavalla ja kuona-aineet kerääntyvät kehoon. Näin käy nykyisen kaltaisessa elämäntyylissämme jossa syömme jatkuvasti, epäterveellisesti ja olemme alttiimpia muille haitta-aineille. Luonnolliselle myrkynpoistolle ei yksinkertaisesti jää aikaa.
  Kaikki kokeilemani detox kuurit perustuvat nimenomaan tähän kehon oman puhdistusmekanismin tehon maksimoimiseen.
  Muista kuureista en ole itse innostunut, mutta en niiden toimivuutta kiistä jos en ole itse kokeillut. Samaa mieltä kirjoittajan kanssa olen siitä, että iso osa detox tuotteista on rahastusta. Sitä kutsutaan myös liiketoiminnaksi ja sitä tapahtuu joka yhteydessä erityisesti lääketieteessä jossa vaarannetaan usein potilaiden terveys ja hyvinvointi.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos kommentista mutta olen kyllä eri mieltä kanssasi useimmista väitteistäsi. Yksilön oma kokemus on erittäin huono mittari osoittamaan minkään hoidon tehosta tai vaikuttavuudesta. Tästä on lukuisia esimerkkejä, joihin en nyt tässä kommentissa sen syvemmin mene. Lumevaikutus on hyvin suuri kaikkissa “hoidoissa” mutta pelkän lumevaikutuksen myyminen tehokkaana hoitona on kyllä epäeettistä vaikka se olisi vaaratontakin.
   Ainosataan sellaisia hoitoja, jotka ovat osoitettu toimiviksi ja turvallisiksi, tulisi voida myydä. Toimimattomien hoitojen myyminen on pelkkää rahastusta mutta siihen ei vielä puututa laisinkaan. Lisäksi pitäisi olla selvää, että todistustaakka on hoitojen tarjoajilla, ei käyttäjillä.
   Ruokavaliokommenttisi on myös virhepäätelmä. En väitäkään, etteikö terveellisessa ruokavaliossa olisi mahdollisesti vähemmän haitallisia kemikaaleja taikka etteikö terveellinen ruokavalio olisi ylipäätään terveellisempi. Väitän, että näissä detox-ruokavaliossa ei ole mitään sellaisia aineita, jotka tehostaisivat tai edistäisivät kemikaalien poistumista elimistöstä. Tuollaiset väitteet ovat pelkästään mielikuvituksen tuotetta eivät perustu mihinkään. Jos sinulla on esittää jotain tukea väitteittesi perusteeksi, olen valmis muuttamaan kantani.

   1. Detoxaaja avatar
    Detoxaaja

    Joudun vastaamaan tähän sillä viimeisimpään kommenttiin ei enää voinut vastata.
    “Tuo kertomasi on mielenkiintoinen teoria mutta valitettavasti perustuu vain omaan mielikuvitukseesi. Oma mielikuvitus ei ole tiedon lähde eikä omaa kokemusta voi siirtää ohjeeksi muille.”
    Niin, mielikuvitus. Vai miten olisi tunnetila, parempi olo, pirteämpi olemus, energisempi ja skarpimpi fiilis, parempi palautuminen urheilusuorituksesta jne jne. Nämä kaikki voi helposti sivuuttaa sanomalla, että kyseessä on oma mielikuvitus niin kauan kuin ei ole olemassa tutkittua tietoa oman väitteen tueksi.
    Ja omat kokemukset ovat usein parempi tiedon lähde, kuin pörssiyhtiöiden tekemät tai rahoittamat tutkimukset jossa verrataan muuttujien A vaikutusta B:hen ottamatta huomioon muuttujia C-Y. Ihmiskehossa niin paljon muuttujia ja vielä tuntemattomia asioita, että niiden luotettavaa testausta tutkimuksilla kyetään harvoin tekemään, jos koskaan.
    Omia kokemuksia pitää nimenomaan siirtää ja jakaa muiden kanssa ja näin olen itsekin tehnyt. Henkilöt jotka ovat kokeilleet samaa ovat hekin saaneet positiivisia kokemuksia kyseisestä kuurista.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Perustelusi on edelleen täysin ontto. Se, että voit paremmin on tietenkin ihan kiistatonta sillä vain sinä voit sen kertoa. Myös voinet suositella sitä muille oman kokemuksesi perusteella. Mutta tämä oma kokemus ei kerro yhtään mitään siitä, miksi voit paremmin.
     Uskot, että se johtuu jostakin myrkkyjen poistumisesta. Mutta sinulla ei ole mitään muuta kuin oma uskomuksesi väitteiden tueksi. Sen vuoksi väitän edelleen, että detox sillä tavalla kuin sinä sen olet kokenut, on pelkästään mielikuvituksen tuotos. En siis kiistä sitä, että voisit paremmin vaan sen, että sen, että johtuisi jostakin mielikuvituksen tuottamista toksiineista.

     1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Noissa kolmessa viimeisessä sanassa on olemassa ristiriita.

  2. entas ne statiinit avatar
   entas ne statiinit

   Niin, tietysti olisi mukava tietää, pystyvätkö puhdistusvälineet kehossa moniajoon, vai loppuuko ‘detox’ toiminto kun syödään, jos vedät vessan niin yleensä pöntössä ollut poistuu -> kökkäreet ei jää pyärimään tai neste -> kaikki poistuu niin kakki kuin pizza

   1. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Oletan, että kommentti oli vitsi. Moniajo ei liene ongelma. Mistä muuten munuaiset tietäisivät, maksalla on nyt kovat paikat? Kaikkilla elimillä on omat säätelyjärjestelmät, jotka vaikuttavat toimintaan mutta en ole tietoinen siitä miten maksa ja munuaiset viestittelisivät toisilleen.

    1. Entäs ne statiinit avatar
     Entäs ne statiinit

     Niin no pyrin kommentoimaan tuohon että kun syömme jatkuvasti niin elimet eivät pysty tehokkaasti poistamaan/ tuhoamaan haitallista, ilmeisesti esim maksassa glukoosin tuotto on eri osassa kuin maksan haitta- aineiden ‘detox tehdas’. Tietenkin kuona-aineita/ haitallisia aineita voi kertyä, jos syödään enemmin kuin esim maksa pystyy hoitamaan, mutta tehokkuus varmaan pysyy samana.
     Joskus olen törmännyt muihinkin kummiin väitteisiin, jos syöt useammin kuin kaksi kertaa päivässä, niin suolisto ei pääse ‘lepäämään’, kun syödään aterialla hiilihydraatteja, niin ruumis lopettaa rasvanpolton.
     No ehkä toinen kappale olisi kuulunut tuonne valetotuuden alle.

     1. Detoxaaja avatar
      Detoxaaja

      Moniajo ei ole keholle ongelma, mutta tehokkuus kärsii tässä selvästi. Tämän voi jokainen huomata esimerkiksi heti ruokailun jälkeen. Tällöin ei energiat riitä kunnolla urheiluun ja esim ajatustyö ei toimi niin hyvin kuin hetki sulattelun jälkeen. Sama reaktio keholla on esimerkiksi myrkynpuhdistustoimintoon. Tehokkaimmin tämä toimii yöllä levossa, mutta sekään ei riitä mikäli poistettavia myrkkyjä kertyy jatkuvasti lisää.
      Detoxeissa on melko yleistä, että aamulla ja illalla syödään kevyesti ja mahdollisuuksien mukaan nestemäistä. Näin tekemällä jätetään enemmän aikaa kehon omalle detox toiminnolle.
      Itse teen kolmen viikon detox kuurin kahdesti vuodessa jolloin syön terveellisemmin ja päästän ruuansulatuksen helpommalla ja näin myös myrkynpoisto tehostuu. Vaikutus on huima heti ensimmäisen viikon jälkeen. Myös treeni sujuu kuurin jälkeen paremmin. Suosittelen.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos kommentista ja omasta kokemuksesta. Tuo kertomasi on mielenkiintoinen teoria mutta valitettavasti perustuu vain omaan mielikuvitukseesi. Erilaisilla ruokavalion kuurimuutoksilla voi olla suurikin vaikutus omaan vointiisi mutta mikä yhteys niillä on myrkkyjen poistumiseen? Mitä on kertynyt? Mitä myrkkyjä poistuu enemmän? Oma mielikuvitus ei ole tiedon lähde eikä omaa kokemusta voi siirtää ohjeeksi muille.

 16. Vesa avatar
  Vesa

  Kiitoksia hienosta kirjoituksesta, jälleen kerran.
  Aiheesta tuli mieleeni pari vuotta sitten YLE:ltä tullut dokumentti paastoamisesta. Mahdollisesti oli tämä ohjelma: http://areena.yle.fi/1-2108960. Dokumentissa muistaakseni lupailtiin aika hurjiakin hyötyjä paastoamisesta.
  Dokumentista jäi mieleeni sellainen ongelma, että osa väittämistä perustui tutkimuksiin, joita oli tehty entisessä Neuvostoliitossa. Nämä olivat sitten saatavilla vain venäjän kielellä..
  Olisi mielenkiintoista kuulla lisää aiheesta ja siitä, mikä tieteellinen nykykäsitys paastoamisesta on. Ehkäpä aihe tulevaan blogikirjoitukseen?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kiitos palautteesta ja aihe-ehdotuksesta

 17. Riku avatar
  Riku

  Pointsit sinnepäin, hyvä kirjoitus. Kommenteissa myös hyvin huomaa ajatuksenjuoksun kuvion, joka vaihtoehtohoitoihin liittyy. En nyt oikeastaan käytä tuotetta, mutta ostan kyllä kookosvedellä käsiteltyjä luomuvesikastanjoita, kun ne tukevat luonnolista detoxiani. Aina jokin pieni variaatio edelliseen trendiin ja taas menee täysillä läpi.

 18. piia avatar
  piia

  Lääketieteen tohtorin uskottavuutta heikentää hieman “gluteiinista” kirjoittaminen. Lääketieteellisen koulutuksen saanut, saati tohtoriksi väitellyt, ei haksahda tähän yleiseen maallikkovirheeseen. Oikea termi on gluteeni. Väätinkäsitys lienee lähtöisin sanasta “proteiini” . Gluteeni on ohran, rukiin ja vehnän varastoproteiinin muodostama yhdiste, siis valkuaisaine, eli proteiini. Vähän oikaisten.
  Muuten ihan ok kirjoitus. Tosin ne mainitut “jotkin” elimistöön kertyvät haitalliset aineet olisi voitu luetella.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Pahoittelen lipsahdusta gluteenin kirjoittamisessa. Korjasin sen, kiitos huomiosta. Pääsi lipsahtamaan kun aihe ei siihen suoraan liittynyt.

  2. Matti avatar
   Matti

   Piian uskottavuutta heikentää hieman se, että kirjoitit “Väätinkäsitys”. Uskoakseni oikeinkirjoitusasu on “Väärinkäsitys”. Luulisi suomalaisen koulujen käyneen osaavan kirjoittaa. Muuten ihan ok kommentti.

   1. Piia avatar
    Piia

    Matti, lyöntivirheeseen tarttuminen on jo aika säälittävää. Sormen osuminen väärälle näppäimelle on eri mittaluokan lapsus, kuin termi- tai asiavirhe. Kuka tahansa tekee “krjoitusvhreitä”, mutta lääketieteestä kirjoittavan tohtoristason kaverin on syytä olla tarkka käyttämistään termeistä.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Pahoittelen massiivista tietovirhettä kirjoittaessani vahingossa sanan “gluteeni” virheellisesti. 😉

     1. Piia avatar
      Piia

      Kiitos kun jaksat kirjoittaa tärkeästä asiasta ja keskustella väsymättä myös meidän pikkuvirheistä huomauttajien kanssa 🙂 Voimia ja iloa päivääsi.

   2. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Kerran erääseen tuotepakkaukseen asti päätyi sana “proteeni”.

 19. Detoxilainen avatar
  Detoxilainen

  Mielestäni hyvin yksipuolinen kuva detoxista. Monet lääkevalmistajat ym. käyttävät detoxia hyvänään kehitellessään ns. “puhdistavia” tuotteita tai detox tuotteita. Valitettavasti ihmiset ovat sinisilmäisiä, eivätkä tutustu aiheeseen kunnolla ennen ostopäätöstä.
  Itse olen tutustunut aiheeseen huolella, koska terveys ja terveellinen ruokavalio ovat minulle tärkeä asia. (en ole ikinä ostanut ainuttakaan laihdutus/detox tuotetta) Raskasmetallien, pakokaasujen ja karsinogeenien kerääntyminen kehoon on erittäin haitallista ja aiheuttaa erilaisia sairauksia, esim. syöpää. Aidon detoxin tarkoitus on nimenomaan välttää näiden haitta-aineiden saamista. Esim. luomutuotteiden suosiminen ja lisäaineiden (e-koodit) välttäminen ovat todellista detoxia.
  Pillereillä, jauheilla ym. ei ole mitään tekemistä oikean detoxin kanssa. Detox tarkoittaa elämäntapamuutosta terveellisempään suuntaan. Kun keho saa tarpeeksi vitamiineja ja oikeanlaisia rasvoja ja proteiineja, vastustuskyky paranee, stressinsietokyky paranee, aivojen toiminta tehostuu ja suoliston ja sisäelinten toiminta tehostuu.
  Etenkin suomalaisten ravitsemustottumukset painottuvat punaisen lihan käyttöön. Tästä syystä keho saa liikaa vääränlaisia proteiineja ja rasvoja. Tiesittekö, että raskasmetallit imeytyvät rasvakerrokseen? Etenkin punaista lihaa ja kalaa syödessä syötte huomaamattanne esim. elohopeaa. Muiden tuotteiden ja etenkin tuoreiden vihannesten, hedelmien ja marjojen saanti on huolestuttavan alhaista. Myöskin D-vitamiinin saanti on erittäin heikolla pohjalla, sillä uv-säteily on ensisijainen D-vitamiinin lähde.
  Suurin osa kansansairauksista johtuu nimenomaan vääränlaisesta ruokavaliosta. Keho tarvitsee rakennusaineita pysyäkseen terveenä ja jotta sisäelimet, nekin jotka puhdistavat kehoa pystyvät toimimaan kunnolla.
  Diabetes, sydän- ja verisuonitaudit, kilpirauhasen häiriöt (erittäin yleisiä) ja jopa syöpä voidaan hyvin pitkälti välttää oikeanlaisilla terveystottumuksilla. Tottakai perimä määrää ja kaikki saavat kehoonsa raskasmetalleja ja karsinogeeneja, niitä ei voida välttää, mutta oikeanlaisilla terveystottumuksilla on erittäin suuri merkitys sairauksien välttämisellä ja selättämisellä.

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Väität, että kuvani on yksipuolinen. Kuitenkin näen kommentistasi, että itse otat vapauksia asian tulkitsemisessa. Mielestäsi detox on sama kuin terveellinen ruokavalio eikä näitä detox-tuotteita tarvita. Miksi sitten kutsua sitä detoxiksi eikä terveelliseksi ruokavalioksi? Miksi detox-tuotteita ylipäätään myyydään?
   Ei terveellisellä ruokavaliolla ole mitään tekemmistä suoraan myrkkyjen poistumisessa elimistöstä. Olemme hyvin samaa mieltä siitä, että terveellinen ruokavalio on hyväksi.

   1. 30:n vuoden flunssakierteen taltuttanut avatar
    30:n vuoden flunssakierteen taltuttanut

    Kiitos kirjoituksestasi. Vastaan muutamaan kohtaan alla:
    “Ihmiskehossa on erinomainen ja tehokas järjestelmä haitallisten aineiden poistamiselle. Jätehuoltomme on kehittynyt kymmenien miljoonien vuosien aikana, ja on pitänyt meidät elossa, vaikka olemme koko ajan vihamielisen luonnon ympäröimänä.”
    – Kyllä, mutta kuten itsekin kirjoitukseesa totesit, nykyään olemme paljon alttiimpia haitallisille aineille kuin ennen ja vihamielisiä aineita on enemmän. Riittääkö siis nykyinen kehon oma mekanismi ilman, että sille annetaan tähän tarvittava aika?
    Järjestelmä toimii 24/7 ja poistaa haitallisia aineita kehosta koko ajan.
    – Kyllä, mutta erityisesti levossa, nukkuessa ja silloin kun kehon ei tarvitse käyttää energiavaroja muuhun, kuten esimerkiksi huonolaatuisen ruuan sulatukseen.
    Detox-hoitojen osalta tilanne on harvinaisen selvä: Ei ole mitään tutkimuksia, joissa vaikutuksia olisi edes tutkittu, saati sitten todistettu toimiviksi.
    – Tämä ei pidä paikkaansa. Tutkimuksia ja tuloksia on netti pullollaan.
    Syy on sama kuin kaikessa uskomushoidoissa: ”Se toimii minulla!” Kysymys on puhtaasta lumevaikutuksesta.
    – Se toimii minulla ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi lumevaikutus. Jos se toimii niin se yksinkertaisesti toimii. Tällöin sitä kannattaa myös jatkaa, kokeilla uudelleen ja jakaa muille. Saattaa toimia muillakin.
    “On myös enemmän kuin todennäköistä, että osa Detox-hoidoista on haitallisia. Kukaan ei tuotteita sääntele ja ne voivat sisältää ihan mitä vain ilman todellista tuotevastuuta.”
    – Tämä on valitettavasti totta ja vaikka säätelyä onkin, ei kaikkea voida valvoa. Tämä ei kuitenkaan ole kasvanut missään ongelmaksi tai synnyttänyt mitään merkittäviä haittoja maailmalla. Hyvä niin. Joten ehkä tämä ei ole se asia johon kannattaa laittaa eniten paukkuja. Ennemmin käyttäisin ylimääräisen energia kansainvälisten lääkeyhtiöiden lobbaamisen estämiseen ja valvontaan. Nämä ovat saaneet jo vuosia aikaiseksi todella suuria terveyshaittoja ja vahinkoa Suomessakin myymällä pillereitä ja rokotteita joiden vaikutuksista ei tiedetä tai tutkimuksia vääristellään.
    “Lisäksi pitäisi olla selvää, että todistustaakka on hoitojen tarjoajilla, ei käyttäjillä.”
    – Mikä riittäisi todistukseksi? Hyötyjen todistaminen pitäisi tehdä helpoksi ja mahdolliseksi pientuottajille. En kannata turhaa säätelyä, jos tuotteella ei muutoin ole haittavaikutuksia.
    “Detox-kuureissa tehdään toisinaan suurikin tilapäinen muutos ruokavalioon ja vältetään mm. alkoholia, sokeria, punaista lihaa ja paistettuja ruokia. Toisaalta suositellaan liikuntaa, rentoutusta ja lepoa. Aivan varmasti tuollaisella muutoksella on ainakin hetkellinen myönteinen vaikutus vointiin.”
    – Hienoa, detox siis toimii.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     ” Kyllä, mutta erityisesti levossa, nukkuessa ja silloin kun kehon ei tarvitse käyttää energiavaroja muuhun, kuten esimerkiksi huonolaatuisen ruuan sulatukseen. ”
     Mihin tämä väite perustuu? Ihminen tatvitsee unta aivojen vuoksi, ei maksan ja munuaisten vuoksi. Myös ruoansulatuksen aikana maksa ja munuaiset toimivat normaalisti. Esimerkiksi kemikaalien kuten lääkkeiden muokkaamisessa maksa toimii ihan normaalisti päivällä ja yöllä. Tuo suoliston, maksan ja munuaisten levon tarpeen tuominen esiin on ilmiö, jossa inhimillistetään asiaa, joka ei ole inhimillinen. Maksan solut ovat siellä koko ajan ja tekevät työtä 24/7 eikä soluilla ole tietoisuutta.
     Sanoin: Detox-hoitojen osalta tilanne on harvinaisen selvä: Ei ole mitään tutkimuksia, joissa vaikutuksia olisi edes tutkittu, saati sitten todistettu toimiviksi.
     Vastasit: “Tämä ei pidä paikkaansa. Tutkimuksia ja tuloksia on netti pullollaan.”
     Kerro minulle yksikin tutkimus, joka osoittaa, että mistä myrkyistä on kysymys ja miten ne detoxin avulla poistuvat. Edes yksi asiallinen tutkimus, kiitos.
     “Ennemmin käyttäisin ylimääräisen energia kansainvälisten lääkeyhtiöiden lobbaamisen estämiseen ja valvontaan. Nämä ovat saaneet jo vuosia aikaiseksi todella suuria terveyshaittoja ja vahinkoa Suomessakin myymällä pillereitä ja rokotteita joiden vaikutuksista ei tiedetä tai tutkimuksia vääristellään.”
     Liittyykö tämä detoxiin? Miksi meidän pitäisi hyväksyä mielikuvituksen tuottama detox-hoito ja siihen liittyvä kaupallisuus, jos epäilemme lääketeollisuuden huijanneen. Em ymmärrä yhteyttä. Huijaus on huijaus, olipa se lääketeollisuuden, muun teollisuuden tai maallikoiden tekemä.
     “– Mikä riittäisi todistukseksi? Hyötyjen todistaminen pitäisi tehdä helpoksi ja mahdolliseksi pientuottajille. En kannata turhaa säätelyä, jos tuotteella ei muutoin ole haittavaikutuksia.”
     Nythän ei olekaan mitään säätelyä mutta tuotevastuu pitäisi olla selvä. Tuotteeseen liittyvät väitteet tulisi todistaa. Jos ei voi, tuotteen ei saisi mainostaa tekevän väitettyä.
     Sanoin: Detox-kuureissa tehdään toisinaan suurikin tilapäinen muutos ruokavalioon ja vältetään mm. alkoholia, sokeria, punaista lihaa ja paistettuja ruokia. Toisaalta suositellaan liikuntaa, rentoutusta ja lepoa. Aivan varmasti tuollaisella muutoksella on ainakin hetkellinen myönteinen vaikutus vointiin.
     Vastasit: “Hienoa, detox siis toimii.”
     Väärin! Voinnin koheneminen voi olla subjektiivisesti totta mutta sillä ei ole mitään tekemistä toksiinien ja niiden poistumisen kanssa. Tästä on juuri kysymys: Ns. Detox-ruokavalio voi hyvinkin olla terveellinen ruokavalio, jolloin voi paremmin. Miksi sitä sanotaan detoxiksi ja väitetään jotain täyttä huuhaata toksiineista ja niiden poistumisesta? Miksi ei sanota vain terveelliseksi ruokavalioksi kun ei ole pienintäkään todistetta, että mitään tuollaista tapahtuisi? Syynä lienee se, että detox on trendi, johon on saatu ihmiset hurahtamaan.
     Mikäli kysymyksessä on vain terveellisten ruokien valintasuositus, toiminta lienee harmitonta ja jopa hyödyllistä. Mutta kun siihen liittyy kaupalliset tuotteet, kyse on selvästä huijauksesta.

 20. samijuhani avatar

  Mikä on mielipiteesi raskasmetalleista – näitähän voi verikokein todennettavasti mitata, ja esimerkiksi korkea elohopeakuormitus aiheuttaa todella vaikeita ongelmia.

  1. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   http://www.ttl.fi/fi/palvelut/turvallisempi-tyoymparisto/biomonitorointi/Documents/Elohopea.pdf

   Elohopea on tukahduttava kaasu tai kaasu, jolla ei ole (todettua) lisävaaraa.
   Se on vapautettu mm. REACH -asetuksesta.

   1. samijuhani avatar

    Elohopea ei siis mielestäsi voi kertyä elimistöön, eikä aiheuttaa mitään ongelmia ?

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Niinkö mielestäsi sanoin? Voisitko lukea kirjoitukseni vielä kerran.
     Kysymys ei ole siitä, vaan siitä voiko noilla detox-kikoilla jotain kemikaaleja poistaa elimistöstä.

    2. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Tuossa ilmoitetuissa muodossa sen vaaratekijä on tukahduttavuus ja se on tappava kaasu kuten hiilidioksidi.
     Raskasmetalleja kertyy ravintoketjun mukana mm. lintuihin ja kaloihin – miksei siis myös ihmiseen?
     Peltoviljelyyn raskasmetalleja joutuu ilmansaasteiden mutta todennäköisemmin tuhkalannoituksen muodossa. Tuhkan lisäämiseen maahan on kuitenkin rajoituksia. Tuhkan lisäystä on perusteltu mm. sillä että sen sisältämiä aineita poistuu maaperästä vastaavasti kasvien keruun tai sadonkorjuun muodossa.
     Metsätuhkassa raskasmetalleja on sallittu enemmän.
     Suomessa tehtiin taannoin tutkimusta tuhkan käyttämisestä betonin täyteaineena. Sen oli tarkoitus korvata aiemmin käytetty kivihiilituhka. Tutkimuksen seurauksena betonin rakennetta todennäköisesti muutettiin. En lähde edes arvaamaan – mitä vaikutuksia tällä toimenpiteellä oli nyt vallitsevaan tilanteeseen. Betoniteollisuus on sittemmin lähinnä keskittynyt todistelemaan ettei betonista kasva ainakaan homeita. Kastematoja olen kyllä kuullut löydetyn.
     Luonnossa esiintyvä elohopea ei ole mikään stabiili yhdiste kun ihminen siihen tai sen käyttöön toimillaan vaikuttaa.
     Ttl:n dokumentissa kuvattiin poistumista elimistöstä – ja, eihän sitä elimistöön tiettävästi kerry, jos ei sitä sinne jatkuvasti lisättäisi?
     Ttl:n linkissä oli mainittu myös orgaaninen elohopea, jota pidetään sen ehkä kaikkein haitallisimpana muotona. Lisäksi todettiin että se (elohopea, joka tarkoittanee tässä yhteydessä elohopeayhdisteitä) poistuu aivoista muita elimiä hitaammin.
     Sairauksista. ICD-tautiluokitus tuntee, tai siellä mainitaan aivosairauksista mm. orgaaninen skitsofrenia. Sen aiheuttajaa (patofysiologiaa) ei tunneta, mutta tiedetään että sen voi saada esimerkiksi lääkkeiden käytön seurauksena.
     Ennaltaehkäisy ja hoito ovat kaksi eri asiaa. Tässä mielessä on aika kornia, että kun todetaan joku sairaus – ei sen mahdollista aiheuttajaa tarvitse enää välttää…
     Kaikkiaan elohopeaa, vaarallisena aineena, jota se on – tunnetaan esim. ADR-kuljetuksissa määritellyn 45 erilaista ainetta tai elohopeayhdistettä.
     (Kivasti menee sekaisin syy ja sen mahdollinen seuraus…)

     1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kivaa pohdiskelua mutta en löytänyt kantaasi siihen, voiko noita haitallisia kertyviä yhdisteitä mielestäsi poistaa detox-tempuilla.

     2. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      En usko, että mielipiteelläni on merkitystä – toisaalta en tiedä mitään mekanismia miten ne voisivat tosiasiallisesti poistaa haitallisia aineita…

 21. sepi avatar
  sepi

  Hölmöjä nämä tohtoreiden päätelmät kun jotain ei ole kymmeniä vuosia tutkittu niin ei voi toimia ja tyrmätään täysin. Maailmassa on aika pirusti asioita mitä ei ole tutkittu, eikä se tarkoita etteikö silloin voisi olla todella hyödyllistä ja toimivaa. Varsinkin kun tuhannet ihmiset ovat näin tehneet ja huomanneet eron vanhaan. Nykyisen kaltaista terveysbuumia ei ole koskaan ennen ollut. Väitän että se tulee näkymään huomattavasti tulevaisuudessa mm. eliniän pidentymisenä. Sen näkee jo naamasta kun maksa, munuasiet yms. sisäelimet eivät ole enää 100% kuormalla. Sairaudet vähenee ja elimistö kestää pidempään.
  Sä varmaan ennemmin suosittelet kauppojen hyllyillä notkuvaa einesmoskaa…?

  1. Juhani Knuuti avatar
   Juhani Knuuti

   Kyllä se valitettavasti on niin, että jos myy tuotetta, jonka väittää poistavan jotain myrkkyjä elimistöstä, tämä tulisi tutkia ja osoittaa. Vastuu tästä todistamisesta on myyjällä, eikä tuotteiden käyttäjillä (eikä tutkijoilla tai viranomaisilla). Kysymys on pelkästään hyväuskoisten rahastamisesta. Yhtäkään tuotetta ei ole edes tutkittu millään tavalla.
   Jos ostat radion, lähdet kyllä siitä, että se toimii radiona. Jos hankit vitamiinipillereitä, on selvää, että niissä pitää olla niitä vitamiineja, joita luvataankin. Eikö detox-tuotteiden tarvitsisi sitten toimia luvatusti?
   Koko detox-touhu pelkkä huijausta. Sillä, käytetäänkö detoxia tai ei, ei tule olemaan mitään vaikutusta väestön elinikään eikä sairauksiin. Kyllä se terveys löytyy ihan muualta.
   Viimeinen virke yrittää väittää, että kun totean detoxin olevan huijausta, suosittelen ihmisiä syömään einesmoskaa. Niinkö minä olen sanonut? Vain nämä kaksi vaihtoehtoako meillä on olemassa?

   1. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Tuli vähän epätäsmällisesti kerrottua tuo MRSA, kyse on siis bakteereista joka vähän virheellisesti mielletään vain sairaaloiden ongelmaksi. S. Aureus -kantoja tunnetaan jo liki tuhat ja sitä löytyy myös elintarviketuotannosta.
    Tämä johtaa tietysti elintarvikepelkoon tai pilaantuneen ruuan pelkoon vaikka vielä ei tiedetä ihan täsmällisesti miten se ihmiseen tarttuu.
    Asia varmaankin selviää kunhan tutkimuspelko ensin voitetaan.

   2. Shamaani avatar
    Shamaani

    Luin vasta nyt ja toivon ettet ole enää samaa mieltä. Lääkkeet sisältää aineita joita saa luonnosta. Sitten on synteettisiä aineita ja bakteeritkin evolvoituu niitä vastaan, luonto voittaa aina ihmisen. Raskasmetalleista on useesti kyse kun detox-kuuria etsitään niitä poistamaan. Lääkäreille ei ilmeisesti kovin laajalti kemiaa ja fysiikkaa opeteta, ikävää sinänsä, koska kokonaisuus on kokonaisuus. Raskasmetalleista on mahdollista päästä eroon muullakin tavalla kuin sinun rahapussia tyydyttäen. Länkkärilääketieteen kompastuskivi on se ettei ymmärretä sitä, että emme tiedä sitä mitä emme vielä tiedä. Ja se torpataan. Jostain syystä ihmiset on kautta historian ollut terveempiä kuin nykyään. Ilman tätä pulveri-kaupankäyntiä ihmisiä ei ole ollut niin helppo sumuttaa “akateemisesti” ja näin ollen usko luontoon on ollut suurempi. Lääkkeen ja myrkyn ero on annostus!

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Kommenttisi on valitettavasti täynnä virheellisiä tulkintoja ja väärinymmärryksiä. Vetoat tietoon mutta et tukeudu väitteelläsi mihinkään muuhun tietoon kuin omaan mielipiteeseesi. Muutama kommentti luettelomuodossa:
     1) Bakteereiden evoluution ja detoxin välillä ei ole mitään yhteyttä
     2) Raskasmetalleista puhutaan mutta ei ole mitään näyttöä tai edes tutkimuksia siitä, että detox niitä poistaisi
     3) Lääkäreille opetataan hyvin paljon kemiaa, biokemiaa ja fysiikkaa.
     4) Miten tuo kriittinen detox-kirjoitus vaikuttaa minun rahapussiini? Ei mitenkään.
     5) Ihmiset ovat nyt selvästi terveempiä kuin historiallisina aikoina ja sekä terveiden vuosien määrä että elinaika on huomattavasti pidentynyt. Tämä on täysin todistettu fakta eikä mielipide.
     Ainoa asia josta olen samaa mieltä on se että lääkkeen ja myrkyn erottaa annostus. Mutta mitä tekemistä sillä on detoxin kanssa?

     1. Shamaani avatar
      Shamaani

      full-body-detox/clinically-proven-oral-chelation
      Tuosta ainakin pääsee tutkimustuloksiin, joissa mainittuna tutkimuksen tehnyt taho. Joka on tehty 7v ennen tätä postausta.
      Sinun rahapussiin se vaikuttaa siten että vain teillä on “oikeat” menetelmät hallita ihmisen terveyttä. Ymmärrettävästi tuomitsette kaiken teiltä ulottumattomissa olevan.
      Ihmisen elinikä on tilastollisesti korkeampi nyt, koska ennen näihin tilastoihin on laskettuna mm. Sodat ja lapsikuolleisuus sekä niukkuus, jotka matemaattisesti pienentää keski-ikää.
      Detoxilla ja evoluutiolla ei ilmeisesti yhteyttä ole mutta jostain syystä on antibiootti resistenttejä bakteereja kehittynyt. Ja se on lääketieteen pussissa.

     2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Oikeaa detoxia on olemassa, esimerkkinä esim etanolin käyttö metanolimyrkytyksissä. Näillä detox-jutuilla, joita nyt markkinoidaan ei ole mitään oikeaa vaikutusta. Kysymys ei ole uskosta. Kysymys on siitä onko hoidolla mitään vaikutusta. Jos sitä ei ole, ei ole merkitystä kuka sen sanoo. Lääkäreillä ei tietääkseni ole työttömyyttä eikä pulaa potilaista. Jos ne saisi detoxilla parannettua, jokainen lääkäri sitä tietenkin käyttäisi.
      Minä saan palkkani julkisesta tehtävästä. Ei riipu lainkaan siitä, toimiiko detox vai ei.
      Olet täysin väärässä sotien ja lapsikuolleisuuden vaikutuksesta. Tutustu aikaisempaan kirjoitukseeni kuolleisuudesta. Niissä käsitellään ikävakioituja kuolleisuuslukija eri sairauksiin.

     3. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Tuo linkki on pseudotieteellistä jargonia. Lue vaikka tuo lopun julkaisulista. Itse tuotteesta ei ole mitään näyttöä.

   3. Hutyui avatar
    Hutyui

    No eihän lääkkeitäkään tutkita ja osoiteta. Tai “tutkitaan”, mutta hyvin usein nämä “tutkimukset” ovat puolueellisia ja todella huonosti tehtyjä.

    1. Juhani Knuuti avatar
     Juhani Knuuti

     Väitteesi on enemmän tuollainen klassinen hutaisu ja ilman mitään perusteluja. Lääkkeitä tutkitaan huolellisesti, koska viranomaiset vaativat juuri erittäin huolellisia ja perusteltuja tutkimuksia niistä. Väitteesi, että nuo tutkimukset olisivat yleisesti puolueellisia ja huonosti tehtyjä, ei perustu mihinkään muuhun kuin omaan mielipiteeseesi.

  2. Mr Pain avatar
   Mr Pain

   Siis vaan mun mielipide: Detox -ajatus menee metsään siinä kohtaa missä “poistetaan joku myrkky”. Mulle tulee mieleen myrkystä vastamyrkky ja toisaalta vasta-aine. Vastamyrkkyä käytetään myrkytyksen hoitoon, jos se on saatavissa riittävän nopeasti ja tiedetään mikä se on. Esimerkiksi sienieläinten pistolle vastamyrkky on etikka.
   Vasta-aine voi olla vaikka virtsan eritystä kiihdyttävä, johon mahdollinen haitallinen aine kiinnittyisi. Näissä uusissa detox -tuotekeksinnöissä mikään ei kumoa mitään ja mikään ei tartu mihinkään.
   Persiljakin toimii detoxia paremmin. Se sentään voi raikastaa hengitystä… haittavaikutuksiakin voi tosin olla. Juhani varmaankin tietäisi mitä kohtuuton määrä persiljaa aiheuttaa sydämen vajaatoimintapotilaalle?
   Viikko sitten lauantaina YLE TV esitti ohjelmaa Luonnon Yrttiapteekki. Sattumalta kuuntelin lähetystä ja mainittiin mm. eteeristen öljyjen anti-inflamatoorisista vaikutuksista. Valitettavasti ohjelmaa ei löytynyt Areenasta.
   Pimeällä Keski-ajalla ei juuri muita rohtoja ollut kuin kasvit käytettävissä. Muistelen eräänkin munkkien keksinnön sisältäneen tavallisia luonnosta saatavia kasveja – ja muutama vuosi sitten havaittiin sötkötyksen tehoavan hämmästyttävän hyvin MRSA-virukseen, mihin juuri minkään nykykeksinnön ei ole havaittu tehoavan hyvin. Joskus näinkin päin.

   1. mike avatar
    mike

    MRSA ei ole virus vaan bakteeri. Metisilliiniresistentti stafylococcus aureus

    1. Mr Pain avatar
     Mr Pain

     Kiitos. Korjasin 7:44

 22. Mr Pain avatar
  Mr Pain

  Moderneista terveyshuolista siis kyse..
  YouTubesta voi katsoa detox-jalkakylvystä tähän sopivan esimerkin. Vaikka vedessä ei ole edes likaisia jalkoja – näyttää anodeina toimivista rautanauloista liukenevan veteen jotain, milloin ruskeaa, milloin jotain keltaista. Voihan olla että jalkojen liottaminen vedessä on jollain tapaa terapeuttista?
  Harmillista ilmiössä on mielestäni se, että oikeat sairaudet voivat jäädä hoitamatta. Tällaisia ovat esimerkiksi maksan tai jonkun muun elimen vaurioituminen – ja tarkoitan nyt muuta kuin alkoholin väärinkäyttöä.
  Kemikaaleja sinänsä osataan käsittääkseni selvittää verinäytteestä, kuten WHO on eurokansanedustajilta joitakin vuosia sitten tehnyt. Suomessa ei taida olla selvitetty. Paitsi yhdessä työtapaturmaan liittyvässä tapauksessa selvitettiin mutta verinäytteet kuulemma katosivat pakastimesta ennen oikeudenkäyntiä.
  Ravinneliuosviljelyssä veteen on mahdollista liuottaa kuparia joka estää levien kasvua. Kuparin pitoisuutta mitataan. Näitä ei tosin työntekijöistä tutkita koska ovat Suomessa verrattain lyhyen aikaa. Työterveyshuolto voisi ehkä tutkia jos osaisi tai haluaisi.
  Kupariset kahvipannut puolestaan tinattiin ja siihen oli omat syynsä jonka seuraukset taitavat parhaiten näkyä fiktiivisestä Afred Hitchkockin elokuvasta “Linnut”.

 23. Minou avatar
  Minou

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista, jonka löysin vasta tänään aivan sattumalta. Luin mainitsemasi artikkelin maksadieetistä. Kuten yleensä tällaisissa asiayhteyksissä on tapana, jutusta löytyy myös paikkansapitävää tietoa. Tässä oli mukana selostus maksan toiminnoista. Lukija yritetään saamaan uskomaan, että muukin “tieto” jutussa on totta. Tämä koskee terveysväittämiä, ja kaikenlaisia salaliittoteorioita. Lentävien lautasten kuvauksiin liitetään hippunen tieteellisesti todistettua asiaa, ja siitä siirrytäänkin aivan toiselle tasolle. Erinomainen tapa hämätä lukijaa. Pahinta on, että jotkut todella tahtovat huijata lukijaa. Jotkut taas ovat tosiuskovaisia, joita ei voitane syyttää muusta kuin kritiikin ja oikean tiedon puutteesta. Detox-ruokavalio ei sinänsä taida olla haitallinen, ihmisenhän on pakko syödä. Varsinaiset Detoxtuotteet sen sijaan ovat todella kalliita. Katsoin kerran mitä suosittu ranskalaisvalmisteinen detoxjuoma sisältää. Suurin osa oli vettä ja luumumehua! Pullollisen hinnalla saa suuren määrän luumuja. Kuona-aineet ja myrkyt poistuvat siis kehosta ulosteen mukana. Ylihinnoitettujen luumujen vauhdittamina.

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email