Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Wim Hof -hengitys – taikakeino parempaan elämään?

Wim Hof –hengitys on tullut tunnetuksi hollantilaisen kylmäennätyksiä tehneen miehen tekniikkana. Hän on mainostanut tämän hengityksen mullistavia vaikutuksia elimistössä. Wim Hof on pyrkinyt tekemään menetelmästään liiketoimintaa ja ilmeisesti siinä on onnistunutkin.

Mistä on kysymys?

Wim Hof –hengitys on itseasiassa vain toistuvaa tahdonalaista liikahengittämistä (hyperventilaatio) ja hengityksen pidättämistä. Harjoitteessa henkilö hengittää tahallaan hyvin syvään jonkin aikaa ja sitten pidättää hengitystään mahdollisimman pitkään ja sama toistetaan esim. kolme kertaa. Edeltävä liikahengittäminen auttaa pidättämään hengitystä normaalia pidempään, helposti pari minuuttia.

Hengitysharjoituksen väitetyt vaikutukset

Tämän hengitysharjoitukseen liittyy monia väitteitä mm.

  • ”Hapettaa kehon”
  • ”Kihelmöintiä, kun happi pääsee kehoon”
  • ”Neutraloi pH-tasapainon”
  • ”Kuona-aineet poistuu”
  • ”Yhteys elämänvoimaan”
  • ”Hormonit toimii oikein”
  • ”Happo-emäs-tasapaino normalisoituu”
  • ”Sidotaan happea”
  • ”Tehostaa mitokondrioita”
  • ”Auttaa autoimmuunisairauksissa”

Mitä hengitysharjoituksen aikana todellisuudessa tapahtuu?

Ihmisen hengityksen säätely perustuu hiilidioksidin pitoisuuteen veressä, ei hapen pitoisuuteen. Keuhkojen tuuletuksella poistetaan elimistöstä aineenvaihdunnan synnyttämää hiilidioksidia. Kun hengitetään tahallisesti liian syvään ja nopeasti, veren hiilidioksidin pitoisuus laskee normaalia alemmalle tasolle.

Matala veren hiilidioksidipitoisuus aiheuttaa verisuonten supistumista ja tyypillisiä oireita kuten käsien ja sormien pistelyä ja puutumista, tukehtumisen tunnetta, rintakipua, sydämentykytystä, vapinaa, huimausta ja jopa tajuttomuutta. Myös raajojen lihaskramppeja voi syntyä ja ne voivat näkyä käsien vääntymisinä. Jokainen on saattanut kokea lievänä näitä tuntemuksia, jos on puhaltanut ilmapalloa liian innokkaasti.

Kun veren hiilidioksidipitoisuus on matala, aivoihin lähtevä signaali hengityksen tehostamisesta häviää. Kun henkilö pidättää hengitystään tässä olotilassa, veren happipitoisuus alkaa nopeasti laskea. Mutta koska sitä ei aistita, ihminen voi pidättää hengitystään huomattavasti tavallista pidempään niin, että veren happipitoisuus on todella matala. Hengityksen pidättäminen päättyy, kun hiilidioksidia alkaa taas kertyä vereen enemmän.

Alla olevassa taulukossa ja kaaviossa on esitetty verikaasuissa tapahtuvat muutokset Wim Hof –hengityksen aikana. Luvut ovat peräisin Youtube-videosta, jossa nuori mies toteutti Wim Hof-hengitystä ja verikaasut mitattiin samanaikaisesti.

Lähtötilanteessa veren happiosapaine (16,5), hiilidioksidin osapaine (4,49) sekä happipitoisuus (100%) ovat normaalit. Liikahengityksen aikana hiilidioksidin osapaine puolittuu, hapen osapaine jkv nousee mutta veren happipitoisuus ei nouse, sillä veri ei voi sitoa happea enempää kuin 100%. Plasmaan liukeneva hapen ylimäärä tuon korkeamman hapen osapaineen aikana on merkityksetön.

Kun henkilö pidättää hengitystään, hiilidioksidin osapaine palautuu vähitellen normaaliksi mutta hapen osapaine romahtaa (5,6) ja veren happipitoisuus putoaa 84%:iin.

Samaa sykliä toistettaessa muutokset voimistuvat. Viimeisellä kierroksella hiilidioksidin osapaine liikahengityksen aikana on saatu todella matalaksi, jolloin henkilö kykenee pidättämään hengitystä hyvin pitkään tuntematta pakottavaa hengityksen tarvetta. Niinpä hapen osapaine romahtaa todella matalaksi ja veren happipitoisuuskin on vain 46% hengityspidätyksen päättyessä.

Veressä ei tapahdu muita olennaisia muutoksia. Veren pH vaihtelee hieman hiilidioksiditason vaikuttaessa happo-emästasapainoon hetkellisesti mutta muutokset ovat nopeasti ohimeneviä. Mitään pidemmän ajan muutoksia ei siis tapahdu.

Yhteenvetona kyseisistä muutoksista voi todeta, että Wim Hof –hengitys on veren happipitoisuuden hetkellistä voimasta laskemista pitkittyneen hengityspidätyksen avulla.

Onko Wim Hof –hengitys turvallista?

Tällainen hengitys ei sinänsä ilmeisesti muodosta suurta riskiä terveillä. Harjoitusta ei saa tehdä esim. veden varassa eikä autolla ajaessa, sillä veren matala happipitoisuus voi johtaa tajuttomuuteen. Takavuosina liikahengityksellä pidennettyihin sukelluksiin liittyi useita hukkumiskuolemia.

Epilepsialle alttiilla on havaittu epileptisia purkauksia aivosähkökäyrässä. Liikahengitys voi myös laukaista paniikkikohtauksen. Tähän tarkoitukseen liikahengitystä onkin käytetty terveydenhuollossa myös testinä.

Tiedämme, että kun veren happipitoisuus laskee alle 70% tason, tajunnan taso alkaa laskea. Tajuttomuus seuraa, kun veren happipitoisuus laskee lähes puoleen normaalista.

Mielenkiintoista on, että Wim Hof –hengitysharjoituksessa kolmannen hengityspidätyksen lopussa koehenkilön veren happipitoisuus oli vain 46%. Tällä tasolla tajuttomuus syntyisi vääjäämättä, jos tilanne jatkuisi hieman pidempään. Tämän vuoksi ei liikahengitystä saakaan tehdä vedessä. Kyseinen koehenkilö ei myöskään liikkunut vaan makasi sängyssä.

Wim Hof –metodi ja sen tutkimukset

Wim Hof –menetelmän sivuilta voi ladata ilmaisen kirjasen, jossa luvataan esitellä menetelmän tieteellinen perusta sekä tehdyt tieteelliset tutkimukset.

Itse Wim Hof -menetelmä sisältää kolme osaa, joista yksi on edellä kuvattu hengitysharjoitus. Muut ovat jonkinlainen meditaatio sekä altistaminen kylmään veteen.

Kirjasessa kuvataan hengityksen perusfysiologiaa sekä menetelmän ideologiaa. Itse tutkimusnäyttö oli pääasiassa itse Wim Hof –henkilön tutkimuksia, joissa oli pyritty ymmärtämään miehen aineenvaihduntaa, kun hän kykeni pysymään pitkiä aikoja jääkylmässä vedessä paleltumatta. Hänellä oli todettu mm runsaasti lämpöä synnyttävää ruskeaa rasvakudosta.

Menetelmästä oli kuitenkin varsin niukasti varsiaisia tutkimuksia. Kaksi tutkimusta löytyi ja niissä selvitettiin Wim Hof –hengityksen ja rajun kylmäaltistuksen vaikutusta autonomiseen hermostoon ja endotoksiineiden aiheuttamaan immuunivasteeseen.

Kylmäaltistuksen aikana adrenaliinitasot nousevat. Lisäksi havaittiin, että kylmän aikana myös kortisolitasot nousivat endotoksiinien vaikutuksesta enemmän ryhmässä, joka oli harjoittanut Wim Hof –menetelmää. Immuunivasteen havaittiin olevan hieman vaimeampi treeniryhmässä, johtuen todennäköisesti kohonneesta adrenaliini- ja kortisolivasteeesta endotoksiineille.

Tämän Wim Hof  tulkitsee hyödylliseksi reaktioksi ja pohtii sen mahdollisuuksia autoimmuunisairauksien hoitoon. Mitään tutkimuksia mihinkään sairauteen ei kuitenkaan ole koskaan tehty. Kyseinen spekulaatio vaikuttaa myös kovin kaukaa haetulta, sillä voimistuneen stressireaktion aiheuttama hetkellinen immuunivasteen heikentyminen on enemmänkin huono uutinen infektioherkkyydelle kuin hyödyllinen ilmiö autoimmuunisairauksien hoitoon.

Onko Wim Hof –hengityksestä mitään hyötyä?

On ilmeistä, että kyseisistä hengitysharjoituksista voi syntyä subjektiivisia kokemuksia. Tämä ei ole ihme, sillä liian matala hiilidioksidipitoisuus vuorottelee aivojen dramaattisesti heikentyneen hapensaannin kanssa. Ilmeisesti joku on kokenut aivojen ohimenevän hapenpuutteen voimauttavana?

Joka tapauksessa on selvää, että harjoitteen aikana ei ”kehoa hapeteta” eikä ”sidota happea” vaan päinvastoin aiheutetaan ajoittainen selvä hapenpuute koko elimistöön sekä varmasti myös aivoihin.

”Kihelmöintiä, kun happi pääsee kehoon” tarkoittaa todellisuudessa liian matalan veren hiilidioksidipitoisuuden aiheuttamaa tuntemusta eikä hapen pääsyä kehoon.

Entä sitten pidemmän ajan hyödyt harjoitteista. Wim Hof itse kertoo, että menetelmä lisää energisyyttä, vähentää stressiä ja ahdistuneisuutta, parantaa keskittymistä, nopeuttaa palautumista ja ylipäätään parantaa elämänlaatua. Näille väitteille ei annettu eikä liene olemassakaan mitään tukea.

Wim Hof –hengitystä voinee pitää jälleen yhtenä poikkeusyksilön yrityksenä rahastaa hyväuskoisia kansalaisia omalla metodillaan.

51 vastausta artikkeliin “Wim Hof -hengitys – taikakeino parempaan elämään?”

  1. Timo Juhani avatar

    Hei,

    Ensin kiitos artikkelista ja kaikista kysymyksiin esittämistä vastauksistasi.

    Eikö todella kyse Wim Hof metodissa ole hapen keruusta ja hapen määrän kasvattamisesta verenkierrossa/lihaksissa/kehossa? Sanot, että itseasiassa se mitä tapahtuu, on hiilidioksidista luopuminen ja tämä saa aikaiseksi kihelmöivää tunnetta raajoissa jne.
    Miksi sitten kun olemme raskaalla hiihtolenkillä tai juoksemme ylös alas vaaroja ja tuntureita, saatamme hengästyä – näin alamme hengittämään tiheämmin? Eikö kyse juuri ole siitä, että lihaksistomme tarvitsee lisähappea, samoin kuin muutkin komponentit tässä kehossa? Siispä joutuu hengittämään enemmän. Tämä on stimuloitu skenaario whm-hengityksessä. Siinä vain makaat rentona lattialla siten, että ainoastaan hengityslihakset tekevät töitä, niinpä keräät happea enemmän kuin tarvitset ja tästä syystä on ok sitten olla hengittämättä 3 minuuttia ja kuinka ollakaan, nautinnollisesti maaten lattialla.

    Tämän sivuutat kirjoituksessasi. Tieteellisesti on todistettu, että ns. nisäkäsaivo aktivoituu kun ollaan hengittämättä; adrenaliini ampuu sisään; valkosolujen määrä moninkertaistuu ja keho pistää monenlaisia aineita peliin aivoissa ( kuten dmt:tä, dopamiinia ja serotoniinia) kun olet huijannut sitä, että nyt on hätä. Mutta itseasiassa olet ok, koska sitä happea on niin paljon kuitenkin kerättynä varastoon. 3 minuutin hengityksenpidätyksen aikana tapahtuu huikeita asioita. Luonto ottaa vallan ja tietoinen mieli sammuu. Et ehkä usko, mutta kokeilehan, niin ennakkoluulot hälvenevät.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Ihan perusfysiologiaa on se, että hengityksen säätelyssä keskeinen on hiilidioksiditason aistiminen, ei hapen aistiminen. Hengityksellä tässä yhteydessä tarkoitettaan hapen kuljetusta ilmasta soluihin ja hiilidioksidin poistumista soluista ilmaan. Itse hengitysliikkeen tavoitteena on tuulettaa keuhkoja. Keuhkojen tuulettamisen säätely perustuu juuri hiilidioksidiin.
      Hengittämällä ”liikaa” saadaan kyllä tuuletusta enemmän ja hiilidioksidin osapaine laskee ja myös hapen osapainen keuhkorakkuloissa nousee. Mutta koska veren hemoglobiinin 100% saturaatioon tarvittava osapaine on riittävä jo normaalilla tuuletuksella, ei liikahengittäminen johda hapen veripitoisuuden nousuun (sillä hemoglogiini on ja lähes täysin saituroitunut hapella).
      Nyt kun tahallaan aiheutetaan tilanne, jossa hiilidioksidi menee alas, voimme pidättää henkitystä normaalia pidempään. Niinpä sitten pidätyksen aikana veren happipitoisuus laskee normaalia alemmaksi, jopa hyvin alas, jolloin kudokset ja aivot voivat kärsiä hetkellisesti hapen puutteestä emmekä koe silti tarvetta hengittää.
      Se, että koet jotain ”ylimmaallisia” kokemuksia, kysymyksessä ei ole tilanne jota kuvaat (happea tarpeeksi mutta hätä) vaan kysymys on mitä todennäköisimmin siitä, että aivot eivät saa tarpeeksi happea, jonka vuoksi muutokset aivotoiminnassa aiheuttavat noita psykedeelisiä kokemuksia. Happipitoisuutta on nimittäin mitattu ja ne mittaukset tukevat ilman muuta hapen puutetta eikä sitä että happea olisi varastossa.

  2. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Homma ei toimi, kuten toivot. Väitteen esittäjällä on näytön taakka. Aina.
    Ei se toimi niin, että sinä tai Wim Hof esittää väitteen ja sitten muiden pitäisi se kumota.

    Kerro nyt vaan ne ”kahdessa yliopistossa” tehdyt tutkimukset ja niiden julkaisut, ja sen mitä niistä löytyy.
    Wim Hof itse ei ole tuonut näitä omissa kirjoituksissaan esiin.

    Tieteessä kriittisyys tarkoittaa sitä, että asioita tarkastellaan kriittisesti ja perehdytään tutkimusnäyttöön. Ei se ole jonkin asian vastustamista tai vähättelyä. Mutta sellaiset väitteet, joiden perusteeksi ei ole asiallista näyttöä, ovat vain mielipiteitä ja niillä on vain mielipiteen todistusarvo.

  3. Mr Grateful avatar
    Mr Grateful

    Eikös tätä ole ihan yliopistotasolla tutkittu kahteenkin otteeseen.
    Jutusta paistaa selvä asenteellisuus asiaa kohtaan, ikään kun oot päättäny etukäteen tehä jutun negatiiviseen sävyyn aiheesta.
    Etpä ole kompetentti tekemään aiheeseen katsausta jos et ole edes riittävästi perehtynyt siihen.
    Heittämällä viisi väittämää tuosta sun listastasi pitää paikkansa, koska 3 väännetty väkisin eri muotoon. Ellei nyt enemmänkin.
    Johonkinhan sen hapen on verenkierrosta poistuttava elimistöön. Tutkimuksissa myöskin eri ihmisille annettiin joku tauti, ja ne pysty sen parantamaan mr Hofin ohjeilla.
    Et sä voi vaan sivuuttaa myöskään miljoonien ihmisten kokemuksia ympäri maailmaa, keillä on ollu välitön vaikutus hengitysharjotuksista mielenterveyteen ja fyysiseen jaksamiseen. Näitä voi lukee ja kuulla ympäri nettiä. Sä olet juhani kun ravihevonen, laput silmillä. Sen voi ihan joka jamppa käydä salilla koklaan kunnon session jälkeen kuinka ne leuat nouseekin yks kaks huomattavasti kevyemmin.
    Aina on joo hyvä puhua tiede sitä ja tiede tätä. Sekä piiloutua sen tieteen tai tieteellisen jargonin taakse. Nyky maailmassa on kuitenkin kahdenlaista tiedettä. Riippumatonta tiedettä ja sit enemmän sellasta uskonnon kaltaista jonkin yhteisön konsensukseen perustuvaa tiedettä. Taidat edustaa jälkimmäistä. Siellä hutkitaan ja tulkitaan asioita miten halutaan. Eikä oo tulostenkaan väärentely siinä uskontokunnassa vieras juttu.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Jotta tämän keskustelun jatkamiselle olisi mitään perusteita, tuo nyt esille jotain tutkimusnäyttöä, että tuolla hengityksellä olisi jotain vaikutusta yhtään mihinkään. Wim Hof ei ole itsekään tuonut, enkä usko, että sinäkään kykenet siihen.
      Minun pätevyydelläni ei ole merkitystä vaan vain sillä onko Wim Hofin väitteille mitään perusteita. Näytön taakka on väitteen esittäjällä eli nyt tämän hengityksen markkinoijalla hoitona. Jos näyttöä ei ole esittää, on aivan yhdentekevää edes pohtia minun tai jonkin muun pätevyydestä arvioida hoidon vaikutuksia.

  4. Heikki avatar
    Heikki

    Moi!
    Ei kai kukaan usko että hengitysharjoituksella voi parantaa jonkin tietyn sairauden?
    Itse olen Wim Hoffin hengitysharjoituksia tehnyt muutaman vuoden. Terveyteen en usko vaikuttaneen, MUTTA harjoituksella on todella helppo saada aikaa fyysisiä tuntemuksia joita havainnoimalla voi saavuttaa todella syvän rentoutuksen. Hoffin harjoitukset ovat todella hyvia ”entry level”meditaatioharjoituksia. Jos on kokenut meditaation tai rentoutusharjoitukset hankaliksi niin tällä on helppo aloittaa.
    Ihminen on kuitenkin fyysinen ja psyykkinen kokonaisuus ja todella moni on hukassa oman fyysisen ja psyykkisen minänsä kanssa. Oman kehonsa reaktioiden tunnistaminen ja hyväksyminen lisää kiistatta hyvinvointia.
    Mielestäni tämä on merkittävin asia Hoffin metodissa.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kuvaat omia kokemuksia tästä hengitysharjoituksesta. Olet kokenut, että se on hyvä keino meditaatiossa ja että koet sen itsellesi hyödyllliseksi. Hienoa. Ei se ole keneltäkään pois enkä ole edes missään pyrkinyt kritisoimaan sitä näiden seikkojen vuoksi.

      Pointtini oli, että Wim Hof väittää palturia hengitysharjoituksen terveysvaikutuksista ilman vähäisintäkään näyttöä. Kyseessä on kuitenkin vain liikahengitys, joka aikaansaa kemiallisia muutoksia hetkellisesti veressä, eikä ole olemassa vähäisintäkään näyttöä siitä, että sillä olisi vaikutuksia sairauksiin.

  5. Anna avatar
    Anna

    Kiitos kattavasta katsauksesta. Vetoat kuitenkin siinä siihen, ettei ole mitään tutkimusta tehty liittyen sairauksiin, on vain ihmisten subjektiivisia kokemuksia ympäri internettia, etkä niitä kovin luotettavana tiedonlähteenä pidä.

    Haluaisin kysyä Sinulta kysymyksen: Kun ihminen sokeutuu, kuuroutuu tain muuten menettää jonkun aisteista niin, ettei se havaitse esimerkiksi objektia, ääntä tai vaikkapa kosketusta – onko se objekti, ääni tai kosketus silti olemassa? Mitä, jos Sinulla olisi näköaisti ja yrittäisit selittää objektin väriä sokeille? Et pystyisi. Mutta se ettet pystyisi ei tarkoita, ettei objektilla olisi väriä. Vai kuinka?

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos kommentista mutta en ymmärrä mitä tekemistä aistien menettämisellä on sen kanssa, onko jokin tarjottu hoito oltava tutkittuun tietoon perustuva.

  6. Mr Grateful avatar
    Mr Grateful

    Kun haluaa olla ignorantti niin sitä on ignorantti. Ikävä lukea tällaista näennäistieteellistä mentaalivoimistelua. Se että leimaa miljoonien ihmisten positiivia kokemuksia ympäri maailmaa, yksilötason subjektiivisiksi kokemuksiksi, vaatii jo aika paljon munaa. Tai sitten sitä on vaan niin ignorantti. Tiedä sitten mistä tässä lopulta on knuutin kanssa kysymys.
    Videon hengitystekniikka ei ole ”oikea”.
    Toivoisin kunnollista henkilökohtaista perehtymistä aiheeseen, ennen tällaisten kirjoitusten julkiroiskimista.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Olet oppinut yhden vierasperäisen sanan ”ignorantti”. Onneksi olkoon.

      Kysymys on vain ja ainoastaan siitä, onko hengitystekniikkaan liittyville terveysväittelle mitään perusteita. Vastaus on selvä: Ei ole.
      Mielipiteitä ja tuntemuksia sen sijaan kyllä löytyy. ”Miljoonien ihmisten kokemukset”. Mihinkähän tuokin väite perustuu?

      1. Mr Grateful avatar
        Mr Grateful

        Kiitos 🙂 tosin luulen että olet ennemmin ivallinen onnitellessasi minua kuin vilpitön.

        Tottakai terveysväitteet ovat kumottavissa jos sä artikkeliin otat tyyliin 10 yleisintä yleismaailmallista oletusta wimhofista suomi 24 palstalta tai mistä lie keksit omasta päästä.
        Sekä yksi kohta sulla on sielä 3 eri kertaan, eri lailla ilmaistuna.
        Mä en ole koskaan muualla törmänny osaan noihin esimerkkiväittämiin paitsi tässä blogissa.

        Pelkästään youtubessa on tuhansia positiivisia käyttäjäkokemuksia hengitystekniikasta jaettuna. On hienoa että on syntynyt uusi kipinä, jo osaksi unohdettuun.

        Olisi hienoa myös jos lääkäri ihmisissä olisi vielä nykypäivänä ripaus tiedemiestä ja halua tutkia asioita, mistä niissä todella on kysymys.

        Sulla ei lähtökohtaisesti edes ole mitään kompetenttia kirjoittaa tästä aiheesta juurikaan mitään katsausta, jos et ole siihen riittävän syvästi perehtynyt.

        Tässäkin tekstissä koko olkinuken keppinä toimii tuo veren happitasojen laskeminen.
        Tämä on se ilmiö käsittääkseni mikä tuossa kuuluukin käydä. Tiedemies kysyisi uteliaasti, että mihkähän se happi sit sieltä verestä katoaa?

        Nyt juttu vaan haiskahtaa asian vähättelyltä ilman asianmukaista perehtymistä ja ilman mitään kovaa tieteellistä faktista dataa ja tutkimusta.

        1. Juhani Knuuti avatar
          Juhani Knuuti

          Olen poiminut nuo väitteet suoraan Wom Hofin omasta materiaalista ja videoista. Muiden videoiden katseleminen ei tuota tutkimusnäyttöä.

          Minulla on ennemmän kuin tarpeeksi kompetenssia arvioida lääketetieteellistä ja muuta tutkimusnäyttöä. Olen tehnyt tiedettä 30 vuotta julkaissut satoja tutkimuksia itsekin.

          Sinulla, joka kommentoi nimimerkin takaa, lienee paljonkin kompetenssia arvioida tiedettä? Oletko muuten tietoinen, että väiteen esittäjällä on näytön taakka. Eli Wim Hofin pitäisi pystyä osoittamaan väitteidensä pitävän paikkaansa eikä muiden ole tarvetta alkaa kumoamaan mielikuvituksen tuottamia väitteitä. Hänellä ei ole esittää mitään näyttöä väitteidensä tueksi, päinvastoin, hänen ”tieteellinen näyttönsä” on roskaa.

  7. Näin meillä. avatar
    Näin meillä.

    Meillä emäntä on harrastanut samantapaista metodia kuin Wim Hof metodi. Oikein on tutkittu tätä hänen metodiansa ja todettu hänen sitä harrastavan. Ei ole ollut parantavia vaikutuksia eikä muutenkaan ole helpottanut elämää millään tavavalla jotten sanois että päinvastoin.
    Tässä metodissa myös hengitettän syvään sisään ja ulos ja sitten ollaan hengittämättä joskus melko pitkäänkin ja sitten taas vedetään kovasti sisään ja taas ollaan hengittämättä. Vaimo on tosiaan harrastanut tätä jo useamman vuoden mutta kuten todettu hyviä vaikutuksia ei ole tullut.
    Kuulemma uniapneaksi tätä metodia nimittävät.

  8. Wim Hof avatar
    Wim Hof

    Aina nama laakarit ja tiedemiehet yrittavat selittaa kaikkea – olen tehnyt Wim Hof hengityksia, avantouintia, kylmia suihkuja joka paiva, uskomattoman hyva vointi, ja aareisverenkierto ex. tupakoitsijana 5/5! Uskon, etta saman saisivat kaikki jotka tuota tekisivat. Ennemmin kannattaa kysya itseltaan, etta miksi ei, kuin etta miksi tehda jotakin asiaa – sinunkin kirjoituksesi ensi maininta on se, etta Wim Hof yrittaa rahastaa, peri suomalaista kateutta – varmaan harmittaa, kun sinun kielteisille tutkimuksillesi ei ole tilausta.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Palautteesi on merkki olkinukke-hyökkäyksestä. En ole väittänyt mitään siitä, etteikö joku voisi kokea tuon hengityksen kuvaamallasi tavalla. Kerroin vain, että väitteet tuon hengityksen vaikutuksista esim immuunitoimintaan ovat kokonaa vailla näyttöä ja siten perusteettomia. Kateuden kanssa tällä asialla ei ole mitään tekemistä.

  9. Människobarn avatar
    Människobarn

    Sattumalta törmäsin blogiisi ja juuri tähän tekstiin. En ole muihin tässä hätäpäissäni vielä tutustunut, mutta ihan jo tämän perusteella pohjattomasti ihailen kykyäsi pysyä rauhallisena vastatessasi kärsivällisesti ja asiallisesti jokaiseen aivopieruun, jota kommentteihin ladataan. Onneksi ihan huoneilmaa omaan tahtiin hengittämälläkin on mahdollista treenata rautaiset hermot!

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos

  10. Jussi avatar
    Jussi

    Kiitos, erinomainen kirjoitus. Olen päätelmistä pitkälle samaa mieltä. Lisäisin kuitenkin pari asiaa kirjoitukseen.

    Wim Hof perustuu nähdäkseni kahteen asiaan. Hengitykseen ja kylmäaltistukseen. Hengitysharjoitus perustuu Tummo-menetelmään, josta on joitakin tutkimuksia (ks. https://en.wikipedia.org/wiki/Tummo). Tutkimuksissa todetaan munkkien pystyvän kontroloimaan ruumiinsa lämpötiloja poikkeuksellisella tavalla. Wim itsekin muistaakseni sanoo menetelmänsä olevan tästä ”bastard version”. Samoin ”hoffaamisessa” tehdään akuuttihypoksiaharjoituksia, joista on jonkin verran (ristiriitaista?) tutkimusta (esim. https://urheilututkimukset.fi/web/publications/5034/). Kylmäaltistuksesta on paljon tutkimusta. Käsittääkseni suuri osa niistä tukee väitettä positiivisista terveysvaikutuksista. Lisäksi löysin itse Wim Hof -menetelmästä edellä mainittujen lisäksi tämän tutkimuksen: https://www.mdpi.com/2218-1989/10/4/148/htm.

    Itse olen harrastanut menetelmää noin puolitoista vuotta. Koen saaneeni siitä jonkinlaisia hyötyjä. Nyt olen käytännössä jättänyt hengitysharjoitukset pois. Suosittelen silti kokeilemaan niitäkin. Niiden avulla on mahdollista saavuttaa kokemuksia joita on vaikea muuten kokea. Kylmää suihkua / kylpyä suosittelen kaikille päivittäin, siitä en aio luopua.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos kommentista. Ei minulla ole kommenttiisi mitään huomautettavaa mutta kirjoituksen pointtini oli se, että tuosta Wim Hof -menetelmästä ei ole käytännössä lainkaan tutkimusnäyttöä. Omat kokemukset voivat olla toki vaikuttavia, mutta niiden perusteella emme kykene arvioimaan menetelmää,

  11. Mika Lehtinen avatar
    Mika Lehtinen

    En silti ala yleistämään. On teidänkin puolella onneksi niitä hyviäkin tyyppejä esim Mona Moisala psykologian tohtori ja aivojen asiantuntija, joka tekee hyvää työtä yrittäen tuoda psykedeelejä takaisin suomeen yhtenä vaihtoehtoisena hoitona esim masennukseen tai alkoholismiin 🙂

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Jaaha. Siis psykedeelit ovat nyt sitten se ratkaisu nuorten mielenterveysongelmiin? Sen sijaan terapia ja lääkkeet eivät? En kyllä keksi millä tavalla psykedeelit eroavat lääkkeistä. Itse asiassa nehän ovat ihan juuri niitä lääkkeitä.

      1. Sanna avatar
        Sanna

        En ota kantaa psykedeeleihin. Kuulostaa hurjalta vaihtoehdolta. Valitettavasti vain liian moni saa pelkkiä lääkkeitä ilman terapiaa tai mitään keskusteluapua (edes mt-hoitajalle harvakseltaan). Eräs tuntemani nuori noin 10 v sitten sai apua vasta kun meni lääkkeiden kanssa ensiavussa vessaan, otti kaikki kerralla ja sen jälkeen meni vastaanottoluukulle kertoo mitä on tehnyt. Ja pahoin pelkään että 10 vuodessa on mennyt vaikeammaksi saada apua. Jos siis joku saa apua menetelmästä, jota ei ole tieteellisesti pystynyt todistaa ja vaikka olisi kyse vain henkilökohtaisesti koetusta avusta, niin on mahdollista että joku toinenkin voi saada siitä apua. Ymmärrän tieteellisen tutkimuksen tarpeen, mutta toivon että myös täydentäviin menetelmiin suhtautuminen muuttuisi koska ikävä kyllä tuo lääkket ja terapia eivät toteudu suositusten mukaisesti ja jatkossa toteutunee huonommin koska tarve kasvaa ja tekijät (psykiatrit, psykologit, terapeutit) vähenee. Kuulemma y ja z sukupolvet ovat masentuneimpia ja välinpitämättömiä tulevaisuuden suhteen. Tämän käsityksen taustalla haastattelututkimus, n=1, oma z jälkeläinen, joten ymmärrän että tutkimusotokseni suppeuden lisäksi myös liian subjektiivinen, sekä eettisesti arveluttava koska kyseessä oma jälkikasvu, joten en tule tutkimusta väittämään millään tavalla päteväksi. Mutta ajatuksena surullinen ja ahdistava, joten olen sitä mieltä että syökööt vaikka valvotusti sieniä, hengittäköön wh metodilla, joogatkoon pää alaspäin vuorenrinteellä tai ihan mitä tahansa kunhan eivät menetä toivoaan paremmasta tulevaisuudesta.

        1. Juhani Knuuti avatar
          Juhani Knuuti

          Olennnainen asia kai tässä on, voiko tuota Wim Hof -hengittämistä suositella kenellekään tai varsinkaan mihinkään sairauteen? Koska tutkimusnäyttöä sen vaikutuksista ja turvallisuudesta ei ole, minusta ei voi.

  12. Mika Lehtinen avatar
    Mika Lehtinen

    En ole väärässä vaan sinä olet hukassa. En todellakaan tule lukemaan kirjaasi 😀 On olemassa paljon asiaoita joita ei pystytä selittämään tieteellä tai tutkimuksilla. Se mitä tulee terveyteen niin esimerkiksi nuorten mielenterveysongelmat on valtavassa kasvussa. Ja mitenkä näitä hoidetaan? ”Ota siittä ketipinori ja mene kyljellesi”. Paljon järkevämpiä ratkaisuja tälläiseen asiaan on esimerkiksi tehdä ennaltaehkäiseväksi hengitysharjoituksia, kylmäsuihkuja, joogaa tai hakea syksyisin itse lääkkeensä luonnosta 🙂

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kuvaamasi toiminta nuorten mielenterveysongelmien hoidosta ei perustu todellisuuteen vaan on someväitteistä tuttu.

      Kaikkia asioita ei voida tieteellä selvittää, muun muassa uskontojen uskomukset. Mutta noiden henkigitysharjoitusten ja kylmäsuihkujen sekä joogan vaikutukset voidaan kyllä selvittää tieteen menetelmillä.

  13. Mika Lehtinen avatar
    Mika Lehtinen

    Onkos Juhani koittanut itse tätä? Olen tehnyt tätä nyt vuoden ja todellakin on positiivisia vaikutuksia. Te valkotakit ootte tämän yhteiskunnan syöpä. Kaikkihan tietää teidän maineen. Hoidatte oiretta mutta ette panosta lainkaan syihin, koska se on tuottavampaa bisnestä. Jos tämä teidän muutamia kymmeniä vuosia vanha burana-kulttuurinne olisi toimiva tapa niin eikös meidän pitäisi voida paremmin? Itse uskon paljon ennemmin tuhansia vuosia vanhaan ayurvedaan saatikka popsisin teidän tyrkyttämiä myrkkyjä. Pörssiyhtiöiden tehtävä on tavoitella voittoa :/

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Onnea valitsemallasi tiellä.
      Varmaan tuhansia vuosia sitten ihmisten terveys ja elinaika olivat parempia?
      Mitä tekemistä kommentillasi oli sen kanssa, onko Wim Hof:lle jotain vaikutusta vai ei?

      1. Mika Lehtinen avatar
        Mika Lehtinen

        Jos Juhani ei viellä tiennyt niin ei nykäänkään eletä sen pidempää. Kuollaan vaan kauemmin ja sekös kuormittaa yhteiskuntaa ja maapalloa. Ja kukapa tästä hitaasta kuolemasta hyötyy?.. (Rumpujen pärinää) Te arvon valkotakit. Jos kehtaat väittää että nyt ollaan oikealla polulla tämän länsimaisen kulttuurin kanssa niin mörökölli sinut vieköön. Opettele ajattelemaan laajemmin asioita 🙂

        1. Juhani Knuuti avatar
          Juhani Knuuti

          Olet väärässä. Suosittelen perehtymään tutkimustietoon aiheesta. Kirjassanikin on aiheesta kokonainen kappale.
          Väestö elää pidempään ja myös on ollut toistaiseksi joka vuosi terveempi kuin edellisenä.
          Mitä tulee valkotakkien hyötymiseen voit varmaan miettä siiä millä tavalla muka me hyötyisimme väestön sairastamisesta, kun valtaosa toimii julkisella sektorilla, jossa resurssit ovat niukat eikä palkka perustu suoritteisiin. Eikö nimenomaan olisi helpompi saada sama palkka kohtuullisella työmäärällä?

  14. Jarkko Leiko avatar
    Jarkko Leiko

    Suosittelen lämpimästi kokeilemaan metodia. Wim todella käyttää sanastoa jota ei ymmärrä, mutta se ei ole metodissa oleellista. Subjektiivinen kokemus on. Tuhansien ihmisten subjektiivinen kokemus.

    PS. ”Liikahengitys” ei oikein kuvaa pranayaman luonnetta eikä tarkoitusperiä

  15. Jani Sontunen avatar
    Jani Sontunen

    Yleisestikkin kaikki mielensisällä tapahtuvat asiat ovat plasebo efektejä ja jokaisella yksilöllä on erilaiset muurinsa ja muut tavat suhtautua asioihin. Jos on tapoja millä näitä muureja saadaan pienennettyä muutakin kun lääkkeet / huumeet niin nämä tavat ei tee niistä yhtään huonompia, on siinä sitten faktuaalisia tutkintoja takana vai ei. Esimerkiksi terrorismi yms. ei ole minkäänlainen sairaus vaan mielijohdannainen idea, samalla tavalla kun monet sairaudet mihin lääkkeistä saadaan apua. Se sairaus vaan ollaan yksilöstä johtuen onnistuttu tekemään joko isommaksi tai pienemmäksi mitä se on kasaamalla muuria. Wim hof maiset tavat ovat suoria reflektejä näihin muuriin ja niiden luontaiseen poistamiseen. Tähän ei tarvi mitään tutkimuksia tai vastaavia. Pointti onkin siinä, että sekä wim hoffin harjoittajat että lääketieteen ammattilaiset molemmat ovat tietämättömiä koska loppupeleissä hyvin harvalla on kyky hahmottaa sitä isompaa kokonaiskuvaa mistä on hyötyä mihinkin ja mielummin suuntaavatkin ajatuksensa puolustamaan omaa pinttynyttä näkökantaa. Harjoitteen jälkeen tämäkin pinttyvyys olisi eri tasolla mitä heti ajatuksen tultua ilmi rinnastettaessa koko elämänkokemukseen. Food for thought.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Juuri sen vuoksi, että ei ole tietoa, tarvittaisiin juuri tutkimuksia, jotta vaikutukset tiedettäisiin ja ymmärrettäisiin. Maailma on täynnä erilaisia uskomuksia. ”Isompi kokonaisuus” jää kommentissasi määrittämättä. Mikä on se isompi kokonaisuus, joka puuttuuu, kun Wim Hof väittää immuniteetin parantuvan antamatta sille kunnollisia perusteita/tutkimusnyttöä?

  16. Tetsua sinkkonen avatar
    Tetsua sinkkonen

    Olen itse tehnyt 1.5vuotta wim hof metodia. Viimeisen puolen vuoden aikana astma lääkkeeni on jäänyt pois kokonaan. Ennen sitä käytin avaavia ja hoitavia päivittäin.
    Lisäksi joka vuotiset keuhkoputken tulehdukset ovat jääneet pois. Muutenkin voin todella hyvin ja suhteeni stressiin on muuttunut täysin. Olen 40v ja vaikka poltan muutaman tupakan päivässä melko säännöllisesti. En enää tarvitse astmalääkettä.

    Aikaisemmin olin todella helposti stressaantuva, suorastaan hermoheikko luonne. Mutta nykypäivänä en juuri stressaannu ollenkaan.

    Pakko on kritisoida teikäläisen juttua ja pyydän perehtymään tarkemmin asiaan ja tutkimuksiin, joita on tehty. Tärkeimpänä kuitenkin, että itse tiedän mitä kyseinen metodi on saanut minussa aikaan.

    Te lääketeollisuuden orjat pyritte aina keinolla millä hyvän ampumaan alas kaikki lääkehoidolle vaihtoehtoiset hoitometodit. Ja pidätte uskottavina vain lääketeollisuuden rahoittamia tutkimuksia.

    Ennemmin käytän joka aamu 30min aikaani wim hof metodiun, kun vetelen astmapiippua loppuelämäni.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Ihan vapaasti saat tietenkin käyttää mitä metodia haluat, jos olet kokenut sen hyödylliseksi. Yksittäiset kokemukset eivät kuitenkaan millään tavalla ole peruste millekään hoidolle.

      Tutkimuksiahan kyseisestä metodista ei ole ollenkaan, joten niihin on mahdoton tutustua.

      Sitä en ymmärrä mitä tekemistä lääketeollisuudella on tämän asian kanssa. Minä en saa mitään tuottoja teollisuudelta.

  17. Mika Heijari avatar
    Mika Heijari

    Poikani (21 v.) on tehnyt Win Hof hengitysharjoituksia useamman viikon ajan käytännössä päivittäin ja käynyt aamuisin ja iltaisin kylmässä suihkussa. Homma loppui toissapäivänä, kun hän sai kolmannen kierroksen lopussa vakavan kouristuskohtauksen pidätettyään hengitystä noin 2 minuutin ajan. Kohtaus kesti lähes minuutin eikä hän pystynyt sinä aikana hengittämään ja kasvot rupesivat voimakkaasti sinertämään. Sairaalan tutkimuksissa todettiin, että hengitysharjoitus oli laukaissut epilepsiakohtauksen; Hänellä ei ole aikaisemmin todettu mitään epilepsiaan viittaavaa.

  18. Hei Jou avatar

    Itse olen tehnyt kaksi vuotta Wim Hof metodia. Pääsin eroon mm astmasta. WimH ei ole huuhaata. Siihen kun lisää joogaa ja meditaatiota ja ennenkaikkea IF on tulos taattu. Palkitsevaa. IF intermittent fasting jonka mukana seuraa elimistön tärkein etu – autophagy!

  19. Jani M avatar
    Jani M

    Tuo aiempi kommenttini oli hieman tunnepitoinen ja hätäinen.

    Eli vastaavia hengitysharjoituksia on käytetty mm. noiden muuntuneiden tajunnantilojen saavuttamiseen ja kehon lämmittämiseen.

    Liittyvätkö nuo listaamasi väitteet nimenomaan pelkkään hengitysharjoitukseen vai metodiin ylipäätään? Samoja väitteitä kun ei juurikaan mainosteta menetelmän virallisilla sivuilla. Jos ne ovat koko menetelmästä sanottua, niin silloin on hyvä tarkastella myös meditaation ja kylmäaltistuksen hyötyjä, joita löytyykin melko paljon.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos palautteesta. Pointtini oli enemmän käsitellä tuohon hengitykseen liittyviä terveysväitteitä kuin analysoida kaikenlaisia tuntemuksia taikka liikahengityksen historiaa kattavasti.

  20. Jani M avatar
    Jani M

    Kuvaa kyllä hyvin miten tiedettä tehdään. Laboratoriomittauksilla pyritään saamaan esiin koko totuus ilman käytännön kokemusta.

    Käsittääkseni metodista on paljon enemmän positiivisia kokemuksia kuin negatiivisia, mutta sehän ei tieteenkään mitään paina.
    Vastaavaa on muuten harjoitettu Intiassa ja Kiinassa tuhansia vuosia…ihan huvikseen ilman sen kummempia hyötyjä..

  21. jan avatar
    jan

    Tässä on yks tutkimus missä wim hofiin ja hänen testiryhmään sekä toiseen treenaamattomaan ryhmään annettiin sairaalaolosuhteissa ruiskulla jotain virusta.

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4034215/

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Tämä oli juuri se tutkimus, jonka mainitsin jutussa.

  22. Juhani Knuuti avatar
    Juhani Knuuti

    Hienoa, jos olet saanut harjoitteesta maagiselta kuulostavia vaikutuksia. En tietenkään kiellä sitä, että joku voi saada myönteisiä kokemuksia vaikkapa tästä hengityksestä, kun elimistöön aiheutetaan hetkellinen hapenpuute. Ihan ok eikä keneltäkään pois. Mutta nuo kokemukset ovat sellaisia, että niiden perusteella ei voi tehdä päätelmiä vaikuttaako kyseinen hengitys johonkin sairauksiin vai ei. Me ihmiset olemme hyvin subjektiivisia olentoja ja meihin vielä vaikuttavat lume- ja nosebo-vaikutukset, suggestioherkkyys jne.

    Vaikka omat kokemukset ovat jokaiselle meille tärkeitä enkä niitä missään tapauksessa vähättele, voi aivan selvästi todeta, että subjektiivisilla kokemuksilla ei voi useimmissa sairauksissa edes päätellä onko jokin hoito sairauden kannalta hyödyllistä vai ei. Toki on vaivoja, joihin ei ole muuta mittaria edes olemassa kuin subjektiivinen kokemus, kuten kipu, väsymys, ahdistuneisuus jne, jolloin se on ainoa vaihtoehto. Useimmissa sairauksissa oireet eivät kerro paljoakaan sairauden tilasta esim verenpainetauti, valtimotauti, diabetes ja syöpä.

    Wim Hof -hengityksestä ei ole ainoatakaan tutkimusta, että sillä olisi vaikutusta yhteenkään sairauteen, ei edes mainitsemaasi flunssaan. Näissä asioissa lisäksi on hyvä pitää mielessä perussääntö, että omasta kokemusta ei kannata tehdä mitään suosituksia muille.

    En ole huolissani lääkärien työttömäksi joutumisesta sen vuoksi, että Wim Hof -hengitystä käytettäisiin tai ei käytettäisi. Ihan sama.

  23. Anne Nygård avatar
    Anne Nygård

    Kommentti ja 2 kysymystä:

    Moni muukin kuin Wim Hof pyrkii tekemään menetelmästään liiketoimintaa ja ilmeisesti siinä myös onnistuvat ainakin juuri julkaistun uutisen mukaan.
    https://www.oulu.fi/yliopisto/uutinen/startup-palkinto-finnadvancelle

    Uutisessa kerrotaan Oulun Yliopiston veri- ja imusuonitutkimuksen pohjalta syntyneestä startup-yrityksestä, joka on voittanut suuren kansainvälisen innovaatiokilpailun.
    Koska kyseessä on lääketiede, on tutkimusryhmän ja siihen liittyvän yritystoiminnan tavoitteena luonnollisesti tutkia veri- ja imusuonistoon liittyviä molekyyli- ja solutason tapahtumia tavoitteenaan kehittää malleja, millä lääkinnällisiä menetelmiä voitaisiin testata.

    Mahdolliseen lääketuotantoon johtava tutkimus innostaa aina sijoittajia: ”Voiton jälkeen meihin ovat ottaneet yhteyttä monet kansainväliset sijoittajat. Minut on myös kutsuttu erilaisiin tapahtumiin. Seuraavien kolmen viikon aikana puhun viidessä eri maassa”, Singh kertoo.

    FinnAdvance -yrityksen etusivulla kerrotaan liiketoiminnan ideasta seuraavaa:

    ”In the human body, cells make up different tissues, which have different mechanical properties. These mechanical cues in the local environment of the cells give rise to unique biochemical response either via extracellular matrix production or by cell signaling.

    In routine cell biology studies, cells are grown on various different surfaces like polypropylene (PP), polystyrene (PS) and glass. It has been long known that the cell morphology observed in vitro is not reflected in these in vitro culture conditions.

    With our microfluidic culture systems, and stiffness-matched ECM substrates, we aim to close the gap between in-vitro studies and in-vivo results.”

    Jutussasi käsitellään Wim Hof -menetelmää ainoastaan keuhkohengityksen ja siihen liittyen verenkuvan kautta. Jokainen solu kehossa ei kuitenkaan sijaitse verisuoniston varrella vaan kauemmat solut ja niiden hapensaanti ovat riippuvaisia hiussuonista soluvälitilaan tihkuvan plasman/kudosnesteen liikkeestä ja koostumuksesta.

    ”Keuhkojen, verenkierron, ja punasolujen toiminta hengityksessä on kuitenkin vain alkusoitto fysikaalis-kemialliselle reaktiolle, jolla happi pelkistetään soluissa vedeksi. Soluhengityksen hapenkulutus on tarkoin säädelty entsymaattinen reaktio mitokondrion sisäkalvolla.
    …Natriumin kulkeutuminen nisäkkään keuhkorakkuloiden pintasolujen natriumkanavien kautta puolestaan hidastuu vähähappisissa oloissa samoin kuin kalsiumin kulkeutuminen sileän lihaskudoksen solujen kalsiumkanavien kautta. Esimerkit, joissa on havaittu happipitoisuuden vaikuttavan ionikuljetusreittien toimintaan, ovat lisääntyneet sitä mukaa kun tutkimuksia on tehty. Happiherkkiä ionikuljetusreittejä on kuvattu kaikkien selkärankaisten soluista, mikä viittaa siihen, että niillä on suuri merkitys solun toiminnoissa, vaikka useimmissa tapauksissa ionikuljetuksen happiriippuvuuden fysiologista merkitystä ei toistaiseksi tunneta.
    …Esitettyjen esimerkkien lisäksi hapesta riippuvia solutoimintoja paljastuu sitä mukaa, kun solutoimintojen tutkimukseen liitetään yhtenä muuttujana hapen osapaine”

    Artikkeli: Belevich, I., Verkhovsky, M.I., Wikström, M. Proton-coupled electron transfer drives the proton pump of cytochrome c oxidase. Nature 6.4.2006.

    Teoriaa kudosten mahdollisesta (lisä)hapettumisesta ei siis mielestäni voi perustellusti tyrmätä jos ei mukaan oteta soluhengitystä ja solun ympäristön, kuten plasman/kudosnesteen koostumuksen ja imusuoniston toiminnan muutoksia . Eli mahdollisia solusignaloinnin muutoksia In Vivo -olosuhteissa.

    Mihin siis perustat tämänhetkisen tieteellisen tiedon valossa väitteen että ”Plasmaan liukeneva hapen ylimäärä tuon korkeamman hapen osapaineen aikana on merkityksetön”?
    1. Mihin tutkimukseen viittaat?
    2. Toimiiko happi kaasuna erilailla liukenevassa muodossaan plasmassa tai sitoutuessaan kemiallisesti punasolujen hemoglobiiniin (vrt. Henryn laki)

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos pitkästä kommentista mutta en oikein keksi mitään yhteyttä tuon Oulun innovaation ja Wim Hof -hengityksen välille.

      Mitä tulee hapen määrään, niin kysymyksessä on ihan perusfysiologia. Veressä on sen vuoksi hemoglobiini, että sen kuljetuskapasiteetti olisi riittävä. Plasmaan liukenee toki happea suhteessa hapen osapaineeseen. Hemoglobiinin sitomiskyky on kuitenkin massiivisesti suurempi. Se myös sitoo sitä kovin hanakasti mikä näkyy siinäkin, että vaikka osapaine hengityksen pidätyksen aikana putosi tasolle 20% lähtötilanteesta, happisaturaatio oli vielä 46%. Hemoglogiinin saturaatio on 100% vaikka olisi pientä vaihtelua happiosapaineessa. Tällä varmistetaan hapen saanti kudoksiin.

      Veren kokonaishappimäärä voidaan toki laskea laskea kun tiedetään hemoglobiini, hapen osapaine ja hapen saturaatiotaso. Karkeasti voidaan kuitenkin todeta, että hemoglobiiniin on sitoutuneena 99,7% hapesta kun plasmassa on 0,3%. Wim Hof -hengityksen aikana hapen osapainen nousi tasosta 16,5 tasolle 22-23 eli tuosta arvioituna veren happipitoisuus nousi maksimissaan 0,1%. Jos plasmaan liuenneen hapen laskemisessa käytetään kaavaa 0.0031 x PaO2, saadaan muutos litrassa plasmaa 0,0469 mL –> 0,0682 mL happea. Ero on mitätön. Tämäkin muutos on vain hetkellinen sillä tuo liikahengitys kesti vain minuutin pari ja heti perään tuli raju happiosapaineen lasku.

      Melestäni soluhengitys ei tässä analyysissä tarvitse pohtia sen pidemmälle.

  24. Yrjö Mähönen avatar
    Yrjö Mähönen

    Arvoisa Juhani Knuuti.
    Teet ansiokasta työtä harhaluulojen ja huijausten vähentämiseksi.
    Me suomalaisen asahi-terveysliikunnan kehittäjät, turkulainen Ilpo Jalamo ja helsinkiläinen Yrjö Mähönen (sisätautien ja geriatrian erikoislääkäri) arvostamme työtäsi tosi paljon.
    Asahi-terveysliikunnassa tukeudumme tieteeseen.
    Liikunnan ja terveyden yhteydestä saamme varsin pätevää tietoa UKK-Instituutin ja lääkäriseura Duodecimin tuottamista kirjoista: Terveysliikunta ja Liikuntalääketiede.
    Käytämme tukenamme myöskin Duodecim-seuran internet-tiedoston liikuntaosiota: http://www.kaypahoito.fi.
    Terveisin henkinen tukijasi Yrjö Mähönen alias ”Asahi-Ykä”.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos palautteesta

  25. Viktor avatar
    Viktor

    Epäilen, että niin voimakas happisaturaation laskeminen voisi olla vaarallinen myös ihmisellä, jolla sepelvaltimotauti.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Olen samaa mieltä, kuten myös potilailla, jolla on vakava keuhkosairaus tai muu sydänsairaus, kuten sydämen vajaatoiminta.

  26. Reijo Rissanen avatar
    Reijo Rissanen

    Hei
    Olen lukenut näitä ansiokkaita tekstejäsi pitkään, aina kun niitä ilmestyy.
    Niiden vaikutus elämän laatuun on merkittävä. Ne poistavat ahdistusta ja epätietoisuutta tälläisenä helppoheikkien luvattuna aikakautena.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email