Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

Lääkärit terveysviestijöiksi!

Kiitän lääkäriseura Duodecimia minulle tänään myönnetystä Tiedottajapalkinnosta.
Koska palkinto perustuu juuri tämän blogin toimintaan, rohkaistuin pohtimaan tässä kirjoituksessa blogini syntyvaiheita ja periaatteita.

Miksi aloitin blogini?

Keväällä 2014 ihmettelin sosiaalisen median terveyskeskustelun tasoa. Mielestäni somessa terveysväitteet olivat usein karkean virheellisiä. Mielipideilmastoa tuntui hallitsevan valtava joukko itse itsensä asiantuntijoiksi brändanneitä bloggaajia ja heidän opetuslapsensa. Heillä ei tuntunut olevan riittävää tietoa tutkitun tiedon menetelmistä ja kriittisestä analyysistä.
Ehkä suurin harmin aihe oli kuitenkin se, että lääkärit ja tutkijat loistivat poissaolollaan. Lisäksi jotkut lääkäreistäkin olivat mukana levittämässä harhaanjohtavia terveysväitteitä, ilmeisenä tarkoituksenaan vain taloudellinen hyöty.
Muiden tieteenalojen osalta tilanne näytti hieman paremmalta mutta oli ilmeistä, että jokaista asiantuntijaa kohden löytyi ainakin kymmenen huuhaan jakajaa. Tämä havainto synnytti minussa halun pyrkiä omalta osaltani vaikuttamaan tilanteeseen.

Blogin aloitus ei ollut ensisijianen valinta

Tein Tieteen Tiedotus ry:lle hakemuksen kesällä 2014 Antidootti-nimisen tutkitun tiedon verkkolehden perustamisesta. Ilahduttavasti sain toimituskuntaan runsaasti tunnettuja asiantuntijoita, terveysvaikuttajia ja innostuneita kollegoja.
Ideana oli synnyttää suomenkielinen täysin riippumaton systemoituja katsauksia julkaiseva verkkolehti, jossa suppeiden kiistanalaisien terveysväittämien tutkimusnäyttöä olisi analysoitu. Toimiessaan jatkuvasti lehti synnyttäisi ilmaisen terveysväitteiden katsauksien tietokannan joka olisi kaikkien saatavilla ja myös hyvä tietolähde toimittajille näiden terveysväitteiden käsittelemislle mediassa.
Hakemukseni ei tuolloin saanut myönteistä päätöstä, vaan todettiin, että terveysviestinnässä oli jo ennestään riittävästi toimijoita. Tarvetta tällaiselle viestinnälle ei nähty. Esimerkkinä alan toimijoista mainittiin Duodecim.
Omat havaintoni olivat kuitenkin vahvasti ristiriidassa tuon tulkinnan kanssa ja koin velvollisuudekseni alkaa tarjota tutkittua tietoa terveysaiheista. Aloitin bloggaamisen ensin itsenäisenä ja pian siirryin Turun Sanomien Hyvinvointi-alustalle, joka jaetaan myös Uuden Suomen Puheenvuoroon teemallani: Terveys & Tiede

Blogini linja ja periaatteet

Valitsin linjakseni tutkittuun tietoon perustuvan kannan, joka olisi mahdollisimman vähän subjektiivinen. Tarkoituksena oli käsitellä myös omaan tutkimusalaan liittymättömiä teemoja. Teemat saivat olla kiistanalaisia ja ajankohtaisia mutta käsittelyssä pyrin neutraaliuteen ja kyseenalaistamaan myös omat uskomukseni.
Päätin sallia pääsääntöisesti kaikki kommentit. Yllättävän monet tunnetut bloggaajat eivät hyväksy lainkaan kommentointia. Tämä pätee erityisesti ns. vaihtoehtobloggaajiin. Toki pelkästään herjaavat tai kolmansia henkilöitä perusteettomasti loukkaavat kommentit päätin karsia. Päätin myös pyrkiä vastaamaan kaikkiin kommentteihin.
Olen positiivisesti yllättynyt siitä, miten kirjoitukseni ovat otettu vastaan. Monien uumoilemaa kollegojen negatiivista asennetta en ole kertaakaan vielä havainnut. Parhaimmillaan lukijoita on ollut kymmeniä tuhansia. Ainakin tämän kokemuksen valossa tutkitun terveystiedon välittämiselle oli selvä tarve olemassa.
Kirjoituksieni synnyttämä kommenttien suuri määrä pääsi kuitenkin yllättämään. Vuorovaikutuksen tarve oli siis ilmeinen. Parhaimmillaan yhtä kirjoitusta on kommentoitu 500 kertaa ja kommenttien kokonaismääräkin on lähes 4000. Olen kuitenkin joutunut hylkäämään vain alle 1% kommenteista.
Toki on selvää, että suuri hiljainen lukijakunta ei koskaan kirjoituksia kommentoi ja myönnän, että osa kommenteista ei ehkä ansaitsisi vastauksia. Varsin nopeasti kuitenkin oppii olemaan pahoittamatta mieltään asiattomuuksista ja toisaalta ilahtumaan asiallisesta keskustelusta.
Mielestäni vapaa kommentointi ja aktiivinen vastaaminen tekevät blogista oikeasti elävän ja vuorovaikutteisen. Olen oppinut, että ei ole olemassa tyhmiä kommentteja. Kommentit mahdollistavat toisinaan perusasioiden kertaamisen ja teeman käsittelyn tasolla, joka artikkelia kirjoittaessa ei edes tullut mieleen.

Mitä nyt?

Toki blogin jatkaminen tuntuu tässä tilanteessa luontevalta. Suunnitelmiini kuuluu hieman laajentaa kirjoittajakuntaa ja tehdä myös enemmän yhteistyökirjoituksia. Ehdotuksia käsiteltäviksi aiheiksi toivon saavani edelleen lukijoilta.
En ole vielä kokonaan haudannut myöskään Antidootti-ajatusta mutta pohdin hieman kevyempää muotoa. Alkuperäinen hyvin kunnianhimoinen suunnitelmani on toteutuessaan kohtalaisen työläs ja vaativa jatkuvasti ylläpidettäväksi. Mielestäni selvä tuollaiselle tutkitun tiedon julkaisulle on edelleen olemassa.
Olisiko nyt oikea aika saada kollegat ja tutkijat laajemmin innostumaan terveysviestinnästä some-huuhaata vastaan?

29 vastausta artikkeliin “Lääkärit terveysviestijöiksi!”

  1. J avatar
    J

    Antidootti.fi ”Eppur si muove” Se liikkuu sittenkin!

  2. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Kirjoitusaiheita;
    Otsonoitu vesi.

  3. Eino Palin avatar
    Eino Palin

    Tänään pe 25.11.2016 kl 13.30- television Liv-kanavalta tuli ’Jaksa paremmin’ – ohjelma (Kausi 5, jakso 14).
    ’Hopealanka tyynyssä estää bakteerikasvustoa” – väittämä
    Ohjelmassa käsiteltiin mm. unta. Sattumalta seurasin kun ohjelmatiedoissa mainittiin ”hopealanka ja tyyny”. Perin mielenkiintoista peräti!
    Lopulta tv-ohjelman vuode- ja tyynyosiossa mainittiin että ’tyynyssä on hopealankaa bakteerien estämiseksi’. Häh ja höh!
    Onko väite tieteellisesti dokumentoitu ja todistettu fakta?
    Voisitko kiinnostua hopean antibakteerisuudesta, kun googletin, jotkut somettajat mainitsevat että se päinvastoin lisää tai huuhaata!
    Kiitos, monialaisista kirjoituksista!

    1. entäs ne statiinit avatar
      entäs ne statiinit

      Ei kait yksi ruotsalainen tutkimus poista hopean antibakteerisia vaikutuksia. Tiedä sitten onko hopealangasta hyötyä tyynyssä..

      1. Mr Pain avatar
        Mr Pain

        Hopeaa käytetään lähinnä pinnoitteena. En kylläkään ymmärrä mitä tyynyn langan pinnoittamisella tai hopealangalla saavutettaisiin jos niitä olisi vaikkapa yksi sadasta.
        Hopea on käyttökelpoinen pinnoite jääkaapeissa, mutta tarpeen se olisi myös ajoneuvojen ilmastointilaitteissa. Jos vaikka vain höyrystimen kotelon voisi pinnoittaa.

        1. Entäs ne statiinit avatar
          Entäs ne statiinit

          Minäkin tosiaan ihmettelen mitä hyötyä tyynyliinassa. Jos kasvoissa on bakteerikasvustoa tai muuta parannettvaa ja vuotavaa niin järkevintähän on käyttää tyynyn päällä vaikka paksua kannasta, joka imee liiat nesteet kasvoista. Harvemminhan kallista ’hopeakangasta kannattaa puhdistaa..

          1. Mr Pain avatar
            Mr Pain

            Kasvoilla kuuluukin olla bakteereita. Jossain tutkimuksissa parrassa on ollut jopa ’hyviksiä’.
            Kaipa tuossa yritetään väittää, että tyyny olisi sitten antibakteerinen muutaman hopealangan ansiosta. Meneeköhän se metallinkeräykseen?
            Tuohon Einon kysymykseen ”Onko väite tieteellisesti dokumentoitu ja todistettu fakta?”. Niin… Yleensä mitään tutkimusta ei ole esittää: Tyynystä.
            Eikö Neuvostoliittolaiset tilanneet jäänmurtajaan saunan lauteet kuparista. Tulee mieleen Leikolan ’Meidän Timppa saunoo’.

  4. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    Aamiainen
    Tänä aamuna asiakaspalvelupäällikkö aloitti päiväni esittämällä hankalia kysymyksiä.
    Oletko käynyt ennen meillä?
    (Hä? Muistinko laittaa työvaatteet aamulla..)
    Onko hinta sopiva?
    (Mitä ostin?)
    Mitä AAMIAISESSA tulisi sinun mielestäsi olla?
    (Hetkonen. Maksetaanko sisäänpääsystä ja syötäväksi ostettavista erikseen?)
    Me ei haluta tarjota tavanomaista aamiaista, vaan erilainen. Mitä siinä pitäisi olla? (Kertoi esimerkkejä, mitä kalliimmalla hinnalla saa).
    Mietin asiaa.. vastasin.
    Nyt edessäni on erilaisia teolliseksi luokiteltavia, ehkäpä aika pitkälle prosessoituja tuotteita kuten notkistettua ja kuohkeutettua leipää tai sen tapaista. Vettä. Tuoremehua. Kahvia (Halvalla ei saa hyvää).
    Mitä asiakaspalvelupäällikölle tulisi vastata?

    1. entäs ne statiinit avatar
      entäs ne statiinit

      heh, onneksi uber ei ole tulossa ruokakauppoihin. Tai no ostaako lihaa 15 euron kilohintaan vai 5 euron kilohintaan, taitasa muuten ollakin.

      1. Mr Pain avatar
        Mr Pain

        Uusi-Seelanti, Brasilia, Euromaat, Romania – kyllä niistä uber tulee..

  5. Christian Reinman avatar
    Christian Reinman

    Duodecim voisi seuraavaksi antaa huuhaa-palkintonsa Dietdoctor-blogille, jolla on 100 kertainen määrä kävijöitä Knuutin plokiin verrattuna…päivässä. Kiminkinenkin kalpenee pelkästä kateudesta?
    Siellä kerrotaan juuri nyt: Kakut sopivat hyvin Diabetespäivien ohjelmaan..vai mitä?

    1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Kommentointi dietdoc -sivustolla ei jätä ketään kylmäksi.
      Odottelen innolla betoniteollisuuden vuoden tiedottajapalkinnonsaajaa silmä kovana.. tulevaisuus näyttää olevan kevytbetonissa.

    2. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos Reinman onnitteluista. 😉
      Viime viikolla Tiedebarometri kertoi meille, että tutkittu tieto nauttii yhä vain suurempaa arvostusta ja ihmiset yhä useammin luottavat tutkijoihin eikä itseoppineisiin some-ärhentelijöihin. Tunne siitä, että tuollaiset Reinmanit ovat lisääntyneet, johtuu vain siis siitä, että ennen noita kommentteja kuultiin paikallisen Esson baarissa. Nyt ne leviävät laajemmalle netin kautta tällaisina laaduttomina kommentteina.
      Ei klikkausten määrä kerro mitään sisällön laadusta ja tiedon oikeellisuudesta. Klikkauksia saa nimenomaan kohu-uutisilla. Minulla käivjöitä on ollut parhaimmillaan joitakin kymmeniä tuhansia/kk, mihin olen tyytyväinen kun olen blogannut vasta 2 vuotta ja ollut asialinjalla. Tämä on varmaan 10000 kertaa enemmän kuin Reinmanin kirjoituksien klikkaukset. Kirjoitukseni ovat mielestäni siis hyvin saavuttaneet suomalaista yleisöä. Tämä siis varmaan nyt Reinmania harmittaa, kun kommentti on noin kitkerä.

    3. Entäs ne statiinit avatar
      Entäs ne statiinit

      heh, heh. Voisko olla esim kielikysymys, Knuutilla n. 5milj suomea puhuvaa vs englantia puhuvat niin natiivit kuin vieraita puhuvat.
      Niin ja mittakaava, toinen kirjoittaa pari artikkelia kuussa vaativia artikkeleita ja toinen kopsaa juttuja tai kirjoittelee lyhyitä artikkeleita kaveriensa kanssa 2 – 3 per päivä. niin kylhän jälkimmäisessä varmaan käydään useammin kuin ensimmäisen blogissa.
      Dietdoktor näköjään keksi uuden hyvän selityksen sille että nykyinen kalorikäsite on väärä. Ei sen puoleen ihan kiva esimerkki jääkaappi ja pakastin. Ensin käytetään hiilihydraatit sitten vasta rasvaa. Itse uskallan väittää, että nytkin kun naputtelen niin kulutus ei ole 100%:a hiilihydraattia vaan oisko muutama prosentti glukoosia ja suurin osa rasvaa. kevyessä liikunnassakin käytetään vain n. 20 – 30%:a glukoosia

  6. Leino Utriainen avatar
    Leino Utriainen

    Onnittelut ! Kiitos myös siitä, että tiedotit palkinnosta nopesti ! Palkinto olisi voinut muuten jäädä vain pienen sisäpiirin tiedoksi.
    Kuka Sinua ehdotti palkittavaksi ?
    Lainaus: Duodecim myöntää tiedottajapalkinnon henkilölle tai yhteisölle, joka on viestinyt ansiokkaasti lääketieteestä suurelle yleisölle ja edistänyt lääketieteen ymmärrystä ja arvostusta. Ehdota palkinnon saajaa 14.8. mennessä!
    Miten maalaislääkäri Kiminkinen sijoittuí kisoissa ? Hänen tiedottamisella on kuitenkin laajempi fanijoukko ?

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      No, olihan tuo tieto netissä, twitterissä, Facebookissa ja myös printtimediassa sillä kyllä Duodecim näistä palkinnoista aina laajalti tiedottaa.
      Taidat nyt kysyä muut kysymyksesi aivan väärältä henkilöltä. Enhän minä ole ollut siellä ketään tai ainakaan itseäni ehdottamassa. Eihän minulla voi olla mitään tietoa siitä ketä muita on ollut listalla ja millä perusteella tämä palkinto nyt jäi joltain muulta saamatta.
      Ei palkintoja kuitenkaan myönnetä fanitusten määrän mukaan, ainakaan jos Duodecimin kriteereitä katsoo.
      Itse uskon kuitenkin, että se, että olen kumonnut sinun virheellisiä väitteitäsi blogissani, oli yksi myönteisesti vaikuttava seikka, kun tästä palkinnosta päätettiin.

  7. Anja Nysten avatar
    Anja Nysten

    Ansiosta palkittu, onnittelut!

  8. Veli-Matti avatar
    Veli-Matti

    Blogi on aivan mahtava ja palkinto enemmän kuin ansaittu. Kaikkiin kommentteihin vastaaminen on kunnianhimoinen tavoite, mutta tässä kannattaa olla itselleen armeliaskin. Loputtomien vastausten kirjoittaminen yhdelle tai kahdelle ammatti-inttäjälle ketjun hännillä ei ehkä palvele tarkoitustaan, varsinkaan kun sitä ketjun häntää ei kukaan muu lue. Lisäksi se on uuvuttavaa. Parempi keskittyä uusiin blogikirjoituksiin, joita toki onkin tullut hyvää tahtia.
    Tällä laadulla olisi paikallaan myös kysyä, voisiko blogisi päästä myös jonnekin vielä näkyvämpään verkkolehteen esiin. TS:n hyvinvointisivu ei ole ihan niitä suomalaisen verkkomedian näkyvimpiä paikkoja.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos kannustuksesta. Kommenttien suhteen olen samalla linjalla.
      Minusta alustalla ei internet-aikakaudella ole enää kovin suurta merkitystä, onhan TS kuitenkin ihan oikea vastuullinen ja asiallinen media. Sama tekstihän tulee näkyviin myös Uusi Suomi -alustalla.
      Blogit tulevat (tai eivät tule) suosituksi niiden sisällön mukaan, ei sen mukaan millä alustalla ne julkaistaan. Toki aloitusvaiheessa jokin valtakunnallinen media voi olla hyvä mutta minusta ei enää myöhemmin.

  9. Kari Ellimäki avatar
    Kari Ellimäki

    Onnittelut todella ansaitusta huomionosoituksesta!
    Kunpa useampi kollega vaivautuisi, jos ei nyt omaa blogia pitämään, niin kuitenkin osallistumaan some-keskusteluun, vaikka se joskus tuntuukin turhauttavalta.
    Olen itse kirjoitellut lähinnä Aamulehteen silloin tällöin ajankohtaisista aiheista.
    Olen sitä mieltä, että lääkärien koulutuksessa pitäisi enemmän korostaa tuota lääkärin
    ”valistaja”roolia myös varsinaisen potilastyön ohella.
    Täällä Aurinkorannikolla on todella turhauttavaa.
    Paikallisessa Fuengirola.fi lehdessä bloggaa -kukapa muukaan kuin – Matti Tolonen! Hän tässä muutama viikko sitten mm kehotti potilaita lopettamaan statiinilääkityksensä turhana! Kyllähän työterveyshuollon erikoislääkäri paremmin tietää asiat kuin kaiken maailman kardiologit, hieman sipilämäisesti ilmaisten..

    1. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Vinkkaa Expariumiin asiallisista terveysaiheista kirjoituksista.

    2. Mr Pain avatar
      Mr Pain

      Tarkemmin ajatellen Expariumia ei taida olla enää olemassakaan..

  10. Heli Hämäläinen-Laanaya avatar
    Heli Hämäläinen-Laanaya

    Erinomaista viitseliäisyyttä – oikea valopilkku olet, kun jaksat valaista ja siedät vielä kommenttejakin!

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos. Kiitos kuuluu myös kommentoijille ja lukijoille.

  11. J avatar
    J

    Maalikkona kyllästyin jatkuvaan huuhaa tuuttaamiseen joka suunnalta. Ph diettiä, detoxia, ilmastonmuutos skeptikoita, kaikenmaailman salaliittoteorioita. Koska netti, tämä huuhaatieteen paras ystävä, on kuitenkin myös se josta minäkin aloin etsimään ”oikeaa” tietoa. Se on äärimmäisen hankalaa.
    Huuhaata on niin paljon että täytyy aikansa selata että sieltä löytää jotain kriitttistä kommenttia vallalla olevaan trendi villitykseen. Duodecim on vaan liian kuiva ei sitä normaalikansalainen jaksa selata. Tarvitaan inhimillinen lähestymistapa jossa kerrotaan asiat niin että maalikkokin ne voi ymmärtää..
    Mielestäni tieteenalojen yhteistyö olisi hieno ajatus. Tiedevshuuhaa. Samalta netti sivulta löytyisi Juhani Knuutin, Esko Valtaojan, Juha Hulmin, Kari Enqvistin, Pauli Ohukaisen yms popularisoidut tiedekatsaukset kuvien kera. Yksittäiset tiede bloggaajat katoavat valloillaan velloavaan huuhaan suohon.. Tarvitaan fuusioitumista missä viisaat asiantuntijat lyövät päänsä yhteen vapauttaen rajattoman määrän tietämystä maailmaan..

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Ideasi on erittäin hyvä. Tämä olisi helppo toteuttaa. Eli portaali, jossa samassa paikassa esillä linkit kirjoituksiin, jotka pyrkivät tuomaan esiin tutkittua tietoa.

      1. J avatar
        J

        Nimenomaan. Jollain tavalla tähän portaaliin pääseminen vaatisi kollegoiden hyväksynnän, että kuka tahansa ei voi linkata kirjoituksiaan sinne. Tämä lisäisi huomattavasti luottoa asiantuntijaan koska hän nauttii myös muiden luotettuna pidettyjen asiantuntijoiden luottamusta. Esim. oletetaan etten aiemmin ole juurikaan seurannut vaikka lääketiedettä niin minulta menee hetki selvittäessä onko tämä Juhani Knuuti sen tolkumpi kun esim joku nimeltä mainitsematon huuhaa tohtori/lääkäri. Jos tietäisin sivuston mikä nauttii tiedeyhteisön luottamusta minun olisi helpompi luottaa hänen kirjoituksiinsa, eikä tarvitsisi ensin kahlata kaikkia palstoja läpi että mikä mies tämä on. Pelkkiin tiiteleihin ei maalikko enää luota koska merkittävän vakuuttavilla titteleilläkin esiintyy erinäköisiä puoskareita..
        Olen tunnistanut ainakin itsestäni piirteen, että melko helposti syntyy tasapainoharha esim kotiäiti Tiinan roketevastaisen tekstin ja jonkun oikeasti koulutetun ihmisen välille jos en ole täysin varma tämä asiantuntijan asiantuntemuksesta;) Voisin heittää että tämmönen dr young efekti helposti valtaa mielen ja ei voi tietää onko tämäkin tohtori nyt huuhaa tohtoreita vai ei. Kotiäiti Tiina tuntuu paljon helpommin lähestyttävältä ja hänen ”kokemustietonsa” paljon inhimillisemmälle ja helpommin omaksuttavamalle kuin tämän asiantuntijan.
        Onnittelut palkinnon johdosta ja kiitos hyvistä kirjoituksista!

  12. Pauli Ohukainen avatar
    Pauli Ohukainen

    Paljon onnea palkinnon johdosta! Esimerkkisi on innoittanut myös minua omaa blogi-ideaani kypsytellessä. Toivotaan, että olen vain yksi tuhansista 😉

  13. Mr Pain avatar
    Mr Pain

    🙂 Tämä blogisi on eräissä tapauksissa objektiivisempi tiedon lähde kuin Duodecimin omat Käypä hoito -suositukset..
    Onneksi olkoon!

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email