Reilun viidenkymmenen ikäinen aiemmin terve nainen tuodaan sairaalan ensiapuun kovien rintakipujen ja hengenahdistuksen vuoksi. Ensiavussa häneltä tutkittiin EKG ja siinä havaittiin laajat sydäninfarktiin sopivat muutokset. Verinäytteissä havaittiin sydänlihasvaurioon sopivia muutoksia. Sydämen ultraäänitutkimuksessa nähtiin, että vasemman kammion etuseinämä ja kärki eivät toimineet kunnolla.
Potilaalle tehtiin päivystyksenä sepelvaltimoiden varjoainekuvaus aikomuksena avata tukkeutunut sepelvaltimo, koska tilanne näytti äkilliseltä sydäninfarktilta. Suonet olivat kuitenkin aivan terveet. Mitään tukosta ei löytynyt eikä suonissa muutenkaan ollut plakkeja. Mistä on kysymys?
Kysyttäessä oireiden alkamiseen liittyviä tapahtumia, potilas kertoi saaneensa juuri kuulla läheisen omaisen sairastuneen hyvin vakavasti.
Tässä vaiheessa diagnoosi on yleensä selvä. Kyseessä on ns. Takotsubo kardiomyopatia. Nimi tulee japaninkielisestä kuvauksesta, jossa poikkeavasti toimiva sydämen vasen kammio muistuttaa muodoltaan mustekalan päätä (tako tsubo).
Sairaudella on monta muutakin kutsumanimeä. Englannin kielessä käytetään nimeä stress cardiomyopathy ja broken-heart syndome. Suomeksi nimi voisi siis olla särkynyt sydän.
Vaikka sairaus ei ole kovin tunnettu, se ei ole harvinainen. Se on noin 1%:lla äkillisen sydäninfarktiepäilyn vuoksi sairaalaan saapuneista potilaista. Yhdeksän kymmenestä potilaasta on vaihdevuosi-iän ohittanut nainen.
Suurimmalla osalla sairastumista edeltää voimakas järkytys mutta sairaus voi alkaa myös ilman järkyttävää tapahtumaa. Laukaisevia tapahtumia voivat olla mm. läheisen kuolema, esiintymisjännitys ja kotiriita.
Lohduttavaa tilanteessa on se, että potilaat varsin harvoin saavat tilanteessa vakavia komplikaatioita. He yleensä selviävät tilanteesta nopeasti ja sydämen toiminta palautuu normaaliksi muutamissa viikoissa. Hoitona on sydämen toimintaa tukeva lääkitys ja seuranta.
Edelleen on epäselvää mikä on sairauden mekanismi. Syntyyn liittyy järkytyksen laukaisema voimakas stressihormonien kuten adrenaliinin eritysmyrsky, jonka uskotaan aiheuttavan tiettyjä muutoksia sydämen toiminnassa. Sydänlihas voi lamaantua liiasta adrenaliinista ja myös sepelvaltimot voivat supistua. Näiden ajatellaan laukaisevan suojamekanismit sydänlihaksessa ja se ne taas johtavat supistumistoiminnan lamaantumiseen. Yhteyttä myös estrogeeniin on tutkittu sillä sairaus painottuu niin vahvasti vaihdevuodet ylittäneisiin naisiin.
Siispä sellainen sairaus kuin särkynyt sydän on siis oikeasti olemassa. Tosin se ei liity perinteisiin sydänsuruihin. Sairaus on siis järkyttävän tapahtuman jälkeen syntynyt sydänlihaksen palautuva toiminnanhäiriö. Onneksi tästäkin sydämen särkymisestä selvitään usemmiten ilman pysyviä vaurioita.
10 vastausta artikkeliin “Särkynyt sydän”
Onko selvitetty näiden naisten hormonikorvaushoidon käyttöä, jos epäillään estrogeenin osuutta? Senhän sanotaan suojaavan sydänsairauksilta.
Kiinnostaa tämän syndrooman erotusdiagnostiikka. Mitä muita löydöksiä on kuin näiden tulehdusarvojen, sydänlihasvaurioon viittaavat, väliaikainen kohoaminen?
Kyseessä näyttäisi olevan toksinen reaktio ”caused by stress hormone for example tsunami”.
Saman ”sairaustilan” voisi periaatteessa löytää vaikkapa palomiehiltä? Jää vaan usein tutkimatta kun menee itsestään ohi? Diagnoosiin asti yltää vain tapaukset joissa rintakivut kestävät pidempään?
Jos tämä on sairaus, on sille varmaankin olemassa diagnoosinumero…
Kun kyseessä oli blogi, en mennyt yksityiskohtiin tai lääketieteellisiin termeihin. Kyllä tämä Takotsubo on sellainen tila, ettei se varmasti jää huomaamata esim palomiehillä. Se vain esiintyy juuri vaihdevuosi-iän ohittainella naisilla 90%:sesti.
Sopiiko tähän yhteyteen kirjoitus sairaskertomuksen tärkeydestä?
Netti on täynnänsä mielipiteitä. Niillä ei ole mitään tarkoistusta eikä niistä hyödy kukaan eivätkä ne tuo mihinkään mitään uutta.
Mistäs tiedät, että hiustenlähtö johtui koletrolilääkkeestä. Muuten meinatko Leino, että kehumalla blogikirjoitusta, saat kirjoitella mitä sattuu niin no ehkä särkynyt sydän jollain tapaa korreloi haimatulehdusta. Näyttää, ettet itse kestä kovinkaan paljon kritiikkiä, ettei vaan narsistipuheet kalahda omaan nilkkaan, tai no kun en tiedä tilannetta, niin en väitäkään näin.
Itse särkyneeseen sydämeen, onkohan nuorten terveiden aikuisten äkilliset sydänkuolemien syyt tästä johtuvia ?
Nuorten naisten tai miesten äkkikuolemat eivät ole tämän ilmiön seurausta.
Nuorten aikuisten äkkikuolemat ovat monen eri tekijän aiheuttamia. Osassa tapauksissa on taustalla sydänlihastulehdus, joka voi olla oireeton tai vähäoireinen. Tuldehdus voi olla esim viruksen aiheuttama. Tulehtunut sydän on herkempi saamaan vakavia rytmihäiriöitä. Siihen perustuu myös neuvo välttää rasitusta flunssan aikana.
Suurella osalla syynä on sydänlihassairaus, jolla on usein perinnöllinen tausta. Tunnemme jo osan geneettisistä syistä mutta vasta pienen osan. Yksi tavallisista on ns hypertrofinen kardiomyopatia, jossa sydänlihas paksuuntuu poikkeavasti. On myös sydämen sähköiseen johtumiseen vaikuttavia geneettisiä sairauksia. Harmittavaa näissä on se, että ne usein ovat oireettomia ennen vakavaa tilannetta. Toisinaan ne löytyvät sattumalta muista syistä tehdyissä tutkimuksissa kuten EKG tai ultraäänitutkimuksissa. Myös sukuseulontoja on kohdistetusti tehty.
JUHANI
Aito kiitos hyvästä jutusta ! Minunkin tuttavapiirissä eräs sisarusparvi eli yli 90-vuotiaiksi paitsi yksi. Hän oli mukana kirkon vapaaehtoistoiminnassa. Paikallinen palosireeni hälyytti ja hän kuuli kirkon palavan. Hän kuoli siihen paikkaan 69-vuotiaana.
Tällä sisarusparvella kaikilla kokonaiskolesteroli oli yli 9 mmo/l. Vain yksi heistä käytti 1980-luvulla kolesterolilääkettä. Silloin ei vielä ollut statiinia. Tukka lähti ja hän lopetti lääkityksen ja käytti lopun elämänsä ajan peruukkia, koska tukka ei suostunut kasvamaan uudelleen.
ASIASTA VIELÄ TÄMÄN KERRAN TOISEEN
Tässä on linkki parin päivän ikäiseen juttuuni
https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnxsZWlub3V0cmlhaW5lbnxneDpmYzMyNDZjNTA5MWU5NGY
Voisimmeko nyt olla yhtä mieltä, että en ole ainoa, joka menetti terveytensä statiinihaimatulehduksen takia ? Olen keskustellut kuopiolaisten mahakirurgien kanssa ja saanut uutta tuulta purjeisiini. Palaan asiaan muissa yhteyksissä.
Leino,
Olen pahoillani puolestasi, että sinulla ei näytä olevan elämässä mitään muuta asiaa, johon käyttäisit energiaasi, kuin statiinit ja niiden mahdolliset haitat.
Olen kommentoinut ja kertonut oman käsitykseni tästä haima-asiasta asiasta edellisen blogikirjoituksen kommenteissa. Voisitko katsoa sieltä? En haluaisi sotkea jokaiseen kirjoitukseen statiiniasiaa. Toivottavasti ymmärrät tämän.
Itse lähestyn sydäntä, asiaa henkisemmästä näkökulmasta, tunteiden näkökulmasta, mutta näen että tässä ilmiössä, tässä löydöksessä, diagnoosissa, perinteinen lääketiede ja holistisempi näkökulma, sanotaanko vaikka vaihtoehtoishoito, lähentyvät jos selvästi toisiaan, enemmän kuin monessa muussa asiassa. Kiinalainen lääketiede, jonka asiantuntija en ole, olen ymmärtänyt että näkee tunteet erittäin merkittävänä tekijänä fyysistenkin sairauksien taustalla. Tuota yhteyttä vain lienee melko vaikea todentaa perinteisen lääketieteen menetelmin, katsoen vain fyysisiä syy-seuraussuhteita, seurantaväli saisi olla vuosia tai kymmeniäkin vuosia. Tässä tapauksessa se voidaan helpommin todentaa kun oire tulee esiin pikemmin ko. tapahtuman jälkeen. Sydän on tunnekeskuksemme, henkisemmässä merkityksessään, joten voihan niitä mitä tahansa ikäviä tunteita, kokemuksia tunnetasolla sanoa sydänsuruiksikin. Jos jossakin vaiheessa on halua, tarvetta tutkia asiaa, lääkitystä tukevana tai korvaavana hoitona voi olla ko. tunteen käsittely, kohtaaminen, siitä vapautuminen, voi tapahtua varttitunnissakin, vaatii toki sen verran asiantuntijan aikaa, ohjausta mutta tuo on mahdollista hoitaa esim. videon, äänitteenkin avulla, ilman että ko. lääkäri ylityöllistyy tuosta, hän voi vain kontrolloida prosessia kokonaisuudessaan. Tätä alitajuisten tunteiden, traumojen, tunnistamista, kohtaamista, käsittelyä, niistä vapautumista teen ihan työkseni, ja tätä työtä tekee moni Suomessakin näin luulen, jopa ihan lääkäreistä. Mutta joka tapauksessa hienoa oli löytää tällainen kirjoitus ja blogi, täytyy yrittää seurata jatkossakin, kiitos!