Antidootti

Tutkitun tiedon puolesta

HPV-rokotus, hyödyllinen vai vaarallinen?

WHO: ”Ilman todisteita olevat rokotteiden haittavaikutusväitteet voivat johtaa todelliseen vahinkoon, kun tehokkaista ja turvallisia rokotteita ei käytetä.”

Viime vuosien aikana rokotusten haitoista on kirjoitettu tuhansia nettikirjoituksia. Tämä ilmiö on melko uusi vaikka rokotukset ovat olleet käytössä jo kymmeniä vuosia.
Vielä kymmenen vuotta sitten rokotusten hyötyjä pidettiin yleisesti yhtenä nykylääketieteen keskeisimmistä saavutuksista. Rokotusten avulla on saatu käytännössä hävitettyä taikka rajoitettua monia virustauteja, jotka takavuosina aiheuttivat laajoja epidemioita ja vakavia sairastumisia.
Kuitenkin nyt internetin aikakaudella on mahdollistunut pieni mutta sitäkin äänekkäämpi rokotevastustajien joukko, joka levittää rokotteisiin liittyviä väitteitä. Riippumatta siitä pitävätkö väitteet paikkaansa, rokotusten suhteen syntyy epäröintiä ja rokotuskattavuus huononee.
Rokottamatta jättäminen ei ehkä tunnu vaaralliselta valinnalta sillä olemme jo unohtaneet tilanteen, joka vallitsi ennen rokotusohjelmia. Kuitenkin kun vanhemmat jättävät lapsensa rokottamatta, lisääntyy koko väestön sairastumisriski, ei pelkästään rokottamattomien henkilöiden.
Rokotusten teho perustuu yksilön suojan lisäksi myös siihen, että kun tietty minimimäärä väestöstä on vastustuskykyinen, tauti lakkaa leviämästä. Ilmiötä kutsutaan laumasuojaksi. Se vaihtelee viruksen leviämistehosta riippuen. Tavallisesti virustautien osalta valtaosa väestöstä tulisi olla rokotettuja, jotta epidemioita ei syntyisi.
Koska kaikki rokotetutkaan eivät saa hyvää immuniteettia, rokottamattomien määrän kasvaessa tartuntakohteita on enemmän ja epidemiat pääsevät syntymään. Silloin rokottamattomien lisäksi ne, joilla on jostain syystä puutteellinen immuniteetti, joutuvat sairastumisvaaraan. Rokottamattomat siis epäsuorasti aiheuttavat myös muille lisääntyneen sairastumisriskin.
 
Miksi HPV-rokotus kehitettiin?
HPV tulee sanoista Human Papilloomavirus. HPV-infektio on naisten lähes jokaisen kohdunkaulasyövän aiheuttaja ja myös syynä osassa emättimen ja vulvan alueen syövissä. Merkittävässä osassa miesten sukuelin- ja peräaukon syövissä virus on myös aiheuttajana. Lisäksi merkittävä osa nielusyövistä on myös HPV-viruksen aikaansaannosta.
Tämä syy-yhteys on tieteellisesti täysin todistettu. On myös selvää, että mikäli tätä virusinfektiota ei syntyisi, nämä syövät jäisivät syntymättä. Itse asiassa on varsin poikkeuksellista, että tietyn syövän ja viruksen välillä on näin vahva yhteys.

Vasemmalla HPV-viruksen sairastuttamia soluja, oikealla normaaleja. Creative Commons/Wikipedia
Oikealla HPV-viruksen sairastuttamia soluja, vasemmalla normaaleja. Creative Commons/Wikipedia

Koska syy-yhteys on selvä, luonnollinen ratkaisu ongelmaan on se, että estämällä HPV-infektio, voisimme estää näiden syöpien synnyn. Ongelma on se, että rokotus ei enää auta tilanteessa, jossa infektio on jo syntynyt.
HPV-infektio on pääasiassa sukupuoliteitse tarttuva ja syntyy yleensä siinä vaiheessa kun nuori aloittaa sukupuolielämän. Rokotus pitäisi antaa ennen tätä vaihetta. Valtaosa infektioista paranee itsestään mutta osalla virus jää elimistöön ja synnyttää syöpäriskin.
Meillä ei ole tarkkaa tietoa HPV-tartuntojen yleisyydestä, mutta jokaisella lienee jossakin elämänvaiheessa jonkin HPV-tyypin aiheuttama tartunta. Valtaosa infektioista paranee itsestään mutta osalla virus jää elimistöön ja synnyttää syöpäriskin. Geenimonistusmenetelmällä papilloomavirusta todetaan noin yhdeltä prosentilta hedelmällisyysikäisistä naisista, ja Suomessa tehdyn vasta-ainetutkimuksen perusteella noin 5 % naisista sai HPV-tartunnan ensimmäisen ja toisen raskauden välisenä aikana.
Tämän vuoksi vuoteen 2014 mennessä yli 57 maassa on aloitettu nuorten tyttöjen rokotusohjelmat. Tutkimuksissa on havaittu, että jo ensimmäisen ja toisen sukupolven rokotteilla (kahteen virustyyppiin, HPV 16 ja 18 tai neljään virustyyppiin HPV 6, 11, 16 ja 18) on saatu 90-100% suoja HPV-16 ja -18 virusten infektioille. Nämä kaksi tyyppiä ovat keskeiset.
On arvioitu että rokotuksilla pystytään estämään 77-92% kohdunkaulan syövistä, 81-93% peräaukon syövistä ja 41-44% nielusyövistä.
Hiljattain on kehitetty rokote, joka tehoaa yhdeksään eri HPV-tyyppiin. Laajemman tehon uskotaan antavan paremman suojan mutta tämän osalta näyttö on vielä rajallinen. Teho infektioon on ollut kuitenkin hyvä myös silloin, kun rokotus tehoaa vain kahteen keskeiseen virustyyppiin.
HPV-rokotus kattaa edelleen vain melko pienen osan väestöstä
Vaikka kerrankin ihmiskunnalla olisi ainutlaatuinen tilanne pystyä estämään tiettyjen syöpien synty etukäteen yksinkertaisilla rokotuksilla, rokottaminen ei ole saanut suurta suosiota. Ilmiötä on vaikea ymmärtää lääketieteelliseltä kannalta. Mielestäni rokotuksen suosion vähäisyys on tietämättömyydessä ja siinä, että rokotteen hyötyjä ei tiedosteta. Pelottelevilla nettikirjoitteluilla lienee myös vaikutuksensa. Syitä on siis monia mutta ne eivät ole lääketieteellisiä.
Miksi HPV-rokotus ei ole tullut suosituksi?
Yksi luonnollinen syy on ollut se, että rokotus ei ole ollut kaikille ilmainen. Kansallisessa rokotusohjelmassa rokotteen saavat nyt maksutta 11–12-vuotiaat tytöt. Ne, jotka eivät ole oikeutettuja saamaan HPV-rokotetta osana kansallista rokotusohjelmaa, voivat ostaa rokotteen lääkemääräyksellä apteekista.
Tämä ei kuitenkaan selitä käyttämättömyyttä sillä esim. hepatiittirokotetta käytetään laajalti vaikka se on kallis. Jos rokotamme itsemme ja lapsemme hepatiittia vastaan, miksi emme välitä HPV:n aiheuttamasta riskistä lastemme terveydelle?
Seuraavilla tekijöillä voi olla osansa sille, että rokotusta ei käytetä odotusten mukaisesti:

  • Mahdollinen seuraus HPV-infektiosta tulee pitkän ajan kuluttua eikä välttämättä lainkaan. Miksi rokottaa etukäteen, jos sairaus ei tulekaan? Tämä ei ole rationaalista päättelyä sillä tämä pätee kaikkiin rokotuksiin ja ennaltaehkäisyyn, sillä aina vain osa sairastuu. Ei voi kuitenkaan tietää kuka.
  • HPV-infektio on pääasiallisesti seksuaalisesti tarttuva ja vanhempien on vaikea suhtautua neutraalisti lapsen tulevaan seksuaaliseen käyttäytymiseen. Ehkä kuvitellaan oman lapsen olevan tavallista vastuullisempi tässä suhteessa eikä saa HPV-tartuntaa. Tartunta on kuitenkin niin yleinen, että seksuaalisella käyttäytymisellä sitä ei voi käytännössä estää.
  • Yhteys infektion ja syövän välillä edelleen kiistetään. Tämä yhteys on tieteellisesti todistettu vedenpitävästi: HPV infektio aiheuttaa solumuutokset, jotka johtavat syöpään ja infektion estäminen poistaa tämän riskin. Tällä hetkellä näyttö on niin vahvaa, että Yhdysvaltojen viranomaiset ovat esitettäneet, että jatkossa ei enää tarvitse todistaa solumuutosten estymistä vaan tehon todistamiseksi riittäisi HPV-infektion estäminen.
  • Rokotteen teho kiistetään. Hiljattain julkaistussa meta-analyysissä teho oli kuitenkin vakuuttava. Tutkimuksissa on seurattu 140 miljoonaa henkilövuotta. Jos rokotuksen kattavuus oli vähintään 50% (mikä on rokotusohjelmissa varsin matala taso) HPV-infektiot vähentyivät 68% 13-19 vuoden ikäisillä tytöillä. Myös muiden kuin rokotteessa olleiden HPV-tyyppien esiintyminen vähentyi merkittävästi sopien rokotteen laajempaan suojaan myös muihin virustyyppeihin. Lisäksi todettiin yli 30% vähenemä solumuutoksissa rokottamattomilla alle 20-vuotiailla pojilla ja yli 20-vuotiailla tytöillä. Nämä havainnot sopivat laumasuojaan. Tosin laumasuojaa ei enää nähty, jos tyttöjen rokotuskattavuus oli alle 50%.
  • Väitetään, että kohdunkaulan syöpä voidaan havaita PAPA-kokeilla ja hoitaa muutenkin. Jos näin on, miksi maailmassa joka minuutti yksi nainen sairastuu kohdunkaulan syöpään ja vähintään joka toinen minuutti yksi nainen kuolee siihen? Joka vuosi kohdunkaulan syöpään kuolee 600 000 naista; sairauteen, joka voitaisiin estää rokotuksilla!
  • Haittavaikutuksilla pelotellaan. Sosiaalisessa mediassa liikkuu monenlaisia huhuja ja väitteitä vakavista sivuvaikutuksista. Nämä huhut ovat luonnollisesti saaneet voimaa sikainfluenssarokotuksiin yhdistetyistä narkolepsiahavainnoista.
    Näitä väitteitä vastaan puhuu se, että itse satunnaistetuissa tutkimuksissa, joihin on osallistunut kymmeniä tuhansia ihmisiä, merkittäviä haittavaikutuksia ei ole todettu.
    Rokotusten jälkeisissä seurantatutkimuksissa, joissa on seurattu 500 000 rokotusannoksen jälkeistä tilannetta, rokotusten ja vakavien haittavaikutusten välille ei löydetty mitään yhteyttä. Yhdysvaltojen viranomainen (CDC) raportoi, että noin 67 miljoonan rokotusannoksen jälkeen sivuvaikutuksia oli alle 0,1%:lla rokotetuista. Näistä lisäksi 92% oli lieviä. Tämän mukaan vakaviksi luokiteltujen sivuvaikutusten määrä oli 8:lla rokotetusta 100 000:sta. Ehkä syytä on selventää, että ns. vakaviksi sivuvaikutuksiksi oli tässä luokiteltu tavanomaista voimakkaampi mutta ohimenevä päänsärky, pahoinvointi, heikotus ja huimaus.
    Japanin viranomaiset ovat raportoineet, että ei ole todisteita sille, että sosiaalisessa mediassa väitetyt sivuvaikutukset liittyisivät HPV-rokotukseen. Japanissa on annettu 8,6 miljoonaa rokotetta.
  • Yksi todennäköinen selitys netin pelotteluille on se, että Yhdysvaltojen VAERS-rekisteristä löytyy monenlaisia haittavaikutuksia, jotka ilmoittaja on vain olettanut liittyvän rokotteeseen. Tämän rekisterin tarkoitus on, että kun uusi rokote tulee käyttöön, saadaan nopeasti tietoa mahdollisista harvinaisistakin haittavaikutuksista. Kuka tahansa voi ilmoittaa epäilevänsä haittavaikutusta rekisteriin. Rekisterin perusteella ei kuitenkaan voi suoraan päätellä, liittyvätkö ilmoitetut haittavaikutukset rokotteisiin vai ei. Tämä asia pitää siis ihan erikseen tutkia.

Yhteenveto
HPV-rokotteeseen liittyvä ilmiö hyvä esimerkki siitä mihin vainoharhainen nettikirjoittelu voi johtaa. On selvää, että asiantuntijoiden ja viranomaisten keinot eivät riitä kumoamaan netissä riehuvaa vääristelevää ja pelottelevaa kirjoittelua.
Tutkitun tiedon valossa HPV-rokotus pitäisi saada laajempaan käyttöön, ja myös pojille. Kuitenkin rokotuskattavuus on viime vuosina edelleen vain huonontunut. Ilmiötä on vaikea ymmärtää lääketieteellisestä näkökulmasta.
WHO:n rokotusten turvallisuuskomitea (Global Advisory Committee on Vaccine Safety) totesi maaliskuussa 2014 seuraavasti (suomennettuna): ”Komitea on huolestunut aiheettomista haittavaikutusepäilyistä, joita on liitetty rokotteisiin ilman todellista biologista tai epidemiologista tutkimustukea. Ilman todisteita olevat haittavaikutusväitteet voivat johtaa todelliseen vahinkoon, kun tehokkaista ja turvallisia rokotteita ei käytetä.”

Kirjallisuutta
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25943067
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25943065
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25934423
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25917991
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25887090
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25947147
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25754686
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25744474

14 vastausta artikkeliin “HPV-rokotus, hyödyllinen vai vaarallinen?”

  1. Johanna avatar
    Johanna

    Hei!

    Minun poikani ovat nyt sen ikäisiä, että tämä hpv-rokote on ajankohtainen. Olen lukenut paljon tutkimuksia sekä THL:n materiaalia rokotteen hyödyistä ja sen vähäisistä sivuvaikutuksista. Olen kuitenkin myös törmännyt esimerkiksi dokumenttiohjelmaan, jossa epäillään hpv-rokotteen aiheuttaneen vakavia haittavaikutuksia. Esimerkiksi Tanskassa tehdyssä dokumentissa rokotteen jälkeen vaikeista oireista kärsivät tytöt on jätetty ”oman onnen nojaan” koska oireet eivät missään tapauksessa ole rokotteesta johtuneita. Ja näitä tapauksia on tullut ilmi ympäri maailmaa. Voivatko nämä vakavat tapaukset olla todella vain sattumaa, että henkilö on sairastunut vakavasti rokotteen saamisen jälkeen ja oireet pahentuneet aina seuraavalla rokotus kerralla? Onko tämänkaltaisista potilaista tehty mitään tutkimusta? Voiko näillä ”rokotteesta sairastuneilla” olla jokin yhteinen alttius sairastua johonkin tiettyyn tilaan/sairauteen ja rokote olisi laukaiseva tekijä? Tai todettu, että rokote ei voi laukaista jotain piilevää sairautta? Onko tiedossasi tämänkaltaisia tutkimuksia?

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Asiaa on tutkittu. Noita tapauksia on yhtä paljon rokottamattomilla kuin rokotetuilla. Kysymys on siis ajallisesta yhteensattumasta. Tuossa iässä näitä tapahtuu ja jos rokotetaan laajasti, osuu myös rokotettuihin.

      1. Johanna avatar
        Johanna

        Olen myös lukenut näitä tutkimuksia, joissa rokotettuja on verrattu rokottamattomiin ja todettu, että tapauksia on yhtä paljon molemmissa ryhmissä. Olisikin halunnut tietää, että onko tutkittu pelkästään näitä väitetysti rokotteesta sairastuneita, onko heillä jotain yhteistä alttiutta sairastua? Tällaista tutkimusta en ole itse löytänyt. Minua ainakin kiinnostaisi tietää, voiko rokote kuitenkin ”edesauttaa” taudin puhkeamista?

        1. Juhani Knuuti avatar
          Juhani Knuuti

          Ymmärrän kyllä kysymyksen mutta jos rokotetuissa ja rokottamattomissa on jotain sairautta saman verran, johtopäätös on että rokotus ei sairauksia aiheuta. Eikö totta? Silloin rokote ei myöskään edesauta sairastumista, vai mitä?

          Jos taas löytyy havainto, että rokotetuilla on enemmän jotain sairautta, silloin mekanismin tutkiminen on todella tärkeää, koska näin voimme mahdollisesti tietää, onko jokin ihmistyhmä alttiimpi haittavaikutuksille.

  2. Jenni Kangaskokko avatar
    Jenni Kangaskokko

    Sivuhuomautus: kuvatekstissä ovat normaalit ja HPV:n infektoimat solut vaihtaneet paikkaa. Todellisuudessa pienemmät solut vasemmalla ovat normaaleja ja isommissa soluissa oikealla on HPV-muutoksia. T. Patologi joka työkseen tulkitsee papa-näytteitä.

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos. Korjasin kuvatekstin. Huomasithan, ett tuo artikkeli oli vanha, vuodelta 2015, kirjoitin päivitetyn version muutama päivä sitten.

  3. Siiru avatar
    Siiru

    Onko rokotteella tehoa, jos sen ottaa esim
    20-vuotias, jolla ei ole koskaan ollut papassa muutoksia?

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Minusta tutkimukset on tehty nimenomaan ennen puberteettiä, koska tartunta aikuisiällä on hyvin tavallinen. Tartunta ei ymmärtääkseni aiheuta säännönmukaisesti PAPA-muutoksia.
      En siis osaa sanoa perehtymättä asiaan erityisesti.

  4. Entäs ne statiinit avatar
    Entäs ne statiinit

    muuten eikös tässäkin saada tarvittaessa harhaa aikaan, Ilmeisesti epäilijät huutaa sen perään, että suuresta määrästä viruksia Suomessa käytettävä kattaa vain muutaman. Tai että se ei kata edes sellaisia, jotka aiheuttavat, niin Amerikoissa. Toki USA:ssa on varmaan helppo provosoida, esim seksirokotteena tms

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Tämä viruskattavuus on ollut yksi kiistelty aihe. Sen vuoksi on ryhdytty myös tekemään useampaan virustyyppiin tehoavia rokotteita. Kuitenkin nuo kaksi tyyppiä ovat valtaosassa syypäinä ja myös osittaista suojaa muillekin tyypeille on nähty vaikka rokotteessa on ollut vain kaksi tyyppiä. Kaikki HPV-tyypit eivät aiheuta syöpää.

  5. Ismo Liukko avatar
    Ismo Liukko

    Taas kerran erinomainen tietoa lisäävä kirjoitus. Onko siis niin, että tuo HPV kannattaa ottaa myös murrosikää lähestyvälle pojalle?

    1. Juhani Knuuti avatar
      Juhani Knuuti

      Kiitos palautteesta.
      Poikien osalta ei ole tänään samanlaista tutkimusnäyttöä kuin tyttöjen osalta. Kuitekin, mitä todennäköisimmin vaikutus on aivan sama.
      Toki on syynsä siihen, että on valittu juuri tytöt aluksi rokotuksen kohteeksi. Kohdunkaulan muutokset ovat huomattavasti yleisempiä kuin miesten HPV-syntyiset syövät, joten saatava hyöty pojilla on varmasti pienempi suhteessa kustannuksiin. Jos rokotuskattavuus tytöillä saataisiin korkeaksi, myös poikien tartunnat vähenisivät rajusti.

      1. Mr Pain avatar
        Mr Pain

        Heteroilla..

        1. Juhani Knuuti avatar
          Juhani Knuuti

          Olet oikeassa periaatteessa mutta kun väestön viruskuorma pienenee, sillä on vaikutusta koko muuhun väestöön myös.

error

Pidätkö blogistani? Viesti tästä muille.

LinkedIn
LinkedIn
Share
Instagram
RSS
Follow by Email